Back to top

Besvarade frågor

Hej! Jag är en tjej som snart fyller 20 år. Jag ha...

Hej!

Jag är en tjej som snart fyller 20 år. Jag har nyligen fått reda på att jag lider av panikångest, symtomen är att jag från ingenstans blir väldigt stressad, svettas, får hjärtklappningar, blir yr och illamående, har svårt att andas och har en klump i halsen. Jag har gått till vårdcentralen för att prata om det och så ska jag försöka lära mig metoder så jag vet hur jag ska hantera dessa situationer.

Detta har pågått i drygt en månad nu, men förutom dessa situationer kan jag få extrem huvudvärk och bli illamående trots att jag bara är hemma och inte får de andra symtomen i min panikångest. Jag har börjat oroa mig något otroligt för att det ska vara cancer. Jag är väldigt rädd och har pratat med mina föräldrar som inte tror att det skulle vara cancer, men vill gärna höra hur stor risken är för att det skulle vara cancer? Jag är så rädd och har så svårt att somna om nätterna! Och hur kan jag i så fall kolla upp det?

Hej!

Vad bra att du sökt hjälp för dina problem och fått veta att du lider av panikångest och nu kan få hjälp med att hantera det.

Att känna oro för andra sjukdomar när man inte mår bra är inte så ovanligt. Det kan finnas många bakomliggande orsaker till huvudvärk och illamående men risken att det skulle bero på cancer är mycket liten.

Huvudvärk och illamående är symtom som inte behöver vara kopplade till någon sjukdom utan kan bland annat vara en naturlig reaktion när man inte mår bra. Att lida av oro och ångest kan skapa en anspänning i kroppen som ger fysiska symtom, som exempelvis huvudvärk och illamående.

Eftersom du redan har kontakt med din vårdcentral så råder vi dig att ta upp dina problem med huvudvärk och illamående med dem. Vi hoppas att de kan hjälpa dig vidare men återkom gärna hit om du har fler funderingar.

Hälsningar NäraCancer.se

2014-02-13

Hur länge lever man om man har cancer som är urspr...

Hur länge lever man om man har cancer som är ursprungligen från tjocktarmen men spridit sig med metastaser till hela levern? Personen i fråga har blivit sjuk och nedsatt snabbt, på mindre än en månad har allt gått i rasande fart från det vi fick veta till att det inte går att göra något.

Hej!

 

Cancer i tjocktarmen med spridning till levern kan bete sig på olika sätt. Många människor lever i flera år med en sådan sjukdom. Men det händer att sjukdomen växer mycket snabbt. Du skriver att personen du känner blivit mycket sjuk på bara en månad och att man sagt att det inte finns något att göra för att bromsa sjukdomen. I det här läget är det inte troligt att cancern skulle sakta ner av sig själv utan det kommer sannolikt fortsätta bli sämre i samma takt. Hur lång tid en människa har kvar i livet kan ingen veta exakt. Läs gärna När cancer inte går att bota, där du kan hitta mer information om detta.

Har du fler frågor får du gärna höra av dig till oss igen.

Hälsningar NäraCancer.se
2014-02-13

Hej!!! Mamma fick reda att hon hade tömor cancer i...

Hej!!! Mamma fick reda att hon hade tömor cancer i lungan förra året i april men det har spridit sig. Hon fick både strål i cellgifts behandling, 8 kurer va färdigt i år 25 januari. Men efter det hade hon ong i axeln och i vänstra sida i revbenet. Hon sökte på akuten hon las in på lungvården. Dom tog bilder o sa att ena revbenen har fratur har gått av . Så dom ska stråla henne igen. En gång bara. Vad tror ni hur länge kan man leva med det!???? Otoligt på väntan dottern till underbar mamma.

Hej!

 

Tack för frågan om din mamma. Det finns många flera former av lungcancer och överlevnaden beror på vilken sorts cancer det är, hur den spridit sig och hur hälsan i stort ser ut. Kvinnor har lite bättre prognos än män. I cancervården räknar man ofta på hur många procent som är i livet fem år efter att man upptäckt sjukdomen, så kallad 5 års överlevnad. För lungcancer som spritt sig så är det 2-13% som är i livet efter 5 år.

Det låter som din mamma fått intensiv behandling som man hoppats kunna bromsa sjukdomen ordentligt. Vi vet inte om frakturen i revbenet beror på att det skulle finnas en metastas där, eller om det gått av av andra orsaker. Om det har tillkommit en ny metastas efter att behandlingarna avslutades i januari så kanske din mamma behöver cellgiftsbehandling igen.

Det är svårt att kunna säga så mycket mer om din mammas situation utan att vara så insatt i den. Har du möjlighet att fråga någon av läkarna eller sjuksköterskorna på din mammas avdelning om detta? Där kanske det även finns en kurator som du kan prata med? När någon drabbats av cancer innebär det en stor kris både för den drabbade och personerna i dennes närhet. Det kan då vara bra att få samtal och stöd av någon utomstående.

Hälsningar NäraCancer.se
2014-02-13
Hur kan man generellt förebygga cancer?

