Back to top

Besvarade frågor

svår hosta vid metastaser i lungorna

svår hosta vid metastaser i lungorna

Hej!

 

Det verkar som en del av din fråga försvunnit, så du får gärna skriva din fråga på nytt till oss så kan vi svara.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-03-13

Min närmsta vän fick väldigt nyligen besked om att...

Min närmsta vän fick väldigt nyligen besked om att hennes mormor (som hon står oerhört nära) har fått väldigt elakartad cancer.

Hade det inte varit för min kompis väldigt speciella och distanserade förhållande till sorg och ledsna känslor överlag så hade jag inte känt särskilt stor förvirring över hur jag ska kunna vara en så bra vän som möjligt i det här sammanhanget.

Hon har alltid fått lära sig att det är en väldig svaghet att gråta och vara känslosam. I hennes familj kan man inte göra vad som helst- en viss "skärp upp dig ton" råder.

Jag fick reda på att hennes mormor var sjuk lite av "misstag" idag och resten av mitt kompisgäng vet ännu inte.

Jag vill göra så mycket jag bara kan för att visa henne att jag bryr mig och finns där (utan att det blir tillgjort och bara får henne att känna sig ledsnare). Vad ska kan jag tänka på?

Hej!

Vad fint att du vill finnas där för din kompis och stötta henne i hennes sorg över sin mormors sjukdom. Fortsätt att vara hennes vän som du alltid har varit. Det är viktigt att få "ta en paus" från sorgen en stund och få någonting annat att tänka på. Som vän vet du förmodligen vad din kompis tycker om och vad som gör henne glad. Gör något roligt tillsammans men visa din kompis att du tycker det är okej att prata om sorg och visa känslor när man är ledsen.

Alla känslor är tillåtna. Att gråta är inte att visa svaghet, snarare tvärtom.

Vi tycker det är bra att du har hittat till näracancers hemsida. Känner din kompis också till oss? Ni kanske kan titta på sidan tillsammans?

På hemsidan finns mycket information om cancer och olika känslor som kan uppkomma när en nära anhörig blir sjuk. Bloggaren Underbara Clara har skrivit om hur det var för henne när hennes mamma blev sjuk. På vårt forum kan man skriva och få råd och stöd från andra i liknande situationer.

Hälsningar näracancer.se

2014-03-11

Kan en levertumör som pågått i flera år ge metasta...

Kan en levertumör som pågått i flera år ge metastater i hjärnan?

Jag som frågar är Make till patienten, men vill vara anonym.

Hej!

Tack för din fråga. Vad tråkigt att höra att din hustru har cancer. Hoppas att ni har ett bra stöd i den situationen.

 

Det finns många olika typer av levertumörer. Dels finns primär levercancer, som startar i levern och brukar kallas för hepatocellulär cancer. Det finns även tumörer i levern som utgår från gallvägarna eller gallblåsan, sk gallgångscancer respektive gallblåsecancer.

Många cancersjukdomar sprider sig också till levern och ger levermetastaser, men dessa har ju ett annat ursprung än primär levercancer. I dagligt tal kan man ibland prata om dessa levermetastaser som levercancer.

 

Eftersom vi inte vet precis vilken cancersjukdom som din hustru har är det svårt att svara specifikt på din fråga. När det gäller primär hepatocellulär cancer är de vanligaste platserna för metastaser lymfkörtlar, lungor, skelett och binjurar. Även om det inte är så vanligt med metastaser i hjärnan vid hepatocellulär cancer kan man med tiden få metastaser även där och det gäller vid i stort sett alla cancersjukdomar. Så generellt kan man säga att ja, en tumör som som man haft i flera år kan ge metastaser till hjärnan.

 

Hälsningar

 

näracancer.se 2014-03-11

Hej. Jag är 17 år och har sen jag var 14 år klagat...

Hej. Jag är 17 år och har sen jag var 14 år klagat på att jag haft sånt otroligt tryck i huvudet(känts som någon trycker ned mitt huvud) jag har även haft ont i högra tinningen (det kommer plötsligt å håller i ett tag) jag är även ur och när jag blundar snurrar allt. Vad kan detta vara? Är det något jag bör kolla upp. Varken alvedon eller dylikt fungerar mot huvudvärken.

Hej!

Vi tycker att du ska kolla upp det här. Inte för att det låter som tecken på något allvarligt, för det gör det inte, utan för att du mår dåligt av det. Du kan till exempel vända dig till skolsköterskan eller vårdcentralen för att få hjälp att hantera värken.

Hälsningar,

näracancer.se

2014-03-05

Varför ska man frysa ner spermier innan cancerbehandling?

Varför ska man frysa ner spermier innan cancerbehandling?

Hej!

 

Många cancerbehandlingar påverkar möjligheten att få barn i framtiden. Därför erbjuds män som är sjuka ofta att frysa ner sina spermier. Du kan läsa om varför och olika metoder att öka chanserna att få barn både för kvinnor och män på 1177.

 

Hälsningar,

näracancer.se 2014-03-07

varför heter cancer just cancer?

varför heter cancer just cancer?

