Back to top

Besvarade frågor

Hej! Min farmor har lungcancer och behandlas ett å...

Hej! Min farmor har lungcancer och behandlas ett år för det med strålning och medicin. De har nu hittat metafaser i hjärnan och binjurarna. Hur stor chans till tillfrisknande har hon? Går metafaser att bota? Kommer det gå snabbt hädanefter då de inte hittat något och sagt att värdera varit bra de senaste tre läkarbesöken?

Hej!

 

Det låter bra att din farmor har bra värden. 

Metastaser går inte att bota däremot kan man hålla tillbaka dem med behandling.

Vi kan tyvärr inte bedömma hur länge hon kommer att må bra.

Kanske har du möjlighet att vara med din farmor vid ett läkarbesök för att bättre förstå vad som händer.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-12-12

Hur pass orolig behöver jag vara över cancer i tjo...

Hur pass orolig behöver jag vara över cancer i tjocktarmen/ändtarmen som 18 åring utan hereditet?

Har slem i avföringen och mellan avföringarna, ont i magen på olika ställen, bubblig mage och mycket gaser.

Inget synligt blod.

Väldigt orolig...

Hej!

Risken att drabbas av tarmcancer vid 18 års ålder är mycket låg. De symtom du beskriver kan vara orsakat av en orolig mage. En del människor är tex känsliga för laktos och gluten eller har så kallad IBS (irritable bowel syndrome) som kan ge dom besvär som du beskriver. Det behöver alltså inte röra sig om någon allvarlig sjukdom. För att ta reda på vad orsaken till dina besvär är så tycker vi att du kan uppsöka din vårdcentral. De kan även ge mer råd om hur man tar hand om en orolig mage.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-12-12

Min pappa fick ett brev , jag kollade och det var ...

Min pappa fick ett brev , jag kollade och det var ett avförings test , sedan stod det ''cancer prov'' i tarmen ifall man blöder och det är vanligt i hans ålder.

Jag är orolig och sårad. Han vill alltid mitt bästa...

Hej

 

Det är svårt för oss att besvara din fråga då vi inte ser hela brevet.

Vi tycker att du ska prata med din pappa och berätta att du sett brevet och att du vill att han förklarar för dig vad det står och betyder.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-12-01

Hej! Min mamma har obotlig cancer, rektalcancer me...

Hej!

Min mamma har obotlig cancer, rektalcancer med levermetastaser. Hon har svarat mycket bra på första behandlingen. Läkarna följer upö CEA värde från 700 när hon fick sin diagnos och nu ligger provet på 48. Hon ska nu genomgå strålning för det blöder frpn modertumören men mamma har stomi så hon påverkas inte så mycket av det.

Finns de chans att mamma kan leva ett relativt långt liv med sin cancer om hon svarar så bra på behandlingen och hur mycket orkar egentligen kroppen tills den säger stopp?

Mvh Linett

Hej Linett!

Vad positivt att din mamma har så god effekt av behandlingen! Jag vet inte vad du lägger i begreppet "ett relativt långt liv". Självklart är det en fördel att effekten av behandlingen är så god, det talar för att hon har en cytostatikakänslig sjukdom. Har man en tarmcancer med levermetastaser har man trots gott behandlingssvar en begränsad överlevnad, då sjukdomen förr eller senare blir motståndskraftig mot behandling. Det är mycket ovanligt att man lever längre än 2 år med en levermetastaserad tarmcancer oavsett behandlingssvar. Hur länge din mamma kommer att leva kan vi förstås inte svara på. För att få ett bättre svar mer baserat utifrån din mammas förutsättningar rekommenderar vi att du pratar med hennes behandlande läkare.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 

2017-11-29

Hej! Jag tänkte höra lite om risken att en 18 årin...

Hej! Jag tänkte höra lite om risken att en 18 åring drabbas utav tarmcancer, har varierande avföring, slem i avföringen, olika konsistens på avföringen, mycket buller i magen och mycket gaser bland annat. Inget blod och har tagit f-hb prov en gång, vilket var negativt. Alla basala blodprover ser bra ut, men just tarmcancer skrämmer livet ur mig, har ingen i släkten som haft tarmcancer så har ingen ärftlighet heller.

Skulle gärna vilja ha ett sånt detaljerat svar som möjligt så jag kanske kan lugna ner mig lite.

Mvh

Hej!

Risken att drabbas av tarmcancer vid 18 års ålder är mycket låg. Om man har ärftliga faktorer, som till exempel familjär polypos, där man har onormalt många polyper i tarmen brukar man få gå på regelbundna kontroller av tarmen, efteresom risken att drabbas av cancer då är större. Det gäller ju inte dig, då du säger att du inte har någon ärftlighet.
De symptom du beskriver kan ha många andra orsaker än cancer. Om du inte sökt vårdcentralen skulle vi rekommendera dig att göra det, så kanske du kan får hjälp för dina besvär. Risken att du skulle drabbats av cancer i tarmen är dock ytterst liten.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

Av alla som får canser hur många överlever?

Av alla som får canser hur många överlever?

Hej

 

Av alla som får cancer botas idag två tredjedelar, se cancerfondsrapporten. Genom förbättrad diagnostik och effektivare behandling har risken att dö i cancer minskat lite. Även om överlevnaden mellan olika cancersjukdomar varierar stort.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-11-28

Är rädd för cancer i revbenen ! Lider av hypokondr...

