Back to top

Hej Min mamma fick besked om lungcancer i maj -13....

Hej

Min mamma fick besked om lungcancer i maj -13.

Hon genomgick en strålbehandling och cellgiftsbehandling på 7 veckor. Hon mådde jättebra under hela behandlingen, inga som helst biverkningar.

Men det verkar som de kommit nu, läkaren säger att det med största sannolikhet är strålskador, men hur länge ska jag behöva se min mamma lida med dessa hostattacker , ska väl också säga att vi/mamma fick bra besked att tumören hade stannat av och det finns ingen aktivitet längre, men att se min mamma hosta gör så ont i mig. Jag undrar hur lång tid tar det för strålskador att läka??

Hej!

Om man får hosta efter strålbehandling, så är det troligen ett symptom på att det blivit en inflammation i lungan av strålningen, en så kallad "strålpneumoni". Det läker troligen av sig själv men det tar lång tid. Exakt hur låg tid att svårt att säga, det är väldigt individuellt.

 

Din mamma bör få behandling med kortisontabletter för att lindra hostan och för att få det att läka fortare. Om hon inte fått kortison, så ska hon kontakta sin läkare angående detta.

 

Efter strålbehandlingen uppstår det "ärrbildning" i lungan. Man brukar kalla det för "fibros". Det är naturligt och sker alltid, men det brukar man oftast inte få några besvär av. Ärrbildningarna kommer antagligen att synas på röntgenbilder hela livet.

 

Med vänliga hälsningar näracancer.se

2014-02-14