Back to top

Besvarade frågor

Hur kan man märka att man har cancer i början?

Hur kan man märka att man har cancer i början?

Hej!

Cancer är ett samlingsnamn för många olika sjukdomar som sitter på olika delar av kroppen och visar sig på olika sätt. En viktig sak är att kolla upp födelsemärken som börjar växa, byter färg eller blöder. Det kan vara malignt melanom.

 

De flesta sjukdomstecken vid cancer kan också ha andra orsaker. Exempelvis beror stora lymkörtlar på halsen, i armhålan eller ljumskarna nästan alltid på att man har en infektion. Men om körtlarna är stora i flera veckor kan det vara ett tecken på cancer. Det är vanligt och ofarligt att ha knölar i brösten som varierar lite med menscykeln. Om man får en ny knöl som finns kvar och växer kan det vara en cancer.

 

Generellt kan man säga att tecken på cancer finns kvar i flera veckor eller månader. Som smärta från ett och samma ställe till exemplel. Upprepade blödningar från ändtarmen har oftast andra orsaker, men kan vara ett tecken på cancer, liksom blödningar från slidan efter samlag.

 

Ibland nämns trötthet och viktnedgång som tecken på cancer. Då menar man trötthet som gör att man inte klara sin vardag riktigt eller många kilos viktnedgång utan annan orsak.

 

Om man är orolig för att ett speciellt symptom kan vara cancer kan man ringa till sjukvårdsupplysningen eller en vårdcentral.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-10-04

Hur ser sjukdomsförloppet ut av bröstcancer?

Hur ser sjukdomsförloppet ut av bröstcancer?

Hej!

informationssidan om bröstcancer kan du läsa om hur bröstcancer kan upptäckas och behandlas med operation och tilläggsbehandlingar. De flesta fortsätter vara friska efter sådan behandling.

 

Om cancern kommer tillbaka kan det vara i bröstet eller någon annanstans i kroppen. Störst risk för återfall är det de första åren.

 

Om bröstcancer har spridit sig i kroppen kan sjukdomsförloppet se väldigt olika ut. Hos en del kvinnor sitter cancern i skelettet och växer väldigt långsamt. Hormonell behandling som tar bort östrogen kan hålla cancern stilla under många år.  Hos andra kan cancern sprida sig snabbare och sätta sig i lungorna, levern eller hjärnan. Då behövs ofta behandling med strålning och cellgifter för att försöka bromsa cancern och må bättre.

 

Hälsningar,

näracancer.se

 

2013-10-04

Hur muntrar jag upp min morfar som har cancer

Hur muntrar jag upp min morfar som har cancer

Hej!

Vi tror din morfar blir glad och uppmuntrad av att veta att du bryr dig om honom! Vi blev glada för din fråga!

 

Det viktigaste är nog att ha tid tillsammans, hälsa på eller ring. Har ni några gemensamma intressen, som ni kan fortsätta med? Det kan vara skönt att låta er kontakt vara som vanligt. Ett annat förslag är att be honom berätta om när han var ung, och ni kan minnas saker ni gjort tillsammans.

 

Känn efter om du vill prata om cancern eller ej. Våga fråga det du vill veta, de flesta uppskattar att bli tillfrågade.

 

Lycka till!

Hälsningar, näracancer.se

är nån nära att hitta ett botemedel för cancer?

är nån nära att hitta ett botemedel för cancer?

Hej!

Cancer är ett samlingsnamn på väldigt många sjukdomar, som beor på många olika sorters fel i de sjuka cellernas arvsmassa. Därför kommer man inte hitta ett enda botemedel som skulle fungera på alla sorters cancer. Däremot pågår det väldigt mycket forskning om att bota olika cancerformer på nya sätt, eller för att kunna lindra sjukdomarna. Det finns också forskning om hur man ska kunna förebygga cancer med vacciner och levnadsvanor.

 

Hälsningar,

näracancer.se

Hur stor är chansen att få bröstcancer när ens mam...

Hur stor är chansen att få bröstcancer när ens mamma hade det? det är bara en till i släkten som haft det, plus morfar som hade prostata och blåscancer. Är fruktansvärt rädd för att få cancer och dö. Min mamma fick diagnosen 52 år gammal.

Hej!

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Därför händer det att flera personer i samma familj får bröstcancer utan att det har något samband. Riskfaktorer som gör att läkarna börjar fundera på om det finns en ärftlig risk för cancer är om någon får bröstcancer före de fyllt 35 år, om det är flera i familjen som haft bröstcancer, eller om någon i den familjen har äggstockscancer. Prostatacancer och blåscancer brukar inte påverka risken för bröstcancer.

