Back to top

Besvarade frågor

Hej, idag fick jag reda på att min mormor har canc...

Hej, idag fick jag reda på att min mormor har cancer. Hon har en ''systertumör'' i ryggen (som jag inte vet vad den heter). Hon har för ont för att röntgas och hon vill inte veta själv hur illa det är, men eftersom hon har rökt sedan hon var 16 år (hon är 70+ nu) så är det mest troligt att hon har tumören i lungorna, men hon är för gammal och sjuk för att behandlas för cancern, så dem kommer att låta henne ha det tills hon dör. Ungefär hur länge till kommer hon att leva tror du? //14 åring

Hej!

 

Förstår att du är orolig för din mormor. Du berättar att hon har en tumör i ryggen och att det är dottertumör, vilket också kallas metastas. Som du skriver så tror man att det beror på att din mormor har cancer någon annanstans i kroppen och att den spridit sig till skelettet. Hur länge man kan leva med detta beror väldigt mycket på vilken sorts cancer det var från början så det finns inget givet svar på din fråga. Även om man är äldre kan det finnas behandlingar som kan bromsa sjukdomen. Överlevnaden beror till stor del på det som vi i vården kallar allmäntillstånd: orkar man vara vaken och uppe på dagarna, orkar man äta och dricka etc? När cancer spridit sig mycket så blir man mycket trött och vill inte äta. Men sen är det också så att skelettmetastaser kan göra mycket ont och när man får behandling mot smärtan känner man sig ofta piggare.

Din mormor har just fått detta besked och har kanske inte hunnit få så mycket hjälp mot sina smärtor än. De närmaste veckorna kommer ni kunna se om hon blir bättre eller sämre, och då kommer du veta mer om framtiden.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2014-01-16

Hej, jag kan inte sova på nätterna, tänker bara på...

Hej, jag kan inte sova på nätterna, tänker bara på min mamma som har dött i lungcancer, jag saknar henne så mycket, jag hade även svårt att sova innan hon blev sjuk när jag var mindre, pga en sjukdom jag då hade. Men då kändes det ändå så tryggt, för jag kunde alltid gå upp och prata med mamma om det, så är det inte nu längre..Jag ligger själv i sängen och bara gråter o gråter hela nätterna, vilket leder till att jag är trött, vilket leder till att betygen i skolan sänks, och jag går i nian, och behöver verkligen högre betyg för att ens komma in på något gymnasie. Snälla hjälp mig, jag vet inte vad jag ska göra, jag behöver hjälp, jag orkar snart inte mer, snälla hjälp mig, jag är bara så rädd att jag tillslut inte orkar mer och lämnar denna äckliga värld, lämnar min pappa helt själv, lämnar för att va med min mamma❤

Hej!

 

Det låter som att du har det jättejobbigt! Att du förlorat din älskade mamma innebär att du befinner dig i sorg. När man bär på sorg går mycket av ens dagliga energi åt till att bearbeta den. För att orka sig igenom sorgen behöver man därför också  få sin sömn, kanske mer än innan eftersom man behöver samla energi både till att få livet att fungera och för att bearbeta sorgen.

 

Vi tycker att du behöver prata med någon om din situation. Har du någon kurator eller skolsköterska på din skola som du har förtroende för och du skulle kunna vända dig till? Ibland kan även anhöriga få samtalsstöd inom sjukvården.Skulle du kunna få stöd av en kurator på den klinik där din mamma vårdades? I många län i landet har vi en kontaktperson som skulle kunna hjälpa dig att få det stöd du behöver. Se i vår kontaktlista vem som är kontaktperson i ditt län. Du kan också höra av dig till oss på kontakt@naracancer.se så kan vi hjälpa dig vidare för att få det stöd du behöver.

 

Hör gärna av dig igen och berätta hur det går!

Sköt om dig!

 

Varma hälsningar

 

Nära cancer

2014-01-10

Hej! När får ni igång chatten?! Behöver prata med ...

Hej! När får ni igång chatten?! Behöver prata med människor som känner som jag.

Hej!

 

Vi känner också en viss frustration över att chatten ännu inte kommit igång och jobbar aktivt på en lösning! Det finns mycket vi ska förhålla oss till, så som lagar och moraliska dilemman osv då vi från vården ska starta upp en chatt så det tar längre tid än beräknat.

 

På vår facebooksida har vi skrivit att man gärna får kontakta oss på kontakt@naracancer.se och komma med sina synpunkter gällande hur och på vilket sätt man vill ha kontakt med andra. Skulle du ex vilja kunna chatta med andra i liknande situation? Vill du kunna chatta med vårdpersonal? Vill du att man ska kunna vara flera personer i ett chattrum eller vill du bara möta en åt gången? Hör gärna av dig och dela dina tankar med oss!

