Back to top

Besvarade frågor

hej jag är 13 år och har en knöl i varje bröst som...

hej jag är 13 år och har en knöl i varje bröst som jag inte känner eller de känns som ben och jag har inte fått mens och jag märkte den när jag duschade och är jätte rädd snälla svara jag gråter sönder jag vill inte dö!

Hej!

 

Tack för din fråga. Det är vanligt att man har knölar i bröstet när brösten håller på och utvecklas vilket dom gör i din ålder. Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, även yngre  kvinnor  kan drabbas dock har vi aldrig varit med om att någon så ung  som 13 år fått  bröstcancer.

 

Anledningen till att man kan känna knölar i brösten beror på tillväxten och hormoner så det du känner är alltså helt normalt.

 

Du kan läsa mer om kroppens utveckling på UMOS hemsida.

 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-06-26

 

Min sambo har tungbascancer.Strålbehandlad i 7 vec...

Min sambo har tungbascancer.Strålbehandlad i 7 veckor.Har sondmat, via slang i näsan. Det var en stor cancer. Pet undersökningen visade att det fortfarande fans aktiva cancerceller.Ny Pet rtg om 2 mån. Kan dessa ca celler minska?

Hej!

 

Tack för din fråga.

När strålbehandling ges dröjer det oftast innan hela effekten visar sig. Din sambos behandling har byggts på under flera veckor och fortsätter att verka även efter avlutad strålning. Det betyder att efter ytterligare lite tid kan undersökningssvaret se annorlunda ut.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-06-11

Hej! Jag är en kvinna på 27 år. Min pappa är 52 år...

Hej! Jag är en kvinna på 27 år. Min pappa är 52 år och för en månad sen fick han åka akut till sjukhus på grund av en pågående hjärnblödning. Efter två veckor när allt lagt sig och läkarna gjorde en röntgen av huvudet så hittade läkarna en stor hjärntumör. Dom sa att den inte går att operera och enda hoppet är att minska tumören med hjälp av cellgifter och strålning.

Detta är ett jätte tufft besked för hela familjen. Jag står min pappa väldigt nära, jag bodde länge hos honom, fram tills jag var 26 år och jag träffar honom flera dagar i veckan. Jag ser min mamma må jätte dåligt över detta samtidigt som jag ska hantera min egna oro och hjälpa min pappa.

Hur ska jag hantera den här nya situationen på bästa sätt?

Hej!

 

Vi förstår att det här är en jättejobbig sitatuation för er alla i familjen! Din pappa bär på sjukdomen, men hela familjen bär på den psykiska belastning som sjukdomen medför. När en person har fått en cancersjukdom drabbas oftast både den personen och de som står hen nära av en kris. Du kan läsa om kris här. Du säger att ni står varandra nära. Fortsätt att prata med varandra,både  om det som gör ont och om det som gör er glada. En öppen kommunikation i familjem minskar risken för ångest och depressionsproblematik.

 

Det är lätt hänt att lägga allt fokus på den som är sjuk och glömma bort sig själv. Men det är viktigt att du får hitta ditt sätt attt pysa och få vila från det jobbiga. Att hålla allt det jobbiga inom sig kan bli som att man fyller en ballong med luft och aldrig slutar. Till slut känns det som om man ska spricka.Att då få pysa ut det jobbiga hjälper dig att må bättre. Vare sig det är att skriva, sjunga eller ta en löptur behöver du hitta din egen ventil. Här kan du läsa mer om hur du kan ta hand om dig själv. 

 

En del känner sig hjälpta av att ha kontakt med någon annan i liknande situation. I vår vänförmedling Snacka kan man få kontakt med andra som också har sjuka föräldrar.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-06-05

Hej! Vi fick i julas besked om att min pappa har s...

