Back to top

Besvarade frågor

hej. idag fick min pappa besked om att han har can...

hej. idag fick min pappa besked om att han har cancer i skelettet, på revbenet, skallbenet och nåt mer ställe, varför får han bara bromsmedicin och inte cellgift /strålning. allt började med att dom hittade att han hade prostata cancer vilket dom inte hittar längre. mvh marina

Hej!

 

Din pappa har säkerligen drabbats av spridning till skelettet av prostatcancer. Det som du kallar för bromsmedicin är troligen en typ av hormonbehandling. Cancercellerna som sitter i skelettet vid prostatacancer är ofta beroende av manligt könshormon för att kunna tillväxa. Därför kan olika mediciner som sänker nivån av manligt könshormon ofta både bromsa cancern och även få den att gå tillbaka. Både hormonbehandling och cytostatikabehandling (cellgifter) är en typ av bromsmedicin vid prostatacancer. Ofta ger man hormonbehandling först för den ger mindre biverkningar.

Strålbehandling ger man mot cancer i skelettet i första hand för att lindra smärta.

 

hälsningar,

näracancer.se

2014-02-11

En släkting till mig har cancer som inte kommer gå...

En släkting till mig har cancer som inte kommer gå att bota... Den har tex. spridits till ryggraden :( Hon bor i ett annat land. För ett tag sedan kom hon hit till Sverige, det var sista gången vi någonsin träffades. För hon kommer dö. Jag vet inte hur jag ska stötta henne, eller hur jag kommer reagera...

Hej!

 

Vi förstår att det känns jobbigt för dej nu när din släkting har cancer. Du skriver att hon dessutom bor i ett annat land att ni inte kommer att kunna träffas igen.

Även om avståndet är långt mellan er tror vi att hon kan känna ditt stöd och att du bryr dej om henne.

Kan ni skriva till varandra? Kanske använd facebook eller skype? Du kanske kan skicka något till henne som en hälsning. Finns det någon annan släkting till er som du kan "prata ihop dej med" och ni kanske kan hitta på något tillsammans.

 

Hur du sedan kommer att reagera är svårt att veta i förväg. Vi reagerar olika på svårigheter som vi går igenom. Att ha någon att prata med om det som är svårt är nästan alltid till hjälp.

Du kan läsa på vår sida näracancer.se under rubriken Hopp och Sorg. Där kanske du kan hitta något som kan vara till stöd för dej.

 

Lycka till

 

Hälsningar näracancer

 

2014-02-06

Jag är en tjej på 16 år. Jag är otroligt rädd att ...

Jag är en tjej på 16 år. Jag är otroligt rädd att jag har bröstcancer/lymfcancer. Jag har inte passerat puberteten än, är det möjligt att de hårda knölarna i brösten (cirka 4 x 4 cm, först kom ena sen andra och de växte fort i börja) är en del av bröstens utveckling? Eller .r det cancer? Jag vågar inte prata med någon, flera släktingar har cancer och mina föräldrar skulle få en chock

Hej!

 

Tack för din fråga.

Bröstcancer är mycket ovanligt när man är i din ålder. Det du beskriver att det har kommit, som vi förstår, hårda knölar i båda brösten, låter som den normala utvecklingen av brösten i puberteten. Då bildas bröstkörtlar, som kan kännas både hårda och lite knöliga.

Det är inte ovanligt att man känner sig orolig för att man blivit sjuk eller att något inte är som det ska när kroppen förändras. Kanske kan du vända dig till skolsköterskan, som är mycket van vid frågor som din, så att du kan få stöd och någon att prata med.

 

vänliga hälsningar

näracancer.se

2014-02-06

Hej! Min pappa fick diagnosen njurcancer som spr...

Hej!

Min pappa fick diagnosen njurcancer som spridit sig till lungor och bäcken för ungefär två-tre veckor sen. Han ska snart behandlas med strålning i bäckenet för att tumören hindrar honom från att gå normalt. Han ska också få bromsmediciner.

Hur fungerar strålning? Gör det ont att stråla? Gör det ont efteråt? Hur lång tid/behandlingstilfällen brukar det ta innan det ger effekt?

Hur länge kan man leva med bromsmediciner? Är det vanligt att bromsmediciner inte fungerar så att tumörerna fortsätter växa?

Förlåt om det blev många frågor men jag får inte följa med till sjukhusen och pappa frågar aldrig sånthär innan han väl är där och ska göra ingrepp för att han är rädd för svaren.

Hälsningar Sara

Hej Sara!

