Back to top

Besvarade frågor

Kan man botas om cancer Har spridits?

Kan man botas om cancer

Har spridits?

Hej!

 

Tack för din fråga. Ibland kan man bli botad även när cancern har spridit sig till andra delar av kroppen, vilket kallas för att cancern metastaserat. Vad som avgör om man kan bli botad eller inte från en metastaserad cancer är framför allt vilken cancersjukdom man har och ibland också till vilka organ cancern har spridit sig. Så det är svårt att ge något generellt svar på frågan. Är det någon särskild cancersjukdom du tänker på får du gärna höra av dig till oss igen.

 

hälsningar

näracancer 14-02-27

Hej! Min mormor dog av cancer 2012. Cancern börj...

Hej!

Min mormor dog av cancer 2012. Cancern började i lungorna sa läkarna. Hon dog av att cancern hade spritt sig till hjärnan, magen och benmärgen, möjligtvis något mer. Min mormor fick diagnosen KOL 2006, min fråga är kan man förknippa Lungcancer med KOL? Och en annan fundering jag har är om den diagnosen kunde varit lungcancer och inte KOL?

Hon åkte in på sjukhus kanske 3 veckor innan hon dog. det va då man kunde konstatera att det va cancer hon led av. alltså hade hon cancer på alla möjliga ställen i kroppen utan att det har märkts.. är inte det lite konstigt? dagen innan hon åkte in var hon nästan normal, hon hade bara ont i benet och betedde sig lite konstigt, som om hon blivit dement nästan. men dagen hon åkte in på sjukhus kunde hon inte göra någonting själv, inte prata, inte gå och knappt hålla sitt huvud uppe.

Hej!

 

Tack för din fråga. Vad tråkigt att höra om din mormor.

 

Både KOL och lungcancer är associerade med rökning och majoriteten av alla som får dessa sjukdomar röker eller har rökt tidigare i livet, men inte alla. Risken att utveckla KOL och lungcancer ökar med antalet cigaretter du rökt under livet. Men alla som utvecklar KOL får inte lungcancer och alla som får lungcancer har inte KOL. Rökte eller hade din mormor rökt? Det finns olika typer av lungcancer. Vid vissa typer är det vanligt att cancern sprider sig till andra delar av kroppen, som hjärnan och skelettet/benmärgen, precis som det gjorde hos din mormor.

 

KOL diagnostiseras genom att man testar lungfunktionen och har även ett typiskt utseende på röntgen. Jag tror inte att din mormor hade lungcancer då hon fick diagnosen KOL 2006.

 

Cancer kan ibland vara väldigt lurig och inte ge några symptom innan sjukdomen har spridit sig till andra delar av kroppen. Delvis beror detta på vart i kroppen sjukdomen spridit sig. Ibland kan det också vara så att man successivt har fått mer symptom, men att det kommit så smygande att man vant sig vid dem och inte förknippat dem med sjukdom.

 

Hälsningar

 

näracancer 14-02-27

hur hjälper mikroskopet att hitta botemedel till c...

hur hjälper mikroskopet att hitta botemedel till cancer?

Hej!

 

Gemensamt för alla cancersjukdomar är att de börjar med att regleringen av cellernas delning försämras och efter en tid sker celldelningen okontrollerat och en cancertumör bildas. Cancersjukdom uppstår som en följd av en genetisk skada i normala celler.

 

Genom att granska celler i mikroskop kan man se om cellerna är normala, friska, eller om de innehåller cancer. Att studera celler i mikroskop tydliggör hur celler beter sig. Detta gäller både friska och sjuka celler.

 

Under rubriken Om cancer kan du se våra filmer om den friska cellen och cancercellen, samt om vad cancer egentligen är!

 

Hälsningar näracancer.se

2014-02-26

Hej! Farsan fick blodcancer! Och han har gått på b...

Hej! Farsan fick blodcancer! Och han har gått på behandlingar under några månader, så röntga han sig och förhoppningsvis att cancer i magen var oaktiv! Men den var fortfarnade levande, så nu ska dom försöka få död på den men massa olika och hårdare behandlingar.. Så min fråga är om det finns goda chanser att den blir oaktiv? Och hur om det finns chanser att pappa klara sig osv? Mvh jerker

Hej Jerker!