Hej! Vi fick i julas besked om att min pappa har spridd malignt melanom som har satt sig i ena lungan, ryggraden och magen. Han genomgår behandling som just nu har pausats på grund av för dåliga levervärden. Han har precis opererats för tredje gången i lungan då tumören inte slutar växa. Jag tycker det är jättejobbigt att prata om detta och det är även jättejobbigt att träffa min pappa som har gått ner så himla mycket i vikt och ser riktigt sliten ut, frågar man honom hur han mår får man aldrig ett ärligt svar då han förmodligen inte vill att vi ska oroa oss. På grund av denna situationen och att jag har svårt att prata om det har jag börjat få panikattacker, oftast på nätterna. Jag blir otröstlig och senast grät jag så mycket att jag fick näsblod. Har jag som anhörig och dotter rätt till någon form av samtalskontakt? Kan jag ringa min pappas läkare för att få mer information? Jag känner mig lite vilse i vad som faktiskt händer då min pappa har lite svårt att återberätta information från läkarna. Jag tror jag behöver hjälp med att få ut mina känslor angående detta men jag vet inte vart jag ska vända mig. Jag finns i nordvästra Skåne.

Tack!

Hej

Att vara anhörig och stå bredvid någon som är allvarligt sjuk kan vara mycket påfrestande och stressande.Det är inte ovanligt att kroppen då reagerar med panikångestattacker så som du beskriver.

 

Att man dessutom känner att man inte har kontroll på vad som händer runt omkring den som är sjuk kan förstås göra att man upplever situationen  ännu värre.

 

Kan du be din pappa att du får följa med på nästa läkarbesök så att du får reda på mer om hur hans situation är? Man kan självklart också be att få enskilt samtal med en läkare men då måste man alltid tillfråga den som är sjuk att det är ok.

 

På sjukhuset där din pappa vårdats finns säkert kuratorer som stöttar patienter och anhöriga. Hör efter på sjukhuset om de har möjlighet att ta emot dig för samtal

(Om inte den möjligheten finns kan man vända sig till vårdcentralen där du bor och be om kuratorskontakt)

 

Eftersom du skriver att du finns i nordvästra Skåne kan vi dessutom länka till:

https://vard.skane.se/helsingborgs-lasarett/mottagningar-och-avdelningar/cancerrehabiliteringsmottagning/

På Nära Cancers sida finns mer att läsa om ångest

 

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor och att du kommer att få den hjälp och stöd du behöver.

Hör gärna av dig igen om vi kan vara ett stöd för dig

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-05-29

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________

Min pojkväns lillasyster hat nyligen blivot diagno...

Min pojkväns lillasyster hat nyligen blivot diagnoserad med cancer, hur ska jag reagera?

Hej!

 

Vad fint att du bryr dig så mycket om din pojkvän och hans familj att du hör av dig till oss!

 

När någon får cancer påverkas hela familjen. Även de som står nära familjen påverkas. Känslan av att "det händer andra men inte oss" har fått sig en törn då man den hårda vägen fått reda på att sjukdom visst kan drabba vem som helst av oss. Man hamnar då ofta i kris. Kris betyder att man hamnat i en situation där tidigare erfarenheter och kunskaper inte räcker till för att kunna hantera den situation man nu hamnat i. Hur man reagerar i en kris är olika beroende på vilken person man är. I det här fallet påverkas också vilken relation man har till den som blivit sjuk.  Därför kan det vara så att du och din pojkvän reagerar helt olika.  För att stötta din pojkvän är det viktigt att du vågar fråga hur han mår och att du visar att du finns kvar där oavsett vad svaret blir. I en kris är det extra viktigt att ni är ärliga mot era känslor och tillåter er att känna alla slags känslor som kommer. Var ledsna när ni är det och glada när ni är det. Här kan du läsa mer om kris och om att stötta vänner.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-05-18

Blod iavføringen. Hva kan årsakenvære?

Blod iavføringen. Hva kan årsakenvære?

Hej!

 

Blod i avföring kan ha olika orsaker och även variera beroende på vilken ålder man har.

 

Vanligast är att det beror på en spricka som kan ha orsakats av förstoppning eller ett sår i ändtarmsöppningen. Andra orsaker kan vara hemorrojder, magsjuka som gett skör slemhinna, vissa läkemedel, inflammatoriska tarmsjukdomar eller cancer i tarmen.

