Back to top

Besvarade frågor

Hej! Denna fråga är lite bisarr och jag förstår om...

Hej!

Denna fråga är lite bisarr och jag förstår om ni inte vill svara på den.

Men min man är 23 och döende i aggressiva hjärntumörer. Precis innan behandlingen började sparade han sperma.

Jag älskar min man över allt på denna jord och vill så gärna ha hans barn, men jag tycker att jag är för ung för att bli med barn nu så min fråga är:

Om min man dör kan jag få tillgång till hans frysta sperma? Och vad måste jag göra för att det ska bli möjligt?

Eller är det en dålig idé då barnet kan få samma cancer som sin far?

Ska väll nämnas med att vi har varit ihop i 6 år och är gifta.

Vore tacksam för svar.

/ZedEnvy

Hej!

 

Det är inget konstigt med din fråga! Vi förstår din önskan. Ni har gift er och kanske planerat barn tillsammans innan sjukdomen kom. Nu är det en ny situation du måste förhålla dig till.

 

Idag är det förbjudet att använda spermier från en avliden person för att bli med barn. En av orsakerna till detta är barnets rätt till sina föräldrar. I år gjordes en rapport av Statens medicinetiska råd om flera etiska aspekter på assisterad befruktning. De menade att det kan finnas tillfällen där det är motiverat att låta en avliden person bli förälder. En sådan rapport ligger till grund när riksdagen fattar beslut om lagar.

 

Hjärntumörer är inte ärftliga. Utifrån dagens lagstiftning skulle det alltså inte gå för dig att få barn med din man efter hans död, men det kan komma att ändra sig i framtiden. Det finns många frågor att ta hänsyn till innan man får barn. Just nu befinner ni er i en kris och det är ofta inte tiden för livsavgörande beslut. Finns det någon du kan prata med och få hjälp att reda i dina tankar om detta? Se gärna Kontaktlistan under fliken Leva nära cancer, om du inte redan har kontakt med någon.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-27

Hej En släkting till mig har cancer i halsregionen...

Hej

En släkting till mig har cancer i halsregionen och genomgår nu cellgiftsbehandling och strålning, hon mår väldigt dåligt både psykiskt och fysiskt. Är det som värst nu eller kommer hon bara bli sämre? Tacksam för att Ni finns så man kan fråga :-)

Hej!

 

Vad roligt att du hittat hit.

 

En sådan behandling som du beskriver, men både cellgifter och strålning mot halsen är ofta tuff att gå igenom. Naturligtvis varierar biverkningarna men många drabbas av smärtor i munnen eller svalget, och får då svårt att äta och dricka. Biverkningarna kan sitta kvar i några veckor-månader efter avslutad behandling, innan det vänder och blir bättre.

 

Många som får en cancerdiagnos drabbas av en kris och mår dåligt psykiskt. En del människor reagerar som mest när de får diagnosen. För andra är det istället när behandlingen är färdig och livet ska återgå till det vanliga, som krisen kommer.

 

Hoppas du fått svar på din fråga,

hälsningar,

näracancer.se

2013-12-25

Hej. Min mamma har precis fått veta att hon har en...

Hej. Min mamma har precis fått veta att hon har en tumör som är elakartad. Det känns väldigt tungt för mig, som är hennes dotter att få det här beskedet. Jag vet inte alls hur långt fram jag vågar och vill planera mitt liv. Jag bor hemma just nu, men hade planer på att flytta, flera timmar bort. Jag är kluven över hur jag ska göra, jag känner att jag borde vara hemma och stötta min mamma, och hjälpa henne med sysslorna i hemmet och allt annat hon vill ha hjälp med. Det känns som om det kommer bli tungt att vara långt ifrån mamma, och se henne sjuk och inte kunna vara där och krama om henne. Det är svårt att veta vad som är det rätta och jag förstår om ni inte har ett svar på vad jag "ska" eller "borde" göra, men jag skulle vilja ha råd och tips! Tack.

Hej!

 

Förstår att det är svårt för dig att veta hur du ska göra. Att flytta hemifrån är ett stort steg, och att det kan kännas svårt att lämna familjen precis när din mamma fått denna diagnos. Skriv gärna på forumet för att få tips och råd av andra som befinner sig i en liknande situation som du.

 

Vet du vad din mamma tycker? Kanske behöver hon din hjälp, men det kan också vara så att hon vill att du ändå ska få fullfölja dina planer. Vet du något mer om hur framtiden ser ut? Det kan bli lättare att bestämma sig om du vet lite mer om vad din mamma kommer gå igenom närmaste tiden. Tror ni ska försöka prata med varandra om detta. Ett tips är att följa med på ett sjukhusbesök så du hör vad som sägs och att du får möjlighet att fråga vårdpersonal.

