Back to top
Hem / Om cancer / Sjukdomar / Huvud-halscancer

Huvud-halscancer

Huvud-halscancer är ett samlingsnamn för cancer som uppstår kring munnen, svalget och bihålorna. Hjärntumörer räknas inte till huvud-halscancer.

Av 60 000 nya cancerfall per år i Sverige är ungefär 1 000 huvud-halscancer. De flesta kan bli botade, men det varierar mycket mellan de olika cancerformerna. De flesta som drabbas är över 65 år gamla.

De här cancerformerna hör till huvud-halscancer:

Sprider sig sällan

Det är vanligt att huvud-halscancer sprider sig till lymfkörtlar på halsen. Det är mer ovanligt att cancern sprids till resten av kroppen, men det kan förekomma.

 

Rökning ökar risken

Precis som med andra cancerformer vet man inte exakt varför någon får huvud-halscancer. Risken att drabbas ökar om man röker eller dricker mycket alkohol. En annan risk för vissa typer av huvud-halscancer kan vara HPV-virus. För att minska risken för livmoderhalscancer vaccineras flickor mot HPV idag. Det minskar alltså även risken för huvud-halscancer.

 

Knöl på halsen

Vanliga tecken på huvud-halscancer är en knöl på halsen, som inte beror på förkylning eller annan infektion. Sår på läpparna eller munnen som inte läker eller långvarig heshet är andra symptom som kan bero på huvud-halscancer.

 

Vävnadsprov för att se cancertyp

Man måste alltid ta ett vävnadsprov, en biopsi, för att se om en knöl är cancer och vilken sorts cancer det är. Skiktröntgen, datortomografi, görs nästan alltid alltid och ibland även andra röntgenundersökningar som magrnetkamera, ultraljud eller PET-röntgen.

 

Strålbehandling

Strålbehandling är den vanligaste behandlingen vid huvud-halscancer. Behandlingen ges oftast varje vardag under 6-7 veckor. För att strålningen ska hamna på samma ställe varje dag måste man ha en särskild ansiktsmask under behandlingen. Varje behandling tar 10-20 minuter.

 

Strålbehandlingen känns inte, men efter 2-3 veckors behandling får de flesta ont i svalget, saliven kan bli seg och smaksinnet påverkas.

 

Det här gäller stårlbehandling som ges med en så kallad accelerator. Strålbehandling kan också ges med hjälp av plastslangar som opereras in i och runt cancertumören. Det kallas brachyterapi. Brachyterapi ges dygnet runt i några dygn.

 Kvinna får en strålmask till ansiktet

Operation kan bota

Ibland är operation den bästa behandlingen. Det kan vara små operationer som går snabbt och utan så mycket besvär. Men det kan också vara mycket ofattande operationer som kräver lång tid för återhämtning. operationerna görs av öron-näsa-hals-kirurger. Käkirurger och plastikkirurger kan också behöva delta.

 

Flera behandlinar kan ge bättre resultat

Operationer kan kombineras med strålbehandling.

Cytostatika och andra cancermedicer används ibland för att öka effekten av strålbehandling

 

Vad händer efter behandlingen?

En del personer blir botade från huvud-halscancer och helt återställda. För andra blir det långdragna besvär med att äta, med förändrat tal eller muntorrhet. Efter stora operationer kan utseendet bli förändrat.

 

Om cancern inte går att bota kan cytostatika användas för att lindra och bromsa sjukdomen.

 

Frågor & svar (klicka för svar)

Hej min pappa har halstrupscancer och jag undrar, hur vanlig är detta, är det att varje elfte person som har cancer får det eller vad, och hur stor chans är det på att han dör?