Back to top

Besvarade frågor

Min pojkväns lillasyster hat nyligen blivot diagno...

Min pojkväns lillasyster hat nyligen blivot diagnoserad med cancer, hur ska jag reagera?

Hej!

 

Vad fint att du bryr dig så mycket om din pojkvän och hans familj att du hör av dig till oss!

 

När någon får cancer påverkas hela familjen. Även de som står nära familjen påverkas. Känslan av att "det händer andra men inte oss" har fått sig en törn då man den hårda vägen fått reda på att sjukdom visst kan drabba vem som helst av oss. Man hamnar då ofta i kris. Kris betyder att man hamnat i en situation där tidigare erfarenheter och kunskaper inte räcker till för att kunna hantera den situation man nu hamnat i. Hur man reagerar i en kris är olika beroende på vilken person man är. I det här fallet påverkas också vilken relation man har till den som blivit sjuk.  Därför kan det vara så att du och din pojkvän reagerar helt olika.  För att stötta din pojkvän är det viktigt att du vågar fråga hur han mår och att du visar att du finns kvar där oavsett vad svaret blir. I en kris är det extra viktigt att ni är ärliga mot era känslor och tillåter er att känna alla slags känslor som kommer. Var ledsna när ni är det och glada när ni är det. Här kan du läsa mer om kris och om att stötta vänner.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-05-18

Blod iavføringen. Hva kan årsakenvære?

Blod iavføringen. Hva kan årsakenvære?

Hej!

 

Blod i avföring kan ha olika orsaker och även variera beroende på vilken ålder man har.

 

Vanligast är att det beror på en spricka som kan ha orsakats av förstoppning eller ett sår i ändtarmsöppningen. Andra orsaker kan vara hemorrojder, magsjuka som gett skör slemhinna, vissa läkemedel, inflammatoriska tarmsjukdomar eller cancer i tarmen.

 

För hjälp rekommenderas du att söka vårdcentralen.

Du kan även läsa mer under 1177.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-05-11

Hur länge kan man leva med lungcancer som inte kan...

Hur länge kan man leva med lungcancer som inte kan opereras?

Hej!

 

Det är svårt att säga då det finns flera varianter av lungcancer.

 

Orsaken till att man inte kan operera kan vara storleken, var lungcancern sitter och om den har spridit sig.

Istället för operation kan andra behandlingar fungera som medicinsk och eller strålbehandling.

 

Hur länge man kan leva är svårt att avgöra oavsett vilken behandling som ges men det kan handla om flera år.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-05-07

Hej! Jag har gjort en skiktröntgen av pankreas me...

Hej!

Jag har gjort en skiktröntgen av pankreas med kontrast IV och 1 1/2 liter vatten per os! När får man svar på den? Läkarna ska utesluta tumörer i pankreas.

Mvh Susanne

Hej!

 

Vi kan inte exakt besvara din fråga då svarstiderna för undersökningar och prover kan variera mellan olika sjukhus.

 

Det bästa är att kontakta den mottagning eller läkare som skrivit remissen då svaret går dit. Lycka till. 

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-05-07

Jag är nu 22 år och för 17 år sen dog min pappa av...

Jag är nu 22 år och för 17 år sen dog min pappa av ändtarmscancer, eftersom jag bara var fem år så minns jag nästan inget av sjukdomsperioden, döden eller sorgen. Jag försöker bearbeta min sorg hela tiden, men det är svårt när jag 1. inte känner att det är rättfärdigat att jag är "i sorg" 2. när det inte är i samband med min pappas sjukdom eller bortgång 3. när jag inte vet exakt vad som hände och hur det gick till. Men eftersom jag inte kommer ihåg min egna sorg så måste jag göra detta nu senare i mitt liv, men hur ska jag hitta verktygen att göra det? och hur ska jag våga ta upp det med min mamma? att jag vill veta vad som hände, veta hur hon kände, veta hur jag reagerade. Hur gör jag?

Hej!

 

Att du sörjer din pappa så här långt efteråt är absolut fullt normalt och inget konstigt alls! När din pappa dog ruckades din trygga värld och du behövde hitta ett sätt att förhålla dig till det nya. Det är inte så lätt att göra det, varken som barn eller vuxen. Men vuxna har lättare att stanna kvar i sorgen över en period och beratbeta det hela för att sedan gå vidare och sorgen och saknaden kan efter ett tag kännas lättare att bära. Ett barn kan aldrig pausa sitt liv på samma sätt som en vuxen. Ett barn behöver också få hänga med i sin egna utveckling. Man brukar säga att barns sorg är randig, då man på ett tydligt sätt ser att barnen går in och ut i sorgen på ett annat sätt än vad vuxna gör. Barnet kanske gråter jättemycket ena stunden och är glad och vill leka nästa.

