Back to top

Besvarade frågor

Är rädd för cancer i revbenen ! Lider av hypokondr...

Är rädd för cancer i revbenen ! Lider av hypokondri

Hej!

 

Det är väldigt ovanligt att få cancer i unga år. Risken att få cancer i revbenen är högst ovanligt.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-11-28

Hej, Min pappa avled i cancer i bukspottkörteln n...

Hej,

Min pappa avled i cancer i bukspottkörteln när han bara var 53 år. Hur stor är risken att även jag eller mina syskon drabbas?

/Anton

Hej

 

Risken att få cancer i bukspottkörteln är liten. Enligt forskning finns det egentligen inget som tyder på att sjukdomen är ärftlig.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-11-17

Hej! Vi har precis fått beskedet om att min mamma...

Hej!

Vi har precis fått beskedet om att min mamma har skelettcancer, dom hittar ingen huvudtumör så dom antar att det startades i skelettet, vilket jag antar är bättre än metastaser. Dom har hittat 10 tumörer stora som små som sitter allt från nyckelben till nere i bäckenet. Läkaren sa att det ser elakt ut. Som jag förstår det så finns det olika typer av primär skelettcancer, grejen är den att dom inte ”sett något liknande” som dom uttryckte de, dom vet inte vad för typ detta är, som blir inte kloka på det, alltså, dom vet inte hur dom ska behandla henne. Dom har letat och letat i 8 veckor nu, och det har varit sån kaos i mitt liv sen vi fick reda på att hon har en tumörhärd på ryggraden, sen har de kommit fram att de varit tumörer lite här och där, sen avfärdade dom tumörer och trodde på skelettsjukdom, men sen gick dom tillbaka till tumörer och till slut kände jag bara att jag ville bara ha ett svar så att man kunde sätta in behandling, och så kommer ett svar men utan behandling, jag känner mig så jäkla rädd och maktlös. Mamma som är sån stark kvinna o positiv, hon blir bara mer och mer nere och min pappa låtsas som inget är fel, så när dom varit hos läkaren så säger mamma en sak, pappa en annan sak och när jag läser hennes journaler så står det en annan sak, jag ställer frågor men mamma frågar inget, jag känner att detta knäcker mig, känns som jag går sönder. Jag vill ju vara där för henne, är så rädd att förlora min älskade mamma, jag vill inte bryta ihop inför henne, vill vara stark o finnas där men de känns som jag trasar sönder inuti. Är det vanligt med sån ovanlig cancer att läkarna inte vet? Ev så skall alla hennes röntgen o provsvar skickas till annat land för att se om de kan hjälpa. När dom säger att de ser elakt ut, hur ser man de om man inte ens vet vad för typ av cancer det är? Känner mig så jäkla förvirrad, vill följa med på besöken men när jag nämnt de så har dom sagt att dom fixar de själva och jag vill inte vara på dom, men det är så jobbigt att stå vid sidan och höra olika svar från som båda, känner mig så maktlös...

Hälsningar Susanne

Hej

 

Vi förstår att du och din familj har en jobbig situation.

Det är aldrig lätt att stå bredvid någon som är sjuk och inte få veta riktigt vad som sägs vid ett läkarbesök.

 

Ibland kan det vara så att läkarna inte vet vilken sjukdom det är och då tar man hjälp av andra som forskat mer inom området. 

Troligen har läkarna sett något på röntgenbilderna men kan inte riktigt avgöra vad de ser.

 

Vårt råd är att du försöker förklara för dina föräldrar att du är orolig och gärna skulle vilja vara med vid läkarbesöken. Det positiva då är att ni lättare kan prata med varandra och eventuella missförstånd reds ut.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-11-14

Hej! Sprider sig tjocktarmscancer snabbare om man ...

Hej! Sprider sig tjocktarmscancer snabbare om man öppnar buken?Min syster dog två dagar efter operationen, få såg man att hon bara hade 10%kvar av levern. Hon blev bara 42år ung.

Hej

 

Tråkigt att din syster dog så ung.

 

Tjocktarmscancer sprider sig inte snabbare om man öppnar buken.

Din systers allmäntillstånd kanske inte var så bra och kroppen orkade inte.

Det bästa vore att du kontaktar din systers läkare som då kan förklara sjukdomsförloppet.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-11-13

Min man har haft nasofaringscancer Förra året och...

Min man har haft nasofaringscancer

Förra året och blev botad med 34 strålningar och 3 cellgiftsbehandling.

Efter 1,5 år fick han tillbaka cancern

Och även hjärnmetastacer

Läkarna kan inte behandla detta. Hur lång tid kan det ta? Finns det verkligen ingenting vi kan göra?

Hej!

