Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Har en kär vän som har haft bröstcancer. Vid lungröntgen upptäcktes något vid lungspetsen Manvet inte vad. Infektion - tveksamt eftersom sänkan är bra. Cancer? måste vänta tre månader och ny röntgen. Man påstår att ju förr man upptäcker cancer ju bättre förutsättningar för tillfrisknande. Skall hon verkligen behöva vänta i 3 månader?

Svar

Hej!

 

Tack för din fråga. Det är inte ovanligt att det finns förändringar på lungorna när man röntgar. Det finns många orsaker till detta, som infektioner eller cancer. Det är vanligt att vänta en period och sedan göra om röntgen för att få en bättre uppfattning om vad förändringen berodde på. Hur snabbt en ny röntgen ska göras beror bland annat på hur stark misstanken om cancer är. Där kan vi inte uttala oss, utan det är bättre att du eller din vän hör med doktorn som skickat röntgenremissen om varför de just valt tre månader för kontroll.

 

Det är alltid svårt att vänta på undersökningar och besked. Lyssna på vad din behöver. En del föredrar att tänka på det så lite som möjligt. Andra behöver få tänka på vad som kan komma att hända och prata med sina nära om det.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-12-17