Back to top

Besvarade frågor

hej. jag undrar hur vanligt det är att drabbas av ...

hej. jag undrar hur vanligt det är att drabbas av allvarlig peniscancer när man är under 30 år med total penisamputation som följd. Innebär total penisamputation även att testiklar tas bort? Är chansen till orgasm helt utesluten vid total amputation?

Hej!

 

Peniscancer är en ovanlig sjukdom i Sverige och de som drabbas är vanligtvis i 70-års åldern eller äldre.

 

Peniscancer är en slags hudcancer och visar sig som hudförändringar eller sår som inte läker. Det är mycket vanligare att dessa symptom beror på infektioner eller andra utslag än att de beror på cancer.

 

Behandlingen består oftast av att penis opereras bort. Ibland opereras även de lymfkörtlar som ligger närmast penis. Mindre tumörer kan ibland behandlas med laser eller strålning.Testiklarna behöver ej opereras. Förmågan till orgasm efteråt varierar bland annat beroende på hur den var från början och hur stor operation det blir.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2013-11-25

Hej igen! Jag blev lite klokare på styrkorna nu. ...

Hej igen!

Jag blev lite klokare på styrkorna nu.

Jag har läst att Högdosbehandlingen BEAM kan vara upp till 10 ggr så kraftig(?) som en vanlig kur. Finns det någon ytterligare högre steg eller är BEAM det hårdaste som man kan pressa kroppen i ett sånt här relativt kort paket som man får den i?

/Överlevaren igen

Hej, kul att du hör av dig igen!

 

Det som begränsar hur mycket cytostatika man får är de förväntade biverkningarna. Mycket ofta är det påverkan på blodbildningen i benmärgen som avgör hur mycket cytostatika man tål. BEAM-kuren får man inför en stamcellstransplantation. Då har benmärgens stamceller sparats sedan tidigare och efter behandlingen får man tillbaka dem. Därför behöver dosen på cytostatika inte anpassas till vad benmärgen tål, och man kan få mer intensiv behandling. Så du har helt rätt i att denna behandling är starkare än de som används i andra situationer.

 

Det finns flera kurer än BEAM som ges inför stamcellstransplantationer, bland annat beroende på vilken sjukdom det gäller och om man ska få tillbaka egna stamceller eller om man får stamceller får en donator. Det är kombinationen och doserna på de cytostatika som ingår i kuren som gör behandlingen så intensiv. Barn som har cancer tål ofta mer behandling än vuxna och brukar få de mest intensiva kombinationerna.

 

Olika cancersjukdomar är känsliga för olika typer av behandling och därför kan behandlingarna se olika ut och ge olika följder, fast de är lika effektiva.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-11-22

Min farmor har fått bröstcancer och får nu den sta...

Min farmor har fått bröstcancer och får nu den starkaste strålningen. Hon har dessutom problem med att äta då hon inte kan svälja ordentligt och hennes mage tar inte upp maten utan den "bara ligger" i magen och ger henne sura uppstötningar så hon inte kan sova. Läkarna kan inte hitta lösningen till hennes mat-problem utan kan endast konstatera att det är en väldigt ovanlig sjukdom. Vart kan jag vända mig? Hur stor chans är det att hon överlever? Hon kan knappt ta upp någon näring utan rasar bara i vikt hela tiden och får vänta länge mellan cancerbehandlingarna för att orka. Vad finns det att göra? Hoppas ni ger svar /Sara

Hej

Din farmors situation verkar problematisk. Strålbehandling mot bröstcancer brukar inte ge besvär med nutrition, dvs matintag eller näringsupptag. För att kunna svara på dina frågor och hjälpa dig måste man vara insatt i din farmors sjukdomsförlopp.

Vi förstår din oro, att stå bredvid som anhörig är inte lätt och det kan finnas många frågor som man söker svar på. Bäst är dock att i första hand vända sig till  personen som är drabbad, i detta fall din farmor. Du skulle även kunna fråga om du får följa med på ett läkarsamtal, för att kunna ställa frågorna direkt till de som är medicinskt insatta.

