Back to top

Besvarade frågor

Hej! Farsan fick blodcancer! Och han har gått på b...

Hej! Farsan fick blodcancer! Och han har gått på behandlingar under några månader, så röntga han sig och förhoppningsvis att cancer i magen var oaktiv! Men den var fortfarnade levande, så nu ska dom försöka få död på den men massa olika och hårdare behandlingar.. Så min fråga är om det finns goda chanser att den blir oaktiv? Och hur om det finns chanser att pappa klara sig osv? Mvh jerker

Hej Jerker!

 

Tack för din fråga.

 

Det finns olika sorters blodcancer vilka behandlas olika. De har också olika prognos. Vilken sort din pappa har framkommer inte av din fråga.Om vi har förstått dig rätt vill du veta om din pappa kan bli frisk? Den frågan är svår att besvara då det beror på många saker, bl.a vilken typ av cancer han har,  vilken behandling han fått och hur väl han kommer att tåla den nya tuffare behandlingen du skriver om.

 

För att få information om din pappas sjukdomssituation råder vi dig att ta kontakt med hans behandlande läkare. Alla anhöriga har rätt att få information om den som blivit sjuk ger sitt medgivande till det.

 

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-02-21

Hej. Min pappa har cancer. Numer obotlig! Mår jätt...

Hej. Min pappa har cancer. Numer obotlig! Mår jätte dåligt och vet inte hur länge vi får tillsammans. Har läst att vitamin b17 kan vara bra för cancer. Är det något ni vet nåt om? Mvh Sanna

Hej Sanna!

 

Vad jobbig för dig att din pappa är så allvarligt sjuk!

Det finns många teorier kring olika ämnen som skulle kunna hjälpa mot cancer men eftersom det saknas vetenskapliga bevis är det inget som vi från vården kan rekommendera. Just vitamin B17 diskuteras till och med om det är ett vitamin eller ej. Om din pappa har någon pågående cancerspecifik behandling är det viktigt att han pratar med sin behandlande läkare om han skulle vilja påbörja någon alternativ medicinering. Detta är av största vikt då medicinerna annars kan riskera att  motverka varandra.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-02-20

Hur ska jag göra!! Jag mår inte bra över canser.. ...

Hur ska jag göra!! Jag mår inte bra över canser.. En annhörig har det

Hej!

 

När en person får cancer påverkas inte bara den personen utan även de som står personen nära. Vi förstår att det kan kännas jobbigt för dig. Vad bra att du då har hittat till näracancer.se! Att sätta ord på det jobbiga, vilket du nu har gjort, kan säkert hjälpa dig att få må bättre. Att prata med någon nära kan ibland kännas bra. En del tycker dock att det är svårt att prata om detta med de som står dem närmast. För att ändå få sätta ord på det svåra kan man då istället (eller som ett komplement) samtala med exempelvis en kurator. Om du vill ha hjälp att få kontakt med en professionell kan du kontakta någon av våra kontaktpersoner i ditt län.

 

På näracancer.se finns även ett forum där du kan möta andra som är i liknande situation som du. Du kan också läsa på våra informationssidor, exempelvis på Leva nära cancer. Att pysa ut det jobbiga som känns inom dig är viktigt. Hur man pyser ut det jobbiga är olika från person till person. Vi har skrivit om olika typer av pysknappar som du kan läsa om här.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-02-20.

Hej Min far har strålats för körteltumör i lunga. ...

Hej Min far har strålats för körteltumör i lunga. trettio gånger. Nu vid koll-röntgen CT syns tumören. Är det ett kvar-märke, en skuggbild eller är tumnören kvar? Var kan jag få mer info om detta? Hälsn Kjell

Hej

 

Det är väldigt svårt att ge något svar på din fråga då vi inte är insatta i din fars sjukdom. Har din far också dessa funderingar och inte fått klarhet i hur han har svarat på strålbehandlingen tycker jag att ni gemensamt ska höra av er till hans behandlande läkare

Alla patienter (och anhöriga om patienten samtycker) har rätt att få information om sjukdomen och förklaring till hur uppföljningen med röntgen ser ut efter behandling.

 

Det går åt mycket energi att gå med funderingar som man inte har något svar på så tveka inte att ta kontakt med sjukvården. De finns där för att hjälpa er

 

 

Vänliga hälsningar

Näracancer

2014-02-19

 

Hej Min mamma fick besked om lungcancer i maj -13....

Hej

Min mamma fick besked om lungcancer i maj -13.

Hon genomgick en strålbehandling och cellgiftsbehandling på 7 veckor. Hon mådde jättebra under hela behandlingen, inga som helst biverkningar.

