Back to top
Hem / Hopp & sorg / Att sörja

Att sörja

 

Sorg är en känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Kris och sorg går ofta i varandra. Du kan känna sorg trots att det inte är någon som dött. Om någon som står dig nära fått cancer är det viktigt att du tillåter dig själv att få sörja situationen. Cancern var ju inget du ville få in i ditt liv.

 

Det är inte ovanligt att känslan av att ha förlorat kontrollen infinner sig och att cancern nu styr livet, både för den sjuke och för er runt omkring. Cancern kanske gör att ni ständigt bär på en rädsla och oro. Kanske får ni avstå från semesterresan ni så länge drömt om att göra. Sjukdomen orsakar en förlust av ert vanliga liv, för en kortare eller längre tid.

När sorgen inte kommer

Sorg är en process som tar olika lång tid för de som drabbats. Sorg som orsakas av att någon dött tar oftast längre tid än sorg som orsakas av att någon du bryr dig om blivit sjuk. Då någon dött går sorgen så småningom över till en saknad som alltid kommer finnas kvar. Ibland kommer inte sorgen direkt när någon du står nära blir sjuk eller dör. Du kanske inte känner någonting från början utan livet rullar på som förut. Det är inte ovanligt. Låt känslorna komma när de kommer.

Alla känslor är tillåtna

Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och får utlopp för dina känslor. Det vill säga: är du ledsen- gråt, är du arg- få ut din ilska men se till att det inte skadar dig själv eller någon annan. Det är också viktigt att du tillåter dig själv att vara glad när du känner dig glad, trots att någon du står nära är svårt sjuk eller att du saknar någon som dött.

Sorgen är randig

I samband med kris och sorg är det vanligt att nattsömnen blir störd, att man får förändrade matvanor och får svårt att koncentrera sig. Det är väldigt vanligt att få problem med att hålla saker i minnet. Allt det här kommer att gå över när krisen eller sorgen lagt sig.

Det är också vanligt att känslorna pendlar fram och tillbaka. Därför sägs det ibland att sorgen är randig. Den ena stunden kan kännas svart, ingenting känns roligt och du känner dig nedstämd. Efter en stund kan det kännas bättre och du kanske skrattar ihop med någon och känner att livet ändå känns ganska bra. Denna pendling kan för en del ske under samma dag medan den för andra sker mellan olika dagar eller perioder.

Livet sen

Livet efter en kris eller sorg blir inte precis som det var innan. Många människor som blivit drabbade berättar att de efteråt fått en annan syn på livet. Man börjar prioritera saker annorlunda. En del saker blir viktigare och andra saker mindre viktiga än vad de var tidigare. Läs mer om sorgens skiftningar under "När cancer inte går att bota".

 

 

Frågor & svar om sorg:

"Jag är nu 22 år och för 17 år sen dog min pappa av ändtarmscancer, eftersom jag bara var fem år så minns jag nästan inget av sjukdomsperioden, döden eller sorgen. Jag försöker bearbeta min sorg hela tiden, men det är svårt när jag 1. inte känner att det är rättfärdigat att jag är "i sorg" 2. när det inte är i samband med min pappas sjukdom eller bortgång 3. när jag inte vet exakt vad som hände och hur det gick till. Men eftersom jag inte kommer ihåg min egna sorg så måste jag göra detta nu senare i mitt liv, men hur ska jag hitta verktygen att göra det? och hur ska jag våga ta upp det med min mamma? att jag vill veta vad som hände, veta hur hon kände, veta hur jag reagerade. Hur gör jag?"

 

Fler frågor och svar om kris och sorg hittar du här.