Back to top

Besvarade frågor

Varför fick inte min pappa någon hjälp? Min pappa ...

Varför fick inte min pappa någon hjälp? Min pappa dog för flera år sedan av en hjärntumör. Varför undersöktes han aldrig? Han fick epilepsianfall, flera. Och BAD om läkarna om att kolla hjärnan på honom, han visste redan egentligen bara att ingen annan visste eller ens faktiskt brydde sig om att undersöka honom och säga som det var. Varför skylldes allt på alkoholen? Varför undersökte man inte hjärnan på någon som bad om det, som ramlade ihop? Varför skylldes det på att han drack?

Hur ska jag kunna lita på vården med det bemötande min pappa fick?

Hej,

 

När personer söker sjukvård är det genom samtal och olika undersökningar som man försöker ta reda på vad som kan vara orsaken till olika symtom. Första gången någon får ett krampanfall brukar man göra en undersökning av hjärnan. I vissa fall kan man hitta en orsak där, men i de flest fall hittar man inget. Om man har en känd orsak till kramper, tex epilepsi eller kramper vid alkoholabstines gör man inte en röntgen undersökning varje gång.

 

Det är svårt att förstå vad som skett med din pappa och var han sökt hjälp. Det är tyvärr så att personer som har överkonsumtion av alkohol, kan komma i kläm i sjukvården på många sätt. Speciellt om man söker sjukvård när man är berusad. Det kan vara svårt att reda ut vad som är orsaken till symtomen.

 

Vi förstår att det kan vara svårt för dig att lita på vården då du inte tycker att din pappa fått rätt vård och bemötande. Vårt förslag är att du tar kontakt med din pappas klinik och ber om att få läsa journalkopior för att få en klarare bild av vad som hände. Detta bör du göra tillsammans med någon som arbetar på kliniken så att de kan förklara innehållet då det kan innehålla många konstiga ord.

 

En sorg tar ofta tid. Därför rekommenderar vi att du också tar kontakt med en kurator antingen på sjukhuset, vårdcentralen eller ev på din skola som kan hjälpa dig att bearbeta sorgen efter din pappa.

 

 

 

hur många % överlever småcellig lungcancer i mer ä...

hur många % överlever småcellig lungcancer i mer än 10 år?

Hej!

 

Småcellig lungcancer har tyvärr en myckt dålig långtidsprognos. Vid den här sjukdomen finns det inte så mycket data kring 10-års-överlevnad utan framförallt data kring 5-års-överlevnad. Generellt anger man 5-års-överlevnaden totalt till mindre än 5 %. Detta beror dock lite på tumörstadium, vilka andra sjukdomar patinten har etc. Vid ett tidigt stadium (dvs begränsad sjukdom utan spridning) kan man ibland se en 5-års-överlevnad på mellan 5 och 10 % bland dem som insjuknat.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

 

Hej! Jag är en tjej på 14 år. Min farmor och farfa...

Hej! Jag är en tjej på 14 år. Min farmor och farfar dog båda två i cancer samma år. det var när pappa var 17 år, så jag antar att dom inte var jättegamla. pappas syster har haft cancer, den kunde dom bota och nyligen fick pappas sysling cancer. jag är ganska rädd att få cancer själv. är jag i "risk zonen" tror ni? får man testa sig när man inte är myndig? Om inte: varför får man inte göra det? Tänk om man upptäcker cancern för sent då?

Jag vill även tillägga att jag tycker att jag mår illa ganska ofta. inte så att jag kräks, men endå så att jag tänker på det. jag mår ofta illa efter att jag ätit och ibland när jag ska sova. typ en gång om dagen mår jag illa. kan det vara kopplat till cancer? om inte: borde jag kolla upp det?

Hej!

 

Cancer beror på fel i vår arvsmassa. Det är bara en tiondel av alla cancerfall som beror på att man ärvt en skadad gen. De andra cancerfallen beror på genetiska skador som uppkommit under personens egna livstid. Ärftlig cancer misstänks i första hand då många familjemedlemmar får samma slags cancer.  Läs mer om ärftlig cancer här.

