Back to top

Hej!!! Mamma fick reda att hon hade tömor cancer i...

Hej!!! Mamma fick reda att hon hade tömor cancer i lungan förra året i april men det har spridit sig. Hon fick både strål i cellgifts behandling, 8 kurer va färdigt i år 25 januari. Men efter det hade hon ong i axeln och i vänstra sida i revbenet. Hon sökte på akuten hon las in på lungvården. Dom tog bilder o sa att ena revbenen har fratur har gått av . Så dom ska stråla henne igen. En gång bara. Vad tror ni hur länge kan man leva med det!???? Otoligt på väntan dottern till underbar mamma.

Hej!

 

Tack för frågan om din mamma. Det finns många flera former av lungcancer och överlevnaden beror på vilken sorts cancer det är, hur den spridit sig och hur hälsan i stort ser ut. Kvinnor har lite bättre prognos än män. I cancervården räknar man ofta på hur många procent som är i livet fem år efter att man upptäckt sjukdomen, så kallad 5 års överlevnad. För lungcancer som spritt sig så är det 2-13% som är i livet efter 5 år.

Det låter som din mamma fått intensiv behandling som man hoppats kunna bromsa sjukdomen ordentligt. Vi vet inte om frakturen i revbenet beror på att det skulle finnas en metastas där, eller om det gått av av andra orsaker. Om det har tillkommit en ny metastas efter att behandlingarna avslutades i januari så kanske din mamma behöver cellgiftsbehandling igen.

Det är svårt att kunna säga så mycket mer om din mammas situation utan att vara så insatt i den. Har du möjlighet att fråga någon av läkarna eller sjuksköterskorna på din mammas avdelning om detta? Där kanske det även finns en kurator som du kan prata med? När någon drabbats av cancer innebär det en stor kris både för den drabbade och personerna i dennes närhet. Det kan då vara bra att få samtal och stöd av någon utomstående.

Hälsningar NäraCancer.se
2014-02-13