Back to top

Besvarade frågor

Hej! Jag är jätte orolig över min pappa. Allt bö...

Hej!

Jag är jätte orolig över min pappa. Allt började med en vanlig förkylning, där pappa fick antibiotika för 1,5 månad sedan. Antibiotikan hjälpte dessvärre inte och efter att ha tagit prover på vårdcentralen fick pappa svar på att det kan vara misstanke på turbekulos. Efter att han varit på infektionsmottagningen och tagit prover och röntgenfotografering kunde man där ser att någonting har växt i magen. Det som sas var att det har växt något sakta, att det kan se ut som tumör och denna sak ligger mellan Gall-lever och pankreas området..vad kan det vara för någonting? Växer alla godartade tumörer sakta? Vi är så oroliga för pappa och väntar på återbesök, men väntan är fruktansvärd i dessa omständigheter.

Så tacksam för svar!

Hej

Förstår att ni är oroliga och hoppas att ni snart får besked på vad det kan vara. Det är svårt att säga utifrån hur snabbt det har växt om det är godartat eller inte. Man måste invänta svar från proverna som tagits

Hoppas på det bästa för din pappa

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-02-06

kan man upptäcka sarkom om man gör en skiktröntgen...

kan man upptäcka sarkom om man gör en skiktröntgen?

Hej!

 

Sarkom kan upptäckas med skiktröntgen.

Fler prover och undersökningar kan behövas som komplement för att bestämma vilken sorts sarkom och var exakt den sitter.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-01-30

Hej! Finns det några tester man kan göra hemma för...

Hej! Finns det några tester man kan göra hemma för att undersöka om man har en hjärntumör?

Hej!

 

Egentligen finns inga tester som man kan göra hemma.

 

Symtom (tecken som visar på sjukdom) som kan förekomma vid hjärntumör är bland annat huvudvärk, kramp i hjärnan (epileptiskt anfall), illamående och kräkningar, påverkan av syn, hörsel, tal, känsel eller förmåga att röra sig samt minnesförlust och personlighetsförändrigar.

Hjärntumör kan vara både godartad eller elakartad men symtomen kan vara likartade.

Har man dessa symtom behöver det dock inte betyda att man har en hjärntumör.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-01-30

Hur inser man? Igår fick vi reda på att min pappa ...

Hur inser man? Igår fick vi reda på att min pappa har två hjärntumörer, men det är så overkligt. Jag vill komma till insikt för att sedan kunna bearbeta.

Hej!

 

När en person får ett cancerbesked drabbas oftast både den som blivit sjuk och de som står personen nära av kris. Kris innebär att tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Ofta hamnar man först i chock, vilket innebär att man håller det som hänt lite ifrån sig. En känsla av bedövning eller overklighet är vanlig. Chocken kan hålla i sig från några sekunder upp till en vecka. Därefter kommer man in i en fas där man börjar reagera och ta in det som hänt. Man brukar ofta känna starka känslor och en känsla av förvirring. Allt detta behöver man gå igenom innan man kan börja bearbeta det som hänt. Här kan du läsa mer om kris. Eftersom du fick reda på din pappas sjukdom i förrgår tänker vi att det fortfarande är svårt att redan nu komma till insikt om vad som har hänt. Vårt råd är att du ger dig själv tid och tillåter dig själv att få känna och reagera för att sen kunna komma till en fas där du kan bearbeta krisen.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer 

2018-01-12.

Hej. Min mamma fick cancer i livmodern som spred s...

Hej. Min mamma fick cancer i livmodern som spred sig i början på året. Dom opererade bort allt och hon gick på cellgifter tills augusti då hon ansågs som frisk. Nu har hon fått ett återfall. Doktorn säger att det inte ser bra ut eftersom hon fick återfall så tätt på. Cancervärdet låg på 3000 och doktorn säger att hon har kronisk cancer och att den är ondartad. Finns det chans att hon överlever? Kan man leva med kronisk cancer?