Hur kan man generellt förebygga cancer?

Hej!

 

Cancer uppkommer på grund av en rad små förändringar i arvsmassan. Det går inte att säga precis när en cancer bildades eller varför. Det kan ändå finnas sådant i vår omgivning och kropp som kan öka eller minska riskerna för att cancer ska bildas.

 

Du kan läsa mer om att förebygga cancer under Risker och skydd.

 

Med vänliga hälsningar näracancer.se

 

2014-02-13

Hej jag undra om ni har tips på hemsidor där man k...

Hej jag undra om ni har tips på hemsidor där man kan CHATTA anonymt med någon om cancer (och annat)? Vågar inte ringa nånstans, och vill ha en längre konversation än enskilda frågor som här. Tack

Hej!

 

Har du sett vårat forum? Där kan du och andra unga som lever nära någon som har cancer skriva inlägg och svara varandra.

 

Vad vi vet så finns det idag ingen speciell cancerchatt där man kan vara anonym. På BRIS kan du chatta anonymt med en kurator. Ung cancer har slutna facebookgrupper för unga med cancer och deras närstående.

 

Under våren kommer vi lansera våran funktion "Snacka" där man kommer kunna få kontakt med andra unga i liknande situation på ett mer privat sätt än på forumet. Så håll utkik!

 

Med vänlig hälsning

Nära cancer

2014-02-11

Min morfar dog i ändtarmscancer, min syster hade e...

Min morfar dog i ändtarmscancer, min syster hade elakartad tumör i livmodern, men den hade blivit inkapslad så det gick bra, min pappa hade prostatacancer och senare cancer i lungorna vilket han avled av. Bör jag kolla mig?

Hans

Hej Hans!

 

Cancer är en väldigt vanlig sjukdom som innefattar många olika diagnoser. Uppskattningsvis drabbas ungefär en tredjedel av befolkningen av cancer någon gång under sin livstid vilket gör att flera personer inom samma familj kan drabbas utan att det finns ett genetiskt samband.

 

Cancer i prostata och tjocktarm, som förekommit i din släkt, är två av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Men endast en tiondel av alla cancerdiagnoser beror på nedärvt anlag så oftast föreligger andra orsaker till uppkomsten av cancerceller. Just tjocktarmscancer är en av de vanligare ärftliga cancersjukdomarna, men även om du har haft det i släkten är inte risken att själv drabbas särskilt stor. Du kan läsa mer om ärftlighet och cancer här.

 

Risken att drabbas av cancer på grund av nedärvda skadade gener är alltså inte såpass stor att du bör kolla dig endast av den anledningen. Men är du orolig eller känner av några symtom som du skulle vilja undersökas för, råder vi dig att uppsöka vården, så kan en läkare göra en bedömning.

 

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Återkom gärna om du har fler funderingar.

 

Hälsningar näracancer.se

2014-02-11

Hej! Min mamma går just nu på adjuvant behandling ...

Hej!

Min mamma går just nu på adjuvant behandling med cytostatika, sedan följer strålning och hormonell behandling. Hennes tumör satt i bröstet och var 11 mm stor, inte spridd till lymfkörtlarna. Prognoserna är goda, hon kommer bli frisk denna gång, men jag är så rädd att hon senare ska få recidiv cancer. Är recidiv bröstcancer botbar? Jag vet inte vad jag ska ta mig till om det händer, om hon dör, jag är inte redo att bli lämnad, är bara 19 år. Om hon dör tänker jag ta mitt liv, men det har jag inte sagt till någon. Men jag undrar egentligen bara om recidiv cancer är botbar?

Hej!

 

Det är mycket troligt att din mamma är botad från från sin bröstcancer bara genom att ha blivit opererad eftersom det var en mycket lite cancer som inte hade spridit sig till lymfkörtlarna. Den adjuvanta behandlingen som hon får efter operationen kommer minska hennes risk för recidiv ytterligare.

 

Den vanligaste typen av recidiv vid bröstcancer är att få en ny tumör i bröstet. Då behöver man oftast operera bort hela bröstet men även då finns det goda möjlighjeter att bli helt frisk igen.

 

Det låter som att du mår väldigt dåligt av att din mamma fått cancer. När en familjemedlem fått cancer delar hela familjen på den psykiska belastning som sjukdomen medför. Det är inte ovanligt att även övriga familjemedlemmar drabbas av kris.

Eftersom du mår så dåligt att du pratar om att inte vilja leva om din mamma dör skulle du behöva prata med någon. Ofta kan det vara bra att prata med någon professionell som har erfarenhet av att möta personer i kris. T.ex. en skolsköterska eller en kurator på kliniken där din mamma får sin behandling.

 

Hälsningar näracancer.se

2014-02-11

hej. idag fick min pappa besked om att han har can...

hej. idag fick min pappa besked om att han har cancer i skelettet, på revbenet, skallbenet och nåt mer ställe, varför får han bara bromsmedicin och inte cellgift /strålning. allt började med att dom hittade att han hade prostata cancer vilket dom inte hittar längre. mvh marina

Hej!

