Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Fick för 2 månader sedan redan på att min pappa har cancer. Han har kommit åt sina journaler från både Karlstad och Uppsala. Där pratar man om förändringar, allt mellan 10 mm till 2,5 cm upp till hela 14 cm. De refererar 1centimetarna i vänstra lungan som lungmetastaser, men skriver endast om "förändringar" i höger njure, vänster binjure, lever och höger lunga. Den största förändringen som sitter solid i solar plexus är den största med hela 14*15 cm. De talar om den 7,5 cm stora tumören i vänster njure, men att det vankas central nekros på den.Han är helt "frisk" förutom viktminskning på 13 kg sedan juni/juli, avmagring och lågt blodvärde. Dock har blidvädret faktiskt ökat konstigt nog.Min fråga är. Är det hugget i sten att alla dessa förändringar är maligna? I journalerna benämner man lungmetastaserna och lungförändringarna som multipla, även de i höger njure är multipla godartade men med en 2,5 cm stor tumörliknande förändring som de ej vet vad det är. Samma gäller den 2 cm stora förändringen i levern. Måste dessa förändringar vara cancer? Pappa är 59 år gammal, slutade röka för 2 år sedan och är vid ganska god hälsa trots rökningen.Om alla dessa förändringar är maligna, varför har då inte hans doktorer sagt något om detta? Den info som vi fick nu senast i veckan när pappa låg inne för utredning innan behandling, kändes väldigt positiv och läkarna kändes lugna. Är inte det tjänstefel och väldigt olagligt?Vi är så oroliga, vi slänga mellan hopp och förtvivlan hela tiden. Struntar dom i pappa eller varför händer ingen behandling, varför får han ingen i formation om sitt tillstånd?Med vänlig hälsning,Sara Dottern

Svar

Hej Sara!

 

Vi förstår din oro. Att tolka röntgenbilder för att bedömma om det är cancer eller ej är en komplicerad process som utförs av specialiserade röntgenläkare. Ofta behövs det dessutom något vävnadsprov eller cellprov från en eller flera av förändringarna.

 

Att utreda misstänkt cancer kan ta flera veckor, ibland flera månader. Här bedöms röntgenbilder, vävnadsprover och blodprover men också sjukhistorien och riskfaktorer som rökning. Det är viktigt att få rätt diagnos för att kunna starta rätt behandling.

 

Patienten och dennes anhöriga har alltid rätt att få veta om sin diagnos. Under en utredning kan det dock framkomma många olika misstänkta diagnoser,så kallade differentialdiagnoser. Utredningen handlar om att kunna bekräfta eller avfärda de olika differentialdiagnoserna. Det är inte alltid läkarna kan informera om alla vändningar i processen utan det viktiga bedöms ofta vara att man får bra information när den rätta diagnosen är fastställd.

 

Eftersom ni är oroliga föreslår vi att ni ber om ett nytt samtal med din pappas läkare för att få mer information.

 

Hälsningar,

 

Nära Cancer

2014-11-25