Back to top

Besvarade frågor

Är det möjligt att få kontakt med någon annan här ...

Är det möjligt att få kontakt med någon annan här på nära cancer, det finns en som har skrivit och vill ha kontakt med mig men jag har inte sett det förrän nu, några månader senare.. Men jag skulle gärna vilja prata med henne och har försökt att ta kontakt via kommentarer men nu svarar inte hon och jag antar att det är pågrund utav att hon inte har sett det.

Tack på förhand

Hej!

 

Vad bra att ni hittat varandra på forumet, det är därför näracancer.se finns!

 

Just nu är det forumet man kan använda för att prata med andra i en liknande situation. Vi har förstått att ni gärna vill ha ännu närmare kontakt med varandra, och vi vill kunna erbjuda er det, på ett sätt som fortfarande känns säkert.

 

Om du eller någon annan som läser det här vill hjälpa oss i det arbetet, så skriv ett mail till kontakt@naracancer.se och berätta hur ni skulle vilja att det fungerade. Vi blir glada för all hjälp vi kan få för att göra näracancer.se till en webbplats som verkligen kan hjälpa när det behövs, på det sätt som behövs.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-11

För ungefär en vecka sedan fick jag reda på att mi...

För ungefär en vecka sedan fick jag reda på att min pappa har leukemi. Och nu ligger han nedsövd i respirator för att han inte kan andas själv. Jag fick reda på av läkarna att de var pappas sätt att reagera på cellgifterna han fick. Så min fråga är, kommer dom kunna fortsätta ge cellgifter även fast han är nedsövd?

Hej!

Tack för din fråga.

Din pappa är nu så sjuk att han inte orkar andas själv utan behöver hjälp av en respirator.

I ett sådant läge är det osannolikt att han skulle tåla ännu mer cellgiftsbehandling. Vanligtvis skulle man behöva man vänta med cellgifter tills han blir bättre. Men varje person måste bedömmas individuellt, det vill säga att läkarna tittar på just din pappa: hur han mår, vad han har för slags leukemi och hur långt gången den är, om cellgifterna eller sjukdomen påverkat något annat än andningen med mera. Därför finns det inga fasta regler. Din pappas hematologer (blodcancerläkare) och intensivvårdsläkarna arbetar tillsammans för att hjälpa din pappa.

För en person som behöver hjälp att andas kan tillståndet ändra sig får dag till dag, så försök få mer information från sköterskorna och läkarna om hur det ser ut för din pappa just nu.

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-06

Hej hur många är det som får cellgifter per år?

Hej hur många är det som får cellgifter per år?

Hej!

 

I Sverige är det ungefär 33 000 personer per år som får cytostatikabehandling. Många får cytostatika genom dropp men man kan också få det i tablettform. Mer information kan du få genom att se filmen "Så funkar cancerbehandling" med Eva Funck eller läsa här.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

 

2013-12-04

Hej! Jag undrar lite om man kan jämföra styrkor på...

Hej!

Jag undrar lite om man kan jämföra styrkor på olika cytostatika för att få en bättre helhetsbild av hur starka/slitsamma de är för kroppen? Finns det exempelvis någon begriplig tabell?

Jag är främst nyfiken på hur lymfomkurerna CHOP, CHOEP och BEAM står i förhållande till andra typer av cellgifter.

//Överlevare

Hej!

Det är många faktorer som inverkar på hur slitsam en viss cytostatika är. Sådant som spelar in är hur ofta och hur mycket cytostatika som används och kroppens förmåga att bryta ner läkemedlet. En del cytostatika ger biverkningar som går över snabbt, andra ger biverkningar som påverkar kroppen länge. Därför spelar det också roll om man har fått behandling tidigare.
De kurer du nämner består av flera olika cytostatika som man ger tillsammans. Generellt brukar det vara jobbigare än att få ett cytostatika ensamt. Någon tabell går alltså inte riktigt att göra. Hoppas ändå att du känner att du fått svar på din fråga.

Hälsningar, Nära cancer

2013-11-15 

Hur många människor dör av sjukdomen canser?

Hur många människor dör av sjukdomen canser?

Hej!

År 2011 var det ungefär 57.000 personer i Sverige som fick cancer. Samma år dog ungefär 21.700 personer av cancer. De allra flesta hade då varit sjuka en längre tid. Olika cancerformer har olika förlopp. Vissa cancersjukdomar går oftare att bota än andra.

Hälsningar,

Nära cancer

2013-11-29

Hur länge kan man leva med obotlig lungcancer?

Hur länge kan man leva med obotlig lungcancer?

Hej!

Överlevnaden vid obotlig lungcancer varierar, här förklarar vi vilka faktorer som inverkar.