 

När man har kommit till ett läge när cancersjukdomen inte längre är botbar ställer många sig just den frågan: "finns det verkligen ingenting vi kan göra"? Ni kan finnas för din make, stötta, lindra och vara nära. 

 

Hur lång tid din man kan leva med sin sjukdom är omöjligt att svara på. Det kan finnas palliativa behandlingar att erbjuda, för symptomlindring och smärtlindring t.ex.

 

Vi måste dock hänvisa dig tillbaka till kliniken där din make hör hemma. Be om att få ett samtal tillsammans med din makes läkare, där ni kan gå igenom om det finns något/några alternativ av behandling. Som patient har man även rätt till en second opinion om man vill det?

 

(De röda orden är länkar där du kan läsa mer.)

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2017-11-10

 

Hej, min pappa har metastaser i skeletet,just nu h...

Hej, min pappa har metastaser i skeletet,just nu han kan inte stå på benet,eftersom hann tar kortison i flera år mot hans astma benen blev jätte svaga,svulna och högra ben är kallare än vänstra. vi tänkte kanske massage hjälper lite. kan man massera om man har metastaser?

Hej!

 

Om din pappa tycker att det känns bra med den typen av beröring är massage på benen en bra idé. Det kanske kan hjälpa till att öka cirkulationen, så han får upp värmen i det högra benet. Man bör undvika att massera precis över de ställen som metastserna sitter.

 

Du kan läsa mer om skelettmetastaser under rubriken "Om cancer".

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2017-11-09

Min farfar har lungcancer stor som en knytnäve i e...

Min farfar har lungcancer stor som en knytnäve i ena lungan och det går inte att operera bort, men det bra är att den inte har spridit sig. Han skulle genomgå en ny slags behandling som inte funnits så länge för att försöka bota cancern, men så en natt fick han åka in till akuten och las in på palliativ vård. Det gör att behandlingen har skjutits upp. ( detta skulle vara hans första behandling) Betyder detta att man inte kommer att försöka bota cancern eller la man bara in han där tills han blivit bättre och kan genomgå behandling?

Hej!

 

Vi vet ju inte vilken ny behandling som var tänkt för din farfar, men visst kan det vara så att behandlingen fortfarande blir av om allmäntillståndet förbättras. Som du skriver är det positivt att cancern inte har spridit sig utanför lungan.

 

För de flesta behandlingsmetoder är det så att man inte kan vara för sjuk eller nedsatt, för då klarar man inte av de eventuella biverkningarna som kan uppkomma av behandlingarna. 

 

Du kan läsa mer om lungcancer under rubriken Om cancer, samt om olika behandlingar.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2017-11-06

Är det vanligt att ha ojämna och väldigt knöliga b...

Är det vanligt att ha ojämna och väldigt knöliga bröst när man är ung eller kan det vara tecken på bröstcancer?

Hej!


Oftast är det kvinnor i 60 års ålder som drabbas av bröstcancer men även yngre kvinnor kan drabbas även om det inte är lika vanligt. När brösten utvecklas är det vanligt att brösten kan känns knöliga och ojämna, det är inte heller ovanligt att man även får ont i brösten då. Brösten kan även vara olika stora, vilket är väldigt vanligt bland alla kvinnor. Ibland kan man hitta knölar i bröstet som sedan försvinner, därför är det bra att regelbundet undersöka brösten efter knölar. Om man hittar en knöl i bröstet så kan det vara helt ofarligt, men detta kan man inte avgöra själv.  Om du är orolig tycker vi att du ska söka på din vårdcentral om du hittar en knöl som inte försvinner.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-10-31

Jag är orolig för min kompis, de är så att hon är ...

Jag är orolig för min kompis, de är så att hon är trött och har även fått blåmärken utan anledning och även nya leverfläckar.. sedan så har hon ont i kroppen ständigt kan det vara cancer? Kan även tillägga att många i hennes släkt haft cancer..

Hej

 

Jättebra ätt du bryr dig om din kompis.

 

Din beskrivning är utförlig men det är ändå svårt för oss att säga vad det kan vara.

Det bästa vore om hon vänder sig till sin Vårdcentral så kan de undersöka henne.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-10-23

Varför kan man oftast inte klara sig igenom cancer...

Varför kan man oftast inte klara sig igenom cancern

Hej!

 

Idag kan vi med operation och ibland med tillägg av mediciner och strålbehandling faktiskt bota en stor andel av de som drabbats av cancer.

 

Många kan leva ett bra liv i många år även om man har en kronisk cancersjukdom som spridit sig i kroppen. Ofta tack vare olika typer av cancermediciner.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2017-10-20

Är rädd för cancer i revbenen ! Lider av hypokondri

Hej!

 

Det är väldigt ovanligt att få cancer i unga år. Risken att få cancer i revbenen är högst ovanligt.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-11-28

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)