Back to top

Besvarade frågor

vad bör man äta om man har bröstcancer

vad bör man äta om man har bröstcancer

Hej!

Det diskuteras mycket om kostens betydelse vad gäller förebyggande av cancer ( eller risken för återfall av cancer) Flera studier har visat att en sund livsstil (där kloka matvanor ingår) leder till minskad ohälsa och bättre livskvalitet. Det är dock svårt att dra allmänna slutsatser om hur enstaka livsmedel eller näringsämnen påverkar oss.Cancerfondens webbsida har en läsvärd artikel om mat och cancer. Där kan du läsa vidare och få mer fakta om just kostens betydelse.

Hälsningar Näracancer

13-11-19

Jag kan knappt sova om nätterna sen pappa fick sin...

Jag kan knappt sova om nätterna sen pappa fick sin cancerdiagnos! När jag blir trött och irriterad går det ut på alla andra! Jag måste verkligen sova men kan inte slappna av för att jag är rädd och orolig. Vad kan jag göra för att kunna slappna av?

Hej!

Att känna oro och rädsla när någon närstående drabbas av cancer är naturligt och flera kan känna igen sig i det du beskriver. Oro och rädsla är även vanliga faktorer till störning av nattsömnen, vilket i sin tur kan leda till trötthet och irritation, precis som du skriver.

Att kunna få utlopp för sina känslor är viktigt och ofta är det bra att ha någon/några att prata med för att finna stöd och hjälp. Det kan vara vänner eller familjemedlemmar, men även någon utomstående. Denna utomstående kan exempelvis vara en kurator som finns på kliniken dit din pappa tillhör. För kontakt kan du kika på vår kontaktlista.

Vissa kan även tycka att det är skönt att få utlopp genom aktiviteter eller skapande. Har du något intresse som du kan syssla med eller kanske skulle det vara skönt att få måla eller skriva dagbok? Vi har alla olika sätt att hantera svåra känslor och få ”pysa ut” det vi bär på, du kan läsa om några andra människors sätt att göra just detta här.

Kolla gärna även i vårt forum och kanske skriv några rader där. Att få bolla tankar, idéer och erfarenheter med andra i liknande situationer kan också vara ett bra sätt för att få utlopp och för att finna både lugn och kraft.

Hör gärna av dig igen om har fler funderingar!

Hälsningar, Nära cancer
2013-11-18

hej om min farmor mamma,farmor och min pappa har h...

hej om min farmor mamma,farmor och min pappa har haft tjocktarms cancer kommer jag också få det

Hej!

 

 

Tack för din fråga!

 

Endast en tiondel av alla cancerfall beror på att man ärvt en skadad gen som är orsak till cancern. Då det är många i en familj som fått samma typ av cancer finns det en risk att cancern kan vara ärftlig. De vanligaste ärftliga cancersjukdomarna är bröstcancer och tjocktarmscancer.

 

Du undrar om du också kommer få tjocktarmscancer när både din farmors mamma, din farmor och din pappa har drabbats av det. Det är svårt att svara på då vi inte vet om du bär på en ärftlig gen eller inte. Även om det skulle vara så att din pappa har en ärftlig gen som gjort att han fått cancer, kanske inte du har fått den genen.

 

För att utreda om cancern är ärftlig föreslår vi att din pappa tar upp frågan med sin läkare, som kan skicka en remiss till en onkogenetisk mottagning vilka startar en genetisk utredning. Läs mer om ärftlig cancer här.

 

När ni gjort en utredning vet ni om du bär på genen eller inte. Om du inte har anlaget löper du inte större risk än någon annan att drabbas av cancer. Om du har anlag för ärftlig cancer kan du få gå på kontroller så man kan  hitta förstadier till cancer och operera bort dem innan de utvecklas till cancer.

 

 

Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler frågor får du gärna höra av dig igen.

 

 

Med vänlig hälsning

 

 

Nära cancer

 

2013-11-04

Hej! Jag är 13 år och undrar om jag har cancer. Ja...

Hej! Jag är 13 år och undrar om jag har cancer. Jag vägde mig igår och såg att jag har gått ner 6 kilo jag äter som vanligt jag mår illa och blir fort mätt, men kan de bero på att jag är förstoppad?

Hej!

 

Tack för din fråga!

Att  få cancer i din ålder är väldigt ovanligt. I de fall cancer uppstår brukar syptomen inte vara som de du beskriver. Det kan finnas flera orsaker till att du inte mår bra. Förstoppning kan ge de symptom som du beskriver, varpå vi rekommenderar dig att söka hjälp på vårdcentralen eller hos din skolsköterska.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2013-11-12.

Om man har som blå märke på ryggen?

Om man har som blå märke på ryggen?

Hej!

 

Vi skulle behöva ha mer information för att kunna svara på din fråga. Hör gärna av dig igen.

 

Med vänlig hälsning

 

näracancer.se

 

2013-11-12

Hej! Jag är kanske inte så ung men undrar bara hur...

Hej! Jag är kanske inte så ung men undrar bara hur jag ska hantera min bror som har tungbas cancer, tumörer i njurarna, mjälten, levern, magen och resten av kroppen! :'( prognosen är max 1 år och det har gått några månader redan! !

Han är 52 och jag är 45 år men vet inte vart jag kan vända mig för att få svar och prata med någon!