Är rädd för cancer i revbenen ! Lider av hypokondri

Hej!

 

Det är väldigt ovanligt att få cancer i unga år. Risken att få cancer i revbenen är högst ovanligt.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-11-28

Hej, Min pappa avled i cancer i bukspottkörteln n...

Hej,

Min pappa avled i cancer i bukspottkörteln när han bara var 53 år. Hur stor är risken att även jag eller mina syskon drabbas?

/Anton

Hej

 

Risken att få cancer i bukspottkörteln är liten. Enligt forskning finns det egentligen inget som tyder på att sjukdomen är ärftlig.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-11-17

Hej! Vi har precis fått beskedet om att min mamma...

Hej!

Vi har precis fått beskedet om att min mamma har skelettcancer, dom hittar ingen huvudtumör så dom antar att det startades i skelettet, vilket jag antar är bättre än metastaser. Dom har hittat 10 tumörer stora som små som sitter allt från nyckelben till nere i bäckenet. Läkaren sa att det ser elakt ut. Som jag förstår det så finns det olika typer av primär skelettcancer, grejen är den att dom inte ”sett något liknande” som dom uttryckte de, dom vet inte vad för typ detta är, som blir inte kloka på det, alltså, dom vet inte hur dom ska behandla henne. Dom har letat och letat i 8 veckor nu, och det har varit sån kaos i mitt liv sen vi fick reda på att hon har en tumörhärd på ryggraden, sen har de kommit fram att de varit tumörer lite här och där, sen avfärdade dom tumörer och trodde på skelettsjukdom, men sen gick dom tillbaka till tumörer och till slut kände jag bara att jag ville bara ha ett svar så att man kunde sätta in behandling, och så kommer ett svar men utan behandling, jag känner mig så jäkla rädd och maktlös. Mamma som är sån stark kvinna o positiv, hon blir bara mer och mer nere och min pappa låtsas som inget är fel, så när dom varit hos läkaren så säger mamma en sak, pappa en annan sak och när jag läser hennes journaler så står det en annan sak, jag ställer frågor men mamma frågar inget, jag känner att detta knäcker mig, känns som jag går sönder. Jag vill ju vara där för henne, är så rädd att förlora min älskade mamma, jag vill inte bryta ihop inför henne, vill vara stark o finnas där men de känns som jag trasar sönder inuti. Är det vanligt med sån ovanlig cancer att läkarna inte vet? Ev så skall alla hennes röntgen o provsvar skickas till annat land för att se om de kan hjälpa. När dom säger att de ser elakt ut, hur ser man de om man inte ens vet vad för typ av cancer det är? Känner mig så jäkla förvirrad, vill följa med på besöken men när jag nämnt de så har dom sagt att dom fixar de själva och jag vill inte vara på dom, men det är så jobbigt att stå vid sidan och höra olika svar från som båda, känner mig så maktlös...

Hälsningar Susanne

Hej

 

Vi förstår att du och din familj har en jobbig situation.

Det är aldrig lätt att stå bredvid någon som är sjuk och inte få veta riktigt vad som sägs vid ett läkarbesök.

 

Ibland kan det vara så att läkarna inte vet vilken sjukdom det är och då tar man hjälp av andra som forskat mer inom området. 

Troligen har läkarna sett något på röntgenbilderna men kan inte riktigt avgöra vad de ser.

 

Vårt råd är att du försöker förklara för dina föräldrar att du är orolig och gärna skulle vilja vara med vid läkarbesöken. Det positiva då är att ni lättare kan prata med varandra och eventuella missförstånd reds ut.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-11-14

Hej! Sprider sig tjocktarmscancer snabbare om man ...

Hej! Sprider sig tjocktarmscancer snabbare om man öppnar buken?Min syster dog två dagar efter operationen, få såg man att hon bara hade 10%kvar av levern. Hon blev bara 42år ung.

Hej

 

Tråkigt att din syster dog så ung.

 

Tjocktarmscancer sprider sig inte snabbare om man öppnar buken.

Din systers allmäntillstånd kanske inte var så bra och kroppen orkade inte.

Det bästa vore att du kontaktar din systers läkare som då kan förklara sjukdomsförloppet.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-11-13

Hej! Jag tänkte höra lite om risken att en 18 åring drabbas utav tarmcancer, har varierande avföring, slem i avföringen, olika konsistens på avföringen, mycket buller i magen och mycket gaser bland annat. Inget blod och har tagit f-hb prov en gång, vilket var negativt. Alla basala blodprover ser bra ut, men just tarmcancer skrämmer livet ur mig, har ingen i släkten som haft tarmcancer så har ingen ärftlighet heller.

Skulle gärna vilja ha ett sånt detaljerat svar som möjligt så jag kanske kan lugna ner mig lite.

Mvh

Hej!

Risken att drabbas av tarmcancer vid 18 års ålder är mycket låg. Om man har ärftliga faktorer, som till exempel familjär polypos, där man har onormalt många polyper i tarmen brukar man få gå på regelbundna kontroller av tarmen, efteresom risken att drabbas av cancer då är större. Det gäller ju inte dig, då du säger att du inte har någon ärftlighet.
De symptom du beskriver kan ha många andra orsaker än cancer. Om du inte sökt vårdcentralen skulle vi rekommendera dig att göra det, så kanske du kan får hjälp för dina besvär. Risken att du skulle drabbats av cancer i tarmen är dock ytterst liten.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)