 

Tack för din fråga.

 

Det finns olika sorters blodcancer vilka behandlas olika. De har också olika prognos. Vilken sort din pappa har framkommer inte av din fråga.Om vi har förstått dig rätt vill du veta om din pappa kan bli frisk? Den frågan är svår att besvara då det beror på många saker, bl.a vilken typ av cancer han har,  vilken behandling han fått och hur väl han kommer att tåla den nya tuffare behandlingen du skriver om.

 

För att få information om din pappas sjukdomssituation råder vi dig att ta kontakt med hans behandlande läkare. Alla anhöriga har rätt att få information om den som blivit sjuk ger sitt medgivande till det.

 

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-02-21

Hej. Min pappa har cancer. Numer obotlig! Mår jätt...

Hej. Min pappa har cancer. Numer obotlig! Mår jätte dåligt och vet inte hur länge vi får tillsammans. Har läst att vitamin b17 kan vara bra för cancer. Är det något ni vet nåt om? Mvh Sanna

Hej Sanna!

 

Vad jobbig för dig att din pappa är så allvarligt sjuk!

Det finns många teorier kring olika ämnen som skulle kunna hjälpa mot cancer men eftersom det saknas vetenskapliga bevis är det inget som vi från vården kan rekommendera. Just vitamin B17 diskuteras till och med om det är ett vitamin eller ej. Om din pappa har någon pågående cancerspecifik behandling är det viktigt att han pratar med sin behandlande läkare om han skulle vilja påbörja någon alternativ medicinering. Detta är av största vikt då medicinerna annars kan riskera att  motverka varandra.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-02-20

Hur ska jag göra!! Jag mår inte bra över canser.. ...

Hur ska jag göra!! Jag mår inte bra över canser.. En annhörig har det

Hej!

 

När en person får cancer påverkas inte bara den personen utan även de som står personen nära. Vi förstår att det kan kännas jobbigt för dig. Vad bra att du då har hittat till näracancer.se! Att sätta ord på det jobbiga, vilket du nu har gjort, kan säkert hjälpa dig att få må bättre. Att prata med någon nära kan ibland kännas bra. En del tycker dock att det är svårt att prata om detta med de som står dem närmast. För att ändå få sätta ord på det svåra kan man då istället (eller som ett komplement) samtala med exempelvis en kurator. Om du vill ha hjälp att få kontakt med en professionell kan du kontakta någon av våra kontaktpersoner i ditt län.

 

På näracancer.se finns även ett forum där du kan möta andra som är i liknande situation som du. Du kan också läsa på våra informationssidor, exempelvis på Leva nära cancer. Att pysa ut det jobbiga som känns inom dig är viktigt. Hur man pyser ut det jobbiga är olika från person till person. Vi har skrivit om olika typer av pysknappar som du kan läsa om här.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-02-20.

Hej Min far har strålats för körteltumör i lunga. ...

Hej Min far har strålats för körteltumör i lunga. trettio gånger. Nu vid koll-röntgen CT syns tumören. Är det ett kvar-märke, en skuggbild eller är tumnören kvar? Var kan jag få mer info om detta? Hälsn Kjell

Hej

 

Det är väldigt svårt att ge något svar på din fråga då vi inte är insatta i din fars sjukdom. Har din far också dessa funderingar och inte fått klarhet i hur han har svarat på strålbehandlingen tycker jag att ni gemensamt ska höra av er till hans behandlande läkare

Alla patienter (och anhöriga om patienten samtycker) har rätt att få information om sjukdomen och förklaring till hur uppföljningen med röntgen ser ut efter behandling.

 

Det går åt mycket energi att gå med funderingar som man inte har något svar på så tveka inte att ta kontakt med sjukvården. De finns där för att hjälpa er

 

 

Vänliga hälsningar

Näracancer

2014-02-19

 

Hej Min mamma fick besked om lungcancer i maj -13....