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-09

Hej, min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon ...

Hej, min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 45 år och opererades direkt. De på sjukhuset sa att det inte var ärflig cancer (då hon har två döttrar var detta intressant) Jag känner mig dock fortfarande osäker och undrar om det fortfarande vore möjligt för mig att operera bort mina bröst och ersätta med fejkbröst för att minska risken eller vore detta helt onödigt?

Hej!

 

När en person får bröstcancer brukar läkarna fråga om det finns några andra i den närmsta släkten som fått bröstcancer någon gång under stitt liv. Det kan ex vara så att personens mormor, mamma och eller moster också drabbats av bröstcancer. I dessa fall kan man börja misstänka att det kan finnas en ärftlig gen. Läkaren kan då remittera patienten till en onkogenetisk mottagning där man undersöker om personen bär på en ärftlig gen eller ej.  Varje år drabbas ca 55 000 personer i Sverige av cancer. Det är dock bara 10 % av all cancer som beror på att man bär på en ärftlig gen.

 

Om din mamma inte är ärftlig löper du och din syster inte större risk än någon annan att drabbas av cancer. I så fall behöver du inte operera bort dina bröst i förebyggande syfte.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer här.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-09

hej min kompis säger att hon har lungcancer hon är...

hej min kompis säger att hon har lungcancer hon är tolv,och röker inte!är detta möjligt? 😔

Hej!

 

Det är ovanligt att barn får cancer över huvud taget. Ca 300 barn/år får cancer vilket kan jämföras med 55000 vuxna personer/år. De allra flesta som får cancer är gamla. De vanligaste cancerformerna för barn är leukemi (en cancerform som uppkommer i blodet)och hjärntumör. Barn kan däremot inte få lungcancer. Men om ett barn har cancer kan barnet få spridning av den cancern till andra organ, ex lungan. Detta är dock ovanligt.

Här kan du läsa mer om cancer hos barn.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-07

kan man ta sprutor För att bota lungcancer?

kan man ta sprutor För att bota lungcancer?

Hej!

 

Man kan behandla lungcancer med både tabletter och dropp (sprutor). Om behandlingen kan bota cancern beror på om det är cancer i tidigt eller sent stadium.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-01-03

 

Hej Min pappa fick diagnosen obotlig lungcancer i ...

Hej

Min pappa fick diagnosen obotlig lungcancer i somras och har både genomgått cellgiftsbehandling. Den hade effekt och tumören i lungan hade minskat lika så lymfkörtlarna runt lungorna och i levern. Pappa mådde jätte bra sen skulle han ha ett uppehåll från cellgifterna och skulle bli strålad i huvudet, som en förrebyggande behandling så att det inte sprider sig upp i hjärnan. ( 30% av alla som har denna typ av cancer får det i hjärnan oxå) Pappa mådde bra under och efter strålningen för utom en hemsk huvudvärk som gick över.

Men för ca två veckor sen började han må dåligt och får inte behålla mat och har magrat en hel del. På en vecka ca 4kg. Har varit inne å kollat sig de hittar inget som de inte redan har hittat. Utan säger att det kan vara biverkningar från strålningen. Men kan man verkligen bli så dålig så långt efter åt. För just nu så ligger han bara och är mer eller mindre ett skellet med skin. Ingen livsgnista och matlust. Han säger bara att han inte mår bra men att han inte get upp hoppet om livet. Vet inte vad jag ska göra för att hjälpa honom och mamma. Mamma har mer eller mindre ställt in sig på att detta är slutet. Medans vi syskon försöker se det positiva i de hela och försöker att intala oss att det är biverkningarna. Från en väldigt orolig och rädd lite flicka som försöker hålla modet upp inför sina syskon mamma och sina egna två barn som oxå oroar sig för morfar.

Hej!

 

Det är mycket svårt att ge ett enkelt svar på dina frågor. Rent allmänt kan man säga att både cytostatika och strålbehandling kan ge besvärande biverkningar även efter att behandlingen är avslutad. Om man blir så dålig som du beskriver din pappa är det ofta en kombination av symtom som beror både på cancersjukdomen och biverkningar av behandling. Dålig aptit och viktnedgång är tyvärr vanliga problem vid svår cancersjukdom och kan inte avhjälpas med extra näringstillförsel, varken som vanlig mat eller dropp. Man kan inte tvinga i sig mat om det inte smakar.

 

Att du är närvarande för din pappa och mamma är bra, men du behöver också ge dig själv egen tid för att orka med ditt eget liv och dina barn. Du kan behöva hitta din egen ventil, din pysknapp, för att orka då den situation du lever i är tuff och suger mycket energi. Läs gärna på Hopp och sorg och försök hitta din egen pysknapp.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-03

Hej! Min mamma har obotlig lungcancer som spridit ...

