Back to top
Hem / Leva nära cancer

Leva nära cancer

När din mamma, farfar eller bästa vän får cancer kanske du känner dig alldeles ensam. Men det finns många unga som är med om samma sak som du.

Du måste inte alltid vara positiv. Det måste inte den som är sjuk heller. Det kan vara svårt att se en person som har cancer, som verkar ha gett upp eller är ledsen och gråter mycket. Men ibland är det svårt, och den känslan är också viktig. Den som vågar vara riktigt ledsen kan också orka vara riktigt glad.

 

Behåll ditt vardagsliv så mycket du kan. Glöm inte skolan eller ditt jobb. Om du måste vara ledig någon gång, berätta för din lärare eller chef varför, låt inte bara bli att dyka upp. Samma sak om allt inte går så bra som det brukar. Du kommer behöva dina betyg och din arbetslivserfarenhet i framtiden. Förklara vad som händer så får du oftast förståelse. Ibland har du rätt till ekonomisk ersättning också.

 

Ta hand om dig själv. Gör sådant du gillar och mår bra av. Du får ha roligt och träffa vänner. Sov ordentligt och motionera. Är kroppen i balans är det lättare att hantera sina känslor. Är du trött och slut, blir allting tungt.

 

Att kunna är bättre än att fantisera. Ofta har man många föreställningar om vad cancer är och hur det kommer gå. Om du lär dig mer finns det goda chanser att du blir lugnare och känner större kontroll över situationen.