Back to top

Besvarade frågor

Hur många är de som dör varje år av akut leukemi?

Hur många är de som dör varje år av akut leukemi?

Hej!

Tyvärr har vi inte hittat det exakta svaret på din fråga. Ungefär 700 personer i Sverige dör varje år av leukemi. Men det innefattar även kroniska leukemier. Den viktigaste prognosfaktorn vid akut leukemi är ålder. De flesta barn som drabbas klarar sig och det går bättre för unga vuxna än för äldre.

Hälsningar,

näracancer.se

2013-12-13

Hej nära cancer! Jag vet inte vad vi (jag och min...

Hej nära cancer!

Jag vet inte vad vi (jag och min mamma) ska göra! Mammas pojkvän har haft ont i ena sidan av magen i snart mer än två år. Han har varit hos läkaren när han hade haft ont i först "endast" ett halv år. De verkade dock inte bry sig riktig... men till slut efter långt tjatande från min mammas sida blev han inskickade på olika prover. Dessa visade dock ingenting och läkarna tappade intresset helt, och behandlade honom mer eller mindre med en attityd som "vad gör du här egentligen, det är ju inget fel på dig".

Nu efter två år har han fortfarande ont, och ännu mer än i början, men han visar det inte och det är kanske därför ingen tar honom på allvar?

problemet är alltså att vi inte vet vad som är fel! Har han cancer?

Jag antar att man aldrig kan veta säkert, men han säger att ena sidan nu är större (som om den vore svullen) än den andra sidan av magen och detta har också bekräftats av hans massör.

Vi har prövat väldigt många olika saker för att han ska bli bättre, men utan resultat, och när han gått till läkare har det bara sagt att de redan har skickat honom på alla prov som går och göra, att det inte är något fel på honom, och att de inte kan göra mer....men allt detta gjorde de ju för 1,5 år sedan!

Oh, förlåt för detta långa meddelande... jag vet ju inte ens om ni kan svara på detta eftersom ni bara vänder er mot dem som är 100% på att deras "nära person" har cancer?

Men snälla -om ni mot förmodan svarar- vad ska vi göra?

Har ni några råd?

Hans tillstånd påverkar vårt liv varje dag och har dragit en slöja av modlöshet över oss alla...

MVH // en 17- årig tjej...

Hej!

 

Vi förstår att det är en jobbig situation och att du är orolig. Vad som orsakar din mammas pojkväns bekymmer vet vi inte. Men vi vet att när en person i en familj mår dåligt påvekas hela familjen. I en sådan situation kan det vara lätt att man sätter sig själv i andra hand och fokuserar på den som är sjuk. Det är dock viktigt att du också tar hand om dig själv. Läs gärna det vi skrivit om att ta hand om sig här på Nära cancer. Vi rekommenderar också att du läser det UMO har skrivit om att ta hand om sig när det är svårt.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

(2013-12-11)

Hej! Min mamma har sedan en vecka tillbaks fått ti...

Hej!

Min mamma har sedan en vecka tillbaks fått tillbaks sin mens (hon är 56 och har inte haft den på 5 år). Hon besökte läkaren och gynekologen och allt såg bra ut. Hon fick göra ett cancerprov som ska ta 4-5 veckor att analysera.

Borde man som läkare inte kunna se om det är cancer uta detta prov?

// Orolig 20 åring

Hej!

 

Din mamma gör nu en utredning på grund av blödningar, fast hennes mens har upphört. Läkaren har gjort en gynekologisk undersökning, det vill säga att man har tittat på de organ som går att se och kännt på dem som går att känna. Kanske har man använt ultraljud också.

Blödningarna har bedömts komma från livmodern, precis som vid mens. Livmodern slutar (eller börjar) i livmodertappen, som buktar in i slidan. Man kan se livmodertappen när man tittar in i slidan, men man kan inte se vidare in i livmodern. Därför gör man ett prov där man suger ut lite celler från livmodern som analyseras i mikroskop. Då kan man se om det finns förstadier till cancer eller cancer där. Det kan svara på om det finns cancer som är så liten att den inte känns eller syns vid de andra undersökningarna.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2013-12-11

Är det möjligt att få kontakt med någon annan här ...

Är det möjligt att få kontakt med någon annan här på nära cancer, det finns en som har skrivit och vill ha kontakt med mig men jag har inte sett det förrän nu, några månader senare.. Men jag skulle gärna vilja prata med henne och har försökt att ta kontakt via kommentarer men nu svarar inte hon och jag antar att det är pågrund utav att hon inte har sett det.

