Back to top
Hem / Om cancer / Sjukdomar / Testikelcancer

Testikelcancer

Testikelcancer eller testiscancer drabbar knappt 300 män per år. Vanligaste åldern är mellan 20 och 40 år.

En knöl i testikeln

Tecknet på testikelcancer är en hård knöl i testikeln, som sällan gör ont. Känner man en sådan ska man söka läkare. Om läkaren misstänker cancer gör man en ultraljudsundersökning, då syns knölen.

 

Cancern opereras bort

Cancerbehandlingen startar med att hela den sjuka testikeln opereras bort. Läkaren tar även ett prov från den andra testikeln, eftersom det finns en liten risk för förstadium till cancer där. Före operationen får man ofta lämna spermier till förvaring, för att öka chanserna att kunna få barn senare.

 

Utredning med blodprover och röntgen

Med hjälp av skiktröntgen och blodprover tar läkarna reda på om cancern har spridit sig i kroppen. Undersökningarna kan behöva upprepas under en observationsperiod efter operationen.

Den bortopererade cancern undersöks i mikroskop. Då ser man från vilka celler cancern startade och olika faktorer som påverkar risken för återfall. Informationen vägs ihop med resultaten på röntgen och blodprover för att bestämma om det behövs någon mer behandling. Även fast all cancer är borta kan det behövas tilläggsbehandling med cytostatika eller strålbehandling för att minska risken för återfall, så kallad adjuvant behandling.

 

Testikelcancer kan behandlas med cytostatika

Nästan alla som drabbas av testikelcancer blir friska igen. Metastaser av testikelcancer behandlas med cytostatika, och ibland är det nödvändigt med strålning eller en operation. Efter behandling av testikelcancer kontrolleras personen regelbundet med blodprover och röntgen under 10 år. Om sjukdomen kommer tillbaka är det oftast under de första två åren.