Back to top

Besvarade frågor

Hej, jag undrar hur länge man överlever på att reg...

Hej, jag undrar hur länge man överlever på att regelbundet få cellgifter? Min mamma fick en diagnos med cancer i urinblåsan som spritt sig till lymfkörtlar i magen. Prognosen är att hon aldrig kommer bli frisk men något annat vet vi inte. Hon får regelbundet dvs. Var 8/var 13 dag cellgifter. Men hur länge orkar kroppen med detta? Cancern har minskat. Kan man leva om cellgiften tar, ca 30 år med cellgift?

Hej!

 

När cancer inte går att bota kan man som din mamma få det som kallas för palliativ behandling. Det betyder behandling som bromsar sjukdomen och lindrar symptom. Om cellgifterna din mamma får har fungerat så bra att cancern krympt, så talar det för att behandlingen kan fungera fortsättningsvis också. Hon kommer få göra röntgen med jämna mellanrum för att se hur behandlingen verkar. Cancerceller ändrar sig ofta och till slut finns det cancerceller som tål cellgiftet och börjar växa igen. Det är också slitsamt för resten av kroppen med cellgiftsbehandlingar. Hur länge din mamma kan leva med sin sjukdom går inte att förutse, men ni måste räkna med att detta kommer att förkorta hennes liv.

 

Med vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-17

Jag och några vill då kontakt och skriva bara ensa...

Jag och några vill då kontakt och skriva bara ensamma, typ brev eller mejl, men vi vill ju inte lägga ut adressen eller våra mejladresser här, hur kan man göra?

Hej!

Tack för att du berättar om era önskemål! Just nu finns det ingen möjlighet för oss att vidarebefordra sådana kontakter, men vi jobbar på en lösning. Tills vidare får ni skriva här på forumet, utan att lämna ut privata uppgifter.

Om du, eller någon annan som läser vill svara på lite frågor om hur vi kan göra näracancer ännu bättre, så skriv en rad till oss på kontakt@naracancer.se.

Hälsningar,

näracancer.se

2013-12-17

Hej, En nära i familjen har nyss drabbats av tumö...

Hej,

En nära i familjen har nyss drabbats av tumör i en av njurarna, njurcancer, som vi fick besked om häromdagen. Den är elakartad men väldigt liten och upptäckt i ett "tidigt" stadie. Läkarna hävdar att den inte spridit sig enligt röntgenbilder. Hur kan dem vara helt säkra på att cancern inte spridit sig? Kan man veta det helt 100, eller vet man det inte förrän man öppnat upp och påbörjat operation/borttagning av den njuren?

Tack för svar. Mvh

Hej!

 

Du undrar hur man kan vara säker på att cancer inte spridit sig, innan en operation. Att man redan nu kan säga att det inte spridit sig beror sannolikt på erfarenhet och statistik som säger att njurcancer av just den här storleken inte sprider sig.

På skiktröntgen (samma som CT eller DT), kan man se cancer som är några millimeter stor. Men mindre än så ser man inte, som du säger. Efter alla operationer där man opererar bort cancer, eller något misstänkt, så undersöks det bortopererade organet noga.Då tittar man så att det finns frisk vävnad i en marginal runt om, ser om det växer cancer i blod- eller lymfkärl med mera för att bedömma risken för spridning. Så det kommer de göra efter att din vän opererats, och sammantaget kommer läkarna få en bra uppfattning om chansen att cancern är helt borta.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2013-12-13

Hej! Min farmor har cancer i magen och har fått b...

Hej!

Min farmor har cancer i magen och har fått bölder på halsen så hon har haft svårt att andas och hon gjorde en operation i veckan och hon fick reda på att de hade spridit sig till levern.

Dom sa att dom inte kunde göra något på en så pass gammal människa (85 år)

De jag undrar är hur lång tid kan man leva med detta ungefär en månad?

Hej!

Tack för din fråga. Ni har precis fått veta att din farmor har en spridd cancer och du undrar hur länge hon kommer leva. Ett sätt att försöka förutse det är att tänka på i vilken takt din farmor har blivit dålig. Mådde hon ungefär likadant för en månad sedan, eller har det blivit en kraftig försämring? Hur var det för tre månader sedan, och för en vecka sedan? Genom att tänka tillbaka får man en uppfattning om hur snabbt sjukdomen framskrider och det brukar vara ett bra sätt att räkna ut hur framtiden kommer se ut. Läs gärna våra sidor Hopp & Sorg, för mer stöd och information.