 

Utifrån den information du gett oss finns alltså inte orsak att misstänka någon ökad risk för bröstcancer  för dej.

 

Alla kvinnor i Sverige blir kallade till mammografi regelbundet när de fyllt 40 år för att hitta bröstcancer tidigt.

 

Hoppas det här svaret kan hjälpa dej med din oro. Har du fler frågor så hör gärna av dej till oss igen.

 

Hälsningar näracancer.se

Hej. Det var jag som tidigare frågade er: ''Hur st...

Hej. Det var jag som tidigare frågade er: ''Hur stor är chansen att få bröstcancer när ens mamma hade det? det är bara en till i släkten som haft det, plus morfar som hade prostata och blåscancer. Är fruktansvärt rädd för att få cancer och dö. Min mamma fick diagnosen 52 år gammal.''.

Nu gäller frågan P-piller. Jag tar Zoley och i bipackssedeln nämner dem att det kan finns en ökad risk för bröstcancer om man tar dessa kombinerade p-piller. Hade en diskussion med med min barnmorska om koppar spiral istället ( vilket jag verkligen inte vill pga av risken för ökad smärta och blödning) men det blev inget då dem kollade enligt senaste rön att detta bara gäller om ens mamma inssjuknade före 45 års ålder(ökad risk för bröstcancer). Min systers barnmorska i Stockholm är superstränga och hon får inte ta sådana här p-pillers alls utan får Cerazette. Vad är det som gäller? hur kan jag skydda mig från att få bröstcancer? Barnmorskorna går verkligen isär i frågan och jag blir alltmer rädd.

Hej!

För unga kvinnor är det en så väldigt liten risk att få bröstcancer att nyttan med att ha ett tillförlitligt preventivmedel är mycket större. Om man har en ärftlighet för bröstcancer kan man behöva fundera om andra preventivmedel är bättre, men det är inte förbjudet med p-piller då heller.

 

Det finns inte en exakt gräns utan forskning pågår när det gäller hur man ska väga risker mot nytta och skillnader mellan kombinerade p-piller och minipiller. För att enkelt bedömma om en person har större risk än andra att få bröstcancer kan barnmorskan fråga om någon i familjen haft bröstcancer. Riktlinjerna för när en barnmorska då kan skriva ut p-piller kan variera lite i landet. Ibland kan en gynekolog göra en annan bedömning, du och din syster kan be barnmorskan om en remiss om ni är oroliga.

 

Hälsningar,

näracancer.se

Hej, min mamma är drabbad av bröstcancer. Är riske...

Hej, min mamma är drabbad av bröstcancer. Är risken större att få bröstcancer om man använder minipiller?

 

 

Hej!

Även om din mamma har haft bröstcancer, betyder inte det att det finns en ökad risk för det hos dig. Du kan läsa om ärftlighet här.

 

För unga kvinnor är det en så väldigt liten risk att få bröstcancer att nyttan med att ha ett tillförlitligt preventivmedel är mycket större. Om man har en bekräftad ärftlighet för bröstcancer kan man behöva fundera om andra preventivmedel är bättre, men det är inte förbjudet med p-piller då heller.

 

Minipiller innehåller inte östrogen, men det är inte helt klarlagt om risken för bröstcancer är mindre med minipiller än kombinerade p-piller.

Hälsningar,

näracancer.se

Hej! Min mamma gick nyligen bort i cancer (skelett...

Hej! Min mamma gick nyligen bort i cancer (skelettet,levern och magen möjligen på fler ställen,hann inte utreda var modersvulsten satt) hon ska obduceras för ev.svar,ärftlighet m.m. Min mamma fick diagnosen 1 dag innan hennes tunntarm sprack o dog därmed på operationsbordet. Hela sommaren var jag på sjukhuset och påtalade hela tiden på att hon skulle få smärtlindring och att jag misstänkte cancer!Ansågs inte akut förrän sista veckan innan hon dog då de plötsligt lyssnade.

Min fråga är varför ni tror att hennes husläkare bedömnde hennes tllstånd förra augusti vara muskelreumatism (pga förhöjd sänka! och inte kollade upp om hon hade cancer?) Han sa i feb att hon hade kotkompression då hon hade ont utan åtgärd, han var inte intresserad av att göra en undersökning på henne trots att hon själv önskade utan tyckte då att hon bara skulle till sköterskan för att kolla sänkan för ytterligare höja kortisondosen som hon även mådde mycket illa av!Kan ni ge mig ett bra svar på hur det kunde gå så här....ge mig en förklaring så att jag ska förstå!

Hoppas på svar!

MVH

Sörjande dotter

Hej!