Mvh

Hej!

 

De flesta som får cancer blir friska igen, men ibland går cancer inte att bota och man brukar då tala om kronisk cancer.

 

Nuförtiden kan många som har cancer leva länge med cancer som en kronisk sjukdom och man brukar då få någon form av behandling som bromsar sjukdomsförloppet.

Så länge behandlingen fungerar och kan bromsa sjukdomen och man inte får för mycket biverkningar kan man förhoppningsvis ha ett bra liv. Hur länge man kan leva med kronisk cancer går inte att säga då det är mycket individuellt och det är många faktorer som påverkar bl.a vilken typ av cancer det är, om cancersjukdomen är spridd till andra organ (metastaser) m.m.

 

  .

Vilken behandlingen som kan vara aktuell beror på vilken typ av cancer det är.Ofta hålls sjukdomen under kontroll med hjälp av cytostatika, hormonbehandling eller någon av de nya, målriktade läkemedlen.

Om patienten har en cancersjukdom som har spridit sig till andra organ i kroppen kan även strålbehandling behövas.

 

Du kan läsa mer om när cancer inte går att bota under rubriken Leva nära cancer.

Vi hoppas på det bästa för dig och din mamma

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2017-12-27

 

Hej, för ett år sedan (19 december 2016) så dog mi...

Hej, för ett år sedan (19 december 2016) så dog min moster i lymfkörts cancer...

Det var en tuff period för att vi stod varandra väldigt nära.

Sista gången jag såg henne så sa hon till en sjukvårdare att hon var rädd att dö...

När dagen kom och hon skulle dö så sa hon till min mormor och mina morbröder att hon älskade dem (och min mamma) och sedan så sa hon nu kommer jag pappa!

Sen var hon borta...

Kort eget att hon hade dött så fick min mormor livmoder cancer men hon blev fri!!

Hej!

 

Förstår att du tänker på det nu när det datumet precis varit. Det låter fint, att din moster fick möjlighet att säga till sin mor och sina bröder att hon älskade dem. Att hon sa som hon sa kan ha känts bra för er som var där, att hon var lugn inför att hon skulle dö. 

Eftersom en del människor dör av sin cancer, så tänker man ofta att cancer och död hör ihop. Så behöver det inte vara, för de allra flesta som får cancer blir friska igen.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-12-21

Hej min klasskompis och ganska nära väns mamma har...

Hej min klasskompis och ganska nära väns mamma har fått ett besked om att hon har cancer, jag blev först chockad och viste inte riktigt vad jag skulle säga. Min första tanke vart om man skulle försöka trösta eller försöka prata om mer positiva områden. Han frågade mig om överlevnadschanser och började mest prata om de dödliga sidorna av cancer och inte att hans mamma kunde bli frisk. Jag vet inte vad jag ska göra för att hjälpa honom, jag vill ju inte liksom fega ur utan att ens försökt hjälpa honom att försöka se det ljusa i det mörka, Jag vill verkligen försöka vara där för att stödja honom.

Hej!

 

Så fint att du skriver till oss för att du vill stötta din vän!

 

När någon får cancer drabbas inte bara den som blivit sjuk utan även de som står personen nära av kris. Kris kan förklaras med att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i.

 

På grund av att alla människor har olika personligheter och har olika erfarenheter, reagerar vi på olika sätt då vi drabbas av kris. En del människor vill vara med andra hela tiden medan någon annan helt drar sig undan. En del tröstäter medan andra helt tappar aptiten. Det är vanligt att känna oro och ångest medan en del av oss känner en total känslomässig tomhet. Läs mer om kris här så att du kan stötta din vän på bästa sätt.

 

Eftersom en del människor dör av cancer är ofta döden bland det första vi tänker på när någon får cancer. Så även för din vän. Vi vet ju att vi alla kommer dö en dag, men det känns ofta avlägset. När någon får en livshotande sjukdom, som cancer, blir det ofrånkommligt att känna att döden tar ett steg närmre, även om så inte behöver vara fallet. De allra flesta som får cancer blir nämligen friska igen!

