Back to top

Besvarade frågor

Hej, Min moster ligger svårt sjuk på hospice just ...

Hej,

Min moster ligger svårt sjuk på hospice just nu, och vi har fått höra att det inte dröjer länge. I går hade hon inte kunnat äta eller dricka på flera dagar, men idag var hon mycket piggare, även om hon bara kan viska ja eller nej - dvs inte tala. Hon åt och drack lite och tittade oss i ögonen. Betyder det att hon är på väg at bli bättre? Att det inte är så lite tid kvar som vi har fått höra? Tacksam för svar.

Hej!

 

Tack för din fråga.

 

Under rubriken Hopp och sorg  har vi skrivit lite om hur det kan vara när livet är på väg att ta slut.

 

Det är vanligt att man slutar äta och dricka. Ofta blir man tröttare och pendlar mellan ett medvetet och icke medvetet tillstånd. Vissa dagar har man mer kraft att titta upp och möta blicken på de närstående runt omkring och vissa dagar kanske man mest blundar eller sover.

 

Hur lång tid din moster har kvar att leva är omöjligt att svara på. Även om hon vissa dagar inte orkar möta din blick eller svara ja eller nej på dina frågor är det troligt att hon känner din närvaro och blir lugn av att du pratar med henne, kanske håller hennes hand.

 

Att befinna sig på ett hospice behöver inte betyda att man är i livets slutskede, men att cancersjukdomen är palliativ, d.v.s. inte går att bota. Vi vet inte hur det är just för din moster, men det låter som att ni tidigare fått besked om att hon inte har så lång tid kvar att leva.

 

Prata gärna med personalen på hospicet, de är vana att se svårt sjuka människor deras sista tid i livet.

 

Med vänliga hälsningar

 

näracancer.se 14-04-08

Cancer i bukfettet. Vad innebär detta?

Cancer i bukfettet. Vad innebär detta?

Hej!

 

Cancer i fettvävnad kallas liposarkom. Det är en cancerform som utgår från fettet. Vid behandling av den tumören är operation det viktigaste steget. Ibland kan man få behandling med strålning och cellgifter före eller efter operation.

 

Hoppas att det var svar på din fråga, annars får du höra av dig igen! På Om cancer kan du läsa mer om cancer och vilka behandlingar man kan ge.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-04-04.

Min mormor dog i bröstcancer och min mamma hade en...

Min mormor dog i bröstcancer och min mamma hade en tumör i tarmen... Är det en stor chans att det är ärftligt?

Hej!

 

Det är ovanligt att en cancer är ärftlig. Av alla som får en cancerdiagnos är det bara 10 % som fått cancer på grund av ärftlighet. Det finns en risk för ärftlighet både när det gäller bröstcancer och tjocktarmscancer, så vi förstår din oro. Men dessa båda sjukdomar är inte relaterade till varandra. Så att din mamma också fick cancer har inte ett ärftligt samband med din mormors sjukdom.Om din mamma hade fått samma typ av cancer som din mormor, dvs bröstcancer, så hade man kunnat börja fundera på om hon eventuellt fått det på grund av en ärftlig faktor. Då hade man kunnat undersöka det genom att göra en ärftlighetsutredning. Här kan du läsa mer om Ärftlig cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-04-03.

Hej jag är en tjej på 14 år. Min mormors cancer i ...

Hej jag är en tjej på 14 år. Min mormors cancer i tjocktarmen upptäcktes för någon/några månader sedan. De behandlade den och hon fick komma hem igen. Efter några veckor kände hon sig dålig igen och åkte in till akuten. Igår upptäckte de en hjärnblödning och hon har även cancer i hjärnan. Det är en "elak" cancer som de inte kommer att kunna bota. Även ifall de hade kunnat bota den skulle hon bara kunna leva i max 1 år. Nu är det bara en tidsfråga innan hon dör. Kan inte sluta tänka på det. Alla minnen. Vad ska jag göra? Jag bor i Göteborg och hon i Dalarna, mamma åkte upp idag för att träffa henne.

Hej!

 

Vad tråkigt att din mormor har blivit så sjuk! När en person drabbas av sjukdom så påverkas även de som står personen nära. Ofta känner man att man inte riktigt vet hur man ska hantera situationen och man hamnar i kris, vilket är fullt naturligt. Du kan läsa mer om kris här. Något som är extra viktigt när man befinner sig i kris är att man är ärlig mot sig själv och sina känslor. Så när du känner dig ledsen- var ledsen och gråt om du känner för det, du får vara arg på sjukdomen som förstör för er och du får också vara glad när du känner att du är det, för mitt i allt så kanske det händer något kul eller du minns något som gör dig glad. Det är viktigt att få hitta sin pysknapp och pysa ut det som känns jobbigt. På Hopp och sorg hittar du både kända och okända personers pysknappar. och på forumet kan du få stöd av andra unga i liknande situation.