Med vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-13

Hur många är de som dör varje år av akut leukemi?

Hur många är de som dör varje år av akut leukemi?

Hej!

Tyvärr har vi inte hittat det exakta svaret på din fråga. Ungefär 700 personer i Sverige dör varje år av leukemi. Men det innefattar även kroniska leukemier. Den viktigaste prognosfaktorn vid akut leukemi är ålder. De flesta barn som drabbas klarar sig och det går bättre för unga vuxna än för äldre.

Hälsningar,

näracancer.se

2013-12-13

Hej nära cancer! Jag vet inte vad vi (jag och min...

Hej nära cancer!

Jag vet inte vad vi (jag och min mamma) ska göra! Mammas pojkvän har haft ont i ena sidan av magen i snart mer än två år. Han har varit hos läkaren när han hade haft ont i först "endast" ett halv år. De verkade dock inte bry sig riktig... men till slut efter långt tjatande från min mammas sida blev han inskickade på olika prover. Dessa visade dock ingenting och läkarna tappade intresset helt, och behandlade honom mer eller mindre med en attityd som "vad gör du här egentligen, det är ju inget fel på dig".

Nu efter två år har han fortfarande ont, och ännu mer än i början, men han visar det inte och det är kanske därför ingen tar honom på allvar?

problemet är alltså att vi inte vet vad som är fel! Har han cancer?

Jag antar att man aldrig kan veta säkert, men han säger att ena sidan nu är större (som om den vore svullen) än den andra sidan av magen och detta har också bekräftats av hans massör.

Vi har prövat väldigt många olika saker för att han ska bli bättre, men utan resultat, och när han gått till läkare har det bara sagt att de redan har skickat honom på alla prov som går och göra, att det inte är något fel på honom, och att de inte kan göra mer....men allt detta gjorde de ju för 1,5 år sedan!

Oh, förlåt för detta långa meddelande... jag vet ju inte ens om ni kan svara på detta eftersom ni bara vänder er mot dem som är 100% på att deras "nära person" har cancer?

Men snälla -om ni mot förmodan svarar- vad ska vi göra?

Har ni några råd?

Hans tillstånd påverkar vårt liv varje dag och har dragit en slöja av modlöshet över oss alla...

MVH // en 17- årig tjej...

Hej!

 

Vi förstår att det är en jobbig situation och att du är orolig. Vad som orsakar din mammas pojkväns bekymmer vet vi inte. Men vi vet att när en person i en familj mår dåligt påvekas hela familjen. I en sådan situation kan det vara lätt att man sätter sig själv i andra hand och fokuserar på den som är sjuk. Det är dock viktigt att du också tar hand om dig själv. Läs gärna det vi skrivit om att ta hand om sig här på Nära cancer. Vi rekommenderar också att du läser det UMO har skrivit om att ta hand om sig när det är svårt.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

(2013-12-11)

Hej! Min mamma har sedan en vecka tillbaks fått ti...

Hej!

Min mamma har sedan en vecka tillbaks fått tillbaks sin mens (hon är 56 och har inte haft den på 5 år). Hon besökte läkaren och gynekologen och allt såg bra ut. Hon fick göra ett cancerprov som ska ta 4-5 veckor att analysera.

Borde man som läkare inte kunna se om det är cancer uta detta prov?

// Orolig 20 åring

Hej!

 

Din mamma gör nu en utredning på grund av blödningar, fast hennes mens har upphört. Läkaren har gjort en gynekologisk undersökning, det vill säga att man har tittat på de organ som går att se och kännt på dem som går att känna. Kanske har man använt ultraljud också.

Blödningarna har bedömts komma från livmodern, precis som vid mens. Livmodern slutar (eller börjar) i livmodertappen, som buktar in i slidan. Man kan se livmodertappen när man tittar in i slidan, men man kan inte se vidare in i livmodern. Därför gör man ett prov där man suger ut lite celler från livmodern som analyseras i mikroskop. Då kan man se om det finns förstadier till cancer eller cancer där. Det kan svara på om det finns cancer som är så liten att den inte känns eller syns vid de andra undersökningarna.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2013-12-11

Är det möjligt att få kontakt med någon annan här ...

