Back to top

Besvarade frågor

Hej! Jag har en vän som har haft cellförändringar ...

Hej!

Jag har en vän som har haft cellförändringar på livmodertappen. De upptäcktes när hon var 23 och inget gjordes då. Ett år senare var hon på kontroll igen och de hade utvecklats vidare, nu skulle de tas bort med konisering. Efter koniseringen fick hon svaret att de troligtvis hade fått bort allt och att hon skulle få komma på kontroll om ytterligare ett år. Hur stor är risken att de inte fick bort allt och att det fortsatt utvecklas? Vad kommer bli nästa steg för henne? Hur ska jag som vän bäst hjälpa henne? Hon har inga barn än men detta är hennes stora dröm nu och jag är orolig för henne.

Hej!

 

En konisering innebär att den yttersta delen på livmodertappen skärs bort. Det gör man för att det funnits cellförändringar som kanske skulle ha utvecklats till cancer om de lämnats kvar. Konen som tas bort undersöks i mikroskop för att vara säker på att allt är borta. Om det inte är det kan man göra en ny konisering. Alla kvinnor över 23 år kallas till cellprovstagning vart tredje år för att hitta cellförändringar. Om man haft cellförändringar kan man behöva kontrolleras lite oftare under några år.

Möjligheten att få barn påverkas inte av en konisering.

Berätta gärna för din vän att du bryr dig och tagit reda på fakta. Hör vad hon vill veta, och om hon behöver prata eller ej. Lyssna och visa att du finns där!

Hälsningar,

 

Näracancer.se

 

Kan man bota lever cancer som har spridit sig i ol...

Kan man bota lever cancer som har spridit sig i olika organer hur länge kan man leva med det?

Hej!

Cancer i levern är nästan alltid metastaser, alltså spridning från cancer någon annanstans i kroppen. Hur det behandlas beror på vilken cancer metastaserna kommer ifrån, och hur länge man kan leva med det går inte att ge ett enkelt svar på. Det är olika från person till person och beror också på vilken cancerform det var från början.

 

Levercancer, som börjat i levern, kan botas om man kan operera bort cancern från levern. Annars kan cellgifter eller strålning bromsa och lindra sjukdomen.

Mvh,

näracancer.se

Kan ni förklara mer ingående kring ependymom. Hur ...

Kan ni förklara mer ingående kring ependymom. Hur är prognosen? Prevalens i Sverige? Behandlingsupplägg osv.

Hej!

Ependymom är en slags hjärntumör som växer i hjärnans hålrum eller längs ryggmärgen. Det är en ovanlig cancerform och drabbar ungefär 70 personer om året i Sverige. Både barn och vuxna kan få ependymom. Behandlingen innebär oftast en operation följt av strålbehandling.

Hälsningar, näracancer.se

hej jag undrar om man kan leva med cancer

hej jag undrar om man kan leva med cancer

Hej!

Väldigt många människor lever med cancer. En del cancerformer är så stillsamma att man inte behöver behandling, utan kan känna sig ganska frisk ändå. Andra cancerformer gör en sjukare, men det finns många olika behandlingar som gör så att cancern bromsas.

Hälsningar,

näracancer.se

Min pappa har haft cancer i ca två år i magsäcken ...

Min pappa har haft cancer i ca två år i magsäcken utan att vetat om det, men nu efter dessa år så började cancern sprida sig på levern så att han märkte av och upptäckte då att han hade cancer. Han har nyss påbörjat behandling och jag undrar hur farligt det är med cancer i magsäcken?

Hej!

 

Cancer i magsäcken behandlas ofta med cytostatika och operation. Om cancern spridit sig till levern går det vanligtvis inte att bota, och då opereras man inte heller. Med hjälp av cytostatika kan man bromsa sjukdomen och minska sjukdomstecken. Sådan behandling får man så länge den hjälper mot cancern och behandlingen inte ger för mycket biverkningar.

 

Hälsningar

Nära cancer 

Jag hörde om skådespelaren Michael Douglas uttalan...

Jag hörde om skådespelaren Michael Douglas uttalanden om att den halscancer han har drabbats av har orsakas av oralsex. Stämmer det att man kan "smitta" varandra med cancer?

