Back to top

Besvarade frågor

hej min kompis säger att hon har lungcancer hon är...

hej min kompis säger att hon har lungcancer hon är tolv,och röker inte!är detta möjligt? 😔

Hej!

 

Det är ovanligt att barn får cancer över huvud taget. Ca 300 barn/år får cancer vilket kan jämföras med 55000 vuxna personer/år. De allra flesta som får cancer är gamla. De vanligaste cancerformerna för barn är leukemi (en cancerform som uppkommer i blodet)och hjärntumör. Barn kan däremot inte få lungcancer. Men om ett barn har cancer kan barnet få spridning av den cancern till andra organ, ex lungan. Detta är dock ovanligt.

Här kan du läsa mer om cancer hos barn.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-07

kan man ta sprutor För att bota lungcancer?

kan man ta sprutor För att bota lungcancer?

Hej!

 

Man kan behandla lungcancer med både tabletter och dropp (sprutor). Om behandlingen kan bota cancern beror på om det är cancer i tidigt eller sent stadium.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-01-03

 

Hej Min pappa fick diagnosen obotlig lungcancer i ...

Hej

Min pappa fick diagnosen obotlig lungcancer i somras och har både genomgått cellgiftsbehandling. Den hade effekt och tumören i lungan hade minskat lika så lymfkörtlarna runt lungorna och i levern. Pappa mådde jätte bra sen skulle han ha ett uppehåll från cellgifterna och skulle bli strålad i huvudet, som en förrebyggande behandling så att det inte sprider sig upp i hjärnan. ( 30% av alla som har denna typ av cancer får det i hjärnan oxå) Pappa mådde bra under och efter strålningen för utom en hemsk huvudvärk som gick över.

Men för ca två veckor sen började han må dåligt och får inte behålla mat och har magrat en hel del. På en vecka ca 4kg. Har varit inne å kollat sig de hittar inget som de inte redan har hittat. Utan säger att det kan vara biverkningar från strålningen. Men kan man verkligen bli så dålig så långt efter åt. För just nu så ligger han bara och är mer eller mindre ett skellet med skin. Ingen livsgnista och matlust. Han säger bara att han inte mår bra men att han inte get upp hoppet om livet. Vet inte vad jag ska göra för att hjälpa honom och mamma. Mamma har mer eller mindre ställt in sig på att detta är slutet. Medans vi syskon försöker se det positiva i de hela och försöker att intala oss att det är biverkningarna. Från en väldigt orolig och rädd lite flicka som försöker hålla modet upp inför sina syskon mamma och sina egna två barn som oxå oroar sig för morfar.

Hej!

 

Det är mycket svårt att ge ett enkelt svar på dina frågor. Rent allmänt kan man säga att både cytostatika och strålbehandling kan ge besvärande biverkningar även efter att behandlingen är avslutad. Om man blir så dålig som du beskriver din pappa är det ofta en kombination av symtom som beror både på cancersjukdomen och biverkningar av behandling. Dålig aptit och viktnedgång är tyvärr vanliga problem vid svår cancersjukdom och kan inte avhjälpas med extra näringstillförsel, varken som vanlig mat eller dropp. Man kan inte tvinga i sig mat om det inte smakar.

 

Att du är närvarande för din pappa och mamma är bra, men du behöver också ge dig själv egen tid för att orka med ditt eget liv och dina barn. Du kan behöva hitta din egen ventil, din pysknapp, för att orka då den situation du lever i är tuff och suger mycket energi. Läs gärna på Hopp och sorg och försök hitta din egen pysknapp.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-03

Hej! Min mamma har obotlig lungcancer som spridit ...

Hej!

Min mamma har obotlig lungcancer som spridit sig till magen, hon har precis avslutat sin sista behandling för nu, den i lungan är borta helt för tillfället och den i magen har vi ej fått svar på än.... Hur ser en sådan här prognos ut? Jag vet att det är illa men har inte fått nån tid.... Har märkt en stor personlighetsförändring på mamma den senaste månaden och är nu jätte nervös för att den har spridit sig till hjärnan, hur vanligt är det att den gör det??

Tack på förhand

Hej.

 

Det finns flera olika typer av lungcancer så det är svårt att uttala sig om prognosen utan att veta mera om din mammas cancer. Det är alltid uppmuntrande om sjukdomen går tillbaka som tecken på att behandlingen gör nytta. Ofta svarar cancer på behandling  på samma sätt även om den finns på flera ställen i kroppen. Det är tyvärr ganska vanligt att lungcancer sprider sig till hjärnan så vi tycker du skall be din mamma kontakta sin läkare om du upplever att hon blivit personlighetsförändrad.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-03

När sätter ni igång chatten, kom igen nu då!

