Back to top

Besvarade frågor

Hej, Cancer i magmunnen som har spridit sig till k...

Hej,

Cancer i magmunnen som har spridit sig till körtlar bakom aorta vad kan det innebära och hur ser framtiden ut för behandling och möjligheter?

Tack för en bra sida...

Hej!

Cancer i magmunnen kan behandlas på olika sätt. Om den har spridit sig till körtlar brukar man inte operera. Beroende på hur körtlarna sitter och hur personen mår kan man få strålbehandling eller cytostatikabehandling. Ibland kombinerar man dessa för störst effekt.

Innan en behandling är given är det svårt att säga hur det kommer gå. Ni kommer veta mer om hur framtiden ser ut när behandlingen kommit igång.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-03-28

2 frågor om att hitta ändtarmscancer

Fråga 1: Hej, är orolig för min pappa, han har i några månader nu gått till doktorn för besvär med ändtarmen, han har gjort proktoskopi, lämnat avföringsprov för spår av blod, har varit bra, han har gjort en datortomografi tjocktarm som också var bra,

skulle tumör i ändtarmen synas på en sån röntgen?

Eller behövs en rektoskopi?

 

Fråga 2:

Hej, man misstänker min mamma har ändtarm eller tjocktarmscancer, hon har gjort en datortomografi tjocktarm, ser man tumörer och polyper även i ändtarmen på en sådan?

Hej!

 

En datortomografi eller skiktröntgen av tarmarna kan göras på olika sätt. Om man gör undersöknngen just i syfte att leta efter tumörer  tjocktarmen så är det ett bra sätt att se dem. Vid skopier, där man går in i tarmen med en kamera, finns fördelen att man kan ta prov från misstänkta förändringar samtidigt. Det vanligaste är att man behöver göra en rektoskopi för att säkert kunna se tumörer i ändtarmen och ta prov.

 

Det är viktigt att ni alla känner er trygga med att undersökningarna har gett de svar som behövs. Kan ni fråga era föräldrar eller deras läkare om de är säkra?

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-03-26

Min fråga är att min pappa har fått tumör i ryggra...

Min fråga är att min pappa har fått tumör i ryggraden, levern och i ena lungan. Det är spridd cancer och dom vet inte vart det kommer i från än. Men tror ifrån hudcancern som vi trodde han var frisk ifrån. Hur ser prognosen ut tror ni? Han ska få bromsmedicin. Men hur länge kan man leva med det?

Hej!

 

Du undrar hur länge din pappa kan leva med en spridd cancer. Det beror väligt mycket på vilken slags cancer det är. Säkert kommer man ta prov från någon av cancertumörerna och titta på dem mikroskop för att förstå var ursprunget till cancern är. Det är ursprunget som avgör vilken behandling som kan hjälpa.

 

Du säger att det kan vara hudcancer. Det finns olika sorters hudcancer. Den som har störst risk att sprida sig på det här sättet är malignt melanom. Malignt melanom kan behandlas med bromsmediciner som kan hålla sjukdomen i schack under flera år, men tyvärr är det inte alla som har någon effekt av medicinerna. Det vet man inte förrän man fått behandlingen.

 

Just den här ovissheten vet vi kan vara mycket svår för alla som är inblandade. Det tar tid att få svar på tumörprover och på att se om behandlingarna hjälper. Hoppas att du fått lite hjälp av detta svar iallafall.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-03-26

Lider man om man har bröstcancer? Lider man om man...

Lider man om man har bröstcancer? Lider man om man har prostatacancer? Överlever man om man har någon av dessa cancerformerna?

Hej.

 

Man behöver inte lida för att man drabbas av cancer. Att lida är ett vitt begrepp och kan innefatta både psykiskt och fysiskt lidande.

 

De allra flesta som insjuknar i bröstcancer och prostatacancer har en tumör som man genom olika behandlingar kan bota. Så de flesta  som får bröst-eller prostatacancer överlever. Ibland kan sjukdomen ha spridit sig till andra organ och går inte att bota, men med hjälp av olika behandlingar kan man ofta leva länge med sin sjukdom.

 

Om tumören sprider sig till olika organ kan man ibland få ont och det kan ge upphov till ett fysiskt lidande. Detta går att behandla med olika läkemedel och ibland med strålbehandling. Att ha en cancersjukdom kan också göra att man känner sig ledsen och orolig och kan leda till ett psykiskt lidande. Då är det skönt att få stöd och tröst från familj och vänner.

