Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Jag är en tjej på 14 år. Min farmor och farfar dog båda två i cancer samma år. det var när pappa var 17 år, så jag antar att dom inte var jättegamla. pappas syster har haft cancer, den kunde dom bota och nyligen fick pappas sysling cancer. jag är ganska rädd att få cancer själv. är jag i "risk zonen" tror ni? får man testa sig när man inte är myndig? Om inte: varför får man inte göra det? Tänk om man upptäcker cancern för sent då? Jag vill även tillägga att jag tycker att jag mår illa ganska ofta. inte så att jag kräks, men endå så att jag tänker på det. jag mår ofta illa efter att jag ätit och ibland när jag ska sova. typ en gång om dagen mår jag illa. kan det vara kopplat till cancer? om inte: borde jag kolla upp det?

Svar

Hej!

 

Cancer beror på fel i vår arvsmassa. Det är bara en tiondel av alla cancerfall som beror på att man ärvt en skadad gen. De andra cancerfallen beror på genetiska skador som uppkommit under personens egna livstid. Ärftlig cancer misstänks i första hand då många familjemedlemmar får samma slags cancer.  Läs mer om ärftlig cancer här.

 

Har dina släktingar haft samma typ av cancer? Att  flera i släkten har haft cancer behöver alltså inte betyda att ni har ärftlig cancer i släkten. Är cancerformen inte ärftlig har släktingarna  inte större risk att utveckla cancer än vad resten av befolkningen har

 

Vi förstår att det är jobbigt för dig att må illa. Dock är det inte troligt att det är kopplat till att du skulle ha cancer. I tonåren händer det en massa saker  i kroppen då mycket hormoner är i omlopp. Det kan göra att vissa mår illa. Det skulle alltså kunna vara en orsak till ditt illamående. För att få hjälp mot illamåendet kan det dock vara om du tar kontakt med skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller vårdcentralen.

 

Mvh

 

Nära cancer