Back to top

Besvarade frågor

Hej. Metastaser i hela levern. Behandling introver...

Hej. Metastaser i hela levern. Behandling introvert och med tabletter, cytostatika. Kan man bota cancern helt eller förlängs bara livslängden? Spridning från tjocktarmen.

Mvh G

Hej.

 

I vissa fall kan en människa bli botad från sin tjocktarmscancer trots att det är spridning till levern. Många gånger får man då såkallad neoadjuvant behandling där man krymper tumörerna och kan sedan operera bort metastaserna i levern.

 

Tyvärr är det så att man inte alltid kan operera bort metastatser i levern. Det beror dels på hur många det är och även var dom sitter. Om patienten inte kan opereras så får patienten såkallad palliativ behandling där avsikten är att förlänga livet eller ge en ökad livskvalité. Här kan du läsa mer om tjocktarmscancer.  Du kan även läsa mer om behandling och när cancern inte går att bota.

 

Hälsningar

NäraCancer

2018-03-21

Hej, jag är 13 år. (04:a) Min mormor hade bröstcan...

Hej, jag är 13 år. (04:a) Min mormor hade bröstcancer och gick bort i det för mer än 10 år sen. Min lillasyster har även cancer. (leukemi) Det är även några till i min familj som haft cancer som jag inte kände. Cancer går alltså runt i vår familj. Nu är jag orolig för att någonting är fel med mig... Det gör ont i mitt hjärta när jag andas och jag har under en period haft ont i mitt bröst, jag har tänkt att det säkert inte är något men igårkväll kändes min vänstra bröstvårta annorlunda och konstigt så jag gick till en spegel och kollade. Det som hände var att det kom blod ur den. Jag tog ett papper och torkade bort blodet men det fortsatte blöda, efter en stund slutade det. Jag har känt igenom mitt bröst men vad jag känner så har jag inga knölar, men som sagt, jag är 13 år och kan inte så mycket inom detta. Jag hoppas verkligen att ni kan hjälpa mig för jag mår verkligen dåligt av att inte veta vad det är.. Vad tror ni att det kan vara?

Hej!

 

Tack för din utförliga fråga. Det var tråkigt att läsa att flera i din omgivning har/eller har haft cancer. Sannolikheten för att det du beskriver skulle vara en begynnande cancersjukdom är dock mycket liten.

 

När man som du är, 13 år, händer det en hel del i kroppen, fysiskt och hormonellt. Menstruationen kommer igång och brösten utvecklas. Under denna period är det vanligt att brösten upplevs annorlunda än normalt. De kan vara knöliga och se olika stora ut. 

 

Att det däremot kommer vätska ur bröstvårtan, i ditt fall blod, låter mer ovanligt. Även om vi inte tycker att det låter som något farligt behöver du söka hjälp för dina besvär.

 

Vi råder dig till att prata med din skolsköterska och/eller din vårdcentral för vidare hjälp. 

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2018-03-14

I min 5:e klass går tre elever som har föräldrar s...

I min 5:e klass går tre elever som har föräldrar som behandlas för elakartad cancer. Hur vill man bli bemött av sin lärare? Vill man att fröken skall visa att hon vet att föräldern är sjuk? Skall man vänta till eleven frågar/bryter ihop? Vi läser om människokroppen nu. Hur känns det att prata om lungfunktion och sjukdomar? Som skola vill man gärna var vanlig, så att något i livet är som förväntat när det är kaos i själen. Tar gärna emot tips om hur man som elev vill bli bemött.

Hej!

Vad fint att du som lärare tänker på att dina elever påverkas av att deras föräldrar drabbats av cancer och att du vill få tips på hur du kan bemöta dem i det!

 

Vi tänker att det är viktigt att barnen känner till att du vet att föräldern är sjuk. Detta för att du lättare ska kunna fråga eleverna hur de vill bli bemötta i detta och för att de ska känna att de lättare ska kunna komma till dig och berätta när något känns jobbigt.Om eleverna inte känner till att du vet, råder vi dig att prata med föräldrarna som i sin tur får berätta för sina barn att du vet. Kanske att du sedan kan träffa barn och förälder/föräldrar och höra hur just det barnet vill bil bemött i skolan. Tänk på att det kan variera över tid hur barnet vill bli bemött. Därav kan det vara bra att stämma av ibland, iallafall någon/ några gånger per termin, hur läget är nu.