Tack på förhand

Hej!

 

Vad bra att ni hittat varandra på forumet, det är därför näracancer.se finns!

 

Just nu är det forumet man kan använda för att prata med andra i en liknande situation. Vi har förstått att ni gärna vill ha ännu närmare kontakt med varandra, och vi vill kunna erbjuda er det, på ett sätt som fortfarande känns säkert.

 

Om du eller någon annan som läser det här vill hjälpa oss i det arbetet, så skriv ett mail till kontakt@naracancer.se och berätta hur ni skulle vilja att det fungerade. Vi blir glada för all hjälp vi kan få för att göra näracancer.se till en webbplats som verkligen kan hjälpa när det behövs, på det sätt som behövs.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-11

För ungefär en vecka sedan fick jag reda på att mi...

För ungefär en vecka sedan fick jag reda på att min pappa har leukemi. Och nu ligger han nedsövd i respirator för att han inte kan andas själv. Jag fick reda på av läkarna att de var pappas sätt att reagera på cellgifterna han fick. Så min fråga är, kommer dom kunna fortsätta ge cellgifter även fast han är nedsövd?

Hej!

Tack för din fråga.

Din pappa är nu så sjuk att han inte orkar andas själv utan behöver hjälp av en respirator.

I ett sådant läge är det osannolikt att han skulle tåla ännu mer cellgiftsbehandling. Vanligtvis skulle man behöva man vänta med cellgifter tills han blir bättre. Men varje person måste bedömmas individuellt, det vill säga att läkarna tittar på just din pappa: hur han mår, vad han har för slags leukemi och hur långt gången den är, om cellgifterna eller sjukdomen påverkat något annat än andningen med mera. Därför finns det inga fasta regler. Din pappas hematologer (blodcancerläkare) och intensivvårdsläkarna arbetar tillsammans för att hjälpa din pappa.

För en person som behöver hjälp att andas kan tillståndet ändra sig får dag till dag, så försök få mer information från sköterskorna och läkarna om hur det ser ut för din pappa just nu.

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-06

Hej hur många är det som får cellgifter per år?

Hej hur många är det som får cellgifter per år?

Hej!

 

I Sverige är det ungefär 33 000 personer per år som får cytostatikabehandling. Många får cytostatika genom dropp men man kan också få det i tablettform. Mer information kan du få genom att se filmen "Så funkar cancerbehandling" med Eva Funck eller läsa här.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

 

2013-12-04

Hej! Jag undrar lite om man kan jämföra styrkor på...

Hej!

Jag undrar lite om man kan jämföra styrkor på olika cytostatika för att få en bättre helhetsbild av hur starka/slitsamma de är för kroppen? Finns det exempelvis någon begriplig tabell?

Jag är främst nyfiken på hur lymfomkurerna CHOP, CHOEP och BEAM står i förhållande till andra typer av cellgifter.

//Överlevare

Hej!

Det är många faktorer som inverkar på hur slitsam en viss cytostatika är. Sådant som spelar in är hur ofta och hur mycket cytostatika som används och kroppens förmåga att bryta ner läkemedlet. En del cytostatika ger biverkningar som går över snabbt, andra ger biverkningar som påverkar kroppen länge. Därför spelar det också roll om man har fått behandling tidigare.
De kurer du nämner består av flera olika cytostatika som man ger tillsammans. Generellt brukar det vara jobbigare än att få ett cytostatika ensamt. Någon tabell går alltså inte riktigt att göra. Hoppas ändå att du känner att du fått svar på din fråga.

Hälsningar, Nära cancer

2013-11-15 

Hur många människor dör av sjukdomen canser?

Hur många människor dör av sjukdomen canser?

Hej!

År 2011 var det ungefär 57.000 personer i Sverige som fick cancer. Samma år dog ungefär 21.700 personer av cancer. De allra flesta hade då varit sjuka en längre tid. Olika cancerformer har olika förlopp. Vissa cancersjukdomar går oftare att bota än andra.

Hälsningar,

Nära cancer

2013-11-29

Hur länge kan man leva med obotlig lungcancer?

Hur länge kan man leva med obotlig lungcancer?

Hej!

Överlevnaden vid obotlig lungcancer varierar, här förklarar vi vilka faktorer som inverkar.

 

Lungcancer kan vara obotlig av flera skäl. Det första är att cancern spridit sig på ett sådant sätt att den inte kan opereras bort. Det andra skälet är att personen som drabbats är för sjuk eller gammal för att orka med aggressiv behandling. Det har betydelse, för en av de viktigaste faktorerna när man ser på överlevnaden vid lungcancer är just allmäntillståndet. Den som mår relativt bra trots cancern har bättre chans att leva länge än de som är sjukare.

