Back to top

Besvarade frågor

hej min pappa har cancer och kommer dö snart och j...

hej min pappa har cancer och kommer dö snart och jag vet inte vad jag ska göra för jag känner mig så dålig när jag ser honom lida och jag vet att jag inte kan göra något åt de.

Hej!

Att stå nära någon som man vet snart kommer att dö kan vara väldigt jobbigt. Det kan kanske vara bra för dig att träffa någon att prata med om din situation. Finns det någon i din närhet som du har förtroende för? På Kontakt-sidan kan du hitta personer i ditt län som kan hjälpa dig till en kurator nära dig, hittar du ingen i ditt län kan du maila oss på kontakt@naracancer.se, så kan vi hjälpa dig att få kontakt. På forumet kan du dela dina tankar med andra i liknande situation.

 

Mvh

Näracancer.se

Min mamma dog i lymfkörtelcanser j...

Min mamma dog i lymfkörtelcanser jag har ofta ont i mina lymfkörtlar under armarna och får samtidigt ont i resp. bröst

kan lymfkörtelcancer gå i arv?

Hej!

 

Cancer i lymfkörtlarna kan vara lymfom, och det är inte ärftligt. Att ha ont i bröstet eller i armhålan vid bröstet ibland är normalt, särskilt om det varierar med menscykeln. Är du orolig och vill få brösten undersökta kan du gå till din vårdcentral.

 

Hälsningar,

näracancer.se

Hej! Jag har en fråga om cancer i bihålorna. Medfö...

Hej!

Jag har en fråga om cancer i bihålorna. Medför denna cancer en negativ mental påverkan, typiskt sett?

Med vänlig hälsning,

Anna-Maria

Hej!

Det finns inget direkt samband mellan just bihålecancer och mental påverkan men alla som får cancer kan drabbas av en kris. Det kan påverka en på många sätt. Till exempel kan minnet och koncentrationsförmågan bli sämre. Man kan bli lättirriterad eller initiativlös. Cancerbehandlingar kan leda till trötthet och annan tillfällig mental påverkan. Du kan läsa om krisreaktioner här.

Hälsningar,

näracancer.se

Hej! Jag har en vän som har haft cellförändringar ...

Hej!

Jag har en vän som har haft cellförändringar på livmodertappen. De upptäcktes när hon var 23 och inget gjordes då. Ett år senare var hon på kontroll igen och de hade utvecklats vidare, nu skulle de tas bort med konisering. Efter koniseringen fick hon svaret att de troligtvis hade fått bort allt och att hon skulle få komma på kontroll om ytterligare ett år. Hur stor är risken att de inte fick bort allt och att det fortsatt utvecklas? Vad kommer bli nästa steg för henne? Hur ska jag som vän bäst hjälpa henne? Hon har inga barn än men detta är hennes stora dröm nu och jag är orolig för henne.

Hej!

 

En konisering innebär att den yttersta delen på livmodertappen skärs bort. Det gör man för att det funnits cellförändringar som kanske skulle ha utvecklats till cancer om de lämnats kvar. Konen som tas bort undersöks i mikroskop för att vara säker på att allt är borta. Om det inte är det kan man göra en ny konisering. Alla kvinnor över 23 år kallas till cellprovstagning vart tredje år för att hitta cellförändringar. Om man haft cellförändringar kan man behöva kontrolleras lite oftare under några år.

Möjligheten att få barn påverkas inte av en konisering.

Berätta gärna för din vän att du bryr dig och tagit reda på fakta. Hör vad hon vill veta, och om hon behöver prata eller ej. Lyssna och visa att du finns där!

Hälsningar,

 

Näracancer.se

 

Kan man bota lever cancer som har spridit sig i ol...

Kan man bota lever cancer som har spridit sig i olika organer hur länge kan man leva med det?

Hej!

Cancer i levern är nästan alltid metastaser, alltså spridning från cancer någon annanstans i kroppen. Hur det behandlas beror på vilken cancer metastaserna kommer ifrån, och hur länge man kan leva med det går inte att ge ett enkelt svar på. Det är olika från person till person och beror också på vilken cancerform det var från början.

 

Levercancer, som börjat i levern, kan botas om man kan operera bort cancern från levern. Annars kan cellgifter eller strålning bromsa och lindra sjukdomen.

Mvh,

näracancer.se

Kan ni förklara mer ingående kring ependymom. Hur ...

Kan ni förklara mer ingående kring ependymom. Hur är prognosen? Prevalens i Sverige? Behandlingsupplägg osv.

Hej!

