Back to top
Hem / Om cancer / Sjukdomar / Prostatacancer

Prostatacancer

Prostatan är en körtel som bara finns hos män. Den sitter runt urinröret, under urinblåsan.

Vanligaste cancerformen

Prostatacancer är den allra vanligaste cancerformen i Sverige. Den är vanligast hos äldre män, från 65-års ålder och uppåt. Ibland växer prostatacancern snabbt och sprider sig, men ofta växer cancern långsamt och man behöver inte behandla så snabbt, kanske inte alls.

 

PSA mäts med ett blodprov

PSA är ett ämne som kan mätas i blodet. Ett sådant blodprov används för att hitta prostatacancer, och för att se om olika behandlingar fungerar. Hos äldre män kan prostatan växa och PSA stiga utan att det beror på cancer, det kallas godartad prostataförstoring. Cancer i prostatan känns inte. En förstorad prostata kan ge problem med att kissa, man måste kissa ofta och det är svårt att tömma blåsan. Genom att känna på prostatan och ta vävnadsprov kan läkarna skilja på prostatacancer och godartad prostataförstoring.  

Operation kan i vissa fall bota sjukdomen

Prostatacancer kan opereras bort om den inte spridit sig utanför prostatan. Man tar då bort hela prostatan. Läkarna som undersöker och opererar prostatan kallas urologer. Ibland använder urologen en robot till hjälp för att operera bort prostatan. Då blir det en titthålsoperation, det vill säga att man gör små hål, portar, genom huden och för in instrument och en kamera, så att man ser in i kroppen. En läkare står vid patienten, och en läkare styr roboten, som har sina instrument i portarna.

Flera sätt att ge strålbehandling

Istället för att operera bort prostatan, kan man behandla bort cancern med strålning. Det finns flera olika sätt att ge strålbehandlingen. Strålbehandlingen kan ges från en strålapparat, med många behandlingar under flera veckor tid. Prostatan är liten och syns inte på en vanlig röntgen, därför används olika tekniker för att markera prostatan, så att det ska vara lätt att se den och kontrollera att strålningen kommer på rätt ställe. Ett sådant sätt är att sätta in guldkorn i prostatan.

 

Brachyterapi är strålbehandling som ges direkt i det sjuka området. Läkaren sätter in nålar i prostatan, och genom dem förs en strålkälla in. Med brachyterapi kan man ge höga doser strålning, och då behövs inte lika många behandlingar. Brachyterapi och yttre strålbehandling kombineras ofta.

Hormonell behandling bromsar cancer

Nästan all prostatacancer behöver testosteron för att växa. Med olika mediciner kan man minska testosteronet i kroppen, och då får cancern ingen näring. Det kallas hormonell behandling. Hormonell behandling kan ges för att minska risken för återfall efter strålbehandling.

 

Om prostatacancer sprider sig sätter den sig oftast i skelettet, den bildar skelettmetastaser. Det kan göra ont. Prostatacancer som spridit sig i kroppen behandlas först med hormonell medicinering, alltså genom att minska testosteronet i kroppen. Cytostatika kan också lindra och bromsa sjukdomen. Cytostatika och cellgifter är samma sak. Strålbehandling kan hjälpa mot smärta från skelettmetastaser.