 

Tack för dina frågor. Vad tråkigt att höra att din pappa drabbats av njurcancer. Det är lätt att känna sig ensam och utlämnad i din situation. Vi hoppas att du har någon att prata med.

 

Njurcancer är den nionde vanligaste tumörformen hos män i Sverige och total upptäcks ca 1000 nya fall av njurcancer varje år. Hos ca 1/3 av alla som har en njurcancer som ger symptom har cancern redan hunnit sprida sig till andra delar av kroppen. Sådan spridning kallas för metastasering. Det vanligaste är att spridningen sker till lungor och skelett, precis som det är för din pappa.

 

Metastaser i skelettet kan göra ont och man använder ofta strålbehandling mot metastaser i skelettet för att minska smärtan. Strålning känns inte, så det gör inte ont att få strålbehandling. Ibland svullnar metastasen i skelettet under de första dagarna av strålbehandlingen och då kan man få mera ont. Någon vecka efter att man påbörjat strålbehandlingen brukar man kunna märka av effekten med mindre smärta, men det dröjer ända upp till någon vecka eller några veckor efter att man fått den sista strålbehandlingen innan man har fått full effekt av behandlingen. För mer information kan du läsa här: strålbehandling. Där kan du också se en film om strålbehandling och se bilder på hur strålbehandlingen går till.

 

Strålbehandlingen har bara effekt på den plats som man strålar mot, men bromsmediciner har effekt i hela kroppen. Det finns flera olika sorters mediciner som används mot njurcancer. Efter någon månads behandling gör man en röntgen för att se om behandlingen hjälper eller inte. Om behandlingen har verkat så fortsätter man. Om medicinen inte skulle ha bromsat tumörerna kan man ibland byta till en annan. Det beror på hur kroppen tål behandlingen. Det går inte att säga i förväg hur länge en sådan behandling fungerar, utan man måste göra undersökningar med jämna mellanrum för att se hur det går.

 

Vänliga hälsningar, näracancer.se

2014-02-06

Hej jag har opererat bort hela bröstet som innehöl...

Hej jag har opererat bort hela bröstet som innehöll fyra elaka knölar , ingen spridning till portvaktskörteln. Kan jag ändå få metastasering i övriga kroppen?

Hej.

Tack för din fråga.

Vad tråkigt att höra att du drabbats av cancersjukdom. Hoppas att du mår bra nu! När man opererar bort tumörer i bröstet kontrollerar man alltid om det skett någon spridning av cancerceller till portvakskörteln. Att det inte skett någon spridning till portvaktskörteln är positivt och minskar risken för att cancern skall sprida sig till övriga kroppen. Men även om portvaktskörteln är frisk, dvs att ingen spridning skett till den, finns det tyvärr ingen garanti för att cancersjukdomen inte sprider sig och ger metastaser i övriga kroppen.

Har du ytterligare funderingar eller känner oro kring detta tycker vi att du ska vända dig till en doktor eller sjuksköterska på den klinik där du behandlats. Du är självklart välkommen att höra av dig hit igen om du vill.

 

Hälsningar

Nära Cancer min mamma har haft äggstockscancer från 2009 kan h...

min mamma har haft äggstockscancer från 2009 kan hon leva länge till?

Hej!

 

När man har levt länge med cancer, som din mamma har gjort, så är statistiken inte till så mycket hjälp för att förutse framtiden. Det vi vet är att äggstockscancer som man inte kunnat få bort helt från början inte går att bota. Vanligtvis går det inte heller bota om sjukdomen kommit tillbaka efter att ha försvunnit på de första behandlingarna, men det kan finnas undantag. Om cancern inte går att bota så kommer den förkorta livet.

 

Så statistiken är inte till hjälp, istället är det annat som avgör. Hur mår din mamma? Är hon sängliggande mycket, eller är hon uppe på dagarna? Fungerar fortfarande de behandlingar hon får? Tål hon behandlingen eller blir hon mycket dålig av den?

 

Försämringar vid cancer kommer ofta långsamt. Ett sätt att försöka förutsäga vad som kommer hända är att blicka bakåt. Har personen blivit sjukare och svagare än förra månaden? Hur var det för ett halvår sedan? Är läget stabilt eller blir det sämre? På det här sättet kan man försöka få en känsla för i vilken takt sjukdomen går.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära cancer

 

2014-01-30

Hej, Min pappa fick sommaren 2013 besked att han h...