 

Lungcancer kan vara obotlig av flera skäl. Det första är att cancern spridit sig på ett sådant sätt att den inte kan opereras bort. Det andra skälet är att personen som drabbats är för sjuk eller gammal för att orka med aggressiv behandling. Det har betydelse, för en av de viktigaste faktorerna när man ser på överlevnaden vid lungcancer är just allmäntillståndet. Den som mår relativt bra trots cancern har bättre chans att leva länge än de som är sjukare.

 

Det finns olika sorters lungcancer, de delas in två stora grupper: småcellig lungcancer och icke-småcellig lungcancer. Den småcelliga lungcancern har sämre prognos.

 

Kvinnor har generellt bättre prognos än män vid lungcancer.

 

Om man räknar med dem som har lungcancer som spridit sig på flera ställen i lungorna eller lymfkörtlarna runt om är det ungefär hälften som är vid liv efter 10 månader. Har cancern spridit sig utanför lungorna så är det ungefär hälften som är vid liv efter 6 månader. För att komma närmare sanningen för varje enskild person får man då väga in faktorer som allmäntillståndet, typ av cancer och om det är en kvinna eller man som drabbats.

 

Hälsningar, näracancer.se

2013-11-27

Hej, Min mamma är 57 år och har livmoder- och ägg...

Hej,

Min mamma är 57 år och har livmoder- och äggstockscancer som hon blev opererad för för ca 8 månader sedan. För mindre än en månad sedan fick hon återfall och metastaser spred sig till tarmarna och levern. De var tvungna att operera bort stora delar av tunntarmen och fortsättningsvis kommer hon bara att kunna få näring via en port a cut och aldrig äta något mer. Hon får morfin för smärtan men har inte kunnat påbörja cellgiftsbehandlingen än då hon måste återhämta sig från tarmoperationen (kommer förmodligen påbörjas inom ett par dagar). Cancern sägs spridas snabbt. Hon är redan smalare förutom magen som är uppsväld.

Min fråga är hur länge man kan räkna med -ungefär- att hon finns kvar i livet? Förstår att det är väldigt individuellt men vill ha någon generell siffra, statistik om man jämför med liknande fall. Jag vågar inte fråga henne och det är svårt att få enskild tid med ansvarig läkare (om jag inte visste bättre skulle jag tro att hon gömmer sig undan). Vill bara ställa in mig mentalt.

Mycket tacksam för svar

Mvh

Dotter till min mamma

Hej!

Vad bra att du hör av dig, när du känner att du inte får svar på dina frågor på annat sätt. Att skaffa sig kunskap kan vara ett bra sätt att hantera en svår situation, som den din mamma och du befinner er i.

 

Du skriver att din mamma har cancer som startat i livmodern och äggstockarna. Det är två ganska olika slags cancer och i detta svar utgår vi ifrån att din mamma har äggstockscancer, det är så det låter på det du berättar. Det kan vara så att hon fick operera bort livmodern ändå. Men kolla av om det stämmer.

 

När äggstockscancern spridit sig till tarmarna och levern går cancern inte att bota. Många drabbade får ändå god hjälp av cellgiftsbehandling som bromsar och krymper cancern. Det kan till exempel göra att det bildas mindre vätska i buken, så den inte blir så uppsvälld.

Är man för sjuk så hjälper dock inte behandlingen utan man får för mycket biverkningar. Därför måste din mamma nu återhämta sig något först.

 

Som du skriver går det inte att förutse hur just din mammas framtid ser ut. När det gäller din mamma har hon ju blivit mycket dålig av att inte kunna få i sig näring, och när hon nu får hjälp med det kan hon börja få kraft igen. Äggstockscancern är ofta känslig för cellgifter och därför finns det chans att din mamma snart mår bättre. Enligt statistiken är det hälften av alla med spridd äggstockscancer som lever i mer än två år. Hur det kommer gå för varje enskild person beror mycket på hur cellgiftsbehandlingen fungerar. Så ni kommer veta mer om framtiden när din mamma väl har börjat med sin behandling.

 

Det finns en engelsk sida med information om äggstockscancer som vänder sig till patienter och anhöriga, Cancer Research UK.

 

Titta gärna runt här på näracancer.se, du kan hitta till exempel hitta information om behandlingar under Om cancer eller få stöd av andra som befinner sig i en liknande situation på forumet.

 

Med vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-11-26

hej. jag undrar hur vanligt det är att drabbas av ...

hej. jag undrar hur vanligt det är att drabbas av allvarlig peniscancer när man är under 30 år med total penisamputation som följd. Innebär total penisamputation även att testiklar tas bort? Är chansen till orgasm helt utesluten vid total amputation?

Hej!

 

Peniscancer är en ovanlig sjukdom i Sverige och de som drabbas är vanligtvis i 70-års åldern eller äldre.

