Back to top

Besvarade frågor

Hur bedömer/vet läkaren att man har några månader ...

Hur bedömer/vet läkaren att man har några månader kvar att leva? Min bror har cancer med metastaser som hållits i schack med bl.a. väldigt mycket cellgift. Han har nu drabbats av förmodad konfusion & uppträder som om han va dement, läkaren säger att han har några månader kvar att leva.

Hej!

 

Hur lång tid en patient har kvar att leva beror bland annat på till vilka organ/platser i kroppen som cancern har spridit sig och på vilka symptom man har. Ju längre cancersjukdomen har fortskridit, desto sämre fungerar kroppen och organen. När man arbetar med cancersjuka patienter får man efterhand en erfarenhet av hur lång tid en människa brukar ha kvar att leva utifrån spridning och symptom. Laboratorieprover är ofta också ett stöd i bedömningen. Självklart kan ingen säga exakt hur lång tid någon har kvar att leva utan det blir just en bedömning.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-10

 

Om jag har gjort en petröntgen kan man då se om ja...

Om jag har gjort en petröntgen kan man då se om jag har kanser i livmoder eller i brösten?

Hej!

 

En PET-röntgen undersökning är för det mesta en bra undersökningsmetod för att leta efter tumörer i kroppen (används ej för att undersöka urinblåsan och hjärnan). Dock är det inte någon tillförlitlig metod för att hitta väldigt små tumörer.

Därför använder man sig istället av mammografi och ultraljud då det gäller att undersöka brösten. För att undersöka livmodern kan PET-röntgen vara ett bra komplement till en vanlig CT-undersökning.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2018-08-10

Hej! Min låsasmamma har fått cancer och jag mår jä...

Hej! Min låsasmamma har fått cancer och jag mår jätte dåligt över detta jag vet nt vad jag ska göra! Snälla hjälp mig!

Hej!

Vad tråkigt att din låtsasmamma blivit sjuk!

Det är vanligt att man mår dåligt då någon man bryr sig om har fått cancer. Det beror på att man är med om något som man inte vill ska hända och därför drabbas oftast hela familjen av kris. Kris kan förklaras med att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Du kan läsa mer om kris här Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och dina känslor och tillåter dig vara ledsen när du är det, arg när du är det, glad när du är det osv. Det kommer då bli lättare att hantera det svåra.

 

Har du någon att prata med om det som känns jobbigt? Har du någon nära vän? Kan du prata med din familj? En del familjer vill inte prata med varandra om det svåra då de är rädda för att tynga varandra mer. Men det har visat sig att i familjer där man  pratar om sjukdomen, hur den påverkar hela familjen och visar sina känslor för varandra mår man bättre än i familjer där man försöker skydda varandra genom att inte prata om det svåra. Så vårt tips är att prata med de som står dig nära. Om du vill prata med någon som du inte känner och som är van att prata om svåra saker kan du vända dig till din skolkurator eller någon på din låtsasmammas klinik. Här kan du se vem du kan kontakta på sjukhuset som ni tillhör.

 

Om du vill ha kontakt med någon annan som står nära någon som har cancer är du välkommen att skriva på vårt forum eller anmäla dig på vår vänförmedling Snacka.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-07

Varför får jag göra massor av kontroller utan ha f...

Varför får jag göra massor av kontroller utan ha fått svar på mitt cellprov?

Hej

Vi kan tyvärr inte svara på det då vi inte vet de medicinska omständigheterna

För bästa svar råder vi dig att kontakta din vårdcentral som tagit provet

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-03

Vart vänder man sig om man är över 30??

Vart vänder man sig om man är över 30??

Hej!

 

Självklart är du varmt välkommen att ta del av alla våra informationssidor och filmer även fast du är över 30 år! Om du är över 30 år och vill ha kontakt med andra anhöriga  har vi däremot inte möjlighet att hjälpa dig. Vi rekommenderar dig att du då vänder dig till  Cancerkompisar där du kan få kontakt med någon annan som står nära någon som har cancer eller som har dött av sjukdomen.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-01

Min mamma hade en 6cm stor tumör i hjärnan. Som lå...