När sätter ni igång chatten, kom igen nu då!

Hej!

 

Vi känner också en viss frustration över att chatten ännu inte kommit igång och jobbar aktivt på en lösning! Det finns mycket vi ska förhålla oss till, så som lagar och moraliska dilemman osv då vi från vården ska starta upp en chatt så det tar längre tid än beräknat.

 

På vår facebooksida har vi skrivit att man gärna får kontakta oss på kontakt@naracancer.se och komma med sina synpunkter gällande hur och på vilket sätt man vill ha kontakt med andra. Skulle du ex vilja kunna chatta med andra i liknande situation? Vill du kunna chatta med vårdpersonal? Vill du att man ska kunna vara flera personer i ett chattrum eller vill du bara möta en åt gången? Hör gärna av dig och dela dina tankar med oss!

 

Med vänlig hälsning

Nära cancer

2014-01-02

Men min mor fick reda på att hon hade cancer i änd...

Men min mor fick reda på att hon hade cancer i ändtarmen och i levern vad ska man göra man kan inte göra något själv jag gråter mig till söms varje kväll och har precis flyttat hemifrån och min far har gjort en bajpass operation eller hur det stavas men ska jag stötta min far som e ledsen oxå ??

Snälla svara på denna så skulle jag vara tacksam mvh en ledsen kille

Hej!

 

Vilken svår situation för dig, men mamma som fått cancer och pappa som gjort en bypass-operation. Det låter som du skulle må bra av att få prata med någon som kan ge dig stöd. Finns det någon i din omgivning du har förtroende för? Ibland kan det vara bra med professionell hjälp, här finns en lista som kan vara till hjälp.

På forumet kan du vara anonym och få stöd och hjälp av andra som befinner sig i en liknande situation som du.

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-27

Hej! Denna fråga är lite bisarr och jag förstår om...

Hej!

Denna fråga är lite bisarr och jag förstår om ni inte vill svara på den.

Men min man är 23 och döende i aggressiva hjärntumörer. Precis innan behandlingen började sparade han sperma.

Jag älskar min man över allt på denna jord och vill så gärna ha hans barn, men jag tycker att jag är för ung för att bli med barn nu så min fråga är:

Om min man dör kan jag få tillgång till hans frysta sperma? Och vad måste jag göra för att det ska bli möjligt?

Eller är det en dålig idé då barnet kan få samma cancer som sin far?

Ska väll nämnas med att vi har varit ihop i 6 år och är gifta.

Vore tacksam för svar.

/ZedEnvy

Hej!

 

Det är inget konstigt med din fråga! Vi förstår din önskan. Ni har gift er och kanske planerat barn tillsammans innan sjukdomen kom. Nu är det en ny situation du måste förhålla dig till.

 

Idag är det förbjudet att använda spermier från en avliden person för att bli med barn. En av orsakerna till detta är barnets rätt till sina föräldrar. I år gjordes en rapport av Statens medicinetiska råd om flera etiska aspekter på assisterad befruktning. De menade att det kan finnas tillfällen där det är motiverat att låta en avliden person bli förälder. En sådan rapport ligger till grund när riksdagen fattar beslut om lagar.

 

Hjärntumörer är inte ärftliga. Utifrån dagens lagstiftning skulle det alltså inte gå för dig att få barn med din man efter hans död, men det kan komma att ändra sig i framtiden. Det finns många frågor att ta hänsyn till innan man får barn. Just nu befinner ni er i en kris och det är ofta inte tiden för livsavgörande beslut. Finns det någon du kan prata med och få hjälp att reda i dina tankar om detta? Se gärna Kontaktlistan under fliken Leva nära cancer, om du inte redan har kontakt med någon.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-27

Hej En släkting till mig har cancer i halsregionen...

Hej

En släkting till mig har cancer i halsregionen och genomgår nu cellgiftsbehandling och strålning, hon mår väldigt dåligt både psykiskt och fysiskt. Är det som värst nu eller kommer hon bara bli sämre? Tacksam för att Ni finns så man kan fråga :-)

Hej!

 

Vad roligt att du hittat hit.