 

För hjälp rekommenderas du att söka vårdcentralen.

Du kan även läsa mer under 1177.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-05-11

Hur länge kan man leva med lungcancer som inte kan...

Hur länge kan man leva med lungcancer som inte kan opereras?

Hej!

 

Det är svårt att säga då det finns flera varianter av lungcancer.

 

Orsaken till att man inte kan operera kan vara storleken, var lungcancern sitter och om den har spridit sig.

Istället för operation kan andra behandlingar fungera som medicinsk och eller strålbehandling.

 

Hur länge man kan leva är svårt att avgöra oavsett vilken behandling som ges men det kan handla om flera år.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-05-07

Hej! Jag har gjort en skiktröntgen av pankreas me...

Hej!

Jag har gjort en skiktröntgen av pankreas med kontrast IV och 1 1/2 liter vatten per os! När får man svar på den? Läkarna ska utesluta tumörer i pankreas.

Mvh Susanne

Hej!

 

Vi kan inte exakt besvara din fråga då svarstiderna för undersökningar och prover kan variera mellan olika sjukhus.

 

Det bästa är att kontakta den mottagning eller läkare som skrivit remissen då svaret går dit. Lycka till. 

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-05-07

Jag är nu 22 år och för 17 år sen dog min pappa av...

Jag är nu 22 år och för 17 år sen dog min pappa av ändtarmscancer, eftersom jag bara var fem år så minns jag nästan inget av sjukdomsperioden, döden eller sorgen. Jag försöker bearbeta min sorg hela tiden, men det är svårt när jag 1. inte känner att det är rättfärdigat att jag är "i sorg" 2. när det inte är i samband med min pappas sjukdom eller bortgång 3. när jag inte vet exakt vad som hände och hur det gick till. Men eftersom jag inte kommer ihåg min egna sorg så måste jag göra detta nu senare i mitt liv, men hur ska jag hitta verktygen att göra det? och hur ska jag våga ta upp det med min mamma? att jag vill veta vad som hände, veta hur hon kände, veta hur jag reagerade. Hur gör jag?

Hej!

 

Att du sörjer din pappa så här långt efteråt är absolut fullt normalt och inget konstigt alls! När din pappa dog ruckades din trygga värld och du behövde hitta ett sätt att förhålla dig till det nya. Det är inte så lätt att göra det, varken som barn eller vuxen. Men vuxna har lättare att stanna kvar i sorgen över en period och beratbeta det hela för att sedan gå vidare och sorgen och saknaden kan efter ett tag kännas lättare att bära. Ett barn kan aldrig pausa sitt liv på samma sätt som en vuxen. Ett barn behöver också få hänga med i sin egna utveckling. Man brukar säga att barns sorg är randig, då man på ett tydligt sätt ser att barnen går in och ut i sorgen på ett annat sätt än vad vuxna gör. Barnet kanske gråter jättemycket ena stunden och är glad och vill leka nästa.

 

När du var fem år och din pappa dog var det svårt för dig att förstå vidden av det hela. Du var för liten för att förstå det. Många barn i den åldern tänker inte att döden är bestående utan tror att föräldern kommer komma tillbaka snart. Under hela din uppväxt har du säkert återkommit till din sorg då du nått nya mognadsnivåer, men då kanske det också känts som att "det var ju så länge sedan, jag måste släppa det nu". Någon gång måste sorgen få komma med kraft och det låter som att den har gjort det nu. Du skriver att du inte känner att det känns rättfärdigat för dig att vara i sorg då din pappa inte dött nyligen. Men du har absolut rätt att få känna och har sorgen tidigare inte fått så stort utrymme är det jättebra att den kommer nu!! Du får då möjlighet att bearbeta för att sedan gå vidare på ett annat sätt.