 

Berätta gärna för din mamma hur det här påverkar dig. Kan du få åka med och hälsa på din mormor snart?  

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-04-04. 

Hej! Tack för en bra sida, jag orolig för att jag ...

Hej! Tack för en bra sida, jag orolig för att jag upptäckte en väldigt hård knöl på min fot för ca tre veckor sen. Huden är lite torr på knölen men jag vet inte om torrheten och knölen hör ihop. Jag har många födelsemärken och får fler hela tiden och har en konstig hosta väldigt länge, jag är rädd för att det är cancer för att min släkting har haft det. Tror ni att det är det?

Hej!

 

Det är svårt att veta vad det är du beskriver på din fot. Hudförändringar får man under livet. Man har väldigt få när man föds och många när man blir gammal.

 

Din hosta kan bero på många saker. Du kanske har haft någon infektion nu under vintern. Hosta kan hänga kvar efter att de andra symtomen försvunnit.

 

Eftersom du är orolig, tycker vi att du ska visa upp din fot/hud i första hand för en förälder om det är möjligt. Om du du går i skolan är skolsköterskan också ett bra alternativ annars kan du vända dig till din vårdcentral.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-04-03.

Hej! Min mamma har operarat bort en 10 mm stor tu...

Hej!

Min mamma har operarat bort en 10 mm stor tumör från ena bröstet och cancern var inte spridd till portvaktskörteln. Den är her2negativ, Ki 15 och är känslig för hormoner och vad jag har förstått så är detta ganska "bra" för att vara bröstcancer. Hon får nu adjuvant cellgiftsbehandling och sedan strålbehandling och sedan några piller i 5 år. Nu till mig fråga: Hur stor är sannolikheten att hon kommer få cancer igen och när kommer den i så fall? Direkt? Eller kan den komma om 10 år?

Det jag är oroad över är att tumören hade grad 3 på någon Eltonskala, vilket innebär att det är aggressiv. Vad betyder egentligen detta? Kommer min mamma bli frisk helt och hållet?

Hej!

 

Du undrar över hur stor risken är att din mamma får cancer igen. Vi kan bara svara för hur det ser ut generellt enligt statistik vilket alltid är baserat på en stor grupp patienter med bröstcancer och kan aldrig vara facit för en enskild person. Tanken är att behandlingen är botande, men en del personer får tyvärr återfall ändå.

 

Risken för återfall beror på många saker, där din mammas tumör på många sätt är snäll. Den är liten, är hormonkänslig, samt att det inte fanns tumör i lymfkörteln. Att tumören har Elston grad 3 är som du skriver en faktor som ökar risken för återfall något.

 

Generellt sett så är din mammas risk att få ett återfall under de första 10 året är ungefär 5%, eller om man vänder på det, 95% chans att vara fri från sjukdomen. Ett återfall kan ibland botas om det kommer lokalt i bröst eller armhåla och det går att operera bort. Återfall kan man få när som helst efter diagnosen, men många kommer inom 5 år och de flesta inom 10 år.

 

Hoppas att du fått svar på dina frågor, annars får du höra av dig igen!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-04-03.

Hej, Cancer i magmunnen som har spridit sig till k...

Hej,

Cancer i magmunnen som har spridit sig till körtlar bakom aorta vad kan det innebära och hur ser framtiden ut för behandling och möjligheter?

Tack för en bra sida...

Hej!

Cancer i magmunnen kan behandlas på olika sätt. Om den har spridit sig till körtlar brukar man inte operera. Beroende på hur körtlarna sitter och hur personen mår kan man få strålbehandling eller cytostatikabehandling. Ibland kombinerar man dessa för störst effekt.

Innan en behandling är given är det svårt att säga hur det kommer gå. Ni kommer veta mer om hur framtiden ser ut när behandlingen kommit igång.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-03-28

2 frågor om att hitta ändtarmscancer

Fråga 1: Hej, är orolig för min pappa, han har i några månader nu gått till doktorn för besvär med ändtarmen, han har gjort proktoskopi, lämnat avföringsprov för spår av blod, har varit bra, han har gjort en datortomografi tjocktarm som också var bra,

skulle tumör i ändtarmen synas på en sån röntgen?

Eller behövs en rektoskopi?

 

Fråga 2:

Hej, man misstänker min mamma har ändtarm eller tjocktarmscancer, hon har gjort en datortomografi tjocktarm, ser man tumörer och polyper även i ändtarmen på en sådan?

Hej!

