Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej. jag har en närstående som är 36 år och har fått bukspottkörtelcancer som är malign tumör och kan inte opereras.. han ser inte ut och må dåligt utan bara lite blek, men förmodligen kommer allt det värsta börja när han ska påbörja sin behandling på fredag.. Bukspottkörteln har spridit sig i buken inte i andra organ. På hans journal står det '' Således typiskt metastas från duktalcarcinom från pankreas'' vad innebär detta? Att den har spridit sig i blodet? Vet att denna sjukdom är vanlig bland 65 år, men han är 36 år, borde det inte finnas chans att han överlever detta och inte dör? Hoppas ni förstår mina frågor och kan svara..

Svar

Hej och tack för dina frågor!

 

Vi börjar med journaltexten "således typisk metastas från duktalt carcinom i pankreas". Pankreas är detsamma som bukspottskörtel. Duktalt carcinom avser att det är cancer som växer i form av gångar, liknande normal vävnad i bukspottskörteln. Att det är en metastas betyder att cancer har spridit sig från den ursprungliga platsen någon annanstans i kroppen. Sammantaget pekar alltså meningen på att läkarna har tagit ett vävnadsprov från en misstänkt förändring och att analysen visar att det är cancer från bukspottskörteln som var upphovet till förändringen. Du skriver att du vet att tumören spridit sig i buken. Det kan ske genom blodet eller genom lymfsystemet.

 

Så till din fråga om överlevnad. Det är precis som du säger mycket ovanligt att få den här diagnosen när man är så ung som 36 år. Tack vare den unga åldern så har man större chans än äldre personer att tåla cellgiftsbehandling. Oavsett ålder är det dock så att vi idag inte känner till något sätt att helt bota cancer från bukspottskörteln då den hunnit sprida sig i buken. Det faktum att han som du står nära är pigg och inte så tagen av sin sjukdom är ett gott tecken, som ofta betyder att man kan ha glädje av en bromsande behandling.

 

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2015-12-17