 

Peniscancer är en slags hudcancer och visar sig som hudförändringar eller sår som inte läker. Det är mycket vanligare att dessa symptom beror på infektioner eller andra utslag än att de beror på cancer.

 

Behandlingen består oftast av att penis opereras bort. Ibland opereras även de lymfkörtlar som ligger närmast penis. Mindre tumörer kan ibland behandlas med laser eller strålning.Testiklarna behöver ej opereras. Förmågan till orgasm efteråt varierar bland annat beroende på hur den var från början och hur stor operation det blir.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2013-11-25

Hej igen! Jag blev lite klokare på styrkorna nu. ...

Hej igen!

Jag blev lite klokare på styrkorna nu.

Jag har läst att Högdosbehandlingen BEAM kan vara upp till 10 ggr så kraftig(?) som en vanlig kur. Finns det någon ytterligare högre steg eller är BEAM det hårdaste som man kan pressa kroppen i ett sånt här relativt kort paket som man får den i?

/Överlevaren igen

Hej, kul att du hör av dig igen!

 

Det som begränsar hur mycket cytostatika man får är de förväntade biverkningarna. Mycket ofta är det påverkan på blodbildningen i benmärgen som avgör hur mycket cytostatika man tål. BEAM-kuren får man inför en stamcellstransplantation. Då har benmärgens stamceller sparats sedan tidigare och efter behandlingen får man tillbaka dem. Därför behöver dosen på cytostatika inte anpassas till vad benmärgen tål, och man kan få mer intensiv behandling. Så du har helt rätt i att denna behandling är starkare än de som används i andra situationer.

 

Det finns flera kurer än BEAM som ges inför stamcellstransplantationer, bland annat beroende på vilken sjukdom det gäller och om man ska få tillbaka egna stamceller eller om man får stamceller får en donator. Det är kombinationen och doserna på de cytostatika som ingår i kuren som gör behandlingen så intensiv. Barn som har cancer tål ofta mer behandling än vuxna och brukar få de mest intensiva kombinationerna.

 

Olika cancersjukdomar är känsliga för olika typer av behandling och därför kan behandlingarna se olika ut och ge olika följder, fast de är lika effektiva.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-11-22

Min farmor har fått bröstcancer och får nu den sta...

Min farmor har fått bröstcancer och får nu den starkaste strålningen. Hon har dessutom problem med att äta då hon inte kan svälja ordentligt och hennes mage tar inte upp maten utan den "bara ligger" i magen och ger henne sura uppstötningar så hon inte kan sova. Läkarna kan inte hitta lösningen till hennes mat-problem utan kan endast konstatera att det är en väldigt ovanlig sjukdom. Vart kan jag vända mig? Hur stor chans är det att hon överlever? Hon kan knappt ta upp någon näring utan rasar bara i vikt hela tiden och får vänta länge mellan cancerbehandlingarna för att orka. Vad finns det att göra? Hoppas ni ger svar /Sara

Hej

Din farmors situation verkar problematisk. Strålbehandling mot bröstcancer brukar inte ge besvär med nutrition, dvs matintag eller näringsupptag. För att kunna svara på dina frågor och hjälpa dig måste man vara insatt i din farmors sjukdomsförlopp.

Vi förstår din oro, att stå bredvid som anhörig är inte lätt och det kan finnas många frågor som man söker svar på. Bäst är dock att i första hand vända sig till  personen som är drabbad, i detta fall din farmor. Du skulle även kunna fråga om du får följa med på ett läkarsamtal, för att kunna ställa frågorna direkt till de som är medicinskt insatta.

Vi hoppas att du på detta sätt kan få en bättre förståelse för din farmors situation och finna svar på en del av de frågor som oroar dig.

Hälsningar, Nära Cancer
2013-11-20

Är det möjligt att få kontakt med någon annan här på nära cancer, det finns en som har skrivit och vill ha kontakt med mig men jag har inte sett det förrän nu, några månader senare.. Men jag skulle gärna vilja prata med henne och har försökt att ta kontakt via kommentarer men nu svarar inte hon och jag antar att det är pågrund utav att hon inte har sett det.

Tack på förhand

Hej!

 

Vad bra att ni hittat varandra på forumet, det är därför näracancer.se finns!

 

Just nu är det forumet man kan använda för att prata med andra i en liknande situation. Vi har förstått att ni gärna vill ha ännu närmare kontakt med varandra, och vi vill kunna erbjuda er det, på ett sätt som fortfarande känns säkert.

 

Om du eller någon annan som läser det här vill hjälpa oss i det arbetet, så skriv ett mail till kontakt@naracancer.se och berätta hur ni skulle vilja att det fungerade. Vi blir glada för all hjälp vi kan få för att göra näracancer.se till en webbplats som verkligen kan hjälpa när det behövs, på det sätt som behövs.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-11

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)