Vi förstår att du vill ha svar på vad som hände din mamma. Det är svårt för oss att kunna ge dig dem svaren utan mer kunskap om din mammas sjukdom. Vårt förslag är att du vänder dig till sjukhuset eller vårdcentralen där din mamma behandlades så att de kan förklara.

 

I varje landsting finns också en patientnämnd som har som uppgift är att hjälpa dem som inte känner sig rätt bemötta eller behandlade i vården. En lista på kontaktuppgifter till alla landets patientnämnder hittar du här.

 

Lycka till!

Hälsningar, näracancer.se

Hej! Min mamma fick för en vecka sedan reda på at...

Hej!

Min mamma fick för en vecka sedan reda på att hon drabbats av bröstcancer. Det fick hon veta efter att det som de opererade bort (vilket visade sig vara en tumör på 4 mm) upptäcktes på mammografin. Innan operationen trodde de inte att det skulle vara något men visade sig vara så i alla fall.

Min mamma är 46 år gammal och har alltså precis opererat bort en 4 mm liten tumör. Om två veckor ska hon operera bort vävnader (tårtbitsvarianten) från börstet och minst 1 lymfkörtel. Kirurgen och sjuksköterskan tyckte att prognosen såg bra ut och att de tror att de inte kommer hitta någonting i lymfkörtlarna eller i bröstvävnaden. Jag var med på mötet med kirurgen då det diskuterades kring den kommande operationen men vågade inte ställa min fråga där. Därför är min fråga till er: tror ni att min mamma kommer att klara sig och inte dö i förtid av det här? Jag menar, det är i ett så tidigt stadium och dessutom är tumören borta. Sedan har jag en till fråga: om hon skulle tvingas ta bort hela bröstet, lär det ju inte finnas någon chans att bröstcancern kommer tillbaka då den inte har något att bilda sig i? Och i så fall, finns det då någon chans att dö i förtid då eller kommer hon kunna leva som vanligt och dö av ålder?

Hej!

Tack för din fråga.  Vi vill börja med att säga att det var bra att du var med på mötet med kirurgen och att vi förstår att det kändes svårt att ställa frågan vid det mötet. Utifrån det du skriver så finns det väldigt goda förutsättningar för att din mamma skall bli botad från sin bröstcancer och att bröstcancern inte kommer att påverka hur länge hon kommer att leva.

 

När tumören bara är 4 mm stor är det en mycket liten risk att man kommer att behöva operera bort hela bröstet. Det är dock möjligt att man vill ge strålbehandling mot bröstet efter tårtbitsoperationen. Du kan läsa mer om bröstcancer och om strålbehandling på näracancers avsnitt Om cancer. Vi har länkat orden i texten dit. Har du fler frågor är du välkommen att skriva till oss igen.

Hälsningar

näracancer

Jag undrar om cancer är ärftligt?
Jag undrar om cancer är ärftligt? P99

Hej P99!

För det mesta är cancer inte ärftligt. Cancer är så vanligt att det kan hända att många personer i en familj som fått cancer, utan att det behöver ha något samband. Men ibland kan man ärva en ökad risk för att få cancer. Här skriver vi mer om ärftlig cancer.

Hälsningar, näracancer.se

Hur kan man märka att man har cancer i början?

Hej!

Cancer är ett samlingsnamn för många olika sjukdomar som sitter på olika delar av kroppen och visar sig på olika sätt. En viktig sak är att kolla upp födelsemärken som börjar växa, byter färg eller blöder. Det kan vara malignt melanom.

 

De flesta sjukdomstecken vid cancer kan också ha andra orsaker. Exempelvis beror stora lymkörtlar på halsen, i armhålan eller ljumskarna nästan alltid på att man har en infektion. Men om körtlarna är stora i flera veckor kan det vara ett tecken på cancer. Det är vanligt och ofarligt att ha knölar i brösten som varierar lite med menscykeln. Om man får en ny knöl som finns kvar och växer kan det vara en cancer.

 

Generellt kan man säga att tecken på cancer finns kvar i flera veckor eller månader. Som smärta från ett och samma ställe till exemplel. Upprepade blödningar från ändtarmen har oftast andra orsaker, men kan vara ett tecken på cancer, liksom blödningar från slidan efter samlag.

 

Ibland nämns trötthet och viktnedgång som tecken på cancer. Då menar man trötthet som gör att man inte klara sin vardag riktigt eller många kilos viktnedgång utan annan orsak.

 

Om man är orolig för att ett speciellt symptom kan vara cancer kan man ringa till sjukvårdsupplysningen eller en vårdcentral.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-10-04

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)