Back to top

Besvarade frågor

Var tog chatten vägen, varför startar ni den aldri...

Var tog chatten vägen, varför startar ni den aldrig?..

Hej!

 

Vi jobbar på så fort vi kan för att få igång något tryggt och säkert sätt för er att komma i kontakt med varandra. Det är många saker, så som juridiska frågor, att ta med i beräkningen innan vi kan starta. Men vi hoppas på en lösning inom kort.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-28.

Min mamma skriver det som händer i sms utan att ja...

Min mamma skriver det som händer i sms utan att jag vet det och då kan hon säga till mig att allt är bra fast det inte är det. och hon har äggstocks cancer.

Hej!

 

Om vi förstår dig rätt så säger din mamma att allt är bra, fast du vet att det inte är så för hon har cancer?

Att prata med varandra i familjen om cancer och sin oro kan vara väldigt svårt, fast man står nära varandra. Det här är jättevanligt. Föräldrarna kan tro att barnen blir mera oroliga om de ser att de vuxna är oroliga. Barnen kan tänka att de inte ska belasta sina föäldrar med sin egen oro, när föräldrarna har nog med sjukdomen. På så sätt kan det bli ensamt fast alla vill varandra väl.

 

Det vore bra om du kunde säga till din mamma att du vet vad som händer och att ni behöver prata om det. Det kommer säkert kännas lättare efteråt.

Ibland kan det vara lättare att skriva ett brev eller ett sms.

Finns det någon annan i familjen eller vänner till familjen som du kan prata med? Då kanske den eller de kan hjälpa till genom att berätta för din mamma vad du vet och hur du känner, och kanske kan vara med när ni pratar? Skolsköterskan, läraren eller kuratorn kan också ta den uppgiften.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2014-01-24

Hur länge lever man med äggstockscancer? Min mamma...

Hur länge lever man med äggstockscancer? Min mamma har nämligen de..

Hej!

 

Tack för din fråga om äggstockscancer. Äggstockscancer som hittas medan den är liten, stadium 1, kan opereras bort och då blir nästan alla helt friska igen. Men ofta har cancern hunnit sprida sig i buken innan man känner av den och får en diagnos. Då är det betydligt svårare att få bort cancern helt och hållet. Beroende hur cancern växer kan man få behandling med cellgifter eller operation. Överlevnaden då beror mycket på hur behandlingarna hjälper.

 

Hör gärna av dig igen om du känner att du inte fått svar på din fråga.

Hälsningar,

näracancer.se

2014-01-21

Hej! Jag är en kille på 29 år! Jag har en fråga o...

Hej!

Jag är en kille på 29 år!

Jag har en fråga om en växande leverfläck!

I början för några år sedan så var den en stor platt leverfläck, nu är den 1cm i diameter och ca:5-6 millimeter i höjd!

Kliar, men inte ofta utan bara ibland!

 

 

Mvh Richard

Hej Richard!

 

Vad bra att du hör av dig. Det är viktigt att vara uppmärksam på leverfläckar som förändras. Det är svårt att bedömma om din leverfläck är farlig eller ej utan att se den. Är det en leverfläck som ändrat sig mycket behöver man ofta ta bort den för att få den undersökt i mikroskop. Därför rekommenderar vi att du tar kontakt med en vårdcentral så att en läkare får undersöka dig. Ta bort leverfläckar gör man oftast i lokalbedövning på vårdcentralen.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-01-20

Hej, idag fick jag reda på att min mormor har canc...

Hej, idag fick jag reda på att min mormor har cancer. Hon har en ''systertumör'' i ryggen (som jag inte vet vad den heter). Hon har för ont för att röntgas och hon vill inte veta själv hur illa det är, men eftersom hon har rökt sedan hon var 16 år (hon är 70+ nu) så är det mest troligt att hon har tumören i lungorna, men hon är för gammal och sjuk för att behandlas för cancern, så dem kommer att låta henne ha det tills hon dör. Ungefär hur länge till kommer hon att leva tror du? //14 åring

Hej!

 

Förstår att du är orolig för din mormor. Du berättar att hon har en tumör i ryggen och att det är dottertumör, vilket också kallas metastas. Som du skriver så tror man att det beror på att din mormor har cancer någon annanstans i kroppen och att den spridit sig till skelettet. Hur länge man kan leva med detta beror väldigt mycket på vilken sorts cancer det var från början så det finns inget givet svar på din fråga. Även om man är äldre kan det finnas behandlingar som kan bromsa sjukdomen. Överlevnaden beror till stor del på det som vi i vården kallar allmäntillstånd: orkar man vara vaken och uppe på dagarna, orkar man äta och dricka etc? När cancer spridit sig mycket så blir man mycket trött och vill inte äta. Men sen är det också så att skelettmetastaser kan göra mycket ont och när man får behandling mot smärtan känner man sig ofta piggare.

Din mormor har just fått detta besked och har kanske inte hunnit få så mycket hjälp mot sina smärtor än. De närmaste veckorna kommer ni kunna se om hon blir bättre eller sämre, och då kommer du veta mer om framtiden.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2014-01-16

Hej, jag kan inte sova på nätterna, tänker bara på...