 

Din pappa har säkerligen drabbats av spridning till skelettet av prostatcancer. Det som du kallar för bromsmedicin är troligen en typ av hormonbehandling. Cancercellerna som sitter i skelettet vid prostatacancer är ofta beroende av manligt könshormon för att kunna tillväxa. Därför kan olika mediciner som sänker nivån av manligt könshormon ofta både bromsa cancern och även få den att gå tillbaka. Både hormonbehandling och cytostatikabehandling (cellgifter) är en typ av bromsmedicin vid prostatacancer. Ofta ger man hormonbehandling först för den ger mindre biverkningar.

Strålbehandling ger man mot cancer i skelettet i första hand för att lindra smärta.

 

hälsningar,

näracancer.se

2014-02-11

En släkting till mig har cancer som inte kommer gå...

En släkting till mig har cancer som inte kommer gå att bota... Den har tex. spridits till ryggraden :( Hon bor i ett annat land. För ett tag sedan kom hon hit till Sverige, det var sista gången vi någonsin träffades. För hon kommer dö. Jag vet inte hur jag ska stötta henne, eller hur jag kommer reagera...

Hej!

 

Vi förstår att det känns jobbigt för dej nu när din släkting har cancer. Du skriver att hon dessutom bor i ett annat land att ni inte kommer att kunna träffas igen.

Även om avståndet är långt mellan er tror vi att hon kan känna ditt stöd och att du bryr dej om henne.

Kan ni skriva till varandra? Kanske använd facebook eller skype? Du kanske kan skicka något till henne som en hälsning. Finns det någon annan släkting till er som du kan "prata ihop dej med" och ni kanske kan hitta på något tillsammans.

 

Hur du sedan kommer att reagera är svårt att veta i förväg. Vi reagerar olika på svårigheter som vi går igenom. Att ha någon att prata med om det som är svårt är nästan alltid till hjälp.

Du kan läsa på vår sida näracancer.se under rubriken Hopp och Sorg. Där kanske du kan hitta något som kan vara till stöd för dej.

 

Lycka till

 

Hälsningar näracancer

 

2014-02-06

Jag är en tjej på 16 år. Jag är otroligt rädd att ...

Jag är en tjej på 16 år. Jag är otroligt rädd att jag har bröstcancer/lymfcancer. Jag har inte passerat puberteten än, är det möjligt att de hårda knölarna i brösten (cirka 4 x 4 cm, först kom ena sen andra och de växte fort i börja) är en del av bröstens utveckling? Eller .r det cancer? Jag vågar inte prata med någon, flera släktingar har cancer och mina föräldrar skulle få en chock

Hej!

 

Tack för din fråga.

Bröstcancer är mycket ovanligt när man är i din ålder. Det du beskriver att det har kommit, som vi förstår, hårda knölar i båda brösten, låter som den normala utvecklingen av brösten i puberteten. Då bildas bröstkörtlar, som kan kännas både hårda och lite knöliga.

Det är inte ovanligt att man känner sig orolig för att man blivit sjuk eller att något inte är som det ska när kroppen förändras. Kanske kan du vända dig till skolsköterskan, som är mycket van vid frågor som din, så att du kan få stöd och någon att prata med.

 

vänliga hälsningar

näracancer.se

2014-02-06

Hej!

Jag är en tjej som snart fyller 20 år. Jag har nyligen fått reda på att jag lider av panikångest, symtomen är att jag från ingenstans blir väldigt stressad, svettas, får hjärtklappningar, blir yr och illamående, har svårt att andas och har en klump i halsen. Jag har gått till vårdcentralen för att prata om det och så ska jag försöka lära mig metoder så jag vet hur jag ska hantera dessa situationer.

Detta har pågått i drygt en månad nu, men förutom dessa situationer kan jag få extrem huvudvärk och bli illamående trots att jag bara är hemma och inte får de andra symtomen i min panikångest. Jag har börjat oroa mig något otroligt för att det ska vara cancer. Jag är väldigt rädd och har pratat med mina föräldrar som inte tror att det skulle vara cancer, men vill gärna höra hur stor risken är för att det skulle vara cancer? Jag är så rädd och har så svårt att somna om nätterna! Och hur kan jag i så fall kolla upp det?

Hej!

Vad bra att du sökt hjälp för dina problem och fått veta att du lider av panikångest och nu kan få hjälp med att hantera det.

Att känna oro för andra sjukdomar när man inte mår bra är inte så ovanligt. Det kan finnas många bakomliggande orsaker till huvudvärk och illamående men risken att det skulle bero på cancer är mycket liten.

Huvudvärk och illamående är symtom som inte behöver vara kopplade till någon sjukdom utan kan bland annat vara en naturlig reaktion när man inte mår bra. Att lida av oro och ångest kan skapa en anspänning i kroppen som ger fysiska symtom, som exempelvis huvudvärk och illamående.

Eftersom du redan har kontakt med din vårdcentral så råder vi dig att ta upp dina problem med huvudvärk och illamående med dem. Vi hoppas att de kan hjälpa dig vidare men återkom gärna hit om du har fler funderingar.

Hälsningar NäraCancer.se

2014-02-13

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)