 

Vårt råd till dig är att du fortsätter finnas där som vän och att du frågar honom om hur han mår då hans mamma är sjuk. Fler tips finns på våra sidor Vänner och Ta hand om dig . Om din vän känner att han vill prata med någon i liknande situation är han välkommen att skriva på forumet  eller anmäla sig till vår vänförmedling Snacka där han kan få direktkontakt med någon annan ung som har en sjuk förälder.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-12-14

Hej! Min farmor har lungcancer och behandlas ett å...

Hej! Min farmor har lungcancer och behandlas ett år för det med strålning och medicin. De har nu hittat metafaser i hjärnan och binjurarna. Hur stor chans till tillfrisknande har hon? Går metafaser att bota? Kommer det gå snabbt hädanefter då de inte hittat något och sagt att värdera varit bra de senaste tre läkarbesöken?

Hej!

 

Det låter bra att din farmor har bra värden. 

Metastaser går inte att bota däremot kan man hålla tillbaka dem med behandling.

Vi kan tyvärr inte bedömma hur länge hon kommer att må bra.

Kanske har du möjlighet att vara med din farmor vid ett läkarbesök för att bättre förstå vad som händer.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-12-12

Hur pass orolig behöver jag vara över cancer i tjo...

Hur pass orolig behöver jag vara över cancer i tjocktarmen/ändtarmen som 18 åring utan hereditet?

Har slem i avföringen och mellan avföringarna, ont i magen på olika ställen, bubblig mage och mycket gaser.

Inget synligt blod.

Väldigt orolig...

Hej!

Risken att drabbas av tarmcancer vid 18 års ålder är mycket låg. De symtom du beskriver kan vara orsakat av en orolig mage. En del människor är tex känsliga för laktos och gluten eller har så kallad IBS (irritable bowel syndrome) som kan ge dom besvär som du beskriver. Det behöver alltså inte röra sig om någon allvarlig sjukdom. För att ta reda på vad orsaken till dina besvär är så tycker vi att du kan uppsöka din vårdcentral. De kan även ge mer råd om hur man tar hand om en orolig mage.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-12-12

Min pappa fick ett brev , jag kollade och det var ...

Min pappa fick ett brev , jag kollade och det var ett avförings test , sedan stod det ''cancer prov'' i tarmen ifall man blöder och det är vanligt i hans ålder.

Jag är orolig och sårad. Han vill alltid mitt bästa...

Hej

 

Det är svårt för oss att besvara din fråga då vi inte ser hela brevet.

Vi tycker att du ska prata med din pappa och berätta att du sett brevet och att du vill att han förklarar för dig vad det står och betyder.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-12-01

Hej!

Jag är jätte orolig över min pappa. Allt började med en vanlig förkylning, där pappa fick antibiotika för 1,5 månad sedan. Antibiotikan hjälpte dessvärre inte och efter att ha tagit prover på vårdcentralen fick pappa svar på att det kan vara misstanke på turbekulos. Efter att han varit på infektionsmottagningen och tagit prover och röntgenfotografering kunde man där ser att någonting har växt i magen. Det som sas var att det har växt något sakta, att det kan se ut som tumör och denna sak ligger mellan Gall-lever och pankreas området..vad kan det vara för någonting? Växer alla godartade tumörer sakta? Vi är så oroliga för pappa och väntar på återbesök, men väntan är fruktansvärd i dessa omständigheter.

Så tacksam för svar!

Hej

Förstår att ni är oroliga och hoppas att ni snart får besked på vad det kan vara. Det är svårt att säga utifrån hur snabbt det har växt om det är godartat eller inte. Man måste invänta svar från proverna som tagits

Hoppas på det bästa för din pappa

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-02-06

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)