 

Hälsningar

näracancer.se 140311

Hur berättar man för barnen 10 - 8 - 6 år att de...

Hur berättar man för barnen 10 - 8 - 6 år att deras mammainte har långt kvar.

en orolig farmorPDG

Hej!

Att behöva berätta för barn att deras mamma är allvarligt sjuk och inte kommer överleva är en tuff situation som är både svår och jobbig att ställas inför. Mammans tillstånd innebär en stor kris för hela familjen och vi kan förstå din oro. Att barnen får veta och vara delaktiga i det som sker är dock otroligt viktigt, så vi är tacksamma för din fråga!

Under fliken "Att prata med barn om förälders sjukdom" finns information som vi vill rekommendera dig att läsa. Där finns några goda råd och idéer som både du och andra i barnens närhet kan ha i åtanke gällande förhållningssätt och samtal med barnen. 

Ärlighet och öppen dialog utifrån barnens förutsättningar och egna funderingar är viktigt, speciellt inom den närmsta familjen. Vi undrar därför hur dialogen ser ut mellan barnen och deras egna föräldrar? Det är främst kommunikationen i den närmaste familjen som avgör förutsättningarna för hur barnen ska kunna hantera situationen. Det är viktigt att föräldrarna står för besked och samtal om mammans sjukdom i första hand om det är möjligt.

 

Försök gärna att höra med barnen vad de tänker och funderar på. Det är inte fel att visa att du själv är ledsen eller orolig, snarare kan det visa att det är okej för dem med. Skillnaden är att du samtidigt visar att ni kommer fortsätta ta hand om barnen och de kommer vara trygga.


Har du fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss.

Hälsningar näracancer.se
2014-03-24

Hur får man cancer/varför får man cancer?

Hur får man cancer

Hej!

Cancer beror på flera fel i arvsmassan som gör att celler börjar dela på sig för snabbt och inte längre fungerar som de ska. Felen samlas med tiden, därför är cancer vanligare hos äldre. Ibland finns det faktorer i vår miljö eller livsstil som påverkar cellerna negativt.

Du kan läsa mer och se illustrationer om hur cancer bildas under "om cancer" och se filmen Vad är egentligen cancer?

Hälsningar näracancer.se
2014-03-24

Vad är bromsmedicin?

Vad är bromsmedicin?

Hej!

 

Vi har tidigare fått en liknande fråga om bromsmedicin. Då svarade vi så här:

 

 

"Cellgifter, även kallad cytostatika , ges i olika syften. Ibland ges cytostatikabehandlingen i botande syfte men ibland ges den i lindrande syfte dvs man vet att den inte kommer att bota men den kan få sjukdomen att stanna upp. Vissa kallar det senare för bromsmedicin eftrsom det förhindrar att tumören växer.

Mot andra sjukdomar t.ex MS och andra neurologiska sjukdomar kan man också få mediciner som bromsar upp sjukdomsförloppet. Dessa kan också kallas för bromsmediciner utan att det är cellgifter."

 

 

Hälningar

Näracancer.se

2014-03-21

Hej har opererat bort båda brösten helt. På ena si...

Hej har opererat bort båda brösten helt. På ena sidan spridning till portvakten och axillutrymning.

Hur går man vidare? Behandling efteråt?Vad är vanligast? eller är det mina provsvar,PAD om några veckor som avgör?

Hej

Vi förstår att du har många frågor så här direkt efter operationen. Vi förmodar att du har ett inplanerat läkarbesök framöver. Det är då du kommer att få svar på dina frågor. Det tar en viss tid att få fram PAD-svar och om ytterligare behandling blir aktuell måste operationssåret vara läkt. Det är precis som du nämner att det är dessa faktorer som avgör vilken behandling just du kommer att få. Det finns mer att läsa,som svar på dina frågor om ytterligare behandling, på våra sidor om bröstcancer

 

Vi önskar dig lycka till

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-03-21

För mer än tre år sedan tog min farmor sina sista ...

