Back to top

Besvarade frågor

Hej min man har skörtelcancer och ska opereras sn...

Hej min man har skörtelcancer och ska opereras snart.men jag är red för att läkare var läsen och hans cancer heter papiller ligger grad 5 och veligt stör knöl i halsen. Komer han att överleva

Hej!

Vi förstår att du är orolig för din man och vill veta  om han kommer att överleva. Tyvärr kan vi inte ge dig ett svar här, utan ber dig att ta kontakt med mottagningen, där din man fick besked om sin cancer. Prata med en sjuksköterska där, om dina frågor. Om hon/han inte kan svara, så kan du få hjälp att kontakta en läkare. 

 

Med vänlig hälsning

Nära cancer

18-11-15

Hej! Om någon har cancer är det farligt att typ få...

Hej! Om någon har cancer är det farligt att typ få magsjuka då?

Hej!

 

Nej, det är inte farligare för någon med cancer att drabbas av magsjuka.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-11-12

Hej! Läkarna misstänker att min Pappa har en tumö...

Hej!

Läkarna misstänker att min Pappa har en tumör på prostatan som har vandrat in i ryggraden på honom och dom misstänker att den är elakartad. Hur ser prognosen ut för den typ av tumör? Finns det män som har överlevt och vunnit över cancern? Räknar man med operation och cellgifter då?

Ann - 26 år.

Hej Ann!

 

Prostatacancer är den allra vanligaste cancerdiagnosen hos män.

I de fall då tumören är lokaliserad till endast prostatakörteln är chansen till bot väldigt stor och prognosen är därmed god.

 

Om det är så i din pappas fall, att tumören spridit sig till skelettet, är en botande behandling inte längre möjlig. Däremot finns ett flertal behandlingsmetoder att ta till och överlevnaden kan vara långvarig, trots att man inte kan bli helt frisk.

 

Prostatacancer som spridit sig i kroppen (vanligtvis till skelettet) behandlas i de flesta fall med hormoner till att börja med. Detta gör man för att minska mängden testosteron i kroppen. Det manliga könshormonet testosteron är ett hormon som de flesta prostatatumörer behöver för att kunna växa.

Om behandling med hormoner inte är tillräckligt är cytostatikabehandling ett annat alternativ. Vid smärtsamma skelettmetastaser kan lokal strålbehandling ge god lindring. Operation brukar inte vara aktuellt i de fall då cancern spridit sig.

 

Under rubriken Om cancer har vi skrivit lite mer om prostatacancer och behandling, läs gärna mer där.

 

2018-11-09

 

Vänliga hälsningar Nära Cancer

hur påverkar skelettcancer sitt vardagliga liv?

hur påverkar skelettcancer sitt vardagliga liv?

Hej!

 

Tack för din fråga.

Det är ovanligt att den primära cancern sitter i skelettet.

Ibland säger man skelettcancer om en cancer som spridit sig till skelettet.

Cancer som sprider sig till skelettet är bara vanligt hos en del cancertyper. Det varierar också till vilken del av skelettet cancern sprider sig till.

Beroende på var och hur stor spridningen är kan man påverkas olika, en del kan klara sig utan smärtlindring som är den vanligaste behandlingen. Andra kan behöva annan behandling som exempelvis strålning.

 

Återkom gärna om du har ytterligare frågor.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-10-15

Hej, jag undrar om jag har risken för att få bröst...

Hej, jag undrar om jag har risken för att få bröstcancer eller cancer överhuvudtaget eftersom min mormor hade det men det gick över men min mamma har aldrig haft det

Hej!

 

Tack för din fråga.

Det finns en risk för alla (oftast äldre) att få någon form av cancer. Statistiken säger att var tredje person kommer att drabbas av cancer. Men det är bra att veta att de flesta också blir botade. 

Om du är orolig för ärftlighet, så ska många i släkten få samma slags cancer för att det ska vara ärftligt. Läs mer om ärftlighet här.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-09-28

Hi Team, Where in Sweden(Goteborg) can you get te...

Hi Team,

Where in Sweden(Goteborg) can you get tested for cancer risk? Where can you do a genetic test? Which clinic or hospital?

Thanks,

Iva

Hi Iva

 

All university hospitals in Sweden can take care of it, except in Örebro.

Before your visit at the clinic you must have a medical letter of referral.

 

Kind regard

Nära Cancer

2018-09-24

Hej! Min nära vän har meningiom grad tre. Jag läse...

Hej! Min nära vän har meningiom grad tre. Jag läser och läser men hittar mycket lite om den här tumörsorten, då de flesta meningiom är godartade. Det verkar som att alla omkring henne är inställda på att hon kommer bli frisk och återställd. Det är svårt att våga ställa frågor till henne och hennes föräldrar. De har ju själva valt att inte prata om framtiden på det sättet med läkarna. Finns det exempel på människor som levt länge och varit friska efter att ha fått samma diagnos? Jag behöver hitta hopp.

Hej!