Vi hoppas att du på detta sätt kan få en bättre förståelse för din farmors situation och finna svar på en del av de frågor som oroar dig.

Hälsningar, Nära Cancer
2013-11-20

vad bör man äta om man har bröstcancer

vad bör man äta om man har bröstcancer

Hej!

Det diskuteras mycket om kostens betydelse vad gäller förebyggande av cancer ( eller risken för återfall av cancer) Flera studier har visat att en sund livsstil (där kloka matvanor ingår) leder till minskad ohälsa och bättre livskvalitet. Det är dock svårt att dra allmänna slutsatser om hur enstaka livsmedel eller näringsämnen påverkar oss.Cancerfondens webbsida har en läsvärd artikel om mat och cancer. Där kan du läsa vidare och få mer fakta om just kostens betydelse.

Hälsningar Näracancer

13-11-19

Jag kan knappt sova om nätterna sen pappa fick sin...

Jag kan knappt sova om nätterna sen pappa fick sin cancerdiagnos! När jag blir trött och irriterad går det ut på alla andra! Jag måste verkligen sova men kan inte slappna av för att jag är rädd och orolig. Vad kan jag göra för att kunna slappna av?

Hej!

Att känna oro och rädsla när någon närstående drabbas av cancer är naturligt och flera kan känna igen sig i det du beskriver. Oro och rädsla är även vanliga faktorer till störning av nattsömnen, vilket i sin tur kan leda till trötthet och irritation, precis som du skriver.

Att kunna få utlopp för sina känslor är viktigt och ofta är det bra att ha någon/några att prata med för att finna stöd och hjälp. Det kan vara vänner eller familjemedlemmar, men även någon utomstående. Denna utomstående kan exempelvis vara en kurator som finns på kliniken dit din pappa tillhör. För kontakt kan du kika på vår kontaktlista.

Vissa kan även tycka att det är skönt att få utlopp genom aktiviteter eller skapande. Har du något intresse som du kan syssla med eller kanske skulle det vara skönt att få måla eller skriva dagbok? Vi har alla olika sätt att hantera svåra känslor och få ”pysa ut” det vi bär på, du kan läsa om några andra människors sätt att göra just detta här.

Kolla gärna även i vårt forum och kanske skriv några rader där. Att få bolla tankar, idéer och erfarenheter med andra i liknande situationer kan också vara ett bra sätt för att få utlopp och för att finna både lugn och kraft.

Hör gärna av dig igen om har fler funderingar!

Hälsningar, Nära cancer
2013-11-18

hej om min farmor mamma,farmor och min pappa har h...

hej om min farmor mamma,farmor och min pappa har haft tjocktarms cancer kommer jag också få det

Hej!

 

 

Tack för din fråga!

 

Endast en tiondel av alla cancerfall beror på att man ärvt en skadad gen som är orsak till cancern. Då det är många i en familj som fått samma typ av cancer finns det en risk att cancern kan vara ärftlig. De vanligaste ärftliga cancersjukdomarna är bröstcancer och tjocktarmscancer.

 

Du undrar om du också kommer få tjocktarmscancer när både din farmors mamma, din farmor och din pappa har drabbats av det. Det är svårt att svara på då vi inte vet om du bär på en ärftlig gen eller inte. Även om det skulle vara så att din pappa har en ärftlig gen som gjort att han fått cancer, kanske inte du har fått den genen.

 

För att utreda om cancern är ärftlig föreslår vi att din pappa tar upp frågan med sin läkare, som kan skicka en remiss till en onkogenetisk mottagning vilka startar en genetisk utredning. Läs mer om ärftlig cancer här.

 

När ni gjort en utredning vet ni om du bär på genen eller inte. Om du inte har anlaget löper du inte större risk än någon annan att drabbas av cancer. Om du har anlag för ärftlig cancer kan du få gå på kontroller så man kan  hitta förstadier till cancer och operera bort dem innan de utvecklas till cancer.