Mvh Helen

Hej!

 

Vi förstår att det är en svår situation ni är i. Då vi vänder oss till yngre anhöriga så rekommenderar vi dig att vända dig till cancerfonden.se där du kan få information men också få kontakt med en samtalsvän. Du kanske också kan få den information du söker på mun- och halscancerförbundet.

 

Med vänliga hälsningar

 

näracancer.se

 

2013-11-12

Jag har inte cancer, men jag tappar väldigt mycket...

Jag har inte cancer, men jag tappar väldigt mycket hår. Blir nästan rädd när jag ser flera hårstrån lossna när jag drar min han genom håret. Jag är 14 och det har varit så för mig hela livet, eller iallafall de senaste 5 åren. Jag tycker inte att jag stressar och jag äter som jag ska. Har till o med provat B vitamin i 2 månader men det har inte gett resultat. Skulle jag kunna få tips på vad jag kan göra för att inte tappa hår?

Hej!

 

Du undrar om att tappa håret. Vi är inte experter på just det men vet att olika människor tappar olika mycket hår, helt enkelt för att man har olika många hårstrån. Håravfallet varierar i olka faser i livet, och det är oftast inte så mycket man kan göra åt det.

 

Håravfall vid cancer är något annat, det beror på att cellgifter eller strålbehandling mot hårbotten förstör hårsäckarna.

 

Hälsningar, näracancer.se

2013-11-12

Min pappa har hjärntumör och vissa dagar klarar ja...

Min pappa har hjärntumör och vissa dagar klarar jag knappt av att vara hemma, jag vill liksom bara fly för att jag är så rädd! Vad kan jag göra?

Hej!

 

Det låter som att du har en jättejobbig situation! När någon i familjen blir sjuk påverkas hela familjen. Det är bara din pappa som bär på sjukdomen, men den psykiska belastning som sjukdomen medför delar ni på allihop. Har du pratat med din pappa eller övriga familj om hur det påverkar dig? Det är väldigt viktigt att ni pratar med varandra, så ni inte glider isär nu när ni behöver varandra som mest. Det kan också vara bra om du har någon vän att anförtro dig åt och säga hur du mår och hur du känner. Om du går i skolan kan du ta kontakt med kuratorn där eller så kan du få hjälp via den klinik din pappa är inskriven på. På kontaktsidan på Nära cancer finns uppgifter om vem du kan kontakta i ditt län så du kan få den kontakt du behöver.

 

Tillåt dig själv att sörja över den situation ni nu befinner er i. Det är viktigt att du hittar ditt sätt att pysa ut det jobbiga så att du lättare känner att du kan hantera situationen. Tips på hur detta kan gå till kan du läsa om här.

 

Det finns fler som är i liknande situation som du. Skriv själv och läs gärna andras inlägg  på forumet och läs intervjun om Annika vars mamma fick cancer och tillfrisknat.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2013-11-08

Hur stor är chansen för mig att drabbas av cancer ...

Hur stor är chansen för mig att drabbas av cancer om pappa har det?

Hej!

 

Tack för din fråga!

 

Du frågar om du kommer få cancer eftersom din pappa drabbats av sjukdomen. Det är svårt för oss att svara på. Det vi vet är att de allra flesta inte får cancer på grund av ärftlighet. Endast tio procent av alla cancerfall beror på att cancern är ärftlig. Du kan läsa om ärftlig cancer här.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2013-11-08

Hej min farmor på 86år har haft cancer i ögat vilk...

Hej min farmor på 86år har haft cancer i ögat vilket opererades bort..Nu har hon fått reda på att hon har cancer i halsen och som spridit sig till bihålorna...strålning kan inte göras inte heller operation pga hennes ålder så dom ska ge henne dropp under några veckor...min fråga är..Hur farligt är detta? Kommer hon klara detta??

Hej!

 

Tack för din fråga. Din farmor har cancer i halsen som har spridit sig. Det finns olika sorters cancer som kan sitta där, så därför vet vi inte precis vilken sjukdom hon har och hur farligt det är.

 

Du skriver att din farmor inte kan få strålbehandling eller operation på grund av åldern. Cancerbehandlingar kan vara mycket krävande och om man har andra sjukdomar eller är svag på grund av ålder måste man anpassa behandlingen efter det. Läkarna gör en bedömning av vilket som skulle ge din farmor bäst livskvalitet. Det kan vara så att man inte kan få bort cancern, men att det finns behandling som kan lindra och bromsa sjukdomen, så kallad palliativ behandling. Vi vet inte hur det ser ut just för din farmor.

 

Kan du fråga din farmor eller dina föräldrar om hur det ser ut just för henne?

 

Hälsningar,

näracancer.se

2013-11-06

vad bör man äta om man har bröstcancer

Hej!

Det diskuteras mycket om kostens betydelse vad gäller förebyggande av cancer ( eller risken för återfall av cancer) Flera studier har visat att en sund livsstil (där kloka matvanor ingår) leder till minskad ohälsa och bättre livskvalitet. Det är dock svårt att dra allmänna slutsatser om hur enstaka livsmedel eller näringsämnen påverkar oss.Cancerfondens webbsida har en läsvärd artikel om mat och cancer. Där kan du läsa vidare och få mer fakta om just kostens betydelse.

Hälsningar Näracancer

13-11-19

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)