 

Det finns olika sorters lungcancer, de delas in två stora grupper: småcellig lungcancer och icke-småcellig lungcancer. Den småcelliga lungcancern har sämre prognos.

 

Kvinnor har generellt bättre prognos än män vid lungcancer.

 

Om man räknar med dem som har lungcancer som spridit sig på flera ställen i lungorna eller lymfkörtlarna runt om är det ungefär hälften som är vid liv efter 10 månader. Har cancern spridit sig utanför lungorna så är det ungefär hälften som är vid liv efter 6 månader. För att komma närmare sanningen för varje enskild person får man då väga in faktorer som allmäntillståndet, typ av cancer och om det är en kvinna eller man som drabbats.

 

Hälsningar, näracancer.se

2013-11-27

Hej, Min mamma är 57 år och har livmoder- och ägg...

Hej,

Min mamma är 57 år och har livmoder- och äggstockscancer som hon blev opererad för för ca 8 månader sedan. För mindre än en månad sedan fick hon återfall och metastaser spred sig till tarmarna och levern. De var tvungna att operera bort stora delar av tunntarmen och fortsättningsvis kommer hon bara att kunna få näring via en port a cut och aldrig äta något mer. Hon får morfin för smärtan men har inte kunnat påbörja cellgiftsbehandlingen än då hon måste återhämta sig från tarmoperationen (kommer förmodligen påbörjas inom ett par dagar). Cancern sägs spridas snabbt. Hon är redan smalare förutom magen som är uppsväld.

Min fråga är hur länge man kan räkna med -ungefär- att hon finns kvar i livet? Förstår att det är väldigt individuellt men vill ha någon generell siffra, statistik om man jämför med liknande fall. Jag vågar inte fråga henne och det är svårt att få enskild tid med ansvarig läkare (om jag inte visste bättre skulle jag tro att hon gömmer sig undan). Vill bara ställa in mig mentalt.

Mycket tacksam för svar

Mvh

Dotter till min mamma

Hej!

Vad bra att du hör av dig, när du känner att du inte får svar på dina frågor på annat sätt. Att skaffa sig kunskap kan vara ett bra sätt att hantera en svår situation, som den din mamma och du befinner er i.

 

Du skriver att din mamma har cancer som startat i livmodern och äggstockarna. Det är två ganska olika slags cancer och i detta svar utgår vi ifrån att din mamma har äggstockscancer, det är så det låter på det du berättar. Det kan vara så att hon fick operera bort livmodern ändå. Men kolla av om det stämmer.

 

När äggstockscancern spridit sig till tarmarna och levern går cancern inte att bota. Många drabbade får ändå god hjälp av cellgiftsbehandling som bromsar och krymper cancern. Det kan till exempel göra att det bildas mindre vätska i buken, så den inte blir så uppsvälld.

Är man för sjuk så hjälper dock inte behandlingen utan man får för mycket biverkningar. Därför måste din mamma nu återhämta sig något först.

 

Som du skriver går det inte att förutse hur just din mammas framtid ser ut. När det gäller din mamma har hon ju blivit mycket dålig av att inte kunna få i sig näring, och när hon nu får hjälp med det kan hon börja få kraft igen. Äggstockscancern är ofta känslig för cellgifter och därför finns det chans att din mamma snart mår bättre. Enligt statistiken är det hälften av alla med spridd äggstockscancer som lever i mer än två år. Hur det kommer gå för varje enskild person beror mycket på hur cellgiftsbehandlingen fungerar. Så ni kommer veta mer om framtiden när din mamma väl har börjat med sin behandling.

 

Det finns en engelsk sida med information om äggstockscancer som vänder sig till patienter och anhöriga, Cancer Research UK.

 

Titta gärna runt här på näracancer.se, du kan hitta till exempel hitta information om behandlingar under Om cancer eller få stöd av andra som befinner sig i en liknande situation på forumet.

 

Med vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-11-26

Hur många är de som dör varje år av akut leukemi?

Hej!

Tyvärr har vi inte hittat det exakta svaret på din fråga. Ungefär 700 personer i Sverige dör varje år av leukemi. Men det innefattar även kroniska leukemier. Den viktigaste prognosfaktorn vid akut leukemi är ålder. De flesta barn som drabbas klarar sig och det går bättre för unga vuxna än för äldre.

Hälsningar,

näracancer.se

2013-12-13

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)