Men det verkar som de kommit nu, läkaren säger att det med största sannolikhet är strålskador, men hur länge ska jag behöva se min mamma lida med dessa hostattacker , ska väl också säga att vi/mamma fick bra besked att tumören hade stannat av och det finns ingen aktivitet längre, men att se min mamma hosta gör så ont i mig. Jag undrar hur lång tid tar det för strålskador att läka??

Hej!

Om man får hosta efter strålbehandling, så är det troligen ett symptom på att det blivit en inflammation i lungan av strålningen, en så kallad "strålpneumoni". Det läker troligen av sig själv men det tar lång tid. Exakt hur låg tid att svårt att säga, det är väldigt individuellt.

 

Din mamma bör få behandling med kortisontabletter för att lindra hostan och för att få det att läka fortare. Om hon inte fått kortison, så ska hon kontakta sin läkare angående detta.

 

Efter strålbehandlingen uppstår det "ärrbildning" i lungan. Man brukar kalla det för "fibros". Det är naturligt och sker alltid, men det brukar man oftast inte få några besvär av. Ärrbildningarna kommer antagligen att synas på röntgenbilder hela livet.

 

Med vänliga hälsningar näracancer.se

2014-02-14

Är cellgifter och bromsmedicin samma sak?

Är cellgifter och bromsmedicin samma sak?

Hej

 

Cellgifter, även kallad cytostatika , ges i olika syften. Ibland ges cytostatikabehandlingen i botande syfte men ibland ges den i lindrande syfte dvs man vet att den inte kommer att bota  men den kan få sjukdomen att stanna upp. Vissa kallar det senare för bromsmedicin eftrsom det förhindrar att tumören växer.

Mot andra sjukdomar t.ex MS och andra neurologiska sjukdomar kan man också få mediciner som bromsar upp sjukdomsförloppet. Dessa kan också kallas för bromsmediciner utan att det är cellgifter.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-02-17

Man läser så olika svar, lungcancer skriver ni att...

Man läser så olika svar, lungcancer skriver ni att den har en överlevnad på ca 5 år, vissa skriver mer, varför så olika svar, min mamma har lungcancer men läkaren säger inget om tid, jag blir så orolig av alla dessa olika svar

Hej!

 

Vi förstår att det kan kännas förvirrande om du får olika svar beroende på var/vem du frågar. I vårt svar som vi publicerade förra veckan skrev vi om 5 års överlevnad vid lungcancer. Det betyder inte att man har en överlevnad på 5 år efter att man fått sin cancerdiagnos. I cancervården räknar man ofta på hur många procent (av alla som insjuknat i cancer) som är i livet 5 år efter att man upptäckt sjukdomen, vilket kallas för 5 års överlevnad. Det är många olika faktorer som avgör om man överlever sin sjukdom eller inte.

 

Läkare ger väldigt sällan svar på hur länge en patient förväntas leva, då det är en mycket svår fråga att svara på. Det finns många olika faktorer som påverkar överlevnaden bland annat om sjukdomen är spridd eller inte. Vi har tidigare svarat på en fråga om obotlig lungcancer. Om du läser det svaret kanske du kan få svar på några av dina frågor.

 

Med vänlig hälsning

Nära cancer

2014-02-17

Hej! Jag är en tjej som snart fyller 20 år. Jag ha...

Hej!

Jag är en tjej som snart fyller 20 år. Jag har nyligen fått reda på att jag lider av panikångest, symtomen är att jag från ingenstans blir väldigt stressad, svettas, får hjärtklappningar, blir yr och illamående, har svårt att andas och har en klump i halsen. Jag har gått till vårdcentralen för att prata om det och så ska jag försöka lära mig metoder så jag vet hur jag ska hantera dessa situationer.

Detta har pågått i drygt en månad nu, men förutom dessa situationer kan jag få extrem huvudvärk och bli illamående trots att jag bara är hemma och inte får de andra symtomen i min panikångest. Jag har börjat oroa mig något otroligt för att det ska vara cancer. Jag är väldigt rädd och har pratat med mina föräldrar som inte tror att det skulle vara cancer, men vill gärna höra hur stor risken är för att det skulle vara cancer? Jag är så rädd och har så svårt att somna om nätterna! Och hur kan jag i så fall kolla upp det?

Hej!

Vad bra att du sökt hjälp för dina problem och fått veta att du lider av panikångest och nu kan få hjälp med att hantera det.

Att känna oro för andra sjukdomar när man inte mår bra är inte så ovanligt. Det kan finnas många bakomliggande orsaker till huvudvärk och illamående men risken att det skulle bero på cancer är mycket liten.