 

Det finns verkligen inget rätt eller fel i din situation. Kom ihåg att det viktigaste är att du själv blir nöjd med ditt beslut.

 

Lycka till,

näracancer.se 2013-12-25

Min mormor dog i cancer 2011. Jag saknar henne så ...

Min mormor dog i cancer 2011. Jag saknar henne så sjukt mycket och mår så dåligt över hennes bortgång. Sen har jag även sån sjuk ångest att jag inte gick på hennes begravning, jag var så rädd. Hur ska jag få bort ångesten?

Hej

Sorg och saknad kan ibland sitta i länge efter att en person som man stått nära går bort. Att du sen plågas av dåligt samvete för begravningen gör det förstås än värre. Hur ser din situation ut, har du nära släktingar/vänner som du kan ventilera detta med? Oftast är det en bra början att bearbeta sorg/ångest med att prata med någon som lyssnar och förstår. Har du ingen nära som du kan prata med finns det kanske någon kurator (om du går i skolan) eller annan proffesionell samtalshjälp du kan få. Att du skrivit till oss på Nära cancer är ju ett bra första steg, att du faktiskt har insett att du behöver hjälp för att komma vidare i din sorg. På Näracancers Forum kan man skriva och få råd och stöd av andra ungdomar som kanske känner igen sig i din situation.

Vi hoppas du kan finna någon som du kan prata med. Hör gärna av dig till oss igen om du inte mår bättre

Vänliga hälsningar  Naracancer.se   131220

Hur länge kan man leva lungcancer efter operation

Hur länge kan man leva lungcancer efter operation

Hej!

 

När lungcancer opereras, så görs det med syftet att personen ska bli helt frisk. Därför utreds man noga innan en operation, då det inte är meningsfullt att operera om inte kirurgen bedömmer att all cancer går att få bort.

 

Efter en lungcanceroperation ska alltså all cancer vara borta. Tyvärr drabbas ändå ungefär hälften av alla som opererats för lungcancer av återfall i sjukdomen.

 

Om lungcancer kommer tillbaka efter en operation, så går det inte längre att bota. Ibland kan behandling med cellgifter eller strålbehandling bromsa sjukdomen.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2013-12-18

Min farbror har fått bukspottkörtelncancer som ej ...

Min farbror har fått bukspottkörtelncancer som ej går ath operera.. han kommer dö inom kort eller hur?

Hej!

 

Tack för din fråga om cancer i bukspottskörteln, som också kallas pankreascancer.

 

Det är vanligt att buksprottskörtelcancer inte går att operera, och därmed går den inte att bota. Om personen inte är alltför sjuk av sin cancer så kan man få palliativ behandling, som kan bromsa sjukdomen och lindra sjukdomstecknen. Vilken sort beror på om cancern spridit sig till någon annan del av kroppen eller om den enbart växer kring bukspottskörteln. Cellgifter i någon form är vanligast, men ibland kan strålbehandling också vara ett alternativ.

 

Av alla som drabbats av bukspottskörtelcancer som ej går att operera så är hälften i livet efter ett halvår. Hur länge man kan leva med bukspottskörtelcancer beror mycket på hur sjuk man hunnit blivit av cancern när den väl upptäckts.

 

Med vänliga hälsningar,

 

näracancer.se

2013-12-18

Hej, jag undrar hur länge man överlever på att reg...

Hej, jag undrar hur länge man överlever på att regelbundet få cellgifter? Min mamma fick en diagnos med cancer i urinblåsan som spritt sig till lymfkörtlar i magen. Prognosen är att hon aldrig kommer bli frisk men något annat vet vi inte. Hon får regelbundet dvs. Var 8/var 13 dag cellgifter. Men hur länge orkar kroppen med detta? Cancern har minskat. Kan man leva om cellgiften tar, ca 30 år med cellgift?

Hej!

 

När cancer inte går att bota kan man som din mamma få det som kallas för palliativ behandling. Det betyder behandling som bromsar sjukdomen och lindrar symptom. Om cellgifterna din mamma får har fungerat så bra att cancern krympt, så talar det för att behandlingen kan fungera fortsättningsvis också. Hon kommer få göra röntgen med jämna mellanrum för att se hur behandlingen verkar. Cancerceller ändrar sig ofta och till slut finns det cancerceller som tål cellgiftet och börjar växa igen. Det är också slitsamt för resten av kroppen med cellgiftsbehandlingar. Hur länge din mamma kan leva med sin sjukdom går inte att förutse, men ni måste räkna med att detta kommer att förkorta hennes liv.

 

Med vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-17

Jag och några vill då kontakt och skriva bara ensa...

Jag och några vill då kontakt och skriva bara ensamma, typ brev eller mejl, men vi vill ju inte lägga ut adressen eller våra mejladresser här, hur kan man göra?

Hej!

