Back to top

Besvarade frågor

Hur berättar man för barnen 10 - 8 - 6 år att de...

Hur berättar man för barnen 10 - 8 - 6 år att deras mammainte har långt kvar.

en orolig farmorPDG

Hej!

Att behöva berätta för barn att deras mamma är allvarligt sjuk och inte kommer överleva är en tuff situation som är både svår och jobbig att ställas inför. Mammans tillstånd innebär en stor kris för hela familjen och vi kan förstå din oro. Att barnen får veta och vara delaktiga i det som sker är dock otroligt viktigt, så vi är tacksamma för din fråga!

Under fliken "Att prata med barn om förälders sjukdom" finns information som vi vill rekommendera dig att läsa. Där finns några goda råd och idéer som både du och andra i barnens närhet kan ha i åtanke gällande förhållningssätt och samtal med barnen. 

Ärlighet och öppen dialog utifrån barnens förutsättningar och egna funderingar är viktigt, speciellt inom den närmsta familjen. Vi undrar därför hur dialogen ser ut mellan barnen och deras egna föräldrar? Det är främst kommunikationen i den närmaste familjen som avgör förutsättningarna för hur barnen ska kunna hantera situationen. Det är viktigt att föräldrarna står för besked och samtal om mammans sjukdom i första hand om det är möjligt.

 

Försök gärna att höra med barnen vad de tänker och funderar på. Det är inte fel att visa att du själv är ledsen eller orolig, snarare kan det visa att det är okej för dem med. Skillnaden är att du samtidigt visar att ni kommer fortsätta ta hand om barnen och de kommer vara trygga.


Har du fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss.

Hälsningar näracancer.se
2014-03-24

Hur får man cancer/varför får man cancer?

Hur får man cancer

Hej!

Cancer beror på flera fel i arvsmassan som gör att celler börjar dela på sig för snabbt och inte längre fungerar som de ska. Felen samlas med tiden, därför är cancer vanligare hos äldre. Ibland finns det faktorer i vår miljö eller livsstil som påverkar cellerna negativt.

Du kan läsa mer och se illustrationer om hur cancer bildas under "om cancer" och se filmen Vad är egentligen cancer?

Hälsningar näracancer.se
2014-03-24

Vad är bromsmedicin?

Vad är bromsmedicin?

Hej!

 

Vi har tidigare fått en liknande fråga om bromsmedicin. Då svarade vi så här:

 

 

"Cellgifter, även kallad cytostatika , ges i olika syften. Ibland ges cytostatikabehandlingen i botande syfte men ibland ges den i lindrande syfte dvs man vet att den inte kommer att bota men den kan få sjukdomen att stanna upp. Vissa kallar det senare för bromsmedicin eftrsom det förhindrar att tumören växer.

Mot andra sjukdomar t.ex MS och andra neurologiska sjukdomar kan man också få mediciner som bromsar upp sjukdomsförloppet. Dessa kan också kallas för bromsmediciner utan att det är cellgifter."

 

 

Hälningar

Näracancer.se

2014-03-21

Hej har opererat bort båda brösten helt. På ena si...

Hej har opererat bort båda brösten helt. På ena sidan spridning till portvakten och axillutrymning.

Hur går man vidare? Behandling efteråt?Vad är vanligast? eller är det mina provsvar,PAD om några veckor som avgör?

Hej

Vi förstår att du har många frågor så här direkt efter operationen. Vi förmodar att du har ett inplanerat läkarbesök framöver. Det är då du kommer att få svar på dina frågor. Det tar en viss tid att få fram PAD-svar och om ytterligare behandling blir aktuell måste operationssåret vara läkt. Det är precis som du nämner att det är dessa faktorer som avgör vilken behandling just du kommer att få. Det finns mer att läsa,som svar på dina frågor om ytterligare behandling, på våra sidor om bröstcancer

 

Vi önskar dig lycka till

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-03-21

För mer än tre år sedan tog min farmor sina sista ...

För mer än tre år sedan tog min farmor sina sista andetag. Hon drabbades av cancer i gallgången & det var bara början på en ny resa. Cancern tog fart och sprid sig till övriga delar i kroppen väldigt snabbt. Som barnbarn och bästavän så ville jag aldrig riktigt förstå hur sjuk hon faktiskt var. Hon gick igenom flera cellgiftsbehandlingar. Hon började tappa hår & det konstigaste av allt var att hon ändrade hårfärg. Min farmor blev ljus hårig istället för mörk. Det var mycket märkligt tyckte jag. Kampen mot cancern var oerhört tuff för oss alla. Varje gång vi sågs pratade vi om saker vi skulle ta i kapp eftersom hennes ork inte riktigt fanns där under sjukdomstiden. Hon sa alltid "när jag blir frisk gumman då ska vi göra allt som vi brukar göra, vi ska återuppta våra fantastiska minnen och ta del av dem en gång för alla" Men så blev det inte.

