Back to top
Hem / Om cancer / Sjukdomar / Cancer i lungorna / Lungcancer

Lungcancer

Viktnedgång och hosta är vanliga symptom

Den som har lungcancer kan ha märkt det på att han eller hon haft hosta länge eller hostar blod. Svår trötthet och viktnedgång kan också vara tecken på sjukdomen. Nästan alla som får lungcancer har rökt, men inte alla. De flesta som drabbas är i 70-årsåldern.

Bronkoskopet låter läkaren se luftrören innifrån

På röntgenbilder kan läkaren se en cancertumör. För att veta säkert brukar läkaren göra en bronkoskopi. Ett bronkoskop, en slang med en kamera på, förs ner i luftrören. Då kan man se luftrören från insidan och ta prov på sådant som ser sjukt ut. Läkaren låter lite vätska sköljas i luftrören och suger upp den för att leta efter cancerceller där bronkoskopet inte kommer åt.

Läkarna måste veta lungornas funktion och cancerns omfång för att hitta bra behandling

Lungcancer kan behandlas med operation, med cytostatika och med strålbehandling. Cytostatika och cellgifter är samma sak. Behandlingsformerna kan kombineras på olika sätt. Man kan ha haft lungcancer länge utan att märka det, då kan cancern ha hunnit sprida sig i lungorna på ett sätt som gör att det inte går att operera bort den. Det kan behövas flera olika röntgenundersökningar för att se hur cancern växer. Före en operation får man också testa lungornas funktion och se att lungorna är tillräckligt friska för att orka med operationen och att man ska må bra efteråt.

Huvudtyperna är småcellig och icke-småcellig lungcancer

Cancer kan uppkomma i olika sorters celler i lungorna och i luftvägarna. En cancerform som behandlas på ett särskilt sätt är småcellig lungcancer. De andra sorterna brukar gemensamt kallas för icke-småcellig lungcancer.

Särskilda behandlingar för småcellig lungcancer

Den småcelliga lungcancern växer snabbt. Det är vanligt att cancern redan är spridd när den upptäcks. Småcellig lungcancer krymper oftast av cellgiftsbehandling. Det finns flera olika cellgifter och andra mediciner som kan fungera. I vissa fall kan cancern också strålbehandlas eller opereras. Det finns en risk att den småcelliga cancern sprider sig till hjärnan. Därför ges ibland strålbehandling mot hjärnan i förebyggande syfte.

 

Frågor & svar om lungcancer:

Här kan du hitta frågor som kommit till Nära cancer. Klicka för svar.

 

Är lungcancer ärftligt?

 

Hur stor risk är det att dö av lungcancer?

 

Hur många överlever småcellig lungcancer?

 

Min mamma har hostattacker efter strålning mot lungcancer?