Hej

Min mamma fick besked om lungcancer i maj -13.

Hon genomgick en strålbehandling och cellgiftsbehandling på 7 veckor. Hon mådde jättebra under hela behandlingen, inga som helst biverkningar.

Men det verkar som de kommit nu, läkaren säger att det med största sannolikhet är strålskador, men hur länge ska jag behöva se min mamma lida med dessa hostattacker , ska väl också säga att vi/mamma fick bra besked att tumören hade stannat av och det finns ingen aktivitet längre, men att se min mamma hosta gör så ont i mig. Jag undrar hur lång tid tar det för strålskador att läka??

Hej!

Om man får hosta efter strålbehandling, så är det troligen ett symptom på att det blivit en inflammation i lungan av strålningen, en så kallad "strålpneumoni". Det läker troligen av sig själv men det tar lång tid. Exakt hur låg tid att svårt att säga, det är väldigt individuellt.

 

Din mamma bör få behandling med kortisontabletter för att lindra hostan och för att få det att läka fortare. Om hon inte fått kortison, så ska hon kontakta sin läkare angående detta.

 

Efter strålbehandlingen uppstår det "ärrbildning" i lungan. Man brukar kalla det för "fibros". Det är naturligt och sker alltid, men det brukar man oftast inte få några besvär av. Ärrbildningarna kommer antagligen att synas på röntgenbilder hela livet.

 

Med vänliga hälsningar näracancer.se

2014-02-14

Är cellgifter och bromsmedicin samma sak?

Är cellgifter och bromsmedicin samma sak?

Hej

 

Cellgifter, även kallad cytostatika , ges i olika syften. Ibland ges cytostatikabehandlingen i botande syfte men ibland ges den i lindrande syfte dvs man vet att den inte kommer att bota  men den kan få sjukdomen att stanna upp. Vissa kallar det senare för bromsmedicin eftrsom det förhindrar att tumören växer.

Mot andra sjukdomar t.ex MS och andra neurologiska sjukdomar kan man också få mediciner som bromsar upp sjukdomsförloppet. Dessa kan också kallas för bromsmediciner utan att det är cellgifter.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-02-17

Man läser så olika svar, lungcancer skriver ni att...

Man läser så olika svar, lungcancer skriver ni att den har en överlevnad på ca 5 år, vissa skriver mer, varför så olika svar, min mamma har lungcancer men läkaren säger inget om tid, jag blir så orolig av alla dessa olika svar

Hej!

 

Vi förstår att det kan kännas förvirrande om du får olika svar beroende på var/vem du frågar. I vårt svar som vi publicerade förra veckan skrev vi om 5 års överlevnad vid lungcancer. Det betyder inte att man har en överlevnad på 5 år efter att man fått sin cancerdiagnos. I cancervården räknar man ofta på hur många procent (av alla som insjuknat i cancer) som är i livet 5 år efter att man upptäckt sjukdomen, vilket kallas för 5 års överlevnad. Det är många olika faktorer som avgör om man överlever sin sjukdom eller inte.

 

Läkare ger väldigt sällan svar på hur länge en patient förväntas leva, då det är en mycket svår fråga att svara på. Det finns många olika faktorer som påverkar överlevnaden bland annat om sjukdomen är spridd eller inte. Vi har tidigare svarat på en fråga om obotlig lungcancer. Om du läser det svaret kanske du kan få svar på några av dina frågor.

 

Med vänlig hälsning

Nära cancer

2014-02-17

Kan man botas om cancer

Har spridits?

Hej!

 

Tack för din fråga. Ibland kan man bli botad även när cancern har spridit sig till andra delar av kroppen, vilket kallas för att cancern metastaserat. Vad som avgör om man kan bli botad eller inte från en metastaserad cancer är framför allt vilken cancersjukdom man har och ibland också till vilka organ cancern har spridit sig. Så det är svårt att ge något generellt svar på frågan. Är det någon särskild cancersjukdom du tänker på får du gärna höra av dig till oss igen.

 

hälsningar

näracancer 14-02-27

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)