För mer än tre år sedan tog min farmor sina sista andetag. Hon drabbades av cancer i gallgången & det var bara början på en ny resa. Cancern tog fart och sprid sig till övriga delar i kroppen väldigt snabbt. Som barnbarn och bästavän så ville jag aldrig riktigt förstå hur sjuk hon faktiskt var. Hon gick igenom flera cellgiftsbehandlingar. Hon började tappa hår & det konstigaste av allt var att hon ändrade hårfärg. Min farmor blev ljus hårig istället för mörk. Det var mycket märkligt tyckte jag. Kampen mot cancern var oerhört tuff för oss alla. Varje gång vi sågs pratade vi om saker vi skulle ta i kapp eftersom hennes ork inte riktigt fanns där under sjukdomstiden. Hon sa alltid "när jag blir frisk gumman då ska vi göra allt som vi brukar göra, vi ska återuppta våra fantastiska minnen och ta del av dem en gång för alla" Men så blev det inte.

3 februari 2011 tog kampen slut. Farmor fanns längre inte där som hon tidigare gjort. Jag kunde inte längre höra henne skratta, jag kunde längre inte sitta i hennes famn och jag kunde heller inte ropa hennes namn. Jag blev helt tom. All luft bara försvann. Jag ville inte tro att min farmor lämnat mig. Jag kände mig väldigt ensam. Jag grät tills jag knappt fick luft. Det är ofta detta sker nu också speciellt när jag ska sova. Det är väldigt många gånger som jag somnar för att jag fått så ont i huvudet pga alla tårar.

Tre år har gått och jag tänker fortfarande på om farmor är hemma så jag kan åka och hälsa på henne. Vid flera tillfällen ser jag personer som liknar farmor. Det kan vara på Ica, i skolan, på jobbet, på stan och på gymmet. Inte nog med det. Jag gråter precis lika mycket nu som då. Det räcker med att någon nämner farmor så kommer klumpen i halsen och tårarna i ögonen.

Ibland vet jag inte vart jag ska ta vägen. Jag är rädd för att prata med någon specialist om just farmor pga att jag inte vill glömma henne. Jag är rädd för att förlora henne ännu en gång.

Hej!

 

Vi förstår att du saknar din farmor och att hon var en mycket betydelsefull person för dig.Du nämner inget i det du skriver om det finns fler betydelsefulla personer i din närhet nu, i din familj eller bland dina vänner? Finns det någon person som du skulle kunna prata med om just detta? Om det inte är så tror vi ändå att det vore bra för dig att prata med någon proffesionell person som kan hjälpa dig att bearbeta din sorg och komma vidare.

 

Du skriver att du är rädd för att prata med någon specialist för att du inte vill glömma din farmor. Att prata om sorg och saknad är ett bra sätt att bearbeta sina känslor och betyder inte att du för den skull glömmer din farmor. Dina fina minnen av henne kommer du alltid att bära med dig genom livet.

 

Vi vet inte din ålder men om du är i skolålder finns kurator/skolsköterska du kan gå till. Är du ute i arbetslivet finns på de flesta arbetsplatser företagshälsovård som din chef kan hjälpa dig att komma i kontakt med. Man kan även ringa till vårdcentralen.

 

Här på Näracancers sidor finns avsnittet Hopp och sorg som kanske kan ge dig stöd och hopp i din sorg. Vi har även ett Forum där man kan skriva och möta andra ungdomar som står nära någon som har eller har haft cancer. I dagarna har vi också startat en ny tjänst som vi kallar Snacka där du kan få direktkontakt med någon som är i liknande situation som du.

 

Sköt om dig!

 

Nära cancer

2014-03-21

Min morfar dog i lungcancer. Hur stor är risken at...

Min morfar dog i lungcancer. Hur stor är risken att jag får lungcancer?

Hej,

 

Vi förstår din oro men risken att du skulle drabbas av just lungcancer (eftersom din morfar hade det) är inte större för dig än för någon annan. Lungcancer är ingen ärftlig sjukdom.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2014-03-20

Hej,

Cancer i magmunnen som har spridit sig till körtlar bakom aorta vad kan det innebära och hur ser framtiden ut för behandling och möjligheter?

Tack för en bra sida...

Hej!

Cancer i magmunnen kan behandlas på olika sätt. Om den har spridit sig till körtlar brukar man inte operera. Beroende på hur körtlarna sitter och hur personen mår kan man få strålbehandling eller cytostatikabehandling. Ibland kombinerar man dessa för störst effekt.

Innan en behandling är given är det svårt att säga hur det kommer gå. Ni kommer veta mer om hur framtiden ser ut när behandlingen kommit igång.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-03-28

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)