Hej, jag kan inte sova på nätterna, tänker bara på min mamma som har dött i lungcancer, jag saknar henne så mycket, jag hade även svårt att sova innan hon blev sjuk när jag var mindre, pga en sjukdom jag då hade. Men då kändes det ändå så tryggt, för jag kunde alltid gå upp och prata med mamma om det, så är det inte nu längre..Jag ligger själv i sängen och bara gråter o gråter hela nätterna, vilket leder till att jag är trött, vilket leder till att betygen i skolan sänks, och jag går i nian, och behöver verkligen högre betyg för att ens komma in på något gymnasie. Snälla hjälp mig, jag vet inte vad jag ska göra, jag behöver hjälp, jag orkar snart inte mer, snälla hjälp mig, jag är bara så rädd att jag tillslut inte orkar mer och lämnar denna äckliga värld, lämnar min pappa helt själv, lämnar för att va med min mamma❤

Hej!

 

Det låter som att du har det jättejobbigt! Att du förlorat din älskade mamma innebär att du befinner dig i sorg. När man bär på sorg går mycket av ens dagliga energi åt till att bearbeta den. För att orka sig igenom sorgen behöver man därför också  få sin sömn, kanske mer än innan eftersom man behöver samla energi både till att få livet att fungera och för att bearbeta sorgen.

 

Vi tycker att du behöver prata med någon om din situation. Har du någon kurator eller skolsköterska på din skola som du har förtroende för och du skulle kunna vända dig till? Ibland kan även anhöriga få samtalsstöd inom sjukvården.Skulle du kunna få stöd av en kurator på den klinik där din mamma vårdades? I många län i landet har vi en kontaktperson som skulle kunna hjälpa dig att få det stöd du behöver. Se i vår kontaktlista vem som är kontaktperson i ditt län. Du kan också höra av dig till oss på kontakt@naracancer.se så kan vi hjälpa dig vidare för att få det stöd du behöver.

 

Hör gärna av dig igen och berätta hur det går!

Sköt om dig!

 

Varma hälsningar

 

Nära cancer

2014-01-10

Hej! När får ni igång chatten?! Behöver prata med ...

Hej! När får ni igång chatten?! Behöver prata med människor som känner som jag.

Hej!

 

Vi känner också en viss frustration över att chatten ännu inte kommit igång och jobbar aktivt på en lösning! Det finns mycket vi ska förhålla oss till, så som lagar och moraliska dilemman osv då vi från vården ska starta upp en chatt så det tar längre tid än beräknat.

 

På vår facebooksida har vi skrivit att man gärna får kontakta oss på kontakt@naracancer.se och komma med sina synpunkter gällande hur och på vilket sätt man vill ha kontakt med andra. Skulle du ex vilja kunna chatta med andra i liknande situation? Vill du kunna chatta med vårdpersonal? Vill du att man ska kunna vara flera personer i ett chattrum eller vill du bara möta en åt gången? Hör gärna av dig och dela dina tankar med oss!

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-09

Hej, min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon ...

Hej, min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 45 år och opererades direkt. De på sjukhuset sa att det inte var ärflig cancer (då hon har två döttrar var detta intressant) Jag känner mig dock fortfarande osäker och undrar om det fortfarande vore möjligt för mig att operera bort mina bröst och ersätta med fejkbröst för att minska risken eller vore detta helt onödigt?

Hej!

 

När en person får bröstcancer brukar läkarna fråga om det finns några andra i den närmsta släkten som fått bröstcancer någon gång under stitt liv. Det kan ex vara så att personens mormor, mamma och eller moster också drabbats av bröstcancer. I dessa fall kan man börja misstänka att det kan finnas en ärftlig gen. Läkaren kan då remittera patienten till en onkogenetisk mottagning där man undersöker om personen bär på en ärftlig gen eller ej.  Varje år drabbas ca 55 000 personer i Sverige av cancer. Det är dock bara 10 % av all cancer som beror på att man bär på en ärftlig gen.

 

Om din mamma inte är ärftlig löper du och din syster inte större risk än någon annan att drabbas av cancer. I så fall behöver du inte operera bort dina bröst i förebyggande syfte.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer här.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-09

hej min kompis säger att hon har lungcancer hon är...

hej min kompis säger att hon har lungcancer hon är tolv,och röker inte!är detta möjligt? 😔

Hej!

 

Det är ovanligt att barn får cancer över huvud taget. Ca 300 barn/år får cancer vilket kan jämföras med 55000 vuxna personer/år. De allra flesta som får cancer är gamla. De vanligaste cancerformerna för barn är leukemi (en cancerform som uppkommer i blodet)och hjärntumör. Barn kan däremot inte få lungcancer. Men om ett barn har cancer kan barnet få spridning av den cancern till andra organ, ex lungan. Detta är dock ovanligt.

Här kan du läsa mer om cancer hos barn.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-07

kan man ta sprutor För att bota lungcancer?

kan man ta sprutor För att bota lungcancer?

Hej!

 

Man kan behandla lungcancer med både tabletter och dropp (sprutor). Om behandlingen kan bota cancern beror på om det är cancer i tidigt eller sent stadium.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-01-03

 

Var tog chatten vägen, varför startar ni den aldrig?..

Hej!

 

Vi jobbar på så fort vi kan för att få igång något tryggt och säkert sätt för er att komma i kontakt med varandra. Det är många saker, så som juridiska frågor, att ta med i beräkningen innan vi kan starta. Men vi hoppas på en lösning inom kort.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-01-28.

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)