Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej. Det var jag som tidigare frågade er: ''Hur stor är chansen att få bröstcancer när ens mamma hade det? det är bara en till i släkten som haft det, plus morfar som hade prostata och blåscancer. Är fruktansvärt rädd för att få cancer och dö. Min mamma fick diagnosen 52 år gammal.''.Nu gäller frågan P-piller. Jag tar Zoley och i bipackssedeln nämner dem att det kan finns en ökad risk för bröstcancer om man tar dessa kombinerade p-piller. Hade en diskussion med med min barnmorska om koppar spiral istället ( vilket jag verkligen inte vill pga av risken för ökad smärta och blödning) men det blev inget då dem kollade enligt senaste rön att detta bara gäller om ens mamma inssjuknade före 45 års ålder(ökad risk för bröstcancer). Min systers barnmorska i Stockholm är superstränga och hon får inte ta sådana här p-pillers alls utan får Cerazette. Vad är det som gäller? hur kan jag skydda mig från att få bröstcancer? Barnmorskorna går verkligen isär i frågan och jag blir alltmer rädd.

Svar

Hej!

För unga kvinnor är det en så väldigt liten risk att få bröstcancer att nyttan med att ha ett tillförlitligt preventivmedel är mycket större. Om man har en ärftlighet för bröstcancer kan man behöva fundera om andra preventivmedel är bättre, men det är inte förbjudet med p-piller då heller.

 

Det finns inte en exakt gräns utan forskning pågår när det gäller hur man ska väga risker mot nytta och skillnader mellan kombinerade p-piller och minipiller. För att enkelt bedömma om en person har större risk än andra att få bröstcancer kan barnmorskan fråga om någon i familjen haft bröstcancer. Riktlinjerna för när en barnmorska då kan skriva ut p-piller kan variera lite i landet. Ibland kan en gynekolog göra en annan bedömning, du och din syster kan be barnmorskan om en remiss om ni är oroliga.

 

Hälsningar,

näracancer.se