Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min pappa har lungcancer och har haft det i ungefär fyra fem år. Först opererade han bort halva ena lungan och sen så fick han tillbaka det men då i båda lungorna. Han går på cellgifter och har gjort det länge och han blir bara sämre och tappar hår och orkar ingenting nästan och är ofta sjuk med feber och han har fått lunginflammation flera gånger. Två av mina kompisars mammor gick bort i cancer för 2 år och den andra för ett halvår sen. Vem står på tur liksom? Nä men jag vet inte riktigt vad jag ska göra för vi pratar inte om det direkt. Inte mina syskon heller. Vad ska jag göra och vad kommer hända?

Svar

Hej!

 

När någon i familjen får cancer blir hela familjen drabbad. Bara en person bär på sjukdomen men hela familjen delar på den psykiska belastning som sjukdomen för med sig.

 

Det är viktigt att du få prata och sätta ord på det du känner. Om det går att prata med någon eller några i familjen är det jättebra. Försök att berätta hur du upplever er situation, om din oro och din ledsnad. Det kan göra att ni kommer närmre varandra. I vårt forum kan du även få kontakt med andra unga i liknande situation.

 

Det kan också vara bra om du får en samtalskontakt med någon utomstående. Ofta finns det möjlighet att få prata med en kurator som arbetar på den klinik som din pappa tillhör. Det finns också samtalsstöd att få på ungdomsmottagningen, vårdcentralen eller hos skolkuratorn. Om du vill ha hjälp att söka samtalskontakt kan du kolla på kontaktsidan. Där står det namn på kontaktpersoner i ditt län som kan hjälpa dig.

 

Mvh

 

Nära cancer