Back to top

Besvarade frågor

Min mamma har cancer inget får mig på andra tankar...

Min mamma har cancer inget får mig på andra tankar kan man chatta med andra unga någon stans?

Hej

 

I nuläget har vi tyvärr ingen vanlig chatt.

 

Det är i alla fall bra att du hör av dig till oss då vi kan erbjuda Snacka som betyder att vi försöker hitta en kontakt (en utsedd person) i en liknande situation som din. Ni två mailar sedan med varandra.

 

Du får själv anmäla dig genom 1177 som du hittar under pratbubblorna Snacka på denna sida.

 

Lycka till

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-11-15

Hej. Vad händer i en cellgiftsbehandling från Theo...

Hej. Vad händer i en cellgiftsbehandling från Theo 9 år i Linköping.

Hej

Jättebra Theo att du skriver till oss och frågar om cellgiftsbehandling som vi också kallar för cytostatikabehandling.

 

Under fliken Om cancer har vi bra filmer som presenteras av Eva Funck (bl.a. barnprogramledare).

I filmen om behandling berättar hon om strålbehandling, cellgiftsbehandling och operation.

 

Du kan även läsa om cytostatikabehandling under samma flik Om cancer.

Undrar du över något mer hör gärna av dig igen.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-11-15

Jag har nyligen fått reda på att min pappa har fåt...

Jag har nyligen fått reda på att min pappa har fått en aggressiv cancer i urinblåsan 😥jag försöker va så stark i de här men så mycke funderingar o tankar jag har o jag vet inte hur jag ska bearbeta de här 😥Min Pappa har alltid stöttat oss mig o mina systrar o varit så stark o nu får vi va starka för hans skull men de är så svårt o veta hur man ska göra 😭😭jag känner så maktlös o jag tänker så mycke på mamma hur hon mår i de här o hon är stark som person o säger att de går bra men hon vet att vi finns om hon behöver oss o har vi har ett så starkt familjeband men de här är sååå jobbigt 😭😭😥hjälp mig va ska jag göra /mvh den äldsta dottern

Hej

 

Det är svårt när någon nära anhörig som din pappa blir sjuk. 

 

Du verkar ha en pappa som alltid funnits nära och stöttat er familj.

 

Din pappa vill säkert fortsätta och vara delaktig i era liv, men kanske med lite mer stöd från er andra i familjen.

Försök att prata och umgås med varandra som vanligt. 

Din mamma och ni systrar kanske har möjlighet att turas om att träffa din pappa då det kan vara bra att även tillåta sig lite vila och bara vara.

 

Det kan vara bra att prata med någon som vet lite mer runt din pappas sjukdom, hans läkare och/eller kurator.

Du kan läsa under flikarna på vår webbsida om Leva nära cancer.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-11-14

Hej, Min bästa väns (27 år) mamma (60 år) somnade...

Hej,

Min bästa väns (27 år) mamma (60 år) somnade inatt in pga cancer som upptäcktes i september och går inte längre att väcka,

Jag har inte vågat höra av mig då min mamma (hennes bästa vän) tyckte att vi skulle vänta ett tag. Jag vet ej om har gått bort helt än men som jag förstod det så är allt hopp ute nu.

Jag är rädd för att göra saker värre för min vän och hans familj men vill samtidigt vara där och stötta.

hur skall jag hantera situationen och hur länge borde jag vänta innan jag hör av mig föra att visa mitt stöd? Finns det stödlinjer eller liknande som en kan vända sig till?

Hej

 

Det är omtänksamt av dig att tänka på dina vänner och vilja stötta dem.

Tidsgräns på hur länge man ska vänta innan man hör av sig kan variera.

 

Kanske kan du börja med ett sms eller skriva ett kort till din vän att du tänker på honom och att du finns där för honom och hans familj. 

 

Kontakter för stöd kan du söka genom att ringa eller skriva till 1177, din Vårdcentral och Cancerfonden.

 

På vår webbsida under flikarna hittar du också information att läsa om hur man kan känna sig när någon drabbas av cancer, en är Hopp & sorg.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-11-13

 

Hej! Vad gör man om man mår super dåligt över att ...

Hej! Vad gör man om man mår super dåligt över att ens mamma har cancer

Hej

Det är bra att du hör av dig för mycket känslor kommer och man kan inte behöva klara det ensam. Mycket i ens tillvaro påverkas när en närstående som din mamma blir sjuk. 

 

Prata med din mamma om att du mår dåligt av att hon är sjuk vilket hon säkert känner och om ni är fler i familjen kan det vara bra att hjälpas åt att stödja varandra.

 

Om din mamma har en läkare så kan du fråga henne om du får vara med vid nästa besök för att få veta lite mer om cancersjukdomen. Kanske finns det också tillgång till kurator.

 

Går du i skolan kanske ni har en kurator där som du kan prata med.

 

Ibland kan det kännas bra att prata med en kompis och/eller göra något tillsammans med kompisen eller någon/några som får dig att tänka på annat. 

 

Läs gärna här på vår webbsida om Leva nära cancer om hur du kan ta hand om dig.

Var rädd om dig.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-11-15

Hej, Min mormor har alltid varit väldigt smal. Trö...

Hej,

Min mormor har alltid varit väldigt smal. Trött och inte haft så mycket ork. Det har bara varit så. Plötsligt dog hon. Ingen visste varför. Hon var inte så gammal, hon jobbade mycke.