 

När du var fem år och din pappa dog var det svårt för dig att förstå vidden av det hela. Du var för liten för att förstå det. Många barn i den åldern tänker inte att döden är bestående utan tror att föräldern kommer komma tillbaka snart. Under hela din uppväxt har du säkert återkommit till din sorg då du nått nya mognadsnivåer, men då kanske det också känts som att "det var ju så länge sedan, jag måste släppa det nu". Någon gång måste sorgen få komma med kraft och det låter som att den har gjort det nu. Du skriver att du inte känner att det känns rättfärdigat för dig att vara i sorg då din pappa inte dött nyligen. Men du har absolut rätt att få känna och har sorgen tidigare inte fått så stort utrymme är det jättebra att den kommer nu!! Du får då möjlighet att bearbeta för att sedan gå vidare på ett annat sätt.

 

Många vuxna tror att barn inte tar så stor skada av att förlora någon närstående. Man tänker att barn är anpassningsbara och märker man ingenting på barnet så tror man att allt är som det ska. En förälders instinkt är att skydda sina barn. Kanske är det så att din mamma inte pratat med dig om detta eftersom hon vill skydda dig och tror att du inte farit så illa av att din pappa dött, eftersom du var så liten. Vi tycker att du ska prata med din mamma och berätta hur det här har påverkat och påverkar dig. Ställ dina frågor till henne så du kan få alla de svar du behöver. Rädda Barnen har gett ut en bok som vi gärna rekommenderar som heter Min minnesbok- så länge jag minns finns du, vilken du kan köpa och fylla i kanske med hjälp av din mamma. Andra tips är att lyssna på skådespelaren Olof Wretlings Radio Pysknappen där han berättar om när hans pappa dog och om hans sorgebearbetning. Läs också vår intervju med bloggaren Underbara Clara där hon berättar om hennes väg ur sorgen efter sin mamma och vår bloggare Ulrikas berättelse i vår blogg.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2018-04-27.

 

Hej! Jag har i ca 2 år haft ett tryck i huvudet. J...

Hej! Jag har i ca 2 år haft ett tryck i huvudet. Jag tycker att detta har blivit värre över tiden och nu har jag även mycket huvudvärk och känner mig ofta yr. Det trycker så mycket över hela huvudet att jag ibland tror att det ska explodera, och det rör sig från pannan till tinningarna, mitt på hjässan och bakhuvudet. Jag har även tryck i överkäken och ibland näsan. Nu har det även börjat göra lite ont i ena ögat.

Jag äter sertralin mot depression och jag har även vart mycket stressad tidigare under gymnasiet och är även stressad av jobbet ibland (är 20 år idag). Det gör ont i huvudet och trycker hela tiden och jag har så länge vart orolig över att det är en hjärntumör, men jag vågar aldrig kolla upp det då jag är livrädd för att få beskedet om det är en hjärntumör.

Vad kan det vara? Hur ska jag våga ta modet att kolla upp detta? Är livrädd.

Tack snälla

Hej.

 

Cancer är för många ett skrämmande ord och det är många, precis som du, som drar sig för att uppsöka sjukvården för att dom är rädda för att få ett oönskat besked.

 

Vid huvudvärk så är det sällan hjärntumör som man först misstänker. Ett vanligt symtom är just huvudvärk, men det är ovanligt att huvudvärk beror på hjärntumör. Vid hjärntumör så brukar patienten oftast få symtom som illamående, kräkningar, kramper och/eller andra neurologiska besvär tillsammans med huvuduvärk men det behöver inte vara hjärntumör vid de tillfällena heller.

 

Har du haft migrän tidigare? Många gånger så upplever patienter med migrän dom besvär som du beskriver, med sprängande huvudvärk och värk bakom ena ögat. Har du talat med någon anhörig om din oro? Be någon följa med dig till vårdcentralen när du söker vård för det är ändå viktigt att ta reda på varför du har huvudvärk. Kom i håg att i dom flesta fall så behöver inte huvudvärken betyda något allvarligt. Hälften av alla som drabbas av hjärntumör är över 60 år och i och med att du är 20 år så är risken inte så stor att just du ska ha drabbats.

 

Hälsningar

Näracancer

2018-03-22

Hej. Metastaser i hela levern. Behandling introver...

Hej. Metastaser i hela levern. Behandling introvert och med tabletter, cytostatika. Kan man bota cancern helt eller förlängs bara livslängden? Spridning från tjocktarmen.

Mvh G

Hej.

 

I vissa fall kan en människa bli botad från sin tjocktarmscancer trots att det är spridning till levern. Många gånger får man då såkallad neoadjuvant behandling där man krymper tumörerna och kan sedan operera bort metastaserna i levern.

