Back to top
Hem / Om cancer / När cancer inte går att bota / Sorgens skiftningar

Sorgens skiftningar

Det är inte konstigt om du har roligt och inte tänker på din sorg hela tiden.

 

Det är inte konstigt om du är arg. Inte bara på cancern, utan också på den som är sjuk. Man får vara arg på den som har lämnat en eller kommer lämna en kvar. Sådana tankar är vanliga. De skadar inte den sjuke. Om du däremot fastnar i ilskan under lång tid eller gör illa dig själv, ska du söka hjälp.

 

Det är inte konstigt om du någon gång tänker att det blir skönt när den sjuke dör, på något du kan göra då som du inte kan göra nu, eller på något du kommer ärva. Det betyder inte att du vill att det ska hända, och inte att du är en egoist. Det är bara ett sätt som hjärnan har för att hitta någon ljusglimt. Inga tankar du tänker kommer påskynda döden.

 

Det är inte konstigt om du har ont i magen eller huvudet. En kris eller sorg drabbar inte bara våra tankar och känslor, utan sätter sig i hela kroppen. Huvudvärk, ont i magen, illamående eller diarré kan vara kroppens sätt att reagera. En del blir väldigt trötta, andra har svårt att somna eller vaknar tidigt. Medan en del personer tappar aptiten helt i en kris, så blir andra konstant hungriga.

 

Det är inte konstigt om du får svårt att andas, får yrsel och hjärtklappning. Det kan vara en panikångestattack. Det är också ett sätt kroppen kan reagera på vid stor press. Panikattacker är inte farligt, men det kan vara bra att få hjälp att lära sig hantera dem, så att problemet inte blir större.

 

Det är inte konstigt om du tycker dig se eller höra en person som du älskat som har dött. Det här är vanligt den första tiden. Det kan vara en doft, eller en känsla av att den du mist är hos dig.

 

Du kommer klara dig. Även om någon du älskar dör, så kommer du överleva. Du kommer kunna vara glad och kommer kunna skratta igen.