Back to top

Besvarade frågor

Min släkt (faster och moster) både från mama och p...

Min släkt (faster och moster) både från mama och papa hade bröstcancer. Jag tror jag kanske har det. Min mamma själv inte har bröstcancer men vissa faster och moster och även kusiner hade fått cancer. Hur ska jag göra?

Jag fick panik när jag känner att ibland min vänster bröst känns lite öm.

Hej!

 

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Därför händer det att flera personer i samma familj får bröstcancer utan att det behöver ha något samband.

 

En riskfaktor som gör att läkarna ibland kan fundera på om det finns en ärftlig risk för cancer är om någon får bröstcancer före de fyllt 35 år, så har din faster och moster fått det när de var äldre så behöver det inte finnas en risk att det rör sig om en ärftlig cancer. Endast 10 % av all cancer är ärftlig så det är alltså ganska ovanligt. Läs gärna mer om ärftligcancer på vår sida.

 

Brösten kan ibland vara ömma utan att det är någon fara. Ibland kan brösten även vara knöliga utan att det beöver vara någon fara. Genom att regelbundet undersöka dina bröst lär du dig hur de brukar kännas. Hittar du en knöl eller annan förändring kan den vara helt ofarlig men det kan man inte avgöra själv. Då kan det vara bra att söka läkare för bedömning.

 

Hälsningar

Nära Cancer

 

2020-01-02

Hej. Min mamma har precis fått besked om att hon...

Hej.

Min mamma har precis fått besked om att hon har magsäckscancer. Efter gastro och titthålsoperation tror de sig säga att detta rör sig om avancerad cancer. De har även hittat något som de tror sig vara spridning i bukhinnan . De var dock en väldigt liten spridning och små, som riskorn.

De tog biopsier för att bekräfta om det är cancerspridning.

Mina frågor är:

- varför opererar de inte om det är spridning i bukhinnan? Är det inte upp till patienten själv? Det finns fall där detta har gjorts och har goda resultat.

- hur är din syn på immunterapi, eller hipec behandling mot magcancer?

Finns det chans till att hon svarar kanonbra på cellgifterna, så att de i ett senare skede väljer att ändra sig och göra en magsäcksoperation? Cellgifterna kan väl stoppa den möjliga spridningen i bukhinnan?

Tacksam för svar, tips och råd!

Hej!

 

Vi förstår att det är många frågor som uppstår när du fått reda på att din mamma har fått cancer.

 

För att få svar på dina frågor rekommenderar vi dig att ställa dem till din mammas ansvarige läkare som är insatt i hennes sjukdom och därmed kan ge ingående svar som gäller just henne. Om ni känner er osäkra efter att ni fått svaren kan ni begära en second opinion där en annan läkare gör en ny medicinsk bedömning.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-12-23

hej! Min pappa hade en väldigt elakartad hjärntumö...

hej! Min pappa hade en väldigt elakartad hjärntumör. Han opererades för kanske 2 veckor sen och det finns tyvärr en liten liten tumör kvar. Han ska snart börja på strålning och cellgifter men om inte tumören försvinner så kan de troligtvis inte operera bort den. Läkarna säger att pappa troligtvis går bort inom ett par år, men jag undrar hur man dör?

Kommer han må bra och sen bara falla ihop? Eller kommer han bli helt förlamad och få nedsatt syn/ hörsel osv?

Detta är ganska nytt och jag vet inte mycket alls,,, har försökt att googla mycket men det har varit ganska svårt det med.

Så bara ös på med information snälla!

Sen undrar jag om ni tycker jag borde gå till någon slags kurator?

Jag pratar med min mamma om detta men jag vill fortfarande inte göra henne på sämre humör då mycket hamnat på hennes axlar just nu.

Ibland blir det även svårt för mig att hålla koncentrationen,, speciellt på matten i skolan...

Det var allt jag hade att säga! Snälla kom med info och hjälp mig !

Hej!