Hej,

Min pappa fick sommaren 2013 besked att han har bukspottkörtelcancer med metastaser i lever och något på lungorna. Beskedet kom som en blixt från klarblå himmel och fick initialt besked att han skulle få upp till två månader att leva. Tack vare snabb behandling med cytostatika övergick sommar till höst och han är fortfarande i liv. Nu har han sedan början av dec inte längre kunnat äta utan lever på näring som han får varje natt via hemvård. Behandling har ha inte kunnat börja med i år pga hans dåliga skick. Det är en nedåtgående spiral. Hur länge kan livet fortsätta på detta sätt, dvs hur länge kan en svårt sjuk människa leva på dropp?

Hälsningar ledsen dotter

Hej!

 

Tack för din fråga. Cancer i bukspottskörteln är, som du fått se på nära håll, en allvarlig sjukdom som ofta påverkar hela kroppen negativt. Det är vanligt att gå ner i vikt och tappa aptiten. Cellgiftsbehandling kan ibland bromsa sjukdomen, men man måste vara ganska pigg för att tåla den. Du säger att det är en nedåtgående spiral nu. Vi förstår hur du menar.

 

Utifrån vår erfarenhet av andra personer med samma sjukdom kan vi säga att läget för din pappa verkar mycket allvarligt och det är nog så att han inte har långt kvar i livet. För en person i hans situation kan det röra sig om några veckor till flera månader. Som du märkte i somras är det vanskligt att uttala sig om hur länge en människa kan leva med sjukdom. Det är helt enkelt ingen som vet.

 

Skriv gärna på forumet om du vill få stöd från andra som har upplevt samma sak som du. Om du vill veta mer kan även sidorna "När cancer inte går att bota" passa.

 

Varma hälsningar, näracancer.se

2014-01-30

Är det farligare att ha fyra elaka cancerknölar i ...

Är det farligare att ha fyra elaka cancerknölar i bröstet isf en?

Hej!

 

Det är inte helt ovanligt att man hittar flera tumörer av bröstcancer samtidigt. Ofta ligger de mycket nära varandra i bröstet, kanske bara någon millimeter emellan. Prognosen, alltså framtidsutsikterna, vid bröstcancer beror inte särkilt mycket på om det var en eller flera tumörer i bröstet. Däremot måste man operera på ett sådant sätt att alla försvinner. Ligger de nära varandra går det poftast med en sektorresektion, "tårtbit", men är tumörerna långt ifrån varandra kan man behöva ta bort hela bröstet.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-01-30

Är små cancerknölar lindrigare än större?

Är små cancerknölar lindrigare än större?

Hej!

 

Du undrar om storleken på cancern spelar roll för hur farlig den är. En liten cancerknöl kan vara lättare att operera bort än en stor. Liten storlek kan också vara ett tecken på att cancern inte funnits så länge i kroppen och inte hunnit sprida sig, det är bra. Men det är mycket annat som spelar roll också. Stora cancerknölar, eller tumörer, kan ha växt långsamt och behöver inte vara farligare än en liten som växer väldigt snabbt och börjar sprida sig tidigt.

 

Hälsningar, näracancer.se

2014-01-30

Var tog chatten vägen, varför startar ni den aldri...

Var tog chatten vägen, varför startar ni den aldrig?..

Hej!

 

Vi jobbar på så fort vi kan för att få igång något tryggt och säkert sätt för er att komma i kontakt med varandra. Det är många saker, så som juridiska frågor, att ta med i beräkningen innan vi kan starta. Men vi hoppas på en lösning inom kort.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-28.

hej. idag fick min pappa besked om att han har cancer i skelettet, på revbenet, skallbenet och nåt mer ställe, varför får han bara bromsmedicin och inte cellgift /strålning. allt började med att dom hittade att han hade prostata cancer vilket dom inte hittar längre. mvh marina

Hej!

 

Din pappa har säkerligen drabbats av spridning till skelettet av prostatcancer. Det som du kallar för bromsmedicin är troligen en typ av hormonbehandling. Cancercellerna som sitter i skelettet vid prostatacancer är ofta beroende av manligt könshormon för att kunna tillväxa. Därför kan olika mediciner som sänker nivån av manligt könshormon ofta både bromsa cancern och även få den att gå tillbaka. Både hormonbehandling och cytostatikabehandling (cellgifter) är en typ av bromsmedicin vid prostatacancer. Ofta ger man hormonbehandling först för den ger mindre biverkningar.

Strålbehandling ger man mot cancer i skelettet i första hand för att lindra smärta.

 

hälsningar,

näracancer.se

2014-02-11

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)