 

Har dina släktingar haft samma typ av cancer? Att  flera i släkten har haft cancer behöver alltså inte betyda att ni har ärftlig cancer i släkten. Är cancerformen inte ärftlig har släktingarna  inte större risk att utveckla cancer än vad resten av befolkningen har

 

Vi förstår att det är jobbigt för dig att må illa. Dock är det inte troligt att det är kopplat till att du skulle ha cancer. I tonåren händer det en massa saker  i kroppen då mycket hormoner är i omlopp. Det kan göra att vissa mår illa. Det skulle alltså kunna vara en orsak till ditt illamående. För att få hjälp mot illamåendet kan det dock vara om du tar kontakt med skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller vårdcentralen.

 

Mvh

 

Nära cancer

Hej! Min pappa har lungcancer och har haft det i ...

Hej!

Min pappa har lungcancer och har haft det i ungefär fyra fem år. Först opererade han bort halva ena lungan och sen så fick han tillbaka det men då i båda lungorna. Han går på cellgifter och har gjort det länge och han blir bara sämre och tappar hår och orkar ingenting nästan och är ofta sjuk med feber och han har fått lunginflammation flera gånger.

Två av mina kompisars mammor gick bort i cancer för 2 år och den andra för ett halvår sen. Vem står på tur liksom? Nä men jag vet inte riktigt vad jag ska göra för vi pratar inte om det direkt. Inte mina syskon heller. Vad ska jag göra och vad kommer hända?

Hej!

 

När någon i familjen får cancer blir hela familjen drabbad. Bara en person bär på sjukdomen men hela familjen delar på den psykiska belastning som sjukdomen för med sig.

 

Det är viktigt att du få prata och sätta ord på det du känner. Om det går att prata med någon eller några i familjen är det jättebra. Försök att berätta hur du upplever er situation, om din oro och din ledsnad. Det kan göra att ni kommer närmre varandra. I vårt forum kan du även få kontakt med andra unga i liknande situation.

 

Det kan också vara bra om du får en samtalskontakt med någon utomstående. Ofta finns det möjlighet att få prata med en kurator som arbetar på den klinik som din pappa tillhör. Det finns också samtalsstöd att få på ungdomsmottagningen, vårdcentralen eller hos skolkuratorn. Om du vill ha hjälp att söka samtalskontakt kan du kolla på kontaktsidan. Där står det namn på kontaktpersoner i ditt län som kan hjälpa dig.

 

Mvh

 

Nära cancer

Hej. Min pappa har cancer i bukspottskörteln, jag ...

Hej. Min pappa har cancer i bukspottskörteln, jag mår dåligt och är ledsen över det varje dag. Jag orkar inte gå till en psykolog så här tidigt (men kanske när han börjar få cellgifter). Det är för jobbigt för att prata om, har ni några råd eller nåt?

Hej!

 

När någon i familjen får cancer så drabbas också hela familjen av en kris. En kris kan liknas vid en sorg, en sorg över att livet inte är som vanligt och att man nu lever med en ständig oro för den som är sjuk.

 

Även om det kan kännas jobbigt att prata om sin situation så är det bra att få sätta ord på sina känslor. Detta kan du göra genom att exempelvis skriva dagbok eller utbyta tankar med andra i liknande situation på vårt forum.

 

Här på näracancer.se kan du läsa mer om att leva nära cancer samt om hopp och sorg. Alla människor har olika sätt att hantera kriser och sorger. Vi har olika pysknappar. En del skriver sånger eller dikter, andra tar en löptur i skogen. I undermenyn till Hopp och sorg hittar du andra personers pysknappar, kolla gärna där. Det är viktigt att du får hitta din egen ventil för att pysa ut det jobbiga du har inom dig.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära cancer

Min mamma har cancer och har slutat att prata med ...