Ependymom är en slags hjärntumör som växer i hjärnans hålrum eller längs ryggmärgen. Det är en ovanlig cancerform och drabbar ungefär 70 personer om året i Sverige. Både barn och vuxna kan få ependymom. Behandlingen innebär oftast en operation följt av strålbehandling.

Hälsningar, näracancer.se

hej jag undrar om man kan leva med cancer

hej jag undrar om man kan leva med cancer

Hej!

Väldigt många människor lever med cancer. En del cancerformer är så stillsamma att man inte behöver behandling, utan kan känna sig ganska frisk ändå. Andra cancerformer gör en sjukare, men det finns många olika behandlingar som gör så att cancern bromsas.

Hälsningar,

näracancer.se

Min pappa har haft cancer i ca två år i magsäcken ...

Min pappa har haft cancer i ca två år i magsäcken utan att vetat om det, men nu efter dessa år så började cancern sprida sig på levern så att han märkte av och upptäckte då att han hade cancer. Han har nyss påbörjat behandling och jag undrar hur farligt det är med cancer i magsäcken?

Hej!

 

Cancer i magsäcken behandlas ofta med cytostatika och operation. Om cancern spridit sig till levern går det vanligtvis inte att bota, och då opereras man inte heller. Med hjälp av cytostatika kan man bromsa sjukdomen och minska sjukdomstecken. Sådan behandling får man så länge den hjälper mot cancern och behandlingen inte ger för mycket biverkningar.

 

Hälsningar

Nära cancer 

Jag hörde om skådespelaren Michael Douglas uttalan...

Jag hörde om skådespelaren Michael Douglas uttalanden om att den halscancer han har drabbats av har orsakas av oralsex. Stämmer det att man kan "smitta" varandra med cancer?

Min sambo har drabbats av HPV-virus som lett till cellförändringar som hon behandlats för (konsiering). Vad innebär det här för mig? Ska jag göra någon kontroll?

Hej!

 

Man kan inte smitta varandra med cancer. Däremot kan man smitta varandra med virus.

Vissa virus kan ge förändringar i cellerna och det kan på sikt leda till cancer. HPV är en grupp av virus och för några av dessa virus har man sett ett samband mellan virusinfektion och cancer. Det betyder dock inte att alla som får HPV-infektion senare drabbas av cancer. Det är HPV som ger vårtor i underlivet, kondylom, men oftast har man inga symptom av viruset och nästan alla HPV infektioner läker ut spontant utan att ge upphov till några cellförändringar. Man kan få HPVinfektion både i underlivet och i munslemhinnan och det finns en risk att man vid oralsex smittas av HPV, antingen från underlivet till munnen eller tvärtom, precis som man kan smittas av HPV vid samlag. Möjligen är det det som Michael Douglas syftade på i sitt uttalande. Men det är alltså inte oralsexet i sig som ger cancer.

 

Du behöver inte göra någon kontroll. Risken att du ska drabbas av cancer pga detta är liten. Skulle du få några symptom, som tex vårtor på penis/underlivet eller i munnen, sår i munslemhinnan som inte läker, är det bästa att vända sig till vårdcentralen för en undersökning.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

Hej. När är chatten öppen? Och om den inte är öp...

Hej.

När är chatten öppen?

Och om den inte är öppen så ofta eller länge, vad kan jag göra för att få prata med någon av er? Skulle verkligen behövas för tillfället.

Hej!

 

Tyvärr så fungerar inte vår chatt ännu! Vi hoppas att den ska komma igång någon gång i höst.

 

Det kan vara bra att få en samtalskontakt där du bor. I huvudmenyn finns"Leva nära cancer". Under  "Kontakter" kan du se vem i ditt län du kan vända dig till för att få hjälp att hitta en samtalskontakt. Om det inte finns någon kontaktperson i ditt län så kan du kontakta oss på kontakt@naracancer.se så hjälper vi dig att få en kontakt.

 

På kontaktsidan kan du också hitta upgifter till samtalsvänner, anhöriggrupper och syskonstödjare.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

hej min pappa har cancer och kommer dö snart och jag vet inte vad jag ska göra för jag känner mig så dålig när jag ser honom lida och jag vet att jag inte kan göra något åt de.

Hej!

Att stå nära någon som man vet snart kommer att dö kan vara väldigt jobbigt. Det kan kanske vara bra för dig att träffa någon att prata med om din situation. Finns det någon i din närhet som du har förtroende för? På Kontakt-sidan kan du hitta personer i ditt län som kan hjälpa dig till en kurator nära dig, hittar du ingen i ditt län kan du maila oss på kontakt@naracancer.se, så kan vi hjälpa dig att få kontakt. På forumet kan du dela dina tankar med andra i liknande situation.

 

Mvh

Näracancer.se

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)