 

Det kan vara väldigt olika hur eleverna mår i situationen även om alla tre har en förälder med cancer. Det beror bland annat på vilken person de är, vilken mognad de uppnått, vilken relation de har till sin förälder och hur länge föräldern levt med sin sjukdom. Om föräldern levt med sjukdomen under en längre tid kan det hända att eleven inte tycker att det är så jobbigt, då detta blivit ett normaltillstånd i familjen. Oftast blir det jobbigast för alla i familjen när man fått ett nytt besked t ex vid diagnos eller efter en röntgen som inte gav det svar man önskat. I studier har man sett att det inte är hur allvarlig sjukdomen är som påverar hur barnen mår då en förälder är sjuk, utan hur familjen och omgivningen hanterar situationen. Öppen kommunikation i familjen är den viktigaste faktorn men också chans för barnet till kommunikation med andra i dess närhet, t ex kompisar och skolpersonal. Känner dina tre elever till varandras situtation? Det kan vara en stor styrka för dem att känna till varandras situation för att minska känslan av ensamhet. Vet de andra eleverna i klassen om att dessa tre har sjuka föräldrar? Det kan vara viktigt för att öka förståelsen för de tre nämnda eleverna om de ex plötsligt blir ledsna eller reagerar starkt mot något. Här kan du läsa om den kris som kan drabba personer som står nära någon som har cancer och att det är viktigt att man också tar hand om sig själv när någon i familjen blivit sjuk.

 

Vi råder dig också att tala om för barnen att vårt forum finns och att de kan skriva frågor till oss här. För att lättare kunna prata om cancer med alla barn i klassen råder vi dig att göra som många andra lärare som har barn i sina klasser med sjuka föräldrar: se vår tecknade kortfilm Vad är egentligen cancer? och filmen Så funkar cancer ( Så funkar cellen, Så funkar cancer och Så funkar behandling) med Eva Funck.

 

Hör gärna av dig igen! Du kan också nå oss på kontakt@naracancer.se

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-02-22

Hej! Jag är 16 år och spenderade hela mitt 2016 me...

Hej!

Jag är 16 år och spenderade hela mitt 2016 med min bror på sjukhuset då han fick cancer. Efter att han blev cancerfri fick jag reda på att min mamma hade fått cancer och får nu gå igenom samma sak. Men jag känns inte som samma person och det är väldigt irriterande ibland. Jag kan gå mellan att vara glad till helt borta från värkligheten.

Är det här vanligt att ibland känna sig tom och nästan känslokall?

Och är det normalt att ibland ha humörsvängningar men även dina bort från verkligheten där jag blickar tillbaka på det som hänt?

Hej!

Vi förstår att det är och har varit väldigt jobbigt i er familj under lång tid, då både din bror och din mamma drabbats av cancer! Skönt att din bror nu är frisk! Fortfarande lever ni dock i den ovisshet om framtiden som en cancersjukdom för med sig då din mamma nu är sjuk, vilket kan vara väldigt jobbigt. De allra flesta som får cancer blir idag friska igen. Men eftersom cancer är en allvarlig sjukdom påverkar den hela familjen psykiskt. Din mamma bär nu på den fysiska sjukdomen men hela familjen delar den psykiska belastning som sjukdomen för med sig. Det vill säga att alla i familjen kan drabbas av kris. Kris innebär att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Antagligen drabbades ni alla av kris då din bror blev sjuk och att ni drabbats av en ny kris nu när din mamma blev sjuk. Det är olika hur man reagerar och hanterar en kris. I din beskrivning av dig själv låter det som att ditt mående pendlar mycket, vilket är helt normalt när man är i kris. Här kan du läsa mer om kris .

 

Har du någon att prata med om hur du mår relaterat till att både din bror varit sjuk och att din mamma nu är sjuk? En del vill bara prata med sina vänner och känner att de får gott stöd av dem, medan andra vill ha professionellt stöd. Ofta kan man få stöd av en kurator på den klinik som den som är sjuk tillhör. Se här vem du kan vända dig till för att få kontakt där du bor . Om du skulle vilja ha kontakt med någon ung som är i liknande situation som du rekommenderar vi att du skriver på vårt forum eller anmäler dig till vår vänförmedling Snacka .

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-02-16.

Sjukdomsbilden i min familj, på min mammas sida så...

Sjukdomsbilden i min familj, på min mammas sida så har min mamma bröstcancer, min syster sköldkörtelcancer, min morbror cancer i mjälten & min kusin cancer i huvudet. På min pappas sida hade min kusin skelettcancer men de upptäcktes för sent så de hade spridit sig nästan överallt och han gick bort bara två månader efter beskedet. Finns de nån risk att någon annan i min familj får cancer pga detta? Allt detta har hänt inom loppet av 4 år. Den yngsta va då 22 år och den äldsta 56. Min morfar hade även lungcancer men gick bort när min mor va liten. Kan man testa sig på något vis? Detta äter upp min inifrån och jag är ständigt orolig.