Vi förstår att du har det jobbigt nu, i en ny situation där du känner att du inte vet så mycket. Du kan läsa om hur det kan vara när döden närmar sig på vår sida. Det kan också vara skönt att få prata med någon utomstående, kanske med skolsköterskan eller kuratorn på din skola. Att ha svårt med koncentrationen på lektionerna är vanligt, när man är orolig för någon. Det är viktigt att ta hand om sig själv, du kan läsa mer om det här. Hoppas du fick lite hjälp av lästipsen, du är alltid välkommen att skriva igen.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-12-21

Hej! Det är så att jag håller på med mitt gymnasie...

Hej! Det är så att jag håller på med mitt gymnasiearbete som handlar om strålningsbehandling inom cancer. Jag ska skapa en enkät som riktar sig till människor som haft/har cancer och som genomgått/genomgår strålningsbehandling. Var skulle jag kunna skicka denna enkät för att få så många svar som möjligt?

Hej! Ett tips är att du vänder dig till en strålbehandlingsavdelning på någon av Onkologklinikerna i landet.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-12-09

Min mamma har cancer inget får mig på andra tankar...

Min mamma har cancer inget får mig på andra tankar kan man chatta med andra unga någon stans?

Hej

 

I nuläget har vi tyvärr ingen vanlig chatt.

 

Det är i alla fall bra att du hör av dig till oss då vi kan erbjuda Snacka som betyder att vi försöker hitta en kontakt (en utsedd person) i en liknande situation som din. Ni två mailar sedan med varandra.

 

Du får själv anmäla dig genom 1177 som du hittar under pratbubblorna Snacka på denna sida.

 

Lycka till

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-11-15

Hej. Vad händer i en cellgiftsbehandling från Theo...

Hej. Vad händer i en cellgiftsbehandling från Theo 9 år i Linköping.

Hej

Jättebra Theo att du skriver till oss och frågar om cellgiftsbehandling som vi också kallar för cytostatikabehandling.

 

Under fliken Om cancer har vi bra filmer som presenteras av Eva Funck (bl.a. barnprogramledare).

I filmen om behandling berättar hon om strålbehandling, cellgiftsbehandling och operation.

 

Du kan även läsa om cytostatikabehandling under samma flik Om cancer.

Undrar du över något mer hör gärna av dig igen.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-11-15

Jag har nyligen fått reda på att min pappa har fåt...

Jag har nyligen fått reda på att min pappa har fått en aggressiv cancer i urinblåsan 😥jag försöker va så stark i de här men så mycke funderingar o tankar jag har o jag vet inte hur jag ska bearbeta de här 😥Min Pappa har alltid stöttat oss mig o mina systrar o varit så stark o nu får vi va starka för hans skull men de är så svårt o veta hur man ska göra 😭😭jag känner så maktlös o jag tänker så mycke på mamma hur hon mår i de här o hon är stark som person o säger att de går bra men hon vet att vi finns om hon behöver oss o har vi har ett så starkt familjeband men de här är sååå jobbigt 😭😭😥hjälp mig va ska jag göra /mvh den äldsta dottern

Hej

 

Det är svårt när någon nära anhörig som din pappa blir sjuk. 

 

Du verkar ha en pappa som alltid funnits nära och stöttat er familj.

 

Din pappa vill säkert fortsätta och vara delaktig i era liv, men kanske med lite mer stöd från er andra i familjen.

Försök att prata och umgås med varandra som vanligt. 

Din mamma och ni systrar kanske har möjlighet att turas om att träffa din pappa då det kan vara bra att även tillåta sig lite vila och bara vara.

 

Det kan vara bra att prata med någon som vet lite mer runt din pappas sjukdom, hans läkare och/eller kurator.

Du kan läsa under flikarna på vår webbsida om Leva nära cancer.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-11-14

Hej, Min bästa väns (27 år) mamma (60 år) somnade...

Hej,

Min bästa väns (27 år) mamma (60 år) somnade inatt in pga cancer som upptäcktes i september och går inte längre att väcka,

Jag har inte vågat höra av mig då min mamma (hennes bästa vän) tyckte att vi skulle vänta ett tag. Jag vet ej om har gått bort helt än men som jag förstod det så är allt hopp ute nu.