Huvudvärk och illamående är symtom som inte behöver vara kopplade till någon sjukdom utan kan bland annat vara en naturlig reaktion när man inte mår bra. Att lida av oro och ångest kan skapa en anspänning i kroppen som ger fysiska symtom, som exempelvis huvudvärk och illamående.

Eftersom du redan har kontakt med din vårdcentral så råder vi dig att ta upp dina problem med huvudvärk och illamående med dem. Vi hoppas att de kan hjälpa dig vidare men återkom gärna hit om du har fler funderingar.

Hälsningar NäraCancer.se

2014-02-13

Hur länge lever man om man har cancer som är urspr...

Hur länge lever man om man har cancer som är ursprungligen från tjocktarmen men spridit sig med metastaser till hela levern? Personen i fråga har blivit sjuk och nedsatt snabbt, på mindre än en månad har allt gått i rasande fart från det vi fick veta till att det inte går att göra något.

Hej!

 

Cancer i tjocktarmen med spridning till levern kan bete sig på olika sätt. Många människor lever i flera år med en sådan sjukdom. Men det händer att sjukdomen växer mycket snabbt. Du skriver att personen du känner blivit mycket sjuk på bara en månad och att man sagt att det inte finns något att göra för att bromsa sjukdomen. I det här läget är det inte troligt att cancern skulle sakta ner av sig själv utan det kommer sannolikt fortsätta bli sämre i samma takt. Hur lång tid en människa har kvar i livet kan ingen veta exakt. Läs gärna När cancer inte går att bota, där du kan hitta mer information om detta.

Har du fler frågor får du gärna höra av dig till oss igen.

Hälsningar NäraCancer.se
2014-02-13

Hej!!! Mamma fick reda att hon hade tömor cancer i...

Hej!!! Mamma fick reda att hon hade tömor cancer i lungan förra året i april men det har spridit sig. Hon fick både strål i cellgifts behandling, 8 kurer va färdigt i år 25 januari. Men efter det hade hon ong i axeln och i vänstra sida i revbenet. Hon sökte på akuten hon las in på lungvården. Dom tog bilder o sa att ena revbenen har fratur har gått av . Så dom ska stråla henne igen. En gång bara. Vad tror ni hur länge kan man leva med det!???? Otoligt på väntan dottern till underbar mamma.

Hej!

 

Tack för frågan om din mamma. Det finns många flera former av lungcancer och överlevnaden beror på vilken sorts cancer det är, hur den spridit sig och hur hälsan i stort ser ut. Kvinnor har lite bättre prognos än män. I cancervården räknar man ofta på hur många procent som är i livet fem år efter att man upptäckt sjukdomen, så kallad 5 års överlevnad. För lungcancer som spritt sig så är det 2-13% som är i livet efter 5 år.

Det låter som din mamma fått intensiv behandling som man hoppats kunna bromsa sjukdomen ordentligt. Vi vet inte om frakturen i revbenet beror på att det skulle finnas en metastas där, eller om det gått av av andra orsaker. Om det har tillkommit en ny metastas efter att behandlingarna avslutades i januari så kanske din mamma behöver cellgiftsbehandling igen.

Det är svårt att kunna säga så mycket mer om din mammas situation utan att vara så insatt i den. Har du möjlighet att fråga någon av läkarna eller sjuksköterskorna på din mammas avdelning om detta? Där kanske det även finns en kurator som du kan prata med? När någon drabbats av cancer innebär det en stor kris både för den drabbade och personerna i dennes närhet. Det kan då vara bra att få samtal och stöd av någon utomstående.

Hälsningar NäraCancer.se
2014-02-13
Hej! Farsan fick blodcancer! Och han har gått på behandlingar under några månader, så röntga han sig och förhoppningsvis att cancer i magen var oaktiv! Men den var fortfarnade levande, så nu ska dom försöka få död på den men massa olika och hårdare behandlingar.. Så min fråga är om det finns goda chanser att den blir oaktiv? Och hur om det finns chanser att pappa klara sig osv? Mvh jerker

Hej Jerker!

 

Tack för din fråga.

 

Det finns olika sorters blodcancer vilka behandlas olika. De har också olika prognos. Vilken sort din pappa har framkommer inte av din fråga.Om vi har förstått dig rätt vill du veta om din pappa kan bli frisk? Den frågan är svår att besvara då det beror på många saker, bl.a vilken typ av cancer han har,  vilken behandling han fått och hur väl han kommer att tåla den nya tuffare behandlingen du skriver om.

 

För att få information om din pappas sjukdomssituation råder vi dig att ta kontakt med hans behandlande läkare. Alla anhöriga har rätt att få information om den som blivit sjuk ger sitt medgivande till det.

 

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-02-21

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)