Back to top

Hej igen! Jag blev lite klokare på styrkorna nu. ...

Hej igen!

Jag blev lite klokare på styrkorna nu.

Jag har läst att Högdosbehandlingen BEAM kan vara upp till 10 ggr så kraftig(?) som en vanlig kur. Finns det någon ytterligare högre steg eller är BEAM det hårdaste som man kan pressa kroppen i ett sånt här relativt kort paket som man får den i?

/Överlevaren igen

Hej, kul att du hör av dig igen!

 

Det som begränsar hur mycket cytostatika man får är de förväntade biverkningarna. Mycket ofta är det påverkan på blodbildningen i benmärgen som avgör hur mycket cytostatika man tål. BEAM-kuren får man inför en stamcellstransplantation. Då har benmärgens stamceller sparats sedan tidigare och efter behandlingen får man tillbaka dem. Därför behöver dosen på cytostatika inte anpassas till vad benmärgen tål, och man kan få mer intensiv behandling. Så du har helt rätt i att denna behandling är starkare än de som används i andra situationer.

 

Det finns flera kurer än BEAM som ges inför stamcellstransplantationer, bland annat beroende på vilken sjukdom det gäller och om man ska få tillbaka egna stamceller eller om man får stamceller får en donator. Det är kombinationen och doserna på de cytostatika som ingår i kuren som gör behandlingen så intensiv. Barn som har cancer tål ofta mer behandling än vuxna och brukar få de mest intensiva kombinationerna.

 

Olika cancersjukdomar är känsliga för olika typer av behandling och därför kan behandlingarna se olika ut och ge olika följder, fast de är lika effektiva.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-11-22