 

Tyvärr är det så att man inte alltid kan operera bort metastatser i levern. Det beror dels på hur många det är och även var dom sitter. Om patienten inte kan opereras så får patienten såkallad palliativ behandling där avsikten är att förlänga livet eller ge en ökad livskvalité. Här kan du läsa mer om tjocktarmscancer.  Du kan även läsa mer om behandling och när cancern inte går att bota.

 

Hälsningar

NäraCancer

2018-03-21

Hej, jag är 13 år. (04:a) Min mormor hade bröstcan...

Hej, jag är 13 år. (04:a) Min mormor hade bröstcancer och gick bort i det för mer än 10 år sen. Min lillasyster har även cancer. (leukemi) Det är även några till i min familj som haft cancer som jag inte kände. Cancer går alltså runt i vår familj. Nu är jag orolig för att någonting är fel med mig... Det gör ont i mitt hjärta när jag andas och jag har under en period haft ont i mitt bröst, jag har tänkt att det säkert inte är något men igårkväll kändes min vänstra bröstvårta annorlunda och konstigt så jag gick till en spegel och kollade. Det som hände var att det kom blod ur den. Jag tog ett papper och torkade bort blodet men det fortsatte blöda, efter en stund slutade det. Jag har känt igenom mitt bröst men vad jag känner så har jag inga knölar, men som sagt, jag är 13 år och kan inte så mycket inom detta. Jag hoppas verkligen att ni kan hjälpa mig för jag mår verkligen dåligt av att inte veta vad det är.. Vad tror ni att det kan vara?

Hej!

 

Tack för din utförliga fråga. Det var tråkigt att läsa att flera i din omgivning har/eller har haft cancer. Sannolikheten för att det du beskriver skulle vara en begynnande cancersjukdom är dock mycket liten.

 

När man som du är, 13 år, händer det en hel del i kroppen, fysiskt och hormonellt. Menstruationen kommer igång och brösten utvecklas. Under denna period är det vanligt att brösten upplevs annorlunda än normalt. De kan vara knöliga och se olika stora ut. 

 

Att det däremot kommer vätska ur bröstvårtan, i ditt fall blod, låter mer ovanligt. Även om vi inte tycker att det låter som något farligt behöver du söka hjälp för dina besvär.

 

Vi råder dig till att prata med din skolsköterska och/eller din vårdcentral för vidare hjälp. 

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2018-03-14

I min 5:e klass går tre elever som har föräldrar s...

I min 5:e klass går tre elever som har föräldrar som behandlas för elakartad cancer. Hur vill man bli bemött av sin lärare? Vill man att fröken skall visa att hon vet att föräldern är sjuk? Skall man vänta till eleven frågar/bryter ihop? Vi läser om människokroppen nu. Hur känns det att prata om lungfunktion och sjukdomar? Som skola vill man gärna var vanlig, så att något i livet är som förväntat när det är kaos i själen. Tar gärna emot tips om hur man som elev vill bli bemött.

Hej!

Vad fint att du som lärare tänker på att dina elever påverkas av att deras föräldrar drabbats av cancer och att du vill få tips på hur du kan bemöta dem i det!

 

Vi tänker att det är viktigt att barnen känner till att du vet att föräldern är sjuk. Detta för att du lättare ska kunna fråga eleverna hur de vill bli bemötta i detta och för att de ska känna att de lättare ska kunna komma till dig och berätta när något känns jobbigt.Om eleverna inte känner till att du vet, råder vi dig att prata med föräldrarna som i sin tur får berätta för sina barn att du vet. Kanske att du sedan kan träffa barn och förälder/föräldrar och höra hur just det barnet vill bil bemött i skolan. Tänk på att det kan variera över tid hur barnet vill bli bemött. Därav kan det vara bra att stämma av ibland, iallafall någon/ några gånger per termin, hur läget är nu.

 

Det kan vara väldigt olika hur eleverna mår i situationen även om alla tre har en förälder med cancer. Det beror bland annat på vilken person de är, vilken mognad de uppnått, vilken relation de har till sin förälder och hur länge föräldern levt med sin sjukdom. Om föräldern levt med sjukdomen under en längre tid kan det hända att eleven inte tycker att det är så jobbigt, då detta blivit ett normaltillstånd i familjen. Oftast blir det jobbigast för alla i familjen när man fått ett nytt besked t ex vid diagnos eller efter en röntgen som inte gav det svar man önskat. I studier har man sett att det inte är hur allvarlig sjukdomen är som påverar hur barnen mår då en förälder är sjuk, utan hur familjen och omgivningen hanterar situationen. Öppen kommunikation i familjen är den viktigaste faktorn men också chans för barnet till kommunikation med andra i dess närhet, t ex kompisar och skolpersonal. Känner dina tre elever till varandras situtation? Det kan vara en stor styrka för dem att känna till varandras situation för att minska känslan av ensamhet. Vet de andra eleverna i klassen om att dessa tre har sjuka föräldrar? Det kan vara viktigt för att öka förståelsen för de tre nämnda eleverna om de ex plötsligt blir ledsna eller reagerar starkt mot något. Här kan du läsa om den kris som kan drabba personer som står nära någon som har cancer och att det är viktigt att man också tar hand om sig själv när någon i familjen blivit sjuk.

