Back to top
Hem / Om cancer / Risker och skydd

Risker och skydd

Cancer uppkommer på grund av en rad små förändringar i arvsmassan. Det går inte att säga precis när en cancer bildades eller varför. Det kan ändå finnas sådant i vår omgivning och kropp som kan öka eller minska riskerna för att cancer ska bildas.

Inte en ensam orsak till cancer

Det går inte att säga exakt när en cancer bildades eller ange en speciell orsak. Cancer är följden av en rad mutationer, förändringar i cellens DNA, som tillsammans gör cellen sjuk. De flesta av förändringarna är helt enkelt en följd av vårt naturliga åldrande. Ibland sker de allvarliga förändringarna så tidigt att barn eller unga får cancer. Man kan se det som en olycka inne i cellerna.

Det finns faktorer i omgivningen som kan bidra till att cellerna skadas eller skyddas lite extra. Ingen av dem leder ensam till cancer och inget kan skydda helt från cancer heller. Men om du vill leva hälsosamt idag och samtidigt försöka minska riskerna för cancer i framtiden så finns det några råd:

Rök inte

Om du vill göra en enda förändring i ditt liv för bättre hälsa så är det att sluta röka, eller att aldrig börja. Rökning är en riskfaktor för nästan alla sorters cancer, för lungsjukdomar och för hjärtinfarkt.

Ät frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker innehåller vitaminer och antioxidanter som håller cellerna friskare. Fibrer gör att tarmarna arbetar bra, vilket troligen också har betydelse för utvecklingen av cancer. Att äta sunt och undvika kraftig övervikt kan också minska risken för cancer.

Rör på dig varje dag

Att du rör på dig varje dag gör dig friskare nu och kan minska risken för cancer när du blir äldre.

Var försiktig med solen

Solen är livsviktig för oss människor. Men för mycket, stark sol direkt på huden kan ge skador. De skadorna kan öka risken för cancer i huden när man blir äldre. Strålsskyddsmyndigheten rekommenderar 18-årsgräns för att sola solarium.

 

Gynekologisk cellprovstagning

Från 23 års ålder kallas alla kvinnor i Sverige regelbundet till gynekologisk cellprovstagning. Det är ett test som kan upptäcka cancer i livmoderhalsen, eller upptäcka cellförändringar som kan tas bort i god tid innan man riskerar att de fortsätter förändras och bildar cancer.

Vaccination mot HPV

Cellförändringar på livmoderhalsen orsakas ofta av ett virus som heter humant papillomvirus, HPV. Det finns vaccin mot HPV. Genom att vaccinera sig mot viruset minskar risken betydligt för att få cancer i livmoderhalsen. Alla flickor i årskurs 6 kan få vaccinet hos skolsköterskan. De som inte fått vaccin i skolan kan få vaccination på sin vårdcentral eller ungdomsmottagning. Kostnaden beror på hur gammal du är, kolla vad som gäller i ditt landsting. Det finns flera sorters HPV virus, men bara några av dem kan ge upphov till cancer. HPV kan vara inblandat vid andra cancerformer också.

 

 

Frågor & svar om risker & skydd:

Här kan du läsa bland de frågor som kommit till Nära Cancer, klicka för svar.