Back to top

Hej, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera mi...

Hej, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera min fråga, men jag undrar liksom, tillexempel, om man får lungcancer, vad är det man dör av, fylls lungorna med cancer? Och vad är ens cancer, hur ser det ut? Jag förstår liksom inte vad det är som händer, jag såg min mamma dö i lungcancer, och vad var det som hände med hennes kropp, varför slutade hon andas? Mammas cancer spred ju sig till massa områden i kroppen men, jag menar, vad betyder det när "cancern spred sig"? Är det liksom en klump av massa, ja, av massa vad? Så många konstiga frågor men jag har funderat för länge och håller på att bli galen..

Hej!

 

Det är inga konstiga frågor du har, det är snarare så att vi faktiskt inte har alla svaren.

 

Cancer är celler som blivit förändrade och delar sig för mycket. När cancer sprider sig, bildar metastaser, handlar det om att cancerceller åker iväg från sin ursprungsplats med blodet eller lymfan. De fastnar sedan på ett nytt ställe och börjar dela sig så att det så småningom bildas en tumör, en knöl, där också. 

 

Din mammas lungcancer kan ha påverkat lungorna så att de inte fungerade lika bra längre. Men cancern fyller inte upp hela lungorna, utan det finns frisk lungvävnad också.

Så vad är det egntligen som gör att man kan dö av cancer? Cancern påverkar hela kroppen på grund av att den tar så mycket energi och den bildar skadliga ämnen. Det här gör att personen med cancer blir trött, går ner i vikt, kanske får feber. Kombinationen av att cancern förstör den friska vävnaden där den växer och av den påverkar hela kroppens funktion gör att kroppen inte orkar till slut utan personen dör.

 

Vi har gjort flera filmer där du kan lära dig mer: Så funkar cancer och Vad är egentligen cancer?

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-01-16