Back to top

hej om min farmor mamma,farmor och min pappa har h...

hej om min farmor mamma,farmor och min pappa har haft tjocktarms cancer kommer jag också få det

Hej!

 

 

Tack för din fråga!

 

Endast en tiondel av alla cancerfall beror på att man ärvt en skadad gen som är orsak till cancern. Då det är många i en familj som fått samma typ av cancer finns det en risk att cancern kan vara ärftlig. De vanligaste ärftliga cancersjukdomarna är bröstcancer och tjocktarmscancer.

 

Du undrar om du också kommer få tjocktarmscancer när både din farmors mamma, din farmor och din pappa har drabbats av det. Det är svårt att svara på då vi inte vet om du bär på en ärftlig gen eller inte. Även om det skulle vara så att din pappa har en ärftlig gen som gjort att han fått cancer, kanske inte du har fått den genen.

 

För att utreda om cancern är ärftlig föreslår vi att din pappa tar upp frågan med sin läkare, som kan skicka en remiss till en onkogenetisk mottagning vilka startar en genetisk utredning. Läs mer om ärftlig cancer här.

 

När ni gjort en utredning vet ni om du bär på genen eller inte. Om du inte har anlaget löper du inte större risk än någon annan att drabbas av cancer. Om du har anlag för ärftlig cancer kan du få gå på kontroller så man kan  hitta förstadier till cancer och operera bort dem innan de utvecklas till cancer.

 

 

Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler frågor får du gärna höra av dig igen.

 

 

Med vänlig hälsning

 

 

Nära cancer

 

2013-11-04