Är det möjligt att få kontakt med någon annan här på nära cancer, det finns en som har skrivit och vill ha kontakt med mig men jag har inte sett det förrän nu, några månader senare.. Men jag skulle gärna vilja prata med henne och har försökt att ta kontakt via kommentarer men nu svarar inte hon och jag antar att det är pågrund utav att hon inte har sett det.

Tack på förhand

Hej!

 

Vad bra att ni hittat varandra på forumet, det är därför näracancer.se finns!

 

Just nu är det forumet man kan använda för att prata med andra i en liknande situation. Vi har förstått att ni gärna vill ha ännu närmare kontakt med varandra, och vi vill kunna erbjuda er det, på ett sätt som fortfarande känns säkert.

 

Om du eller någon annan som läser det här vill hjälpa oss i det arbetet, så skriv ett mail till kontakt@naracancer.se och berätta hur ni skulle vilja att det fungerade. Vi blir glada för all hjälp vi kan få för att göra näracancer.se till en webbplats som verkligen kan hjälpa när det behövs, på det sätt som behövs.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-11

För ungefär en vecka sedan fick jag reda på att mi...

För ungefär en vecka sedan fick jag reda på att min pappa har leukemi. Och nu ligger han nedsövd i respirator för att han inte kan andas själv. Jag fick reda på av läkarna att de var pappas sätt att reagera på cellgifterna han fick. Så min fråga är, kommer dom kunna fortsätta ge cellgifter även fast han är nedsövd?

Hej!

Tack för din fråga.

Din pappa är nu så sjuk att han inte orkar andas själv utan behöver hjälp av en respirator.

I ett sådant läge är det osannolikt att han skulle tåla ännu mer cellgiftsbehandling. Vanligtvis skulle man behöva man vänta med cellgifter tills han blir bättre. Men varje person måste bedömmas individuellt, det vill säga att läkarna tittar på just din pappa: hur han mår, vad han har för slags leukemi och hur långt gången den är, om cellgifterna eller sjukdomen påverkat något annat än andningen med mera. Därför finns det inga fasta regler. Din pappas hematologer (blodcancerläkare) och intensivvårdsläkarna arbetar tillsammans för att hjälpa din pappa.

För en person som behöver hjälp att andas kan tillståndet ändra sig får dag till dag, så försök få mer information från sköterskorna och läkarna om hur det ser ut för din pappa just nu.

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-06

Hej hur många är det som får cellgifter per år?

Hej hur många är det som får cellgifter per år?

Hej!

 

I Sverige är det ungefär 33 000 personer per år som får cytostatikabehandling. Många får cytostatika genom dropp men man kan också få det i tablettform. Mer information kan du få genom att se filmen "Så funkar cancerbehandling" med Eva Funck eller läsa här.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

 

2013-12-04

Hej, jag undrar hur länge man överlever på att regelbundet få cellgifter? Min mamma fick en diagnos med cancer i urinblåsan som spritt sig till lymfkörtlar i magen. Prognosen är att hon aldrig kommer bli frisk men något annat vet vi inte. Hon får regelbundet dvs. Var 8/var 13 dag cellgifter. Men hur länge orkar kroppen med detta? Cancern har minskat. Kan man leva om cellgiften tar, ca 30 år med cellgift?

Hej!

 

När cancer inte går att bota kan man som din mamma få det som kallas för palliativ behandling. Det betyder behandling som bromsar sjukdomen och lindrar symptom. Om cellgifterna din mamma får har fungerat så bra att cancern krympt, så talar det för att behandlingen kan fungera fortsättningsvis också. Hon kommer få göra röntgen med jämna mellanrum för att se hur behandlingen verkar. Cancerceller ändrar sig ofta och till slut finns det cancerceller som tål cellgiftet och börjar växa igen. Det är också slitsamt för resten av kroppen med cellgiftsbehandlingar. Hur länge din mamma kan leva med sin sjukdom går inte att förutse, men ni måste räkna med att detta kommer att förkorta hennes liv.

 

Med vänliga hälsningar,

näracancer.se

2013-12-17

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)