3 februari 2011 tog kampen slut. Farmor fanns längre inte där som hon tidigare gjort. Jag kunde inte längre höra henne skratta, jag kunde längre inte sitta i hennes famn och jag kunde heller inte ropa hennes namn. Jag blev helt tom. All luft bara försvann. Jag ville inte tro att min farmor lämnat mig. Jag kände mig väldigt ensam. Jag grät tills jag knappt fick luft. Det är ofta detta sker nu också speciellt när jag ska sova. Det är väldigt många gånger som jag somnar för att jag fått så ont i huvudet pga alla tårar.

Tre år har gått och jag tänker fortfarande på om farmor är hemma så jag kan åka och hälsa på henne. Vid flera tillfällen ser jag personer som liknar farmor. Det kan vara på Ica, i skolan, på jobbet, på stan och på gymmet. Inte nog med det. Jag gråter precis lika mycket nu som då. Det räcker med att någon nämner farmor så kommer klumpen i halsen och tårarna i ögonen.

Ibland vet jag inte vart jag ska ta vägen. Jag är rädd för att prata med någon specialist om just farmor pga att jag inte vill glömma henne. Jag är rädd för att förlora henne ännu en gång.

Hej!

 

Vi förstår att du saknar din farmor och att hon var en mycket betydelsefull person för dig.Du nämner inget i det du skriver om det finns fler betydelsefulla personer i din närhet nu, i din familj eller bland dina vänner? Finns det någon person som du skulle kunna prata med om just detta? Om det inte är så tror vi ändå att det vore bra för dig att prata med någon proffesionell person som kan hjälpa dig att bearbeta din sorg och komma vidare.

 

Du skriver att du är rädd för att prata med någon specialist för att du inte vill glömma din farmor. Att prata om sorg och saknad är ett bra sätt att bearbeta sina känslor och betyder inte att du för den skull glömmer din farmor. Dina fina minnen av henne kommer du alltid att bära med dig genom livet.

 

Vi vet inte din ålder men om du är i skolålder finns kurator/skolsköterska du kan gå till. Är du ute i arbetslivet finns på de flesta arbetsplatser företagshälsovård som din chef kan hjälpa dig att komma i kontakt med. Man kan även ringa till vårdcentralen.

 

Här på Näracancers sidor finns avsnittet Hopp och sorg som kanske kan ge dig stöd och hopp i din sorg. Vi har även ett Forum där man kan skriva och möta andra ungdomar som står nära någon som har eller har haft cancer. I dagarna har vi också startat en ny tjänst som vi kallar Snacka där du kan få direktkontakt med någon som är i liknande situation som du.

 

Sköt om dig!

 

Nära cancer

2014-03-21

Min morfar dog i lungcancer. Hur stor är risken at...

Min morfar dog i lungcancer. Hur stor är risken att jag får lungcancer?

Hej,

 

Vi förstår din oro men risken att du skulle drabbas av just lungcancer (eftersom din morfar hade det) är inte större för dig än för någon annan. Lungcancer är ingen ärftlig sjukdom.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2014-03-20

Min morfar har lymfomcancer i magen, dom har tagit...

Min morfar har lymfomcancer i magen, dom har tagit ett prov på lymfan i ljumsken efter flera veckor blev det mycket svullet och känns som en tjock korv där, läkaren säger att det kan vara vätska det är vanligt efter den sortens provtagning (biopsid tror jag det hette) kan det vara så är min fråga?

Hej!

 

Ja, just som du beskriver det kan det bli. Om man tar bort en lymfkörtel eller gör en annan operation bildas ofta sårvätska. Det visar sig som en svullnad. För det mesta kan kroppen ta hand om vätskan själv och svullnaden går över efter ett tag.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-03-20

Hejsan. Jag har en pappa som för 3 år sedan fick c...

Hejsan.

Jag har en pappa som för 3 år sedan fick cancer på synnerven. Tumören strålades och krympte men trycket på det friska ögat blev för stort varpå ögat opererades bort och ersattes med en protes. Pappa har sedan dess gått på kontroll utav levern för att det är dit metasterna oftast spriders sig. Vid en kontroll upptäcktes det 3 metastaser på levern. Vid vidare undersökning upptäcktes det förändringar lite här och där i hans kropp. Vi har fått veta att frisk kan pappa aldrig bli. Men genom att ge honom cellgifter kan det bromsa sjukdomsförloppet. Pappa har nu genomgått 3 tuffa cellgiftsbehandlingar och på onsdag den 19 mars får vi veta resultatet. Men nu har hans blodsockervärden stigit otroligt mycket. Pappa hade diabetes 1 innan. Men efter viktnedgång beslutade hans läkare att han inte behövde ta sin medicin mer. Nu hade han 32,8 i värde när han kom in och var nästan inte kontaktbar. Kan cellgifter och betapred påverka detta värde? Är rädd att cancern har spridit sig till bukspottskörteln också.