Min mamma har cancer och har slutat att prata med mig så som vi gjort innan har en känsla av att hon stängt av att prata känslor med mig, känns som att vi glider ifrån varandra. Hur ska jag få henne att prata? Vill också säga att hennes cancer enligt läkarna är obotlig och hon har max 3 mån kvar,

Hej


När en i familjen får en cancerdiagnos drabbas hela familjen av en krisreaktion, vilket kan hanteras på olika sätt. Många sätter upp en fasad, kan vara både för att skydda sig själv och även de andra i familjen, men det kan dock leda till att familjemedlemmar glider ifrån varandra, precis som du beskriver. Det är viktigt att våga prata och sätta ord på det man känner, även om det är svårt. Försök att prata med din mamma och våga vara ärlig med vad du känner, att du saknar den kontakt ni hade tidigare, ofta kan det bli lättare när det första steget väl är taget.


Ibland kan det underlätta om ytterligare en person finns med som stöd, åtminstonde till en början, om du tycker det är svårt att få din mamma att öppna upp sig mot dig. Det kan vara en vän, en familjemedlem eller en utomstående, som exempelvis en kurator. Du kanske kan få kontakt med en kurator från din mammas klinik, se annars vår kontaktsida, där finns de kontaktuppgifter som gäller för ditt län.Genom att göra ett inlägg på vårt forum kan du även få kontakt och råd från personer i liknande situationer. Vill du läsa mer på vår hemsida, kan du föreslagsvis titta under följande flikar: leva nära cancer samt hopp och sorg.


Medvänliga hälsningar

 

Nära cancer

Hur många dör av canser

Hur många dör av canser

Hej!

År 2011 var det ungefär 57.000 personer i Sverige som fick cancer. Samma år dog ungefär 21.700 personer av cancer. De allra flesta hade då varit sjuka en längre tid. Olika cancerformer har olika förlopp. Vissa cancersjukdomar går oftare att bota än andra.

Hälsningar,

näracancer.se

Varför fick inte min pappa någon hjälp? Min pappa dog för flera år sedan av en hjärntumör. Varför undersöktes han aldrig? Han fick epilepsianfall, flera. Och BAD om läkarna om att kolla hjärnan på honom, han visste redan egentligen bara att ingen annan visste eller ens faktiskt brydde sig om att undersöka honom och säga som det var. Varför skylldes allt på alkoholen? Varför undersökte man inte hjärnan på någon som bad om det, som ramlade ihop? Varför skylldes det på att han drack?

Hur ska jag kunna lita på vården med det bemötande min pappa fick?

Hej,

 

När personer söker sjukvård är det genom samtal och olika undersökningar som man försöker ta reda på vad som kan vara orsaken till olika symtom. Första gången någon får ett krampanfall brukar man göra en undersökning av hjärnan. I vissa fall kan man hitta en orsak där, men i de flest fall hittar man inget. Om man har en känd orsak till kramper, tex epilepsi eller kramper vid alkoholabstines gör man inte en röntgen undersökning varje gång.

 

Det är svårt att förstå vad som skett med din pappa och var han sökt hjälp. Det är tyvärr så att personer som har överkonsumtion av alkohol, kan komma i kläm i sjukvården på många sätt. Speciellt om man söker sjukvård när man är berusad. Det kan vara svårt att reda ut vad som är orsaken till symtomen.

 

Vi förstår att det kan vara svårt för dig att lita på vården då du inte tycker att din pappa fått rätt vård och bemötande. Vårt förslag är att du tar kontakt med din pappas klinik och ber om att få läsa journalkopior för att få en klarare bild av vad som hände. Detta bör du göra tillsammans med någon som arbetar på kliniken så att de kan förklara innehållet då det kan innehålla många konstiga ord.

 

En sorg tar ofta tid. Därför rekommenderar vi att du också tar kontakt med en kurator antingen på sjukhuset, vårdcentralen eller ev på din skola som kan hjälpa dig att bearbeta sorgen efter din pappa.

 

 

 

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)