 

Det stämmer att de flesta meningiom är godartade, bara några procent är grad III-meningiom så det vetenskapliga underlaget är mycket tunnare och data mycket osäkrare. Faktorer som gör att man kan ha hopp om att vara botad är tex om man kunnat operera bort hela meningiomet utan kvarvarande rest. Man brukar också rekommendera strålbehandling efter genomförd operation. I de fallen är både överlevnaden och återfallsrisken bättre och i en del studier till och med riktigt bra med upp mot 80% av patienterna i livet utan tecken till tillväxande sjukdom vid 5-årskontroller.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-31

Hej! Finns det exempel på människor som blivit he...

Hej! Finns det exempel på människor som blivit helt botade/levt friska i fler år efter diagnosen astrocytom grad 4?

Hej!

 

Astrocytom grad 4 är dessvärre en sjukdom med mycket dålig prognos. Patienter i medeltal har inte en lång överlevnad eller blir botade men det finns absolut exempel på patienter som trots denna svåra diagnos levt mycket länge med sin sjukdom. I studier brukar man se att runt en tiondel av patienterna är i livet efter fem år. En del mycket längre än så.


Det här svaret gäller framför allt vuxna personer med astrocytom, för barn med astrocytom är bilden annorlunda och prognosen tydligt bättre men också där är det en svår sjukdom.


Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-31

Hej! Jag undrar om man kan dö av skivepitelcancer?...

Hej! Jag undrar om man kan dö av skivepitelcancer? Samt var i kroppen cancern kan sprida sig förutom huden? Mvh, Angela

Hej.


Skivepitelcancer är en cancer som utgår från skivepitel, platta celler som klär många av kroppens ytor. Skivepitel finns bland annat i huden, luftstrupen, matstrupen, livmoderhalsen och lungorna. Skivepitelcancer kan alltså ha startat på olika platser i kroppen och benämns då hudcancer, matstrupscancer, livmoderhalscancer etc. Vart cancern sprids skiljer sig åt beroende på i vilket organ den har startat.

 

Utifrån din fråga tolkar vi det som att du menar skivepitelcancer i huden. I de allra flesta fall av skivepitelcancer i huden kan man behandla sjukdomen med operation eller annan lokalbehandling. Efter detta brukar man vara frisk och risken att sjukdomen ska komma tillbaka är liten. Skivepitelcancer i huden kan sprida sig, men det är inte särskilt vanligt eftersom man ofta upptäcker cancern i ett tidigt skede. Om den sprider sig är det vanligast att det sker till lymfkörtlar, men den kan även sprida sig till andra organ i kroppen och då kan man inte bota sjukdomen.

 

Men vi upprepar: I de allra flesta fall av skivepitelcancer i huden kan man behandla sjukdomen med operation eller annan lokalbehandling. Efter detta brukar man vara frisk och risken att sjukdomen ska komma tillbaka är liten. Här kan du läsa mer om skivepitelcancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-28

 

Hej! Min mamma fick just veta att hon har hjärncan...

Hej! Min mamma fick just veta att hon har hjärncancer typ 4. Hon hade en stor tumör som just opererades bort och nu ska hon få cellgift och strålning för att det inte ska växa upp igen. Tydligen kommer det växa upp igen men man kan inte säga hur fort. Läkaren sa att man aldrig kan bli frisk från det här men att den här typen cancer inte sprider sig till resten av kroppen.

Hur vet man det? Och finns det några utsiker på hur länge man kan överleva med sån här cancer? Kan man leva länge med den lr brukar det gå illa snabbt? Svårt att svara på kanske men det kanske finns nån statestik? Finns det folk som lever med det här i många år?

Hej!

 

Tack för din fråga. Det finns flera olika typer av hjärntumörer, men av det du berättar om din mamma låter det som att hon har ett glioblastom. Oavsett vilken typ av hjärntumör man har brukar de aldrig sprida sig utanför hjärnan. Man vet det på grund av lång erfarenhet av patienter med hjärntumörer, inte bara hos den enskilda doktorn som behandlar din mamma, utan genom många studier där man studerar bland annat spridningsmönster. Av samma anledning vet man att man inte kan bota sjukdomen.

 

Det finns statistik för hur länge man kan överleva i sjukdomen. Eftersom vi inte känner till din mammas sjukdom, mer än det du skrivit, kan vi inte uttala oss om hennes prognos.

Däremot kan du ta kontakt med din mammas läkare för att kunna få bättre svar på dina frågor.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära Cancer 

 

2018-08-17

Hej min man har skörtelcancer och ska opereras snart.men jag är red för att läkare var läsen och hans cancer heter papiller ligger grad 5 och veligt stör knöl i halsen. Komer han att överleva

Hej!

Vi förstår att du är orolig för din man och vill veta  om han kommer att överleva. Tyvärr kan vi inte ge dig ett svar här, utan ber dig att ta kontakt med mottagningen, där din man fick besked om sin cancer. Prata med en sjuksköterska där, om dina frågor. Om hon/han inte kan svara, så kan du få hjälp att kontakta en läkare. 

 

Med vänlig hälsning

Nära cancer

18-11-15

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)