Min mamma hade en 6cm stor tumör i hjärnan. Som låg i motorik och rörelse centrat. Hon hade tappat kännsel i vänster hand och lite i vänster ben.

Dom har opererat bort den nu ett par dagar sedan men hennes symptom har blivit värre. Och efter operationen så sluddrar hon jättemycket när hon pratar och mister ord. Vad kan det bero på? Kan det va för svullnad efter operation eller har nått gått fel eller kan det va nåt annat?

Hej

Vi kan tyvärr inte uttala oss om det medicinska runt din mammas operation då vi inte känner till alla fakta kring hennes sjukdom. Förstår att du funderar vad som har hänt vid operationen så det bästa för dig är att du pratar med personalen som har hand om henne. Om hon är kvar på sjukhuset finns personalen på avdelningen eller om hon är hemma nu kan man kontakta avdelningen som vårdade henne efter operationen. Hoppas du får svar på dina frågor

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-07-31

hej jag är 13 år och har en knöl i varje bröst som...

hej jag är 13 år och har en knöl i varje bröst som jag inte känner eller de känns som ben och jag har inte fått mens och jag märkte den när jag duschade och är jätte rädd snälla svara jag gråter sönder jag vill inte dö!

Hej!

 

Tack för din fråga. Det är vanligt att man har knölar i bröstet när brösten håller på och utvecklas vilket dom gör i din ålder. Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, även yngre  kvinnor  kan drabbas dock har vi aldrig varit med om att någon så ung  som 13 år fått  bröstcancer.

 

Anledningen till att man kan känna knölar i brösten beror på tillväxten och hormoner så det du känner är alltså helt normalt.

 

Du kan läsa mer om kroppens utveckling på UMOS hemsida.

 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-06-26

 

Min sambo har tungbascancer.Strålbehandlad i 7 vec...

Min sambo har tungbascancer.Strålbehandlad i 7 veckor.Har sondmat, via slang i näsan. Det var en stor cancer. Pet undersökningen visade att det fortfarande fans aktiva cancerceller.Ny Pet rtg om 2 mån. Kan dessa ca celler minska?

Hej!

 

Tack för din fråga.

När strålbehandling ges dröjer det oftast innan hela effekten visar sig. Din sambos behandling har byggts på under flera veckor och fortsätter att verka även efter avlutad strålning. Det betyder att efter ytterligare lite tid kan undersökningssvaret se annorlunda ut.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-06-11

Hej! Jag är en kvinna på 27 år. Min pappa är 52 år...

Hej! Jag är en kvinna på 27 år. Min pappa är 52 år och för en månad sen fick han åka akut till sjukhus på grund av en pågående hjärnblödning. Efter två veckor när allt lagt sig och läkarna gjorde en röntgen av huvudet så hittade läkarna en stor hjärntumör. Dom sa att den inte går att operera och enda hoppet är att minska tumören med hjälp av cellgifter och strålning.

Detta är ett jätte tufft besked för hela familjen. Jag står min pappa väldigt nära, jag bodde länge hos honom, fram tills jag var 26 år och jag träffar honom flera dagar i veckan. Jag ser min mamma må jätte dåligt över detta samtidigt som jag ska hantera min egna oro och hjälpa min pappa.

Hur ska jag hantera den här nya situationen på bästa sätt?

Hej!

 

Vi förstår att det här är en jättejobbig sitatuation för er alla i familjen! Din pappa bär på sjukdomen, men hela familjen bär på den psykiska belastning som sjukdomen medför. När en person har fått en cancersjukdom drabbas oftast både den personen och de som står hen nära av en kris. Du kan läsa om kris här. Du säger att ni står varandra nära. Fortsätt att prata med varandra,både  om det som gör ont och om det som gör er glada. En öppen kommunikation i familjem minskar risken för ångest och depressionsproblematik.