Min sambo har drabbats av HPV-virus som lett till cellförändringar som hon behandlats för (konsiering). Vad innebär det här för mig? Ska jag göra någon kontroll?

Hej!

 

Man kan inte smitta varandra med cancer. Däremot kan man smitta varandra med virus.

Vissa virus kan ge förändringar i cellerna och det kan på sikt leda till cancer. HPV är en grupp av virus och för några av dessa virus har man sett ett samband mellan virusinfektion och cancer. Det betyder dock inte att alla som får HPV-infektion senare drabbas av cancer. Det är HPV som ger vårtor i underlivet, kondylom, men oftast har man inga symptom av viruset och nästan alla HPV infektioner läker ut spontant utan att ge upphov till några cellförändringar. Man kan få HPVinfektion både i underlivet och i munslemhinnan och det finns en risk att man vid oralsex smittas av HPV, antingen från underlivet till munnen eller tvärtom, precis som man kan smittas av HPV vid samlag. Möjligen är det det som Michael Douglas syftade på i sitt uttalande. Men det är alltså inte oralsexet i sig som ger cancer.

 

Du behöver inte göra någon kontroll. Risken att du ska drabbas av cancer pga detta är liten. Skulle du få några symptom, som tex vårtor på penis/underlivet eller i munnen, sår i munslemhinnan som inte läker, är det bästa att vända sig till vårdcentralen för en undersökning.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

Hej. När är chatten öppen? Och om den inte är öp...

Hej.

När är chatten öppen?

Och om den inte är öppen så ofta eller länge, vad kan jag göra för att få prata med någon av er? Skulle verkligen behövas för tillfället.

Hej!

 

Tyvärr så fungerar inte vår chatt ännu! Vi hoppas att den ska komma igång någon gång i höst.

 

Det kan vara bra att få en samtalskontakt där du bor. I huvudmenyn finns"Leva nära cancer". Under  "Kontakter" kan du se vem i ditt län du kan vända dig till för att få hjälp att hitta en samtalskontakt. Om det inte finns någon kontaktperson i ditt län så kan du kontakta oss på kontakt@naracancer.se så hjälper vi dig att få en kontakt.

 

På kontaktsidan kan du också hitta upgifter till samtalsvänner, anhöriggrupper och syskonstödjare.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

Varför fick inte min pappa någon hjälp? Min pappa ...

Varför fick inte min pappa någon hjälp? Min pappa dog för flera år sedan av en hjärntumör. Varför undersöktes han aldrig? Han fick epilepsianfall, flera. Och BAD om läkarna om att kolla hjärnan på honom, han visste redan egentligen bara att ingen annan visste eller ens faktiskt brydde sig om att undersöka honom och säga som det var. Varför skylldes allt på alkoholen? Varför undersökte man inte hjärnan på någon som bad om det, som ramlade ihop? Varför skylldes det på att han drack?

Hur ska jag kunna lita på vården med det bemötande min pappa fick?

Hej,

 

När personer söker sjukvård är det genom samtal och olika undersökningar som man försöker ta reda på vad som kan vara orsaken till olika symtom. Första gången någon får ett krampanfall brukar man göra en undersökning av hjärnan. I vissa fall kan man hitta en orsak där, men i de flest fall hittar man inget. Om man har en känd orsak till kramper, tex epilepsi eller kramper vid alkoholabstines gör man inte en röntgen undersökning varje gång.

 

Det är svårt att förstå vad som skett med din pappa och var han sökt hjälp. Det är tyvärr så att personer som har överkonsumtion av alkohol, kan komma i kläm i sjukvården på många sätt. Speciellt om man söker sjukvård när man är berusad. Det kan vara svårt att reda ut vad som är orsaken till symtomen.

 

Vi förstår att det kan vara svårt för dig att lita på vården då du inte tycker att din pappa fått rätt vård och bemötande. Vårt förslag är att du tar kontakt med din pappas klinik och ber om att få läsa journalkopior för att få en klarare bild av vad som hände. Detta bör du göra tillsammans med någon som arbetar på kliniken så att de kan förklara innehållet då det kan innehålla många konstiga ord.

 

En sorg tar ofta tid. Därför rekommenderar vi att du också tar kontakt med en kurator antingen på sjukhuset, vårdcentralen eller ev på din skola som kan hjälpa dig att bearbeta sorgen efter din pappa.

