Back to top

Besvarade frågor

Hur ofta och när har ni chatten öppen?
Hur ofta och när har ni chatten öppen ?

Hej!

Vad roligt att du frågar, men tyvärr är inte chatten i bruk än. Vi hoppas på att få igång den efter sommaren. Tanken är att chatten ska vara till för att ni ska kunna chatta med experter i vården om särskilda teman.

Hälsningar

näracancer.se

Hur gör man om man saknar sin mamma och den är i U...

Hur gör man om man saknar sin mamma och den är i Umeå?

Hej!

Tack för din fråga!

Vi som besvarar frågorna är sjukvårdspersonal som arbetar på näracancer.se. Dessvärre är det svårt för oss att besvara din fråga på ett bra sätt då vi inte har så mycket bakrundsfakta. Skriv gärna och berätta lite mer, eller lägg ut din fråga på forumet där du kan få svar från andra som är i liknande situation.

Vänliga hälsningar

näracancer.se

levercanser som ej går att bota,symtom

levercanser som ej går att bota,symtom

Hej!

 

Tack för din fråga!

 

Under rubriken "Om cancer" här på näracancer.se finns information om både levercancer och levermetastaser. Läs gärna detta samt det som står om levercancer på 1177.se.

Om du inte känner att du fått svar på din fråga får du gärna återkomma med lite mer bakgrundsinformation.

 

Med Vänlig Hälsning

näracancer.se

Hur stor är risken för återfall när man har tarmca...

Hur stor är risken för återfall när man har tarmcancer/ändtarmscancer?

Hej!

 

Det går inte att ge något enkelt svar. Efter operation gör man alltid en bedömning av risken för återfall och bedömer då också behovet av tilläggsbehandling med cytostatika. Minst risk för återfall har man om det var en liten tumör som man kunde operera bort helt och hållet och tumören inte hade spridit sig till lymfkörtlarna.

 

Med vänlig hälsning

 

näracancer.se

Hur många dör i bröstcancer

Hur många dör i bröstcancer?

 

 

Varje år drabbas ungefär 8000 kvinnor i Sverige av bröstcancer. De allra flesta blir helt friska igen. Ungefär 1500 kvinnor dör av bröstcancer varje år. I dessa fall har cancern spridit sig till andra delar av kroppen. Idag finns det många typer av behandlingsmetoder som ökar livslängden även vid spridd sjukdom. De flesta som dör av bröstcancer har levt med sin sjukdom under flera år.

 

Med vänlig hälsning näracancer.se

Hej, min pappa har cancer och läkarna vet inte hur...

Hej, min pappa har cancer och läkarna vet inte hur länge han kommer att leva. Jag har berättat för mina vänner, men jag vet inte hur jag ska göra med min klass. Ska jag be en lärare berätta? Hur kommer mina klasskompisar att ta det?

Hej

Vad som känns bäst kan vara olika från person till person men många gånger kan det vara underlättande om personer i ens omgivning vet om situationen (ifall man känner sig ledsen, irriterad etc). Vårt råd är att du tar kontakt med din lärare så kanske ni två kan komma fram till vad som blir bäst för dig.


Vi tänker även att du kan skriva om detta i vårt forum, där kan du utbyta tankar och erfarenheter med andra i liknande situationer. På vårat forum finns en tråd om just det här!


Mvh
näracancer.se

hej min pappa har cancer och kommer dö snart och j...

hej min pappa har cancer och kommer dö snart och jag vet inte vad jag ska göra för jag känner mig så dålig när jag ser honom lida och jag vet att jag inte kan göra något åt de.

Hej!

Att stå nära någon som man vet snart kommer att dö kan vara väldigt jobbigt. Det kan kanske vara bra för dig att träffa någon att prata med om din situation. Finns det någon i din närhet som du har förtroende för? På Kontakt-sidan kan du hitta personer i ditt län som kan hjälpa dig till en kurator nära dig, hittar du ingen i ditt län kan du maila oss på kontakt@naracancer.se, så kan vi hjälpa dig att få kontakt. På forumet kan du dela dina tankar med andra i liknande situation.

 

Mvh

Näracancer.se

Min mamma dog i lymfkörtelcanser j...

Min mamma dog i lymfkörtelcanser jag har ofta ont i mina lymfkörtlar under armarna och får samtidigt ont i resp. bröst

kan lymfkörtelcancer gå i arv?

Hej!

 

Cancer i lymfkörtlarna kan vara lymfom, och det är inte ärftligt. Att ha ont i bröstet eller i armhålan vid bröstet ibland är normalt, särskilt om det varierar med menscykeln. Är du orolig och vill få brösten undersökta kan du gå till din vårdcentral.

 

Hälsningar,

näracancer.se

Hej! Jag har en fråga om cancer i bihålorna. Medfö...

Hej!

Jag har en fråga om cancer i bihålorna. Medför denna cancer en negativ mental påverkan, typiskt sett?

Med vänlig hälsning,

Anna-Maria

Hej!

Det finns inget direkt samband mellan just bihålecancer och mental påverkan men alla som får cancer kan drabbas av en kris. Det kan påverka en på många sätt. Till exempel kan minnet och koncentrationsförmågan bli sämre. Man kan bli lättirriterad eller initiativlös. Cancerbehandlingar kan leda till trötthet och annan tillfällig mental påverkan. Du kan läsa om krisreaktioner här.

Hälsningar,

näracancer.se

Hej! Jag har en vän som har haft cellförändringar ...

Hej!

Jag har en vän som har haft cellförändringar på livmodertappen. De upptäcktes när hon var 23 och inget gjordes då. Ett år senare var hon på kontroll igen och de hade utvecklats vidare, nu skulle de tas bort med konisering. Efter koniseringen fick hon svaret att de troligtvis hade fått bort allt och att hon skulle få komma på kontroll om ytterligare ett år. Hur stor är risken att de inte fick bort allt och att det fortsatt utvecklas? Vad kommer bli nästa steg för henne? Hur ska jag som vän bäst hjälpa henne? Hon har inga barn än men detta är hennes stora dröm nu och jag är orolig för henne.

Hej!

 

En konisering innebär att den yttersta delen på livmodertappen skärs bort. Det gör man för att det funnits cellförändringar som kanske skulle ha utvecklats till cancer om de lämnats kvar. Konen som tas bort undersöks i mikroskop för att vara säker på att allt är borta. Om det inte är det kan man göra en ny konisering. Alla kvinnor över 23 år kallas till cellprovstagning vart tredje år för att hitta cellförändringar. Om man haft cellförändringar kan man behöva kontrolleras lite oftare under några år.

Möjligheten att få barn påverkas inte av en konisering.

Berätta gärna för din vän att du bryr dig och tagit reda på fakta. Hör vad hon vill veta, och om hon behöver prata eller ej. Lyssna och visa att du finns där!

Hälsningar,

 

Näracancer.se

 

Hur ofta och när har ni chatten öppen ?

Hej!

Vad roligt att du frågar, men tyvärr är inte chatten i bruk än. Vi hoppas på att få igång den efter sommaren. Tanken är att chatten ska vara till för att ni ska kunna chatta med experter i vården om särskilda teman.

Hälsningar

näracancer.se

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)