Hej!

 

Cancer är för det mesta inte ärftligt och det är så pass vanligt att det kan drabba många personer i en familj utan att det behöver ha något samband.  

 

Det är vanligt att man börjar fundera på om cancer är ärftligt när en anhörig drabbas av cancer och kanske framförallt om det är fler anhöriga som drabbas i en familj. Men kom ihåg att det är endast en liten del (ca 10%) av alla cancersjukdomar är ärftliga.

 

Vid en onkogenetisk mottagning kan man undersöka om en cancer är ärftlig. Kontakta din vårdcentral så kan dom bedöma om det är nödvändigt för dig att utredas. Under rubriken Om cancer kan du läsa mer om ärftlighet.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2018-02-13

Hej Min sister gjorde en vävnads prov från brösten...

Hej

Min sister gjorde en vävnads prov från brösten när kommer svaret?

Hej

Vi kan tyvär inte svara på det eftersom det är lite olika väntetid på svar beroende på vilket sjukhus man tillhör. Det bästa sättet att få reda på det är att ringa till den klinik som tog provet

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-02-09

Kan man göra massage om har varit opererat av brös...

Kan man göra massage om har varit opererat av bröstcancer 1 1/2 år sen?

Hej

Det är alltid svårt att ge ett svar som stämmer på alla personer eftersom det kan finnas undantag av medicinska skäl. Bortsett från det så kan man säga att klassisk ytlig massage inte är farligt för någon som är opererad för bröstcancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-02-07

 

Hej! Jag är jätte orolig över min pappa. Allt bö...

Hej!

Jag är jätte orolig över min pappa. Allt började med en vanlig förkylning, där pappa fick antibiotika för 1,5 månad sedan. Antibiotikan hjälpte dessvärre inte och efter att ha tagit prover på vårdcentralen fick pappa svar på att det kan vara misstanke på turbekulos. Efter att han varit på infektionsmottagningen och tagit prover och röntgenfotografering kunde man där ser att någonting har växt i magen. Det som sas var att det har växt något sakta, att det kan se ut som tumör och denna sak ligger mellan Gall-lever och pankreas området..vad kan det vara för någonting? Växer alla godartade tumörer sakta? Vi är så oroliga för pappa och väntar på återbesök, men väntan är fruktansvärd i dessa omständigheter.

Så tacksam för svar!

Hej

Förstår att ni är oroliga och hoppas att ni snart får besked på vad det kan vara. Det är svårt att säga utifrån hur snabbt det har växt om det är godartat eller inte. Man måste invänta svar från proverna som tagits

Hoppas på det bästa för din pappa

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-02-06

kan man upptäcka sarkom om man gör en skiktröntgen...

kan man upptäcka sarkom om man gör en skiktröntgen?

Hej!

 

Sarkom kan upptäckas med skiktröntgen.

Fler prover och undersökningar kan behövas som komplement för att bestämma vilken sorts sarkom och var exakt den sitter.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-01-30

Hej! Finns det några tester man kan göra hemma för...

Hej! Finns det några tester man kan göra hemma för att undersöka om man har en hjärntumör?

Hej!

 

Egentligen finns inga tester som man kan göra hemma.

 

Symtom (tecken som visar på sjukdom) som kan förekomma vid hjärntumör är bland annat huvudvärk, kramp i hjärnan (epileptiskt anfall), illamående och kräkningar, påverkan av syn, hörsel, tal, känsel eller förmåga att röra sig samt minnesförlust och personlighetsförändrigar.

Hjärntumör kan vara både godartad eller elakartad men symtomen kan vara likartade.

Har man dessa symtom behöver det dock inte betyda att man har en hjärntumör.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-01-30

Hej. Metastaser i hela levern. Behandling introvert och med tabletter, cytostatika. Kan man bota cancern helt eller förlängs bara livslängden? Spridning från tjocktarmen.

Mvh G

Hej.

 

I vissa fall kan en människa bli botad från sin tjocktarmscancer trots att det är spridning till levern. Många gånger får man då såkallad neoadjuvant behandling där man krymper tumörerna och kan sedan operera bort metastaserna i levern.

 

Tyvärr är det så att man inte alltid kan operera bort metastatser i levern. Det beror dels på hur många det är och även var dom sitter. Om patienten inte kan opereras så får patienten såkallad palliativ behandling där avsikten är att förlänga livet eller ge en ökad livskvalité. Här kan du läsa mer om tjocktarmscancer.  Du kan även läsa mer om behandling och när cancern inte går att bota.

 

Hälsningar

NäraCancer

2018-03-21

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)