 

 

 

hur många % överlever småcellig lungcancer i mer ä...

hur många % överlever småcellig lungcancer i mer än 10 år?

Hej!

 

Småcellig lungcancer har tyvärr en myckt dålig långtidsprognos. Vid den här sjukdomen finns det inte så mycket data kring 10-års-överlevnad utan framförallt data kring 5-års-överlevnad. Generellt anger man 5-års-överlevnaden totalt till mindre än 5 %. Detta beror dock lite på tumörstadium, vilka andra sjukdomar patinten har etc. Vid ett tidigt stadium (dvs begränsad sjukdom utan spridning) kan man ibland se en 5-års-överlevnad på mellan 5 och 10 % bland dem som insjuknat.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

 

Hej! Jag är en tjej på 14 år. Min farmor och farfa...

Hej! Jag är en tjej på 14 år. Min farmor och farfar dog båda två i cancer samma år. det var när pappa var 17 år, så jag antar att dom inte var jättegamla. pappas syster har haft cancer, den kunde dom bota och nyligen fick pappas sysling cancer. jag är ganska rädd att få cancer själv. är jag i "risk zonen" tror ni? får man testa sig när man inte är myndig? Om inte: varför får man inte göra det? Tänk om man upptäcker cancern för sent då?

Jag vill även tillägga att jag tycker att jag mår illa ganska ofta. inte så att jag kräks, men endå så att jag tänker på det. jag mår ofta illa efter att jag ätit och ibland när jag ska sova. typ en gång om dagen mår jag illa. kan det vara kopplat till cancer? om inte: borde jag kolla upp det?

Hej!

 

Cancer beror på fel i vår arvsmassa. Det är bara en tiondel av alla cancerfall som beror på att man ärvt en skadad gen. De andra cancerfallen beror på genetiska skador som uppkommit under personens egna livstid. Ärftlig cancer misstänks i första hand då många familjemedlemmar får samma slags cancer.  Läs mer om ärftlig cancer här.

 

Har dina släktingar haft samma typ av cancer? Att  flera i släkten har haft cancer behöver alltså inte betyda att ni har ärftlig cancer i släkten. Är cancerformen inte ärftlig har släktingarna  inte större risk att utveckla cancer än vad resten av befolkningen har

 

Vi förstår att det är jobbigt för dig att må illa. Dock är det inte troligt att det är kopplat till att du skulle ha cancer. I tonåren händer det en massa saker  i kroppen då mycket hormoner är i omlopp. Det kan göra att vissa mår illa. Det skulle alltså kunna vara en orsak till ditt illamående. För att få hjälp mot illamåendet kan det dock vara om du tar kontakt med skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller vårdcentralen.

 

Mvh

 

Nära cancer

Hej!

Jag har en vän som har haft cellförändringar på livmodertappen. De upptäcktes när hon var 23 och inget gjordes då. Ett år senare var hon på kontroll igen och de hade utvecklats vidare, nu skulle de tas bort med konisering. Efter koniseringen fick hon svaret att de troligtvis hade fått bort allt och att hon skulle få komma på kontroll om ytterligare ett år. Hur stor är risken att de inte fick bort allt och att det fortsatt utvecklas? Vad kommer bli nästa steg för henne? Hur ska jag som vän bäst hjälpa henne? Hon har inga barn än men detta är hennes stora dröm nu och jag är orolig för henne.

Hej!

 

En konisering innebär att den yttersta delen på livmodertappen skärs bort. Det gör man för att det funnits cellförändringar som kanske skulle ha utvecklats till cancer om de lämnats kvar. Konen som tas bort undersöks i mikroskop för att vara säker på att allt är borta. Om det inte är det kan man göra en ny konisering. Alla kvinnor över 23 år kallas till cellprovstagning vart tredje år för att hitta cellförändringar. Om man haft cellförändringar kan man behöva kontrolleras lite oftare under några år.

Möjligheten att få barn påverkas inte av en konisering.

Berätta gärna för din vän att du bryr dig och tagit reda på fakta. Hör vad hon vill veta, och om hon behöver prata eller ej. Lyssna och visa att du finns där!

Hälsningar,

 

Näracancer.se

 

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)