 

En sådan behandling som du beskriver, men både cellgifter och strålning mot halsen är ofta tuff att gå igenom. Naturligtvis varierar biverkningarna men många drabbas av smärtor i munnen eller svalget, och får då svårt att äta och dricka. Biverkningarna kan sitta kvar i några veckor-månader efter avslutad behandling, innan det vänder och blir bättre.

 

Många som får en cancerdiagnos drabbas av en kris och mår dåligt psykiskt. En del människor reagerar som mest när de får diagnosen. För andra är det istället när behandlingen är färdig och livet ska återgå till det vanliga, som krisen kommer.

 

Hoppas du fått svar på din fråga,

hälsningar,

näracancer.se

2013-12-25

Hej. Min mamma har precis fått veta att hon har en...

Hej. Min mamma har precis fått veta att hon har en tumör som är elakartad. Det känns väldigt tungt för mig, som är hennes dotter att få det här beskedet. Jag vet inte alls hur långt fram jag vågar och vill planera mitt liv. Jag bor hemma just nu, men hade planer på att flytta, flera timmar bort. Jag är kluven över hur jag ska göra, jag känner att jag borde vara hemma och stötta min mamma, och hjälpa henne med sysslorna i hemmet och allt annat hon vill ha hjälp med. Det känns som om det kommer bli tungt att vara långt ifrån mamma, och se henne sjuk och inte kunna vara där och krama om henne. Det är svårt att veta vad som är det rätta och jag förstår om ni inte har ett svar på vad jag "ska" eller "borde" göra, men jag skulle vilja ha råd och tips! Tack.

Hej!

 

Förstår att det är svårt för dig att veta hur du ska göra. Att flytta hemifrån är ett stort steg, och att det kan kännas svårt att lämna familjen precis när din mamma fått denna diagnos. Skriv gärna på forumet för att få tips och råd av andra som befinner sig i en liknande situation som du.

 

Vet du vad din mamma tycker? Kanske behöver hon din hjälp, men det kan också vara så att hon vill att du ändå ska få fullfölja dina planer. Vet du något mer om hur framtiden ser ut? Det kan bli lättare att bestämma sig om du vet lite mer om vad din mamma kommer gå igenom närmaste tiden. Tror ni ska försöka prata med varandra om detta. Ett tips är att följa med på ett sjukhusbesök så du hör vad som sägs och att du får möjlighet att fråga vårdpersonal.

 

Det finns verkligen inget rätt eller fel i din situation. Kom ihåg att det viktigaste är att du själv blir nöjd med ditt beslut.

 

Lycka till,

näracancer.se 2013-12-25

Min mormor dog i cancer 2011. Jag saknar henne så ...

Min mormor dog i cancer 2011. Jag saknar henne så sjukt mycket och mår så dåligt över hennes bortgång. Sen har jag även sån sjuk ångest att jag inte gick på hennes begravning, jag var så rädd. Hur ska jag få bort ångesten?

Hej

Sorg och saknad kan ibland sitta i länge efter att en person som man stått nära går bort. Att du sen plågas av dåligt samvete för begravningen gör det förstås än värre. Hur ser din situation ut, har du nära släktingar/vänner som du kan ventilera detta med? Oftast är det en bra början att bearbeta sorg/ångest med att prata med någon som lyssnar och förstår. Har du ingen nära som du kan prata med finns det kanske någon kurator (om du går i skolan) eller annan proffesionell samtalshjälp du kan få. Att du skrivit till oss på Nära cancer är ju ett bra första steg, att du faktiskt har insett att du behöver hjälp för att komma vidare i din sorg. På Näracancers Forum kan man skriva och få råd och stöd av andra ungdomar som kanske känner igen sig i din situation.

Vi hoppas du kan finna någon som du kan prata med. Hör gärna av dig till oss igen om du inte mår bättre

Vänliga hälsningar  Naracancer.se   131220

hej min kompis säger att hon har lungcancer hon är tolv,och röker inte!är detta möjligt? 😔

Hej!

 

Det är ovanligt att barn får cancer över huvud taget. Ca 300 barn/år får cancer vilket kan jämföras med 55000 vuxna personer/år. De allra flesta som får cancer är gamla. De vanligaste cancerformerna för barn är leukemi (en cancerform som uppkommer i blodet)och hjärntumör. Barn kan däremot inte få lungcancer. Men om ett barn har cancer kan barnet få spridning av den cancern till andra organ, ex lungan. Detta är dock ovanligt.

Här kan du läsa mer om cancer hos barn.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-07

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)