Back to top
Hem / Om cancer / Sjukdomar / Cancer i levern / Levermetastaser

Levermetastaser

Levern är ett viktigt organ som hjälper oss bryta ner maten för att cellerna ska kunna tillgodogöra sig näringsämnena, tar hand om skadliga ämnen och mycket mer.

Metastaser är cancer som spridit sig

Har man cancer i levern, kommer den nästan alltid från en annan cancer, som gett metastaser. Det kan vara bröstcancer, tarmcancer eller malignt melanom eller annan cancer. Om man hittar cancer i levern börjar läkarna med att ta reda om personen har haft cancer tidigare.

Leverbiopsi visar cancerns ursprung

För att veta säkert vilken slags cancer levermetastasen kommer ifrån kan man göra en leverbiopsi. Det betyder att man tar ett vävnadsprov med en nål man sticker in i levern genom huden. Först tittar läkare med ultraljud eller skiktröntgen, för att se att nålen hamnar i metastasen. Sedan undersöks cellerna i mikroskop för att förstå var de kommer ifrån, den så kallade primärtumören. Då ser man också om det är en ursprunglig levercancer.

Olika cancerformer behöver olika behandling

Behandlingen av levermetastaser beror på vilken cancerform primärtumören hade. Metastaser från tarmcancer kan ibland opereras bort. Andra metastaser behandlas oftast med cytostatika eller andra mediciner. Bröstcancermetastaser kan till exempel behandlas med hormonell behandling, tabletter som minskar östrogenet i kroppen, så att cancern inte får näring.

Gulsot

Både primär levercancer och levermetastaser kan göra att huden blir gul. Det kallas gulsot eller ikterus. Det kan bero på att cancern är i vägen för galla som ska ut i tarmen. Istället åker gallämnen ut i blodet och huden och gör den gul. Ibland kan man pressa upp gallgången med ett nät, eller låta gallan rinna ut genom en slang på magen. Gulsot behöver inte bero på cancer. En annan vanlig orsak är att en gallsten fastnat i gallgången.

 

 

 

 

Frågor & svar

(klicka för svar)

Om man har metastaserad levercancer (flera stycken), kan man då någonsin tillfriskna helt?