Hej

Tack för din fråga. Cancer är latinets ord för krabba/kräfta. Namnet sägs ha uppkommit då man tyckte att ådrornas form som bildades vid en tumör på bröstet liknade en kräfta.

 

Hälsningar, näracancer.se

2014-03-03

Hej. min pappa har opererats för han hade en elaka...

Hej. min pappa har opererats för han hade en elakartad hjärntumör så han går på cellgifter och strålning. hur stor chans är det att den är botlig?

MVH Mattias

Hej Mattias!

Du undrar hur stor chans det är för din pappa attb li frisk från en hjärntumör.

Prognosen för hjärntumörer varierar bland annat på vilken typ av cancer det är, hur stor den är och var i hjärnan den sitter. Att operera bort tumören räcker inte alltid för att bli frisk.Vid aggressiva former av hjärntumörer ger man därför också strålning och cellgifter, som din pappa får. Barn kan också få hjärntumörer, men de behandlas lite annorlunda och har bättre framtidsutsikter.

Utifrån det faktum att din pappa får så mycket behandling, så tror vi att han har en aggressiv form av hjärntumör. Tyvärr är det väldigt få som blir helt friska från det. Behandlingarna hjälper istället till att bromsa sjukdomen och minska sjukdomstecknen.

 

Vänliga hälsningar
Nära Cancer, 2014-03-03

Kan man botas om cancer Har spridits?

Kan man botas om cancer

Har spridits?

Hej!

 

Tack för din fråga. Ibland kan man bli botad även när cancern har spridit sig till andra delar av kroppen, vilket kallas för att cancern metastaserat. Vad som avgör om man kan bli botad eller inte från en metastaserad cancer är framför allt vilken cancersjukdom man har och ibland också till vilka organ cancern har spridit sig. Så det är svårt att ge något generellt svar på frågan. Är det någon särskild cancersjukdom du tänker på får du gärna höra av dig till oss igen.

 

hälsningar

näracancer 14-02-27

Hej! Min mormor dog av cancer 2012. Cancern börj...

Hej!

Min mormor dog av cancer 2012. Cancern började i lungorna sa läkarna. Hon dog av att cancern hade spritt sig till hjärnan, magen och benmärgen, möjligtvis något mer. Min mormor fick diagnosen KOL 2006, min fråga är kan man förknippa Lungcancer med KOL? Och en annan fundering jag har är om den diagnosen kunde varit lungcancer och inte KOL?

Hon åkte in på sjukhus kanske 3 veckor innan hon dog. det va då man kunde konstatera att det va cancer hon led av. alltså hade hon cancer på alla möjliga ställen i kroppen utan att det har märkts.. är inte det lite konstigt? dagen innan hon åkte in var hon nästan normal, hon hade bara ont i benet och betedde sig lite konstigt, som om hon blivit dement nästan. men dagen hon åkte in på sjukhus kunde hon inte göra någonting själv, inte prata, inte gå och knappt hålla sitt huvud uppe.

Hej!

 

Tack för din fråga. Vad tråkigt att höra om din mormor.

 

Både KOL och lungcancer är associerade med rökning och majoriteten av alla som får dessa sjukdomar röker eller har rökt tidigare i livet, men inte alla. Risken att utveckla KOL och lungcancer ökar med antalet cigaretter du rökt under livet. Men alla som utvecklar KOL får inte lungcancer och alla som får lungcancer har inte KOL. Rökte eller hade din mormor rökt? Det finns olika typer av lungcancer. Vid vissa typer är det vanligt att cancern sprider sig till andra delar av kroppen, som hjärnan och skelettet/benmärgen, precis som det gjorde hos din mormor.

 

KOL diagnostiseras genom att man testar lungfunktionen och har även ett typiskt utseende på röntgen. Jag tror inte att din mormor hade lungcancer då hon fick diagnosen KOL 2006.

 

Cancer kan ibland vara väldigt lurig och inte ge några symptom innan sjukdomen har spridit sig till andra delar av kroppen. Delvis beror detta på vart i kroppen sjukdomen spridit sig. Ibland kan det också vara så att man successivt har fått mer symptom, men att det kommit så smygande att man vant sig vid dem och inte förknippat dem med sjukdom.

 

Hälsningar

 

näracancer 14-02-27

hur hjälper mikroskopet att hitta botemedel till c...

hur hjälper mikroskopet att hitta botemedel till cancer?

Hej!

 

Gemensamt för alla cancersjukdomar är att de börjar med att regleringen av cellernas delning försämras och efter en tid sker celldelningen okontrollerat och en cancertumör bildas. Cancersjukdom uppstår som en följd av en genetisk skada i normala celler.

 

Genom att granska celler i mikroskop kan man se om cellerna är normala, friska, eller om de innehåller cancer. Att studera celler i mikroskop tydliggör hur celler beter sig. Detta gäller både friska och sjuka celler.

 

Under rubriken Om cancer kan du se våra filmer om den friska cellen och cancercellen, samt om vad cancer egentligen är!

 

Hälsningar näracancer.se

2014-02-26

svår hosta vid metastaser i lungorna

Hej!

 

Det verkar som en del av din fråga försvunnit, så du får gärna skriva din fråga på nytt till oss så kan vi svara.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-03-13

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)