Mina föräldrar fick sen veta av läkare att hon hade stor sönderfallande tumör i lungan och att det var därför hon lämnat oss.

Jag undrar vad betyder sönderfallande. Mamma säger att den kanske gått sönder. Men vet inte så bra.

Kan man plötsligt bara dö av cancer utan att veta om?

Hej,

 

Vad tråkigt att höra att din mormor dött så plötsligt.

 

Sönderfallande tumör kan betyda olika saker och det är svårt att veta hur det var i din mormors fall. Det bästa vore om ni tog kontakt med hennes läkare som kan förklara mer vad som hände din mormor.

 

Cancer kan ge komplikationer som i sin tur kan leda till att sjukdomen utvecklas snabbt och man kan då dö plötsligt.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-11-07

Är cellgifter och bromsmedicin samma sak?

Är cellgifter och bromsmedicin samma sak?

Hej!

Cellgifter, även kallad cytostatika, ges i olika syften. Ibland ges cytostatikabehandlingen i botande syfte men ibland ges den i lindrande syfte dvs man vet att den inte kommer att bota men den kan få sjukdomen att stanna upp. Vissa kallar det senare för bromsmedicin eftrsom det förhindrar att tumören växer.

 

Mot andra sjukdomar t.ex MS och andra neurologiska sjukdomar kan man också få mediciner som bromsar upp sjukdomsförloppet. Dessa kan också kallas för bromsmediciner utan att det är cellgifter.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-10-28

Hur blir det cancer?

Hur blir det cancer?

Hej!

 

Cancer är ett samlingsnamn på sjukdomar som beror på att celler delar sig för mycket och inte lyder kroppens signaler. Felen sitter i cellens arvsmassa, DNA. I våra filmer med Eva Funck, Så funkar cellen, Så funkar cancer och Så funkar cancerbehandling kan du lära dig hur cancer bildas men också hur man kan behandla sjukdomarna.

Vi har även gjort en illustrerad film Vad är egentligen cancer? som på ett lättförståeligt sätt beskriver hur cancer bildas och fungerar.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-10-28

Hej! Vänder mig till er då jag tidigare pratat me...

Hej!

Vänder mig till er då jag tidigare pratat med min husläkare men inte fått någon kallelse när jag tog upp detta. Jag vet inte riktigt om det här är rätt forum men gör ett försök.

Jag är 23 år gammal och har historik av cancer i släkten. Min mamma insjuknade i bröstcancer när hon var 43 år gammal, vilket hon friskförklarades från 10 år senare. Dock fick hon strax efter det metastaser i ryggen som var under kontroll men några år senare spred sig till huvudet. Hon avled 59 år gammal år 2015.

Jag har nyligen fått reda på att min mormor även avled i cancer år 1994 innan jag föddes, vet inte mer än att den var spridd.

Jag var som sagt hos min husläkare och berättade detta samt så har läkare på umo tidigare avrått från hormonella preventivmedel. Jag undrade om man kunde få kallelse för att reda ut om man har en ärftlig gen? Nu läste jag om att det endast går om föräldern/släkting är i livet?

Jag är den enda kvinnan i min mammas sida av släkten. Hur som ska jag ta mitt första cellprov nu i veckan men oron finns såklart där och jag skulle även vilja bli kallad på mammografi. Men hur går jag tillväga?

Hej!

 

Även om flera personer i samma släkt haft cancer så behöver det inte betyda att det beror på ärftliga faktorer. Ärftlig cancer misstänks i första hand när många familjemedlemmar får samma slags cancer. Om din mamma och mormor hade olika typer av cancer, tex om din mamma hade bröstcancer och din mormor hade tjocktarmscancer med spridning, så är cancern troligtvis inte ärftlig då dessa sjukdomar inte hör ihop. Det är bara 10% av all cancer som är ärftlig. Läs gärna vår sida om ärftlighet.

 

Vi råder dig att prata med släktingar och se om din mormor också hade bröstcancer eller om hon hade någon annan cancerform. Om hon hade bröstcancer (eller äggstockscancer) råder vi dig att återigen kontakta din vårdcentralläkare angående din oro och se om det finns möjlighet att få en remiss till en onkogenetisk mottagning, där man kan utreda om du bär på en ärftlig gen eller inte. De som varit sjuka behöver inte vara i livet när en utredning görs. Viktigt att komma ihåg är att även om din mormor och mamma hade en ärftlig gen behöver det inte innebära att du också bär på den. Du har ju även anlag från din pappas sida.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-10-03

Hur stora är oddsen att man som barn 30 år nu i in...

Hur stora är oddsen att man som barn 30 år nu i insjuknar i cancer när

Båda föräldrarna har fått de ? Är de beroende på canser eller hur ser prognosen ut ?

Hej

Det är många som skriver och undrar om cancer och ärftlighet. På vår sida om ärftlighet kan du läsa vad vi skriver om detta.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-09-30

Hej. Vad händer i en cellgiftsbehandling från Theo 9 år i Linköping.

Hej

Jättebra Theo att du skriver till oss och frågar om cellgiftsbehandling som vi också kallar för cytostatikabehandling.

 

Under fliken Om cancer har vi bra filmer som presenteras av Eva Funck (bl.a. barnprogramledare).

I filmen om behandling berättar hon om strålbehandling, cellgiftsbehandling och operation.

 

Du kan även läsa om cytostatikabehandling under samma flik Om cancer.

Undrar du över något mer hör gärna av dig igen.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-11-15

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)