Jag är rädd för att göra saker värre för min vän och hans familj men vill samtidigt vara där och stötta.

hur skall jag hantera situationen och hur länge borde jag vänta innan jag hör av mig föra att visa mitt stöd? Finns det stödlinjer eller liknande som en kan vända sig till?

Hej

 

Det är omtänksamt av dig att tänka på dina vänner och vilja stötta dem.

Tidsgräns på hur länge man ska vänta innan man hör av sig kan variera.

 

Kanske kan du börja med ett sms eller skriva ett kort till din vän att du tänker på honom och att du finns där för honom och hans familj. 

 

Kontakter för stöd kan du söka genom att ringa eller skriva till 1177, din Vårdcentral och Cancerfonden.

 

På vår webbsida under flikarna hittar du också information att läsa om hur man kan känna sig när någon drabbas av cancer, en är Hopp & sorg.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-11-13

 

Hej! Vad gör man om man mår super dåligt över att ...

Hej! Vad gör man om man mår super dåligt över att ens mamma har cancer

Hej

Det är bra att du hör av dig för mycket känslor kommer och man kan inte behöva klara det ensam. Mycket i ens tillvaro påverkas när en närstående som din mamma blir sjuk. 

 

Prata med din mamma om att du mår dåligt av att hon är sjuk vilket hon säkert känner och om ni är fler i familjen kan det vara bra att hjälpas åt att stödja varandra.

 

Om din mamma har en läkare så kan du fråga henne om du får vara med vid nästa besök för att få veta lite mer om cancersjukdomen. Kanske finns det också tillgång till kurator.

 

Går du i skolan kanske ni har en kurator där som du kan prata med.

 

Ibland kan det kännas bra att prata med en kompis och/eller göra något tillsammans med kompisen eller någon/några som får dig att tänka på annat. 

 

Läs gärna här på vår webbsida om Leva nära cancer om hur du kan ta hand om dig.

Var rädd om dig.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-11-15

Hej, Min mormor har alltid varit väldigt smal. Trö...

Hej,

Min mormor har alltid varit väldigt smal. Trött och inte haft så mycket ork. Det har bara varit så. Plötsligt dog hon. Ingen visste varför. Hon var inte så gammal, hon jobbade mycke.

Mina föräldrar fick sen veta av läkare att hon hade stor sönderfallande tumör i lungan och att det var därför hon lämnat oss.

Jag undrar vad betyder sönderfallande. Mamma säger att den kanske gått sönder. Men vet inte så bra.

Kan man plötsligt bara dö av cancer utan att veta om?

Hej,

 

Vad tråkigt att höra att din mormor dött så plötsligt.

 

Sönderfallande tumör kan betyda olika saker och det är svårt att veta hur det var i din mormors fall. Det bästa vore om ni tog kontakt med hennes läkare som kan förklara mer vad som hände din mormor.

 

Cancer kan ge komplikationer som i sin tur kan leda till att sjukdomen utvecklas snabbt och man kan då dö plötsligt.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-11-07

Hej! Vad gör man om man mår super dåligt över att ens mamma har cancer

Hej

Det är bra att du hör av dig för mycket känslor kommer och man kan inte behöva klara det ensam. Mycket i ens tillvaro påverkas när en närstående som din mamma blir sjuk. 

 

Prata med din mamma om att du mår dåligt av att hon är sjuk vilket hon säkert känner och om ni är fler i familjen kan det vara bra att hjälpas åt att stödja varandra.

 

Om din mamma har en läkare så kan du fråga henne om du får vara med vid nästa besök för att få veta lite mer om cancersjukdomen. Kanske finns det också tillgång till kurator.

 

Går du i skolan kanske ni har en kurator där som du kan prata med.

 

Ibland kan det kännas bra att prata med en kompis och/eller göra något tillsammans med kompisen eller någon/några som får dig att tänka på annat. 

 

Läs gärna här på vår webbsida om Leva nära cancer om hur du kan ta hand om dig.

Var rädd om dig.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-11-15

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)