 

 

Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler frågor får du gärna höra av dig igen.

 

 

Med vänlig hälsning

 

 

Nära cancer

 

2013-11-04

Hej! Jag är 13 år och undrar om jag har cancer. Ja...

Hej! Jag är 13 år och undrar om jag har cancer. Jag vägde mig igår och såg att jag har gått ner 6 kilo jag äter som vanligt jag mår illa och blir fort mätt, men kan de bero på att jag är förstoppad?

Hej!

 

Tack för din fråga!

Att  få cancer i din ålder är väldigt ovanligt. I de fall cancer uppstår brukar syptomen inte vara som de du beskriver. Det kan finnas flera orsaker till att du inte mår bra. Förstoppning kan ge de symptom som du beskriver, varpå vi rekommenderar dig att söka hjälp på vårdcentralen eller hos din skolsköterska.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2013-11-12.

Om man har som blå märke på ryggen?

Om man har som blå märke på ryggen?

Hej!

 

Vi skulle behöva ha mer information för att kunna svara på din fråga. Hör gärna av dig igen.

 

Med vänlig hälsning

 

näracancer.se

 

2013-11-12

Hej! Jag är kanske inte så ung men undrar bara hur...

Hej! Jag är kanske inte så ung men undrar bara hur jag ska hantera min bror som har tungbas cancer, tumörer i njurarna, mjälten, levern, magen och resten av kroppen! :'( prognosen är max 1 år och det har gått några månader redan! !

Han är 52 och jag är 45 år men vet inte vart jag kan vända mig för att få svar och prata med någon!

Mvh Helen

Hej!

 

Vi förstår att det är en svår situation ni är i. Då vi vänder oss till yngre anhöriga så rekommenderar vi dig att vända dig till cancerfonden.se där du kan få information men också få kontakt med en samtalsvän. Du kanske också kan få den information du söker på mun- och halscancerförbundet.

 

Med vänliga hälsningar

 

näracancer.se

 

2013-11-12

Jag har inte cancer, men jag tappar väldigt mycket...

Jag har inte cancer, men jag tappar väldigt mycket hår. Blir nästan rädd när jag ser flera hårstrån lossna när jag drar min han genom håret. Jag är 14 och det har varit så för mig hela livet, eller iallafall de senaste 5 åren. Jag tycker inte att jag stressar och jag äter som jag ska. Har till o med provat B vitamin i 2 månader men det har inte gett resultat. Skulle jag kunna få tips på vad jag kan göra för att inte tappa hår?

Hej!

 

Du undrar om att tappa håret. Vi är inte experter på just det men vet att olika människor tappar olika mycket hår, helt enkelt för att man har olika många hårstrån. Håravfallet varierar i olka faser i livet, och det är oftast inte så mycket man kan göra åt det.

 

Håravfall vid cancer är något annat, det beror på att cellgifter eller strålbehandling mot hårbotten förstör hårsäckarna.

 

Hälsningar, näracancer.se

2013-11-12

hej. jag undrar hur vanligt det är att drabbas av allvarlig peniscancer när man är under 30 år med total penisamputation som följd. Innebär total penisamputation även att testiklar tas bort? Är chansen till orgasm helt utesluten vid total amputation?

Hej!

 

Peniscancer är en ovanlig sjukdom i Sverige och de som drabbas är vanligtvis i 70-års åldern eller äldre.

 

Peniscancer är en slags hudcancer och visar sig som hudförändringar eller sår som inte läker. Det är mycket vanligare att dessa symptom beror på infektioner eller andra utslag än att de beror på cancer.

 

Behandlingen består oftast av att penis opereras bort. Ibland opereras även de lymfkörtlar som ligger närmast penis. Mindre tumörer kan ibland behandlas med laser eller strålning.Testiklarna behöver ej opereras. Förmågan till orgasm efteråt varierar bland annat beroende på hur den var från början och hur stor operation det blir.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2013-11-25

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)