Back to top
Hem / Hopp & sorg / Radio Pysknappen

Radio Pysknappen

Hej!

Jag heter Olof Wretling och jobbar som skådespelare och manusförfattare.

 

Till vardags är jag en del av humorgruppen Klungan och 2003 var jag med och skapade humorprogrammet Mammas Nya Kille i P3. Att skriva och stå på scen har alltid varit min högsta dröm men lika långt ifrån en självklarhet. Jag är nämligen ganska ängslig och orolig av mig till naturen. Det kan vara bra att vara försiktig ibland men också trist och krångligt. För mig tog det 28 långa år innan jag tillslut vågade ställa mig på scen framför en publik. Sedan dess har jag turnerat över hela Sverige med Klungan och spelat på de större scenerna.

 

2011 fick jag äran att sommarprata och det är också anledning till att jag nu dyker upp här. I min sommarprata berättade jag om sorgen efter min pappa. Min pappa dog i cancer 1996 och åren som följde var fruktavärda på många sätt. Att som tjugoåring sortera allt jag och min familj gått igenom blev en för övermäktig uppgift. Jag hade fått uppleva en cancerresa med sorligt slut och nu satt jag i en lägenhet i centrala Göteborg och vågade inte gå ut.80 mil från mamma och syster i Umeå och en pappa som nu låg en meter ner under jorden och jag en ung vuxen som precis lärt mig att fylla i a-kasse kort. Den livskrisen tog jag mig ur genom att börja skriva, jag hittade till slut min pysknapp.

 

Skrivandet och humorn lättade på trycket inom mig och marken under mig slutade gunga. Från att ha varit livrädd blev jag bara rädd och idag så kan jag hantera mina rädslor.

 

Så till dig som just nu är medpassagerare i en cancerresa, eller till dig som för tjugo år sedan gick igenom samma sak som mig. Kanske med lyckligt slut eller med sorgligt slut? Jag sträcker ut min högra hand och säger, välkomna till Pysknappen!