 

Vi råder dig också att tala om för barnen att vårt forum finns och att de kan skriva frågor till oss här. För att lättare kunna prata om cancer med alla barn i klassen råder vi dig att göra som många andra lärare som har barn i sina klasser med sjuka föräldrar: se vår tecknade kortfilm Vad är egentligen cancer? och filmen Så funkar cancer ( Så funkar cellen, Så funkar cancer och Så funkar behandling) med Eva Funck.

 

Hör gärna av dig igen! Du kan också nå oss på kontakt@naracancer.se

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-02-22

Hej! Jag är 16 år och spenderade hela mitt 2016 me...

Hej!

Jag är 16 år och spenderade hela mitt 2016 med min bror på sjukhuset då han fick cancer. Efter att han blev cancerfri fick jag reda på att min mamma hade fått cancer och får nu gå igenom samma sak. Men jag känns inte som samma person och det är väldigt irriterande ibland. Jag kan gå mellan att vara glad till helt borta från värkligheten.

Är det här vanligt att ibland känna sig tom och nästan känslokall?

Och är det normalt att ibland ha humörsvängningar men även dina bort från verkligheten där jag blickar tillbaka på det som hänt?

Hej!

Vi förstår att det är och har varit väldigt jobbigt i er familj under lång tid, då både din bror och din mamma drabbats av cancer! Skönt att din bror nu är frisk! Fortfarande lever ni dock i den ovisshet om framtiden som en cancersjukdom för med sig då din mamma nu är sjuk, vilket kan vara väldigt jobbigt. De allra flesta som får cancer blir idag friska igen. Men eftersom cancer är en allvarlig sjukdom påverkar den hela familjen psykiskt. Din mamma bär nu på den fysiska sjukdomen men hela familjen delar den psykiska belastning som sjukdomen för med sig. Det vill säga att alla i familjen kan drabbas av kris. Kris innebär att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Antagligen drabbades ni alla av kris då din bror blev sjuk och att ni drabbats av en ny kris nu när din mamma blev sjuk. Det är olika hur man reagerar och hanterar en kris. I din beskrivning av dig själv låter det som att ditt mående pendlar mycket, vilket är helt normalt när man är i kris. Här kan du läsa mer om kris .

 

Har du någon att prata med om hur du mår relaterat till att både din bror varit sjuk och att din mamma nu är sjuk? En del vill bara prata med sina vänner och känner att de får gott stöd av dem, medan andra vill ha professionellt stöd. Ofta kan man få stöd av en kurator på den klinik som den som är sjuk tillhör. Se här vem du kan vända dig till för att få kontakt där du bor . Om du skulle vilja ha kontakt med någon ung som är i liknande situation som du rekommenderar vi att du skriver på vårt forum eller anmäler dig till vår vänförmedling Snacka .

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-02-16.

Min pojkväns lillasyster hat nyligen blivot diagnoserad med cancer, hur ska jag reagera?

Hej!

 

Vad fint att du bryr dig så mycket om din pojkvän och hans familj att du hör av dig till oss!

 

När någon får cancer påverkas hela familjen. Även de som står nära familjen påverkas. Känslan av att "det händer andra men inte oss" har fått sig en törn då man den hårda vägen fått reda på att sjukdom visst kan drabba vem som helst av oss. Man hamnar då ofta i kris. Kris betyder att man hamnat i en situation där tidigare erfarenheter och kunskaper inte räcker till för att kunna hantera den situation man nu hamnat i. Hur man reagerar i en kris är olika beroende på vilken person man är. I det här fallet påverkas också vilken relation man har till den som blivit sjuk.  Därför kan det vara så att du och din pojkvän reagerar helt olika.  För att stötta din pojkvän är det viktigt att du vågar fråga hur han mår och att du visar att du finns kvar där oavsett vad svaret blir. I en kris är det extra viktigt att ni är ärliga mot era känslor och tillåter er att känna alla slags känslor som kommer. Var ledsna när ni är det och glada när ni är det. Här kan du läsa mer om kris och om att stötta vänner.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-05-18

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)