Tacksam för svar.

Hej!

 

Du har funderingar kring hur din pappas cancer och behandling påverkar hans diabetes.

 

Det är mycket vanligt att man får göra en hel del förändringar i sin diabetesbehandling när man drabbas av cancer. Sjukdomen i sig gör att blodsockret ofta stiger, men eftersom man också kan gå ner mycket i vikt så kan det ändå behövas mindre insulin eller andra mediciner än innan. Det tar ett tag innan man hittar rätt balans. Eftersom det är mer akut farligt med lågt blodsocker än med högt så väljer man ofta att vara på den säkra sidan och hellre låta sockret bli lite högt.

 

Tillsammans med cellgifterna ger man ofta kortison, till exempel betapred. Det gör att blodsockret kan stiga kraftigt under ett par dagar. En del personer tar då extra insulin, för andra gör det inte så mycket.

 

Så sammantaget kan man säga att det inte är ovanligt att den som har diabetes måste göra en hel del förändringar i sin behandling när de får cancer. Att din pappa även skulle fått cancer i bukspottskörteln som skulle orska förändringarna är mycket osannolikt. Eftersom han blev så dålig av sitt höga socker så bör han prata med sin läkare om att justera diabetesbehandlingen igen.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-03-17

Vart finns ett forum för oss efter 30 år? D finns ...

Vart finns ett forum för oss efter 30 år? D finns även dom som kan behöva ett sånt här forum för oss äldre!

Hej!

Visst behöver man prata i alla åldrar! För dem över 30 så förmedlar Cancerfonden och Cancerkompisar samtalsvänner, du anmäler dig på deras hemsidor.

Hälsningar,

näracancer.se

Hej. Min pappa fick cancer, han dog för två år sen...

Hej. Min pappa fick cancer, han dog för två år sen.Det känns fortfarande både ensamt och tomt..

Men jag vet att han inte lider längre så som han gjorde. Men varför är de så svårt o gå vidare va ska man göra... Är samtidigt rädd för att gå vidare.

Hej!

 

Sorg tar tid. Det finns inte något datum där man har sörjt för länge. Hur stark sorgen är beror bland annat på vilken relation man hade och om man fått chans att bearbeta sin sorg. När du skriver att du är rädd för att gå vidare tänker vi att du är rädd att glömma din pappa. Men sorgen och minnena är inte samma sak. Minnena av din pappa kommer du alltid ha kvar.

Du kanske kan känna igen dig och lära dig mer genom att läsa om att sörja. Känner du att det är svårt att komma vidare i livet kan det vara bra att få professionell hjälp. Det kan också vara skönt att prata med någon som varit med om samma sak som du. Genom att anmäla dig till Snacka kan vi förmedla en sådan kontakt.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2014-03-17

Hur berättar man för barnen 10 - 8 - 6 år att deras mammainte har långt kvar.

en orolig farmorPDG

Hej!

Att behöva berätta för barn att deras mamma är allvarligt sjuk och inte kommer överleva är en tuff situation som är både svår och jobbig att ställas inför. Mammans tillstånd innebär en stor kris för hela familjen och vi kan förstå din oro. Att barnen får veta och vara delaktiga i det som sker är dock otroligt viktigt, så vi är tacksamma för din fråga!

Under fliken "Att prata med barn om förälders sjukdom" finns information som vi vill rekommendera dig att läsa. Där finns några goda råd och idéer som både du och andra i barnens närhet kan ha i åtanke gällande förhållningssätt och samtal med barnen. 

Ärlighet och öppen dialog utifrån barnens förutsättningar och egna funderingar är viktigt, speciellt inom den närmsta familjen. Vi undrar därför hur dialogen ser ut mellan barnen och deras egna föräldrar? Det är främst kommunikationen i den närmaste familjen som avgör förutsättningarna för hur barnen ska kunna hantera situationen. Det är viktigt att föräldrarna står för besked och samtal om mammans sjukdom i första hand om det är möjligt.

 

Försök gärna att höra med barnen vad de tänker och funderar på. Det är inte fel att visa att du själv är ledsen eller orolig, snarare kan det visa att det är okej för dem med. Skillnaden är att du samtidigt visar att ni kommer fortsätta ta hand om barnen och de kommer vara trygga.


Har du fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss.

Hälsningar näracancer.se
2014-03-24

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)