Tack för att du berättar om era önskemål! Just nu finns det ingen möjlighet för oss att vidarebefordra sådana kontakter, men vi jobbar på en lösning. Tills vidare får ni skriva här på forumet, utan att lämna ut privata uppgifter.

Om du, eller någon annan som läser vill svara på lite frågor om hur vi kan göra näracancer ännu bättre, så skriv en rad till oss på kontakt@naracancer.se.

Hälsningar,

näracancer.se

2013-12-17

Hej, En nära i familjen har nyss drabbats av tumö...

Hej,

En nära i familjen har nyss drabbats av tumör i en av njurarna, njurcancer, som vi fick besked om häromdagen. Den är elakartad men väldigt liten och upptäckt i ett "tidigt" stadie. Läkarna hävdar att den inte spridit sig enligt röntgenbilder. Hur kan dem vara helt säkra på att cancern inte spridit sig? Kan man veta det helt 100, eller vet man det inte förrän man öppnat upp och påbörjat operation/borttagning av den njuren?

Tack för svar. Mvh

Hej!

 

Du undrar hur man kan vara säker på att cancer inte spridit sig, innan en operation. Att man redan nu kan säga att det inte spridit sig beror sannolikt på erfarenhet och statistik som säger att njurcancer av just den här storleken inte sprider sig.

På skiktröntgen (samma som CT eller DT), kan man se cancer som är några millimeter stor. Men mindre än så ser man inte, som du säger. Efter alla operationer där man opererar bort cancer, eller något misstänkt, så undersöks det bortopererade organet noga.Då tittar man så att det finns frisk vävnad i en marginal runt om, ser om det växer cancer i blod- eller lymfkärl med mera för att bedömma risken för spridning. Så det kommer de göra efter att din vän opererats, och sammantaget kommer läkarna få en bra uppfattning om chansen att cancern är helt borta.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2013-12-13

Hej! Min farmor har cancer i magen och har fått b...

Hej!

Min farmor har cancer i magen och har fått bölder på halsen så hon har haft svårt att andas och hon gjorde en operation i veckan och hon fick reda på att de hade spridit sig till levern.

Dom sa att dom inte kunde göra något på en så pass gammal människa (85 år)

De jag undrar är hur lång tid kan man leva med detta ungefär en månad?

Hej!

Tack för din fråga. Ni har precis fått veta att din farmor har en spridd cancer och du undrar hur länge hon kommer leva. Ett sätt att försöka förutse det är att tänka på i vilken takt din farmor har blivit dålig. Mådde hon ungefär likadant för en månad sedan, eller har det blivit en kraftig försämring? Hur var det för tre månader sedan, och för en vecka sedan? Genom att tänka tillbaka får man en uppfattning om hur snabbt sjukdomen framskrider och det brukar vara ett bra sätt att räkna ut hur framtiden kommer se ut. Läs gärna våra sidor Hopp & Sorg, för mer stöd och information.

Med vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-13

Hej!

Denna fråga är lite bisarr och jag förstår om ni inte vill svara på den.

Men min man är 23 och döende i aggressiva hjärntumörer. Precis innan behandlingen började sparade han sperma.

Jag älskar min man över allt på denna jord och vill så gärna ha hans barn, men jag tycker att jag är för ung för att bli med barn nu så min fråga är:

Om min man dör kan jag få tillgång till hans frysta sperma? Och vad måste jag göra för att det ska bli möjligt?

Eller är det en dålig idé då barnet kan få samma cancer som sin far?

Ska väll nämnas med att vi har varit ihop i 6 år och är gifta.

Vore tacksam för svar.

/ZedEnvy

Hej!

 

Det är inget konstigt med din fråga! Vi förstår din önskan. Ni har gift er och kanske planerat barn tillsammans innan sjukdomen kom. Nu är det en ny situation du måste förhålla dig till.

 

Idag är det förbjudet att använda spermier från en avliden person för att bli med barn. En av orsakerna till detta är barnets rätt till sina föräldrar. I år gjordes en rapport av Statens medicinetiska råd om flera etiska aspekter på assisterad befruktning. De menade att det kan finnas tillfällen där det är motiverat att låta en avliden person bli förälder. En sådan rapport ligger till grund när riksdagen fattar beslut om lagar.

 

Hjärntumörer är inte ärftliga. Utifrån dagens lagstiftning skulle det alltså inte gå för dig att få barn med din man efter hans död, men det kan komma att ändra sig i framtiden. Det finns många frågor att ta hänsyn till innan man får barn. Just nu befinner ni er i en kris och det är ofta inte tiden för livsavgörande beslut. Finns det någon du kan prata med och få hjälp att reda i dina tankar om detta? Se gärna Kontaktlistan under fliken Leva nära cancer, om du inte redan har kontakt med någon.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-27

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)