Hej!

Min mamma har obotlig lungcancer som spridit sig till magen, hon har precis avslutat sin sista behandling för nu, den i lungan är borta helt för tillfället och den i magen har vi ej fått svar på än.... Hur ser en sådan här prognos ut? Jag vet att det är illa men har inte fått nån tid.... Har märkt en stor personlighetsförändring på mamma den senaste månaden och är nu jätte nervös för att den har spridit sig till hjärnan, hur vanligt är det att den gör det??

Tack på förhand

Hej.

 

Det finns flera olika typer av lungcancer så det är svårt att uttala sig om prognosen utan att veta mera om din mammas cancer. Det är alltid uppmuntrande om sjukdomen går tillbaka som tecken på att behandlingen gör nytta. Ofta svarar cancer på behandling  på samma sätt även om den finns på flera ställen i kroppen. Det är tyvärr ganska vanligt att lungcancer sprider sig till hjärnan så vi tycker du skall be din mamma kontakta sin läkare om du upplever att hon blivit personlighetsförändrad.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-03

När sätter ni igång chatten, kom igen nu då!

När sätter ni igång chatten, kom igen nu då!

Hej!

 

Vi känner också en viss frustration över att chatten ännu inte kommit igång och jobbar aktivt på en lösning! Det finns mycket vi ska förhålla oss till, så som lagar och moraliska dilemman osv då vi från vården ska starta upp en chatt så det tar längre tid än beräknat.

 

På vår facebooksida har vi skrivit att man gärna får kontakta oss på kontakt@naracancer.se och komma med sina synpunkter gällande hur och på vilket sätt man vill ha kontakt med andra. Skulle du ex vilja kunna chatta med andra i liknande situation? Vill du kunna chatta med vårdpersonal? Vill du att man ska kunna vara flera personer i ett chattrum eller vill du bara möta en åt gången? Hör gärna av dig och dela dina tankar med oss!

 

Med vänlig hälsning

Nära cancer

2014-01-02

Men min mor fick reda på att hon hade cancer i änd...

Men min mor fick reda på att hon hade cancer i ändtarmen och i levern vad ska man göra man kan inte göra något själv jag gråter mig till söms varje kväll och har precis flyttat hemifrån och min far har gjort en bajpass operation eller hur det stavas men ska jag stötta min far som e ledsen oxå ??

Snälla svara på denna så skulle jag vara tacksam mvh en ledsen kille

Hej!

 

Vilken svår situation för dig, men mamma som fått cancer och pappa som gjort en bypass-operation. Det låter som du skulle må bra av att få prata med någon som kan ge dig stöd. Finns det någon i din omgivning du har förtroende för? Ibland kan det vara bra med professionell hjälp, här finns en lista som kan vara till hjälp.

På forumet kan du vara anonym och få stöd och hjälp av andra som befinner sig i en liknande situation som du.

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-27

Hej, idag fick jag reda på att min mormor har cancer. Hon har en ''systertumör'' i ryggen (som jag inte vet vad den heter). Hon har för ont för att röntgas och hon vill inte veta själv hur illa det är, men eftersom hon har rökt sedan hon var 16 år (hon är 70+ nu) så är det mest troligt att hon har tumören i lungorna, men hon är för gammal och sjuk för att behandlas för cancern, så dem kommer att låta henne ha det tills hon dör. Ungefär hur länge till kommer hon att leva tror du? //14 åring

Hej!

 

Förstår att du är orolig för din mormor. Du berättar att hon har en tumör i ryggen och att det är dottertumör, vilket också kallas metastas. Som du skriver så tror man att det beror på att din mormor har cancer någon annanstans i kroppen och att den spridit sig till skelettet. Hur länge man kan leva med detta beror väldigt mycket på vilken sorts cancer det var från början så det finns inget givet svar på din fråga. Även om man är äldre kan det finnas behandlingar som kan bromsa sjukdomen. Överlevnaden beror till stor del på det som vi i vården kallar allmäntillstånd: orkar man vara vaken och uppe på dagarna, orkar man äta och dricka etc? När cancer spridit sig mycket så blir man mycket trött och vill inte äta. Men sen är det också så att skelettmetastaser kan göra mycket ont och när man får behandling mot smärtan känner man sig ofta piggare.

Din mormor har just fått detta besked och har kanske inte hunnit få så mycket hjälp mot sina smärtor än. De närmaste veckorna kommer ni kunna se om hon blir bättre eller sämre, och då kommer du veta mer om framtiden.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2014-01-16

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)