 

Det är lätt hänt att lägga allt fokus på den som är sjuk och glömma bort sig själv. Men det är viktigt att du får hitta ditt sätt attt pysa och få vila från det jobbiga. Att hålla allt det jobbiga inom sig kan bli som att man fyller en ballong med luft och aldrig slutar. Till slut känns det som om man ska spricka.Att då få pysa ut det jobbiga hjälper dig att må bättre. Vare sig det är att skriva, sjunga eller ta en löptur behöver du hitta din egen ventil. Här kan du läsa mer om hur du kan ta hand om dig själv. 

 

En del känner sig hjälpta av att ha kontakt med någon annan i liknande situation. I vår vänförmedling Snacka kan man få kontakt med andra som också har sjuka föräldrar.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-06-05

Hej! Vi fick i julas besked om att min pappa har s...

Hej! Vi fick i julas besked om att min pappa har spridd malignt melanom som har satt sig i ena lungan, ryggraden och magen. Han genomgår behandling som just nu har pausats på grund av för dåliga levervärden. Han har precis opererats för tredje gången i lungan då tumören inte slutar växa. Jag tycker det är jättejobbigt att prata om detta och det är även jättejobbigt att träffa min pappa som har gått ner så himla mycket i vikt och ser riktigt sliten ut, frågar man honom hur han mår får man aldrig ett ärligt svar då han förmodligen inte vill att vi ska oroa oss. På grund av denna situationen och att jag har svårt att prata om det har jag börjat få panikattacker, oftast på nätterna. Jag blir otröstlig och senast grät jag så mycket att jag fick näsblod. Har jag som anhörig och dotter rätt till någon form av samtalskontakt? Kan jag ringa min pappas läkare för att få mer information? Jag känner mig lite vilse i vad som faktiskt händer då min pappa har lite svårt att återberätta information från läkarna. Jag tror jag behöver hjälp med att få ut mina känslor angående detta men jag vet inte vart jag ska vända mig. Jag finns i nordvästra Skåne.

Tack!

Hej

Att vara anhörig och stå bredvid någon som är allvarligt sjuk kan vara mycket påfrestande och stressande.Det är inte ovanligt att kroppen då reagerar med panikångestattacker så som du beskriver.

 

Att man dessutom känner att man inte har kontroll på vad som händer runt omkring den som är sjuk kan förstås göra att man upplever situationen  ännu värre.

 

Kan du be din pappa att du får följa med på nästa läkarbesök så att du får reda på mer om hur hans situation är? Man kan självklart också be att få enskilt samtal med en läkare men då måste man alltid tillfråga den som är sjuk att det är ok.

 

På sjukhuset där din pappa vårdats finns säkert kuratorer som stöttar patienter och anhöriga. Hör efter på sjukhuset om de har möjlighet att ta emot dig för samtal

(Om inte den möjligheten finns kan man vända sig till vårdcentralen där du bor och be om kuratorskontakt)

 

Eftersom du skriver att du finns i nordvästra Skåne kan vi dessutom länka till:

https://vard.skane.se/helsingborgs-lasarett/mottagningar-och-avdelningar/cancerrehabiliteringsmottagning/

På Nära Cancers sida finns mer att läsa om ångest

 

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor och att du kommer att få den hjälp och stöd du behöver.

Hör gärna av dig igen om vi kan vara ett stöd för dig

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-05-29

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________

Hur bedömer/vet läkaren att man har några månader kvar att leva? Min bror har cancer med metastaser som hållits i schack med bl.a. väldigt mycket cellgift. Han har nu drabbats av förmodad konfusion & uppträder som om han va dement, läkaren säger att han har några månader kvar att leva.

Hej!

 

Hur lång tid en patient har kvar att leva beror bland annat på till vilka organ/platser i kroppen som cancern har spridit sig och på vilka symptom man har. Ju längre cancersjukdomen har fortskridit, desto sämre fungerar kroppen och organen. När man arbetar med cancersjuka patienter får man efterhand en erfarenhet av hur lång tid en människa brukar ha kvar att leva utifrån spridning och symptom. Laboratorieprover är ofta också ett stöd i bedömningen. Självklart kan ingen säga exakt hur lång tid någon har kvar att leva utan det blir just en bedömning.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-10

 

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)