 

Många vuxna tror att barn inte tar så stor skada av att förlora någon närstående. Man tänker att barn är anpassningsbara och märker man ingenting på barnet så tror man att allt är som det ska. En förälders instinkt är att skydda sina barn. Kanske är det så att din mamma inte pratat med dig om detta eftersom hon vill skydda dig och tror att du inte farit så illa av att din pappa dött, eftersom du var så liten. Vi tycker att du ska prata med din mamma och berätta hur det här har påverkat och påverkar dig. Ställ dina frågor till henne så du kan få alla de svar du behöver. Rädda Barnen har gett ut en bok som vi gärna rekommenderar som heter Min minnesbok- så länge jag minns finns du, vilken du kan köpa och fylla i kanske med hjälp av din mamma. Andra tips är att lyssna på skådespelaren Olof Wretlings Radio Pysknappen där han berättar om när hans pappa dog och om hans sorgebearbetning. Läs också vår intervju med bloggaren Underbara Clara där hon berättar om hennes väg ur sorgen efter sin mamma och vår bloggare Ulrikas berättelse i vår blogg.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2018-04-27.

 

Hej! Jag har i ca 2 år haft ett tryck i huvudet. J...

Hej! Jag har i ca 2 år haft ett tryck i huvudet. Jag tycker att detta har blivit värre över tiden och nu har jag även mycket huvudvärk och känner mig ofta yr. Det trycker så mycket över hela huvudet att jag ibland tror att det ska explodera, och det rör sig från pannan till tinningarna, mitt på hjässan och bakhuvudet. Jag har även tryck i överkäken och ibland näsan. Nu har det även börjat göra lite ont i ena ögat.

Jag äter sertralin mot depression och jag har även vart mycket stressad tidigare under gymnasiet och är även stressad av jobbet ibland (är 20 år idag). Det gör ont i huvudet och trycker hela tiden och jag har så länge vart orolig över att det är en hjärntumör, men jag vågar aldrig kolla upp det då jag är livrädd för att få beskedet om det är en hjärntumör.

Vad kan det vara? Hur ska jag våga ta modet att kolla upp detta? Är livrädd.

Tack snälla

Hej.

 

Cancer är för många ett skrämmande ord och det är många, precis som du, som drar sig för att uppsöka sjukvården för att dom är rädda för att få ett oönskat besked.

 

Vid huvudvärk så är det sällan hjärntumör som man först misstänker. Ett vanligt symtom är just huvudvärk, men det är ovanligt att huvudvärk beror på hjärntumör. Vid hjärntumör så brukar patienten oftast få symtom som illamående, kräkningar, kramper och/eller andra neurologiska besvär tillsammans med huvuduvärk men det behöver inte vara hjärntumör vid de tillfällena heller.

 

Har du haft migrän tidigare? Många gånger så upplever patienter med migrän dom besvär som du beskriver, med sprängande huvudvärk och värk bakom ena ögat. Har du talat med någon anhörig om din oro? Be någon följa med dig till vårdcentralen när du söker vård för det är ändå viktigt att ta reda på varför du har huvudvärk. Kom i håg att i dom flesta fall så behöver inte huvudvärken betyda något allvarligt. Hälften av alla som drabbas av hjärntumör är över 60 år och i och med att du är 20 år så är risken inte så stor att just du ska ha drabbats.

 

Hälsningar

Näracancer

2018-03-22

hej jag är 13 år och har en knöl i varje bröst som jag inte känner eller de känns som ben och jag har inte fått mens och jag märkte den när jag duschade och är jätte rädd snälla svara jag gråter sönder jag vill inte dö!

Hej!

 

Tack för din fråga. Det är vanligt att man har knölar i bröstet när brösten håller på och utvecklas vilket dom gör i din ålder. Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, även yngre  kvinnor  kan drabbas dock har vi aldrig varit med om att någon så ung  som 13 år fått  bröstcancer.

 

Anledningen till att man kan känna knölar i brösten beror på tillväxten och hormoner så det du känner är alltså helt normalt.

 

Du kan läsa mer om kroppens utveckling på UMOS hemsida.

 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-06-26

 

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)