Back to top
Hem / Leva nära cancer / Vad händer nu?

Vad händer nu?

Om att få ett cancerbesked och närmaste tiden efter det.

Att hitta cancer

Det kan vara ett symptom som gjort att din familjemedlem sökt vården, en känsla av att något är fel; en knöl på halsen till exempel. Eller så har hen gått på en screeningkontroll, där stora delar av befolkningen undersöks, och känt sig helt frisk. Oavsett hur cancern hittas reagerar många människor med chock och rädsla.

Reaktioner på beskedet

De första dagarna kanske inte personen alls kan ta till sig vad som hänt, utan reaktionen kommer senare. Andra blir ledsna och oroliga. Ytterligare andra kan tänka att det här ordnar sig snart!

Utredning

När en person fått veta att hon eller han har cancer behövs det ofta olika undersökningar innan läkarna bestämmer hur behandlingen ska gå till. Det kan vara röntgenundersökningar eller blodprover. Om undersökningarna måste göras snabbt eller om man bor långt bort från sjukhuset kan man behöva stanna kvar på sjukhuset på nätterna, men oftast kan man vara hemma.

 

Innan läkarna kan besluta om behandling måste de veta vilken sorts cancer rör det sig om. Sitter den på ett enda ställe eller har den metastaserat, det vill säga spridit sig i kroppen? Behandlingarna som finns mot cancer är operation, strålbehandlingcytostatika och andra mediciner.  En person kan behöva flera olika sorters behandlingar för att få bort cancern.