 

En datortomografi eller skiktröntgen av tarmarna kan göras på olika sätt. Om man gör undersöknngen just i syfte att leta efter tumörer  tjocktarmen så är det ett bra sätt att se dem. Vid skopier, där man går in i tarmen med en kamera, finns fördelen att man kan ta prov från misstänkta förändringar samtidigt. Det vanligaste är att man behöver göra en rektoskopi för att säkert kunna se tumörer i ändtarmen och ta prov.

 

Det är viktigt att ni alla känner er trygga med att undersökningarna har gett de svar som behövs. Kan ni fråga era föräldrar eller deras läkare om de är säkra?

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-03-26

Min fråga är att min pappa har fått tumör i ryggra...

Min fråga är att min pappa har fått tumör i ryggraden, levern och i ena lungan. Det är spridd cancer och dom vet inte vart det kommer i från än. Men tror ifrån hudcancern som vi trodde han var frisk ifrån. Hur ser prognosen ut tror ni? Han ska få bromsmedicin. Men hur länge kan man leva med det?

Hej!

 

Du undrar hur länge din pappa kan leva med en spridd cancer. Det beror väligt mycket på vilken slags cancer det är. Säkert kommer man ta prov från någon av cancertumörerna och titta på dem mikroskop för att förstå var ursprunget till cancern är. Det är ursprunget som avgör vilken behandling som kan hjälpa.

 

Du säger att det kan vara hudcancer. Det finns olika sorters hudcancer. Den som har störst risk att sprida sig på det här sättet är malignt melanom. Malignt melanom kan behandlas med bromsmediciner som kan hålla sjukdomen i schack under flera år, men tyvärr är det inte alla som har någon effekt av medicinerna. Det vet man inte förrän man fått behandlingen.

 

Just den här ovissheten vet vi kan vara mycket svår för alla som är inblandade. Det tar tid att få svar på tumörprover och på att se om behandlingarna hjälper. Hoppas att du fått lite hjälp av detta svar iallafall.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-03-26

Lider man om man har bröstcancer? Lider man om man...

Lider man om man har bröstcancer? Lider man om man har prostatacancer? Överlever man om man har någon av dessa cancerformerna?

Hej.

 

Man behöver inte lida för att man drabbas av cancer. Att lida är ett vitt begrepp och kan innefatta både psykiskt och fysiskt lidande.

 

De allra flesta som insjuknar i bröstcancer och prostatacancer har en tumör som man genom olika behandlingar kan bota. Så de flesta  som får bröst-eller prostatacancer överlever. Ibland kan sjukdomen ha spridit sig till andra organ och går inte att bota, men med hjälp av olika behandlingar kan man ofta leva länge med sin sjukdom.

 

Om tumören sprider sig till olika organ kan man ibland få ont och det kan ge upphov till ett fysiskt lidande. Detta går att behandla med olika läkemedel och ibland med strålbehandling. Att ha en cancersjukdom kan också göra att man känner sig ledsen och orolig och kan leda till ett psykiskt lidande. Då är det skönt att få stöd och tröst från familj och vänner.

 

Hälsningar

näracancer.se 140311

Hej,

Min moster ligger svårt sjuk på hospice just nu, och vi har fått höra att det inte dröjer länge. I går hade hon inte kunnat äta eller dricka på flera dagar, men idag var hon mycket piggare, även om hon bara kan viska ja eller nej - dvs inte tala. Hon åt och drack lite och tittade oss i ögonen. Betyder det att hon är på väg at bli bättre? Att det inte är så lite tid kvar som vi har fått höra? Tacksam för svar.

Hej!

 

Tack för din fråga.

 

Under rubriken Hopp och sorg  har vi skrivit lite om hur det kan vara när livet är på väg att ta slut.

 

Det är vanligt att man slutar äta och dricka. Ofta blir man tröttare och pendlar mellan ett medvetet och icke medvetet tillstånd. Vissa dagar har man mer kraft att titta upp och möta blicken på de närstående runt omkring och vissa dagar kanske man mest blundar eller sover.

 

Hur lång tid din moster har kvar att leva är omöjligt att svara på. Även om hon vissa dagar inte orkar möta din blick eller svara ja eller nej på dina frågor är det troligt att hon känner din närvaro och blir lugn av att du pratar med henne, kanske håller hennes hand.

 

Att befinna sig på ett hospice behöver inte betyda att man är i livets slutskede, men att cancersjukdomen är palliativ, d.v.s. inte går att bota. Vi vet inte hur det är just för din moster, men det låter som att ni tidigare fått besked om att hon inte har så lång tid kvar att leva.

 

Prata gärna med personalen på hospicet, de är vana att se svårt sjuka människor deras sista tid i livet.